HB Index 2023: Ceny bytů a domů ve 2. čtvrtletí dále klesly, pozemky zdražují - Hypoteční banka

|

Ve druhém čtvrtletí roku 2023 ceny bytů klesly mezičtvrtletně o dalších 2,1 procenta a rodinných domů o 0,6 procenta. Naproti tomu ceny pozemků se v porovnání s prvním kvartálem dále zvedly, a to o dvě procenta. Vyplývá to z HB Indexu finanční skupiny ČSOB, který mapuje aktuální situaci na českém trhu bydlení.

Pozvolný pokles cen bytů a přechod do nájemního bydlení

Stejně tak jako v prvním kvartále tohoto roku, i ve druhém pokračuje pokles cen bytů napříč všemi kraji České republiky. „Tempo poklesu mezi prvním a druhým kvartálem mírně zpomalilo, ceny bytů však i nadále klesají,“ říká Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky. „V meziročním měřítku se snížily ceny bytů o 3,2 procenta. Tento vývoj je očekávaný a bude pokračovat. Zajímavé je například to, že klesá zájem i u dříve populárních typů bytových jednotek, jako jsou 3+1 a 3kk. I nadále však platí, že se investice do vlastního bydlení dlouhodobě vyplatí, mimo jiné jako ochrana proti inflaci a také jako způsob zabezpečení na staří,“ dodává.

Největší pokles cen zaznamenaly byty v Ústeckém (-5,7 procenta), Jihočeském (-4,3 procenta), Libereckém (-3,7 procenta) a Olomouckém (-2,8 procenta) kraji. V Praze se ceny bytů snížily o 2,2 procenta, přičemž klesala i cena novostaveb. Naopak nejméně ceny zlevňovaly na Vysočině.

Co se celkového objemu prodeje bytů týče, na trhu je možné sledovat postupnou stabilizaci. Nabídka se ustálila, a tak zvolnil i propad cen. Prodávající se čím dál tím častěji snaží nalákat kupující na individuální slevy, a to jak u starších nemovitostí, tak u novostaveb. V případě panelových bytů jsou přitom slevy často až dvakrát vyšší než u těch cihlových. Až pětinásobně se pak v některých regionech prodloužila prodejní doba nemovitostí.

Populární nadále zůstává nájemní bydlení: „Významnou změnu můžeme vidět především u mladé generace, která už tolik nekupuje tzv. startovací byty, ale jde rovnou do nájmu. To však komplikuje malá nabídka nájemního bydlení mimo velká města,“ dodává Martin Vašek.

HB Index: Byty

Ceny pozemků neustále rostou

Nadále pokračoval cenový růst pozemků. Největší vliv na vývoj cen má přitom v tomto ohledu velikost pozemku a jeho tvar, vybavení inženýrskými sítěmi, dopravní dostupnost a občanská vybavenost, orientace ke světovým stranám a svažitost.

Poptávka přitom stále převyšuje nabídku. S rostoucí cenou pak roste také zájem o pozemky ve vzdálenějších lokalitách od okrajů velkých měst. Zde však nabídku výrazně brzdí zastaralé územní plány a kapacity infrastruktury.

HB Index: Pozemky

Úspornější domy hrají prim

V druhém kvartále pak klesala také poptávka po rodinných domech a rekreačních objektech. Na trhu se značně promítl nezájem kupujících o velké rodinné domy bez rekonstrukce, a to zejména kvůli přetrvávajícímu růstu cen energií. U druhého zmíněného typu nemovitostí, tedy u rekreačních objektů, byl propad dramatický, řádově až o 40 procent.

Zájmu se pak naopak těší levnější rodinné domy. V největším objemu výstavba probíhá ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Popularitě se těší také modulární dřevostavby, ale i kontejnerové a mobilní domy.

„Trend úsporného bydlení pozorujeme na českém trhu nemovitostí už od minulého roku. Rostoucí ceny energií pak zájem spotřebitelů ještě akcelerovaly,“ říká Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky. „Finanční skupina ČSOB jde v tomto ohledu svým zákazníkům naproti už řadu let. Nabízíme na českém trhu to nejširší portfolio služeb zaměřených na úsporné bydlení, ať už se jedná o naši speciální zvýhodněnou hypotéku, meziúvěry ze stavebního spoření, nebo třeba konzultace a poradenství našich konzultantů i nestranných odborníků na pasivní bydlení,“ dodává Vašek.

HB Index: Rodinné domy

Zdroj: www.hypotecnibanka.cz

Hypoteční banka

Klienti ČSOB podepsali prvně hypoteční i zástavní smlouvy elektronicky, plně digitální hypotéka je o krok blíže - Hypoteční banka

Skupina ČSOB úspěšně otestovala nejvyšší úroveň elektronického podpisu u hypoteční a zástavní smlouvy a je tak o krok blíže k plně digitálnímu procesu uzavření hypotéky. V rámci pilotní fáze na pobočkách v Praze a Plzni první klienti ČSOB a Hypoteční banky podepsali oba typy smluv pomocí tzv. kvalifikovaného elektronického podpisu. Zástavní smlouvy poté přijal ke zpracování Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK).

Hypoteční banka

Mimo velká města se chtějí stěhovat tři Češi z deseti, ukázal průzkum ČSOB - Hypoteční banka

O stěhování z velkých měst uvažuje bezmála třetina lidí. Nejvíc je na něm láká blízkost přírody a také více prostoru. Nižší náklady na bydlení vnímá jako benefit přes 54 % Čechů, stěhování je pro ně tedy jednou z možností, jak získat vysněné vlastní bydlení, jímž je v drtivé většině rodinný domek. Se stěhováním je ale také neodmyslitelně spjata možnost práce z domova, která je při výběru nového zaměstnání důležitá pro šest z deseti z nás; na dálku ale v současné době pracuje jen 37 % lidí. Prozradil to průzkum Digitální stěhování, který si zadala společnost ČSOB.