Plzeňský Prazdroj··5 min

V hlavní roli chmel, ječmen, voda a kvasinky. Plzeňský Prazdroj otevřel novou expozici zasvěcenou pivním surovinám

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj, a. s., je česká firma, pivovar založený v roce 1842, který produkuje první pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell. Od roku 2017 patří pod japonskou mateřskou společnost Asahi.

Tisková zpráva

Plzeňský Prazdroj otevřel v rámci své nejpopulárnější prohlídkové trasy Pilsner Urquell zcela novou interaktivní expozici věnovanou surovinám, které tvoří základ proslulého plzeňského ležáku: sladovnickému ječmeni, žateckému chmelu, měkké plzeňské vodě a unikátnímu kmenu vlastních pivovarských kvasinek. Moderní koncept vznikl s náklady 16 milionů korun a přináší zážitek doslova pro všechny smysly. Návštěvníci trasy si mohou suroviny nejen zblízka prohlédnout, ale i osahat, přivonět si k nim, a dokonce je ochutnat.

Návštěvníkům našeho pivovaru chceme představit plzeňský ležák skutečně ze všech úhlů, takzvaně od semínka po sklenici. Proto jsme připravili zcela novou expozici, ve které se teď v rámci prohlídky ještě detailněji zaměřujeme na všechny suroviny, které jsou základem pro pivo Pilsner Urquell a díky kterým má stále neměnnou chuť již od roku 1842,“ vysvětluje Pavla Mášková, manažerka návštěvnických služeb Plzeňského Prazdroje.

Základ expozice tvoří hyperrealistické animace, které se promítají na obloukových velkoformátových projekčních plochách s rozměry 5 x 4,5 metru. Projekce přibližují jednotlivé suroviny v přirozené podobě, ukazují jejich jedinečnost a představují specifické vlastnosti. Návštěvníkům se tak zobrazuje zrno ječmene v nadživotní velikosti a mohou sledovat jeho postupnou přeměnu na slad. Stejně tak se seznámí s životem unikátních pivovarských kvasinek, které lze za normálních okolností detailně pozorovat pouze pod mikroskopem.

Expozice nabízí komplexní multisenzorický zážitek, při němž příchozí zapojují nejen zrak a sluch, ale i čich, chuť a hmat. „Účastníci prohlídky tak mohou například ponořit ruce do zrnek sladu nebo přičichnout k žateckému chmelu a ochutnat jeho hořkost. Pro část věnovanou kvasinkám jsme dokonce namíchali speciální interiérovou vůni inspirovanou čerstvou vůní pivovarských kvasinek. Při její přípravě byly do vonné báze skutečně přidány pivovarské kvasinky, ze kterých se plzeňské pivo vyrábí,“ doplňuje Pavla Mášková.

Závěrečná část expozice vzdává hold „páté ingredienci“, pivovarským odborníkům, bez jejichž práce a umu by plzeňský ležák nikdy nemohl vzniknout. Z desítek rozmanitých profesí se zde představují bednáři, sladovníci, laboranti a sládci. Pět zaměstnanců Plzeňského Prazdroje v rámci expozice „představuje“ sama sebe v digitální podobě. Moderní pojetí expozice surovin plné pokročilých technologií navíc vytváří kontrast s historickým prostorem varny a sklepů, které jsou také součástí prohlídkové trasy Pilsner Urquell.

Koncept, projekt a instalaci expozice pro Prazdroj zajistilo Modified Studio Alexe Jindráka, který je specialistou na počítačově generované animace, a odborníci na stavbu výstav ze společnosti LN Desing. Samotná stavba probíhala od začátku letošního roku, obsahová příprava pak již od poloviny minulého. Výsledná expozice je nejen oslavou piva, ale i poctou surovinám a lidem, bez nichž by nikdy nevzniklo. „Vědomě jsem do vizuálního stylu zapracoval lidský prvek – dlaně, doteky, gesta. Je to podprahový signál, že pivo vzniká z rukou. Surovina je krásná, ale sama o sobě nestačí. Teprve lidská práce dokáže přeměnit suroviny na výjimečné pivo,“ uvádí Alex Jindrák, jeden z autorů expozice ze společnosti Modified Studio.

Plzeňský Prazdroj v minulém roce navštívilo více než 600 tisíc turistů, kteří z velké části směřovali právě na trasu Pilsner Urquell. Prezentace věnovaná surovinám rozšiřuje zážitky na trase, která loni získala ocenění pro nejlepší pivovarskou návštěvnickou trasu v Evropě.

Poznámka pro editory

  • Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell trvá přibližně 110 minut a je dostupná v českém, německém a anglickém jazyce.
  • Prohlídky jsou k dispozici denně od května do září v čase od 9:00 do 18:00 hodin. V období od října do dubna probíhají denně od 10:00 do 18:00 hodin.
  • Cena vstupného činí 380 Kč.
  • S exportem do zhruba 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2024 v žebříčku aliance Byznys pro společnost TOP Odpovědná firma první místo v hlavní kategorii „TOP odpovědná velká firma“ a také první místo v oborové kategorii „TOP odpovědná firma v životním prostředí“.

Zdroj: www.prazdroj.cz

Další články

Další články od Plzeňský Prazdroj

V hlavní roli chmel, ječmen, voda a kvasinky. Plzeňský Prazdroj otevřel novou expozici zasvěcenou pivním surovinám

V hlavní roli chmel, ječmen, voda a kvasinky. Plzeňský Prazdroj otevřel novou expozici zasvěcenou pivním surovinám

Plzeňský Prazdroj otevřel v rámci své nejpopulárnější prohlídkové trasy Pilsner Urquell zcela novou interaktivní expozici věnovanou surovinám, které tvoří základ proslulého plzeňského ležáku: sladovnickému ječmeni, žateckému chmelu, měkké plzeňské vodě a unikátnímu kmenu vlastních pivovarských kvasinek. Moderní koncept vznikl s náklady 16 milionů korun a přináší zážitek doslova pro všechny smysly. Návštěvníci trasy si mohou suroviny nejen zblízka prohlédnout, ale i osahat, přivonět si k nim, a dokonce je ochutnat.
| Plzeňský Prazdroj
Radegast spustil obří fotovoltaiku na ploše šesti hokejových kluzišť. Centrální sklad pivovaru pojede kompletně na zelenou energii

Radegast spustil obří fotovoltaiku na ploše šesti hokejových kluzišť. Centrální sklad pivovaru pojede kompletně na zelenou energii

Pivovar Radegast spustil na střeše svého centrálního automatizovaného skladu v Nošovicích fotovoltaickou elektrárnu s celkovým výkonem 725 kW. Nová fotovoltaika pokryje celou spotřebu skladu a část spotřeby sousední plechovkové linky.
| Plzeňský Prazdroj
Pivní speciál Tři sestry: Pivovar Elektrárna uvařil nefiltrovaný ležák Tři sestry k 40. výročí legendární kapely

Pivní speciál Tři sestry: Pivovar Elektrárna uvařil nefiltrovaný ležák Tři sestry k 40. výročí legendární kapely

Plzeňský pivovar Elektrárna a kapelu Tři sestry svedla dohromady láska k muzice a dobrému pivu. Výsledkem je nový ležák Tři sestry s nepřehlédnutelným logem a neodolatelnou chutí, stvořený na oslavu 40. výročí založení legendární skupiny.
| Plzeňský Prazdroj
Tip na výlet: Unikátní Plzeňské historické podzemí slaví 40. výročí od otevření novou prohlídkovou trasou

Tip na výlet: Unikátní Plzeňské historické podzemí slaví 40. výročí od otevření novou prohlídkovou trasou

Plzeňské historické podzemí si letos připomíná 40 let od svého otevření. Při této příležitosti je pro návštěvníky připraven dárek – speciální prohlídková trasa Tajemství skrytých chodeb. Od 19. do 21. května budou moci návštěvníci poprvé projít nově zpřístupněné části podzemí, kde uvidí přírodní krápníky, dobové fotografie, ale i místa, která prošla sanacemi. Prohlídka se soustředí na stavební a historické prvky a nabídne autentický pohled na vývoj labyrintu chodeb plzeňského podzemí.
| Plzeňský Prazdroj
Tip na sobotní výlet pro celou rodinu: Užijte si Den Kozla v pivovaru Velké Popovice

Tip na sobotní výlet pro celou rodinu: Užijte si Den Kozla v pivovaru Velké Popovice

V sobotu 7. června se ve Velkopopovickém pivovaru bude slavit tradiční Den Kozla! Den plný zábavy, zážitků, hudby, výtečného jídla a piva – poctivého Kozla přímo z pivovaru, začne v 11 hodin. O skvělou atmosféru se budou celý den starat kapely Arzzen, Poletíme?, Elán Revival a také oblíbená zpěvačka a herečka Bára Poláková.
| Plzeňský Prazdroj
Karin Lednická si u šikmého kostela převzala hořkou pivní poctu

Karin Lednická si u šikmého kostela převzala hořkou pivní poctu

Spisovatelka Karin Lednická, držitelka ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2024, si slavnostně převzala soudek piva Radegast z vlastního ležáckého tanku, který nošovický pivovar na její počest pojmenoval. Předání proběhlo symbolicky přímo u šikmého kostela.
| Plzeňský Prazdroj
Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Plzeňský Prazdroj mění od května svůj program pivních speciálů. Projekt Volba sládků, který každý měsíc nabízel v limitované edici jedno speciální pivo ve vybraných hospodách a restauracích v Česku a na Slovensku, nahrazuje novým programem s názvem Speciály z Prazdroje. Ten nabídne hospodským možnost sestavit si vlastní kalendář pivních speciálů na míru. Vybírat budou moci během roku dohromady z deseti druhů piva ze stálé i sezónní nabídky.
| Plzeňský Prazdroj
Pivovar Radegast změřil svou vodní stopu od semínka po sklenici. Na litr piva je potřeba stejně vody jako na půl deci mléka nebo deset deka brambor

Pivovar Radegast změřil svou vodní stopu od semínka po sklenici. Na litr piva je potřeba stejně vody jako na půl deci mléka nebo deset deka brambor

Radegast si nechal změřit svou vodní stopu napříč celou produkcí v rozsahu, který v Česku nemá obdoby. Celková spotřeba vody od semínka ječmene a chmele, přes výrobu až po načepovanou sklenici činí 3,64 litru vody odebrané z vodních zdrojů na litr vyrobeného piva. V porovnání například s kilogramem hovězího masa, které má průměrnou vodní stopu přes 550 litrů, je 150x menší, oproti kuřecímu spotřebuje vody zhruba 85x méně. Radegast se na šetrné zacházení s vodou zaměřuje dlouhodobě. Za posledních 15 let snížil její spotřebu při výrobě piva o více než 40 procent a dostal se tak mezi světovou špičku. Přímo v pivovaru nyní spotřebuje pouze 2,29 litru vody na uvaření jednoho litru piva. Studii vodní stopy Pivovaru Radegast zpracoval Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka.
| Plzeňský Prazdroj
Budovu Národního divadla rozhýbala světelná show oslavující 120. výročí uvedení inscenace Kytice

Budovu Národního divadla rozhýbala světelná show oslavující 120. výročí uvedení inscenace Kytice

Ve středu večer se budova Národního divadla proměnila v umělecké plátno a nabídla návštěvníkům jedinečný vizuální zážitek. U příležitosti 120. výročí inscenace Kytice připravil Pilsner Urquell ve spolupráci s Národním divadlem působivý videomapping. Světelná show vznikla jako pocta ikonickému divadelnímu představení Národního divadla, které značka podporuje jako dlouholetý partner inscenací.
| Plzeňský Prazdroj
Tip na zážitek: Speciální prohlídka pivovaru Elektrárna během Noci pivovarů 25. dubna

Tip na zážitek: Speciální prohlídka pivovaru Elektrárna během Noci pivovarů 25. dubna

Historicky první Noc pivovarů 25. dubna oslaví české pivovarnictví, pivo a lidi, kteří za jeho kvalitou stojí. Půjde o jedinečnou příležitost zažít malé i velké pivovary v Plzeňském kraji jinak – v netradiční atmosféře, kdy se jejich brány otevřou až do večerních hodin a nabídnou exkluzivní program. Mezi 17 pivovary, které se do akce zapojí, nechybí experimentální pivovar Elektrárna.
| Plzeňský Prazdroj