Tři čtvrtiny Čechů kvůli současné ekonomické situaci odloží nákup vlastního bydlení - Hypoteční banka

|

Nedostatečná výstavba ve větších městech, vysoká inflace i velké množství investičních bytů. Tři čtvrtiny dotázaných zvažují, že kvůli současné ekonomické situaci odloží nákup vlastního bydlení. Více než polovina (57,1 %) zvažuje kvůli vysokým cenám nemovitostí přestěhování do levnější lokality. Útočiště by přitom hledali na vesnici - 79,1 % Čechů věří, že je bydlení na vesnici dostupnější než to ve městě. Vyplývá to z průzkumu, který pro finanční skupinu ČSOB realizovala výzkumná agentura Nielsen.

Více než třetina (35,1 %) populace podle průzkumu uvažuje o vlastním bydlení. Pouze něco málo přes 9 % však hledá vlastní bydlení aktivně. Vedle neatraktivních nabídek a malého výběru nemovitostí přitom Češi nejčastěji bojují s vysokou cenou nemovitostí. Jako největší překážku to uvedlo 82,5 % dotázaných. Trh pak podle nich nejvíce ovlivňuje vysoká inflace (67,6 %), nedostatečná výstavba bytů, a to zejména ve větších městech (37,1 %), nebo vysoký počet investičních nemovitostí (26,6 %).

Hypotéky i přesto zůstávají oblíbeným nástrojem pro pořízení vlastního bydlení. Tento typ úvěru považuje 67,2 % dotázaných za nejlepší cestu k pořízení vlastního bydlení a přes 74 % respondentů uvedlo, že je hypotéka na vlastní bydlení výhodnější než dlouhodobý pronájem. Celkový skepticismus vůči pronájmům potvrzuje i obava ze zdražování. Více než 70 % Čechů očekává, že v příštích několika měsících porostou ceny nájmů.

Udržitelnost jako klíčový faktor vlastního bydlení

Průzkum také ukázal, že je pro naprostou většinu dotázaných (87,6 %) při výběru bydlení důležitá energetická udržitelnost. Úsporu energií přitom Češi nejčastěji řeší zateplením (39,8 %), instalací fotovoltaických panelů (23,7 %) nebo modernizací vytápění (22,3 %). Nejmenšímu zájmu se pak těší rekuperace tepla, kterou by při hledání úspor zvažovalo jen 8,8 % respondentů. Více než 37 % respondentů nepodniká ani nezvažuje žádné kroky k energeticky udržitelnějšímu bydlení.

„Udržitelné bydlení získalo v uplynulém roce na popularitě a je jasné, že bude tento trend pokračovat i v roce letošním,“ říká Vlastimil Nigrin, člen představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny. „Klientům jsme připraveni poskytnout vše od jednoduchého poradenství, přes speciální úvěry a meziúvěry ze stavebního spoření, až po hypotéky na udržitelné bydlení se zvýhodněným úrokem. K jejím potřebám přitom přistupujeme individuálně a snažíme se jim se vším pomoci. Zároveň jsme před nedávnem spustili novou Hypoteční zónu, která je také velkým pomocníkem jak stávajícím klientům, tak i těm novým, kteří teprve o svém úsporném bydlení přemýšlejí,“ dodává.

O průzkumu:

Výzkum pro ČSOB realizovala výzkumná agentura Nielson na vzorku 726 respondentů ve věku 18-55 let napříč celou Českou republikou. Respondenti byli vybíráni na základě věku, pohlaví, kraje bydliště, velikosti místa bydliště a výše dosaženého vzdělání. Výzkum byl realizován metodou CAWI, respondenti jsou součástí Českého národního panelu.

Zdroj: www.hypotecnibanka.cz

Hypoteční banka

Na pobočku jen k podpisu. Nová Hypoteční zóna prošla revoluční proměnou. Nabízí sjednání i správu hypotéky kdykoliv a odkudkoliv - Hypoteční banka

Klientský online portál Hypoteční zóna se představuje v nové, vylepšené podobě. Aplikace získala více responzivní a jednotný design po vzoru ČSOB Smart a umožňuje snadné sjednání i správu hypotéky. Zákazník tak získal možnost realizovat téměř celý proces hypotéky od prvotního výpočtu, přes podání žádosti až po řešení všech záležitostí kolem úvěru online na jednom místě bez nutnosti fyzické návštěvy pobočky.

Hypoteční banka

Skupina ČSOB pomáhá s dotacemi k úspornému bydlení, šetří svým klientům náklady na energie - Hypoteční banka

Finanční skupina ČSOB jako první na trhu spustila soubor služeb, které pomohou klientům s úsporou za energie. V rámci platformy Ušetřeno.cz umožňuje svým zákazníkům nastavit upozornění pro případ, že se pro ně naskytne výhodnější nabídka. Zároveň spolupráce banky s Centrem pasivního domu poskytne klientům podrobnější konzultace o možnostech úsporné výstavby či rekonstrukce.