Mimo velká města se chtějí stěhovat tři Češi z deseti, ukázal průzkum ČSOB - Hypoteční banka

|

O stěhování z velkých měst uvažuje bezmála třetina lidí. Nejvíc je na něm láká blízkost přírody a také více prostoru. Nižší náklady na bydlení vnímá jako benefit přes 54 % Čechů, stěhování je pro ně tedy jednou z možností, jak získat vysněné vlastní bydlení, jímž je v drtivé většině rodinný domek. Se stěhováním je ale také neodmyslitelně spjata možnost práce z domova, která je při výběru nového zaměstnání důležitá pro šest z deseti z nás; na dálku ale v současné době pracuje jen 37 % lidí. Prozradil to průzkum Digitální stěhování, který si zadala společnost ČSOB.

Pandemie ukázala, že u řady profesí můžeme díky digitálním technologiím pracovat v podstatě odkudkoliv. Nebo alespoň částečně. Týká se to hlavně mladých lidí, kteří pracují ve velkých městech a potýkají se dostupností vlastního bydlení, když ceny nemovitostí rychle rostou.

Bydlení mimo město: blízkost přírody a více prostoru

Řešením, o kterém někteří z nich přemýšlí, je stěhování mimo velká města, uvažují o něm téměř tři Češi z deseti. Nahradit shon klidem touží více muži (30,1 %) než ženy (26,7 %) a také ti, kteří mají maturitní vysvědčení (32,2 %). Asi nepřekvapí, že by město nejradši opustili obyvatelé metropole, nejméně se chtějí stěhovat respondenti z Moravy.

Právě nižší náklady, které jsou spojené s bydlením mimo velká města, jsou velkým lákadlem, které hovoří pro stěhování. Roli hrají u šesti z deseti dotázaných respondentů a z těch, kteří už o stěhování uvažují, je to dokonce osm z deseti dotázaných. Náklady spojené s bydlením v dané lokalitě jsou přitom nejdůležitější pro lidi, jenž v současné době žijí v podnájmu (89 %), na druhém místě dávali kladnou odpověď nejčastěji ti, co bydlí s příbuznými (76,8 %). Výhod spojených s vystěhováním z velkých měst, ale vidí Češi mnohem víc.

5 nejčastěji uváděných výhod života mimo velké město

  1. Blízkost přírody (75,6 %)
  2. Více prostoru (63,2 %)
  3. Méně hluku (58,5 %)
  4. Nižší náklady na bydlení (54,4 %)
  5. Nižší míra stresu (32,9 %)

Blízkost přírody je ještě důležitější pro ženy (81,3 %) než pro muže (70,3 %) a na významu nabírá s výší dosaženého vzdělání. Zatímco respondenti se základním vzděláním nebo výučním listem tak odpověděli v 66,7 % případech, příroda je benefitem bydlení mimo města pro 83,4 % vysokoškoláků. Důležité je rovněž říci, že ti, co o stěhování z velkého města uvažují, vnímají výhody s ním spojené ještě pozitivněji než zbytek populace. Blízkost přírody je podstatná pro devět z deseti z nich a více prostoru by si užívalo 76,4 % dotázaných.

Strašák jménem dojíždění

Bydlení mimo velká města ale samozřejmě nemá jen výhody a vnímají to také respondenti průzkumu. Největším minusem je pro ně pravděpodobnost dojíždějí do zaměstnání (78,8 %), horší dopravní obslužnost (78,1 %) a nižší dostupnost veřejných služeb (73,6 %). I zde však platí, že ti, co by rádi opustili velká města, nevnímají nevýhody tak negativně jako lidé, co o stěhování neuvažují.

Jak už bylo řečeno výše, nižší náklady na bydlení jsou jedním z podstatných důvodů, proč jsou lidé ochotni stěhovat se z měst. Zároveň ale neplatí, že by životní náklady byly hlavním motivátorem pro výběr lokality. Jako nejlevnější místa pro život lidé vnímají vesnice, dále samotu a malá města. Respondenti by ale nejradši žili ve středních městech a na předměstích velkých měst, která jsou proti tomu vnímána jako pro život nejdražší.

Vysněný rodinný domek

A jak si Češi představují svůj nový domov mimo město? Většina z nás sní o bydlení v rodinném domě, takto odpovědělo 86 % dotázaných. Překvapením bylo naopak zjištění, že byt v činžovním či panelákovém domě příliš neláká. Svůj život v něm si dokáže představit jen 23 % dotázaných a přijatelnější je pouze pro nižší příjmovou skupinu, v níž kladně odpověděla zhruba třetina respondentů.

Češi chtějí z domova pracovat víc, než jim firmy umožňují

I díky tomu, že se 73 % lidí obává, že mimo velká města bude méně dobrých pracovních příležitostí, hraje klíčovou roli při rozhodování o stěhování možnost práce z domova. Pokud se rozhodujeme o nové práci, pro 59 % z nás je důležité, jestli je možné vykonávat ji na dálku, a trend se ještě zvyšuje s dosaženým vzděláním; mezi vysokoškoláky kladně odpovědělo 68,1 % dotázaných. A zde se ukázalo, že pracovní trh stále za přáním Čechů zaostává. Práci z domova může ovšem využívat jen 37,3 % respondentů. Zajímavý je také fakt, že ač by o práci z domova stály více ženy než muži, ve skutečnosti z domova pracuje o něco více mužů.

Češi a práce z domova: 3 zajímavosti

  1. Možnost práce z domova je při výběru zaměstnání důležitá pro 68,1 % Čechů.
  2. Podstatná je více pro ženy (69,3 %) než pro muže (49,5 %).
  3. Ve skutečnosti z domova pracuje více mužů (38 %) než žen (36,5 %).

Výzkum Digitální stěhování byl realizován agenturou Nielsen prostřednictvím internetového sběru (CAWI) ve dnech 31. 8. - 6. 9. 2023. Osloveni byli lidé ve věku 18–39 let z měst s počtem obyvatel vyšším než 100 000. Analýza dat pak byla uskutečněna na vzorku 522 respondentů.

Zdroj: www.hypotecnibanka.cz

Hypoteční banka

Převzetí hypotéky se vrací. Skupina ČSOB službu pro velký zájem opětovně zařadí do svého portfolia - Hypoteční banka

Zájem o vlastní bydlení neustále roste, pořídit si ho je ale stále složitější, a to především kvůli vyšším sazbám vyvolaným vyšší inflací. Vítanou změnu by mohlo přinést znovuzavedení převzetí hypotéky. Služba nabídne možnost odkoupit nemovitost spolu s hypotékou. Kupující tak vedle vlastního bydlení dostávají příležitost převzít i výhodně nastavené financování.

Hypoteční banka

HB Index 2023: V prvním kvartále klesaly ceny bytů. Přesto či právě proto se jich prodalo nejméně za posledních 7 let - Hypoteční banka

První kvartál roku 2023 odhalil vedle klesajícího zájmu o byty s dispozicí 3+1 a 3+kk také pokles cen bytů v jednotlivých krajích. I letos přitom pokračuje nižší zájem o velké rodinné domy před rekonstrukcí, větší poptávce se těší naopak ty mobilní. V případě pozemků pak nadále poptávka převyšuje současnou nabídku.

Hypoteční banka

Tři čtvrtiny Čechů kvůli současné ekonomické situaci odloží nákup vlastního bydlení - Hypoteční banka

Nedostatečná výstavba ve větších městech, vysoká inflace i velké množství investičních bytů. Tři čtvrtiny dotázaných zvažují, že kvůli současné ekonomické situaci odloží nákup vlastního bydlení. Více než polovina (57,1 %) zvažuje kvůli vysokým cenám nemovitostí přestěhování do levnější lokality. Útočiště by přitom hledali na vesnici - 79,1 % Čechů věří, že je bydlení na vesnici dostupnější než to ve městě. Vyplývá to z průzkumu, který pro finanční skupinu ČSOB realizovala výzkumná agentura Nielsen.