Společnost Kofola ČeskoSlovensko rozšiřuje své zemědělské aktivity a oznamuje vstup do dalšího kávového regionu světového významu. Po Kolumbii investuje do farmy v panamském Boquete – oblasti, která se proslavila nejkvalitnějšími kávovými odrůdami, včetně ikonické Geishy. Cílem Kofoly je posílit kontrolu nad surovinami a propojit celý hodnotový řetězec – od pěstování až po balení – pod hlavičkou společnosti LEROS.

„Postupně se učíme pracovat se zemědělskými surovinami a pronikáme do pěstování bylin, ovoce a kávy. Věříme, že dlouhodobou hodnotu a stabilitu dokážeme vytvořit jen tehdy, když známe původ suroviny a máme pod kontrolou celý proces jejího zpracování. Panama je logickým krokem,“ vysvětluje Jannis Samaras, generální ředitel skupiny Kofola a dodává: „Chceme znát původ našich kávových odrůd, prostředí i lidi, kteří za ní stojí. I proto jsme se už loni stali spoluvlastníky plantáží v Kolumbii. Nestačí nám ale jen kvalitní zrno. Chceme být součástí celého příběhu, od semínka až po produkt, a proto investujeme do vlastní farmy v Panamě.”
Jedinečná chuť Panamy
Panama tvoří jen necelé jedno procento světové produkce kávy – přesto právě odtud pochází jedna z nejdražších a nejoceňovanějších odrůd na světě, slavná Geisha. V oblasti Boquete, která je nejstarší a nejznámější kávovou oblastí v Panamě, našla nyní Kofola svůj vysněný grál.
„Území Panamy je zcela ojedinělé s hornatými oblastmi a bohatou vulkanickou půdou. Naše nově získaná farma Taylor Papa Lalo Coffee S.A. o rozloze 45 hektarů se nachází v panamské oblasti Boquete, v nadmořské výšce 1 300–1 700 metrů. Region leží na úpatí vyhaslé sopky Barú a díky kombinaci vulkanické půdy, severního větru a mikroklimatu umožňuje pomalé zrání kávových třešní – klíčové pro vznik komplexní chutě,” popisuje Martin Mateáš, generální ředitel voňavého pilíře LEROS, pod který kávový byznys v nápojářské Kofole spadá.
Na farmě se pěstují odrůdy jako Geisha, Caturra, Typica nebo Red Bourbon. Roční produkce se pohybuje okolo 40 tun zelené kávy. Výhodou farmy je i její technologické zázemí pro fermentaci a zpracování kávy. Cenu transakce se obě smluvní strany rozhodly nezveřejňovat.

Kávová mise: poctivě, pod jednou střechou a srdcem
„Farma Papa Lalo potřebuje péči. Je tam práce nad hlavu, ale to nás neodradilo. Právě naopak – těšíme se na nové výzvy. Farma má jako jedna z mála infrastrukturu a technologii na zpracování zelené kávy, což není v regionu samozřejmostí. Díky tomu můžeme mít celý proces od pěstování, přes zpracování až po balení kávy zcela pod kontrolou,” vysvětluje Martin Mateáš.
Rodinná nápojářská společnost Kofola má s kávovým byznysem velké plány. Dlouhodobě rozvíjí v rámci svého portfolia kávové značky Café Reserva a Trepallini. Ze zelené kávy chce vytvářet speciality coffee produkty ve vlastní pražírně, kterou aktuálně připravuje v jihomoravské Strážnici.
„Speciality coffee je přirozeným rozšířením našeho bylinkového byznysu. V obou kategoriích jde o vysokou odbornost, práci se specifickými lokalitami, udržitelnost a cit pro surovinu. Už dnes dodáváme zelenou kávu malým pražírnám, nově ale chceme začít budovat vlastní plně integrovaný kávový kanál – s jasnou vizí a přidanou hodnotou,“ říká Martin Mateáš, ředitel společnosti LEROS, pod jehož střechou se propojují byliny, čajové směsi i kvalitní káva.
Není malých plánů
Produkty z panamské kávy zamíří nejen na trh v Česku a na Slovensku, ale také do okolních zemí. Skupina Kofola se tak přirozeně stane menším, ale vertikálně integrovaným hráčem na poli kávy v rámci střední Evropy. Investice do panamských kávových plantáží představuje další krok v naplňování její dlouhodobé strategie zaměřené na udržitelnost, podporu zemědělství a kvalitu surovin. Kromě kávy se obdobně věnuje jablkům, které pěstuje v Pragerových sadech na Úsovsku, a bylinkám, které tvoří základ celého voňavého pilíře LEROS.










Zdroj: www.kofola.cz