HB Index 2023: V prvním kvartále klesaly ceny bytů. Přesto či právě proto se jich prodalo nejméně za posledních 7 let - Hypoteční banka

|

První kvartál roku 2023 odhalil vedle klesajícího zájmu o byty s dispozicí 3+1 a 3+kk také pokles cen bytů v jednotlivých krajích. I letos přitom pokračuje nižší zájem o velké rodinné domy před rekonstrukcí, větší poptávce se těší naopak ty mobilní. V případě pozemků pak nadále poptávka převyšuje současnou nabídku.

Trh s bydlením si v uplynulých letech prošel turbulentními změnami. Zatímco nízké úrokové sazby v roce 2021 vyhnaly ceny nemovitostí k maximu, jejich loňský výrazný růst realitní trh významně ochladil. Započatý trend pozvolna klesajících cen a stagnujícího zájmu pokračoval i v prvním kvartále letošního roku. Výjimkou jsou přitom pozemky, kde zájem přetrvává, či dokonce roste.

Levnější byty napříč všemi kraji

Nejen že stejně jako v minulém roce pokračuje i letos postupný pokles cen prodaných bytů, v prvním čtvrtletí 2023 tento trend ještě nabírá na rychlosti. “Objem prodejů bytů na trhu s nemovitostmi je podle našich dat nejslabší za posledních 7 let,” říká Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky. “Prodávající tak často dochází k poznání, že bez slevy byty jen tak jednoduše neprodají.”

Celkový pokles cen platí pro všechny kraje České republiky. Nejvíce klesaly ceny v kraji Moravskoslezském (-4,3 %), Pardubickém (-3,2 %), Olomouckém (-3,1 %), Ústeckém (-2,9 %) a Jihočeském (-2,8 %). Cenový pokles ale zaznamenala také Praha, a to o celá 2 %, nejedná se však ani tolik o plošné zlevnění, jako o individuální slevy při koupi. Sekundárně má pak vývoj v hlavním městě negativní vliv i na novou výstavbu, kdy je odkládáno zahájení nových projektů.

“Kupující postupně akceptují, že zatím nelze očekávat návrat k nízkým sazbám hypoték. Stále je však brzdí relativně vysoké ceny nemovitostí. Celková nabídka bytů k prodeji se totiž poměrně stabilizovala, není tak vyvíjen tlak na ještě další snižování cen,” dodává Martin Vašek.

Obecně napříč celým Českem zájem poklesl zejména u nemovitostí typu 3+1 a 3+kk. Velkometrážní byty s rozlohou nad 90 m2 klesaly v tomto ohledu nejpomaleji, a to především pro to, že je jich na trhu menší podíl, segment není tolik citlivý na hypoteční financování a byty si tak prozatím najdou své kupce. I z důvodu rostoucích cen nemovitostí pak pokračuje také nárůst poptávky po nájemním bydlení. Zájem o malometrážní byty z řad investorů však zapříčiňuje postupný pozvolný růst nájemného.

Nezájem o velké rodinné domy

Tak, jako u bytů, i pro nákup rodinných domů platí klesající zájem. Nejvíce patrný je přitom pokles u větších rodinných domů, které si neprošly rekonstrukcí. Příčinou jsou pravděpodobně stále relativně vysoké ceny za energie: “Od minulého roku zaznamenáváme stabilní růst zájmu o financování úsporného bydlení,” říká Martin Vašek. “Češi jednoduše hledají cestu k úspornějšímu bydlení, a tak celkem pochopitelně ustupují od nehospodárných staveb.”

Na rozdíl od velkých a provozně nehospodárných rodinných domů i nadále přetrvává zájem o menší a levnější rodinné domy a mobilní domy (zejména o modulární dřevostavby a kontejnerové domy). Dramatický propad je pak možné zaznamenat u rekreačních objektů, kde se poptávka v porovnání s minulým rokem ještě více propadla.

Ceny pozemků neustále rostou

Diametrálně odlišná je pak situace na trhu s pozemky, kde poptávka stále převyšuje dostupnou nabídku. Cenový růst, jenž započal v uplynulém roce, pokračuje i nyní – jedná se přitom o jediný segment, který nezaznamenal ani pokles tempa růstu. Na cenu pozemku má největší vliv velikost a tvar pozemku, dopravní a občanská vybavenost, vybavení inženýrskými sítěmi, ale i svažitost a orientace ke světovým stranám. Celkovou nabídku přitom zbrzďují zejména zastaralé územní plány a nedostatečné kapacity infrastruktury.

„S tím, jak rostou ceny pozemků, zaznamenáváme u nás ve skupině ČSOB zvýšený zájem o pozemky i ve vzdálenějších lokalitách od okrajů velkých měst,“ uzavírá Martin Vašek.

Zdroj: www.hypotecnibanka.cz

Hypoteční banka

Tři čtvrtiny Čechů kvůli současné ekonomické situaci odloží nákup vlastního bydlení - Hypoteční banka

Nedostatečná výstavba ve větších městech, vysoká inflace i velké množství investičních bytů. Tři čtvrtiny dotázaných zvažují, že kvůli současné ekonomické situaci odloží nákup vlastního bydlení. Více než polovina (57,1 %) zvažuje kvůli vysokým cenám nemovitostí přestěhování do levnější lokality. Útočiště by přitom hledali na vesnici - 79,1 % Čechů věří, že je bydlení na vesnici dostupnější než to ve městě. Vyplývá to z průzkumu, který pro finanční skupinu ČSOB realizovala výzkumná agentura Nielsen.

Hypoteční banka

Na pobočku jen k podpisu. Nová Hypoteční zóna prošla revoluční proměnou. Nabízí sjednání i správu hypotéky kdykoliv a odkudkoliv - Hypoteční banka

Klientský online portál Hypoteční zóna se představuje v nové, vylepšené podobě. Aplikace získala více responzivní a jednotný design po vzoru ČSOB Smart a umožňuje snadné sjednání i správu hypotéky. Zákazník tak získal možnost realizovat téměř celý proces hypotéky od prvotního výpočtu, přes podání žádosti až po řešení všech záležitostí kolem úvěru online na jednom místě bez nutnosti fyzické návštěvy pobočky.

Hypoteční banka

Skupina ČSOB pomáhá s dotacemi k úspornému bydlení, šetří svým klientům náklady na energie - Hypoteční banka

Finanční skupina ČSOB jako první na trhu spustila soubor služeb, které pomohou klientům s úsporou za energie. V rámci platformy Ušetřeno.cz umožňuje svým zákazníkům nastavit upozornění pro případ, že se pro ně naskytne výhodnější nabídka. Zároveň spolupráce banky s Centrem pasivního domu poskytne klientům podrobnější konzultace o možnostech úsporné výstavby či rekonstrukce.