Plzeňský Prazdroj··8 min

Pivovar Radegast změřil svou vodní stopu od semínka po sklenici. Na litr piva je potřeba stejně vody jako na půl deci mléka nebo deset deka brambor

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj, a. s., je česká firma, pivovar založený v roce 1842, který produkuje první pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell. Od roku 2017 patří pod japonskou mateřskou společnost Asahi.

Tisková zpráva

Radegast si nechal změřit svou vodní stopu napříč celou produkcí v rozsahu, který v Česku nemá obdoby. Celková spotřeba vody od semínka ječmene a chmele, přes výrobu až po načepovanou sklenici činí 3,64 litru vody odebrané z vodních zdrojů na litr vyrobeného piva. V porovnání například s kilogramem hovězího masa, které má průměrnou vodní stopu přes 550 litrů, je 150x menší, oproti kuřecímu spotřebuje vody zhruba 85x méně. Radegast se na šetrné zacházení s vodou zaměřuje dlouhodobě. Za posledních 15 let snížil její spotřebu při výrobě piva o více než 40 procent a dostal se tak mezi světovou špičku. Přímo v pivovaru nyní spotřebuje pouze 2,29 litru vody na uvaření jednoho litru piva. Studii vodní stopy Pivovaru Radegast zpracoval Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka.

Radegast nyní přichází s výsledky studie vodní stopy celého výrobního procesu od pěstování surovin, výroby energií, manipulace s obaly či vaření piva, až po čepování piva v hospodách a restauracích. V českém měřítku jde o unikátní počin, o nejkomplexnější zmapování vodní stopy cesty piva v České republice. Studie ukázala, že na litr piva Radegast je potřeba 3,64 litru vody z vodních zdrojů. To je zhruba množství potřebné na vypěstování či výrobu sto gramů brambor, půl deci mléka nebo deseti gramů mouky, chleba nebo kuřecího masa. Cílem studie bylo odhalit, jaká je spotřeba vody v jednotlivých oblastech v rámci celého procesu, a najít další možnosti pro její úsporu. Studie tak navazuje na dřívější závazek pivovaru zadržet do roku 2030 v krajině alespoň tolik vody, kolik ve výrobě spotřebuje.

V Radegastu se o svou vodní stopu zajímá dlouhodobě, doposud však přesně znali pouze spotřebu v rámci výrobních procesů přímo v pivovaru. „Nyní máme, v tomto rozsahu jako první pivní značka u nás, ucelené informace o tom, jaká je celková vodní stopa od pěstování surovin až po čepování piva v hospodě. Výsledky ukázaly, že mimo pivovar je největší spotřeba spojená se zavlažováním chmele, proto budeme i nadále v rámci projektu Pro chmel hledat cesty, jak chmel zavlažovat co nejefektivněji. Za pomoci regenerativních zemědělských technik také hledáme cesty, jak sladovnický ječmen i chmel pěstovat šetrněji, a také s nižšími nároky na vodu. Zároveň se nám potvrdilo, že naše vodní stopa ve výrobě je už na optimální hodnotě. Ve spotřebě vody jsme se v rámci výrobního procesu dostali na 2,29 litru vody na litr, což je zhruba o 2 litry lepší výsledek, než je světový průměr,“ říká Josef Jalůvka, marketingový manažer piva Radegast.

Vodní stopu zpracovali experti z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka na základě mezinárodně uznávané metodiky Water Footprint Network. Analyzovali celý životní cyklus piva Radegast. Pro potřeby studie vyhodnocovali veškeré potřebné vstupy, včetně např. hnojiv či závlahy na chmelnicích, veškeré procesy spojené s pěstováním ječmene nebo distribucí či chlazením a oplachováním sklenic v restauracích. S ohledem na její rozsah trvalo zpracování analýzy více než rok. Pivovar Radegast má v plánu studii pravidelně aktualizovat, aby prověřil pozitivní dopad svých aktivit na snižování celkové vodní stopy.

„Rozlišujeme tři druhy vodní stopy, modrou, zelenou a šedou. Zelená voda znamená objem srážek potřebných na pěstování ječmene a chmele, která se přes rostliny zpátky vypaří. Šedá voda pak představuje teoretické množství vody potřebné ke zředění případných zbytkových látek. Důležitá je ale zejména voda modrá, se kterou jsme v této studii primárně pracovali. Jde o vodu, která někde byla odčerpána, aby mohla být využita ve výrobních, zemědělských nebo průmyslových procesech. Výsledek naší analýzy tak ukazuje celkovou modrou vodní stopu, která zohledňuje objem povrchové a podzemní vody spotřebované pro výrobu piva Radegast,“ vysvětluje Libor Ansorge, náměstek ředitele Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka.

Další oblastí, na kterou se Pivovar Radegast v rámci šetření vodních zdrojů soustředí, je zadržování vody v krajině. Jen za poslední dva roky nechal vybudovat ve spolupráci s Lesy ČR 59 tůní v takřka dvaceti lokalitách napříč Českou republikou. Do podpory projektů, které pomáhají vodu v krajině udržet, investoval pivovar již přes 8 milionů korun. Finanční prostředky směřuje pivovar také na zavádění postupů regenerativního zemědělství. Ty pomáhají vodu nejen šetřit, ale i v půdě zadržet.

Průměrná modrá vodní stopa vybraných potravin (v litrech vody na litr nebo kilogram produktu)

pivo Radegast3,6rýže443
brambory33vepřové maso459
kukuřice81máslo465
mléko86cukr487
cizrna224jehněčí maso522
chléb301hovězí maso550
kuře313olivový olej2 388
mouka347vlašské ořechy3 451
těstoviny347mandle3 816
sýr439pistácie7 602

Zdroj: Mekonnen, M.M. & Hoekstra, A.Y. (2010) The green, blue and grey water footprint of farm crops and derived crop products; Mekonnen, M.M. & Hoekstra, A.Y. (2010) The green, blue and grey water footprint of farm animals and animal products

Poznámky pro editory

  • Pivovaru Radegast se za posledních 15 let podařilo snížit spotřebu vody v pivovaru o 44 % a v oblasti hospodárného využívání vody a péče o vodní zdroje tak patří mezi nejlepší pivovary na světě. Zatímco světový průměr spotřeby vody na vyrobený jeden hl piva se udává kolem 4,5 hl a spotřebu vody v českých pivovarech udával Český svaz pivovarů a sladoven za rok 2022 3,4 hl, Pivovar Radegast spotřebuje pouze 2,29 hl vody na 1 hl vyrobeného piva.
  • Pivovar Radegast v letech 2002 až 2003 vytvořil systém propojených rybníčků, které přírodním způsobem čistí dešťovou a drenážní vodu odtékající z pivovaru. Tyto rybníčky zároveň zvyšují rozmanitost biotopů v nivě řeky Morávky. Proces čištění nastává při průtoku dešťové vody rybníčky, kdy se přirozeným způsobem odbourává zbytkové organické znečištění. Díky tomu každý rok vyčistí průměrně přes 20 velkých bazénů dešťové vody.
  • Součástí šetrného přístupu pivovaru k přírodě je rovněž čistička odpadních vod, kterou Radegast uvedl do provozu už v roce 1995. Nové technologie snižují od té doby znečištění odpadních vod z pivovaru o 91 %.
  • Jako první ve střední a východní Evropě Pivovar Radegast zavedl anaerobní UASB systém na předčišťování odpadní vody. V čističce zároveň vzniká i bioplyn, který se dále využívá v kotelně pivovaru jako ekologické palivo k výrobě tepla. Výsledkem jsou nižší emise CO2.
  • Příkladem úspory je projekt opětovného využití vody používané při zkapalňování CO2 vzniklého při kvašení. Voda, která dříve putovala do kanalizace, se využívá v chladícím systému. Tímto opatřením pivovar za deset let ušetřil více než 100 tisíc m3 vody, což odpovídá zhruba objemu 40 velkých plaveckých bazénů. Dále instalací vzduchového kompresoru s uzavřeným chladícím okruhem, který nespotřebovává další a další vodu, Radegast šetří přes 50 tisíc m3 vody za rok.
  • Modrá a zelená vodní stopa představuje celkovou spotřebu vody při výrobě nějakého produktu. Zatímco zelená vodní stopa představuje spotřebu dešťových srážek a půdní vláhy rostlinami, což žádný výrobce nemůže ovlivnit, tak modrá vodní stopa představuje „člověkem vyvolanou“ spotřebu vodních zdrojů, tj. tu část spotřeby, kterou výrobce ovlivnit/omezit může.
  • Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka je veřejná výzkumná instituce. Byl zřízen jako jeden z prvních vědeckých ústavů v samostatném Československu. Ústav byl založen jako Státní ústav hydrologický usnesením ministerské rady z 9. prosince 1919. Po roce 1989 byl ústav převeden do působnosti nově vzniklého Ministerstva životního prostředí a od roku 1993 začal fungovat jako jeho příspěvková organizace. Zabývá se širokým spektrem výzkumu spojeného s vodou, od ochrany jakosti povrchových i podzemních vod přes studium vodních toků, vodních staveb a vodních ekosystémů až po matematické modelování a tvorbu informačních systémů. Více na vuv.cz.

Zdroj: www.prazdroj.cz

Další články

Další články od Plzeňský Prazdroj

Karin Lednická si u šikmého kostela převzala hořkou pivní poctu

Karin Lednická si u šikmého kostela převzala hořkou pivní poctu

Spisovatelka Karin Lednická, držitelka ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2024, si slavnostně převzala soudek piva Radegast z vlastního ležáckého tanku, který nošovický pivovar na její počest pojmenoval. Předání proběhlo symbolicky přímo u šikmého kostela.
| Plzeňský Prazdroj
Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Plzeňský Prazdroj mění od května svůj program pivních speciálů. Projekt Volba sládků, který každý měsíc nabízel v limitované edici jedno speciální pivo ve vybraných hospodách a restauracích v Česku a na Slovensku, nahrazuje novým programem s názvem Speciály z Prazdroje. Ten nabídne hospodským možnost sestavit si vlastní kalendář pivních speciálů na míru. Vybírat budou moci během roku dohromady z deseti druhů piva ze stálé i sezónní nabídky.
| Plzeňský Prazdroj
Pivovar Radegast změřil svou vodní stopu od semínka po sklenici. Na litr piva je potřeba stejně vody jako na půl deci mléka nebo deset deka brambor

Pivovar Radegast změřil svou vodní stopu od semínka po sklenici. Na litr piva je potřeba stejně vody jako na půl deci mléka nebo deset deka brambor

Radegast si nechal změřit svou vodní stopu napříč celou produkcí v rozsahu, který v Česku nemá obdoby. Celková spotřeba vody od semínka ječmene a chmele, přes výrobu až po načepovanou sklenici činí 3,64 litru vody odebrané z vodních zdrojů na litr vyrobeného piva. V porovnání například s kilogramem hovězího masa, které má průměrnou vodní stopu přes 550 litrů, je 150x menší, oproti kuřecímu spotřebuje vody zhruba 85x méně. Radegast se na šetrné zacházení s vodou zaměřuje dlouhodobě. Za posledních 15 let snížil její spotřebu při výrobě piva o více než 40 procent a dostal se tak mezi světovou špičku. Přímo v pivovaru nyní spotřebuje pouze 2,29 litru vody na uvaření jednoho litru piva. Studii vodní stopy Pivovaru Radegast zpracoval Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka.
| Plzeňský Prazdroj
Budovu Národního divadla rozhýbala světelná show oslavující 120. výročí uvedení inscenace Kytice

Budovu Národního divadla rozhýbala světelná show oslavující 120. výročí uvedení inscenace Kytice

Ve středu večer se budova Národního divadla proměnila v umělecké plátno a nabídla návštěvníkům jedinečný vizuální zážitek. U příležitosti 120. výročí inscenace Kytice připravil Pilsner Urquell ve spolupráci s Národním divadlem působivý videomapping. Světelná show vznikla jako pocta ikonickému divadelnímu představení Národního divadla, které značka podporuje jako dlouholetý partner inscenací.
| Plzeňský Prazdroj
Tip na zážitek: Speciální prohlídka pivovaru Elektrárna během Noci pivovarů 25. dubna

Tip na zážitek: Speciální prohlídka pivovaru Elektrárna během Noci pivovarů 25. dubna

Historicky první Noc pivovarů 25. dubna oslaví české pivovarnictví, pivo a lidi, kteří za jeho kvalitou stojí. Půjde o jedinečnou příležitost zažít malé i velké pivovary v Plzeňském kraji jinak – v netradiční atmosféře, kdy se jejich brány otevřou až do večerních hodin a nabídnou exkluzivní program. Mezi 17 pivovary, které se do akce zapojí, nechybí experimentální pivovar Elektrárna.
| Plzeňský Prazdroj
Světová výstava EXPO 2025 představuje mistrovství českého piva

Světová výstava EXPO 2025 představuje mistrovství českého piva

Světová výstava EXPO 2025 v japonské Ósace propojuje tradici s inovacemi a představuje to nejlepší z jednotlivých zemí. Česká expozice nabídne návštěvníků pohled na ikonické řemeslo, které je s naší kulturou neodmyslitelně spojené – umění čepování piva. Díky tomu si i v 9 000 km vzdálené metropoli budou moci návštěvníci vychutnat Pilsner Urquell, který je partnerem českého pavilonu, ve stejné kvalitě, jako lidé v tuzemsku.
| Plzeňský Prazdroj
Mistrovství českého piva v rukou japonské tapsterky. „Pěna je pro Japonce samostatný chuťový zážitek,“ říká Mirai Mitomi

Mistrovství českého piva v rukou japonské tapsterky. „Pěna je pro Japonce samostatný chuťový zážitek,“ říká Mirai Mitomi

Na světové výstavě EXPO 2025 v japonské Ósace si mohou návštěvníci vychutnat český ležák Pilsner Urquell přesně tak, jak chutná i v Čechách, a to díky skupině vyškolených japonských tapsterů. Mezi ně patří i Mirai Mitomi, která prošla školením v přímo v plzeňském pivovaru a osvojila si správné techniky čepování i péče o pivo a současně znalosti, díky kterým dokáže předávat příběh a tradici plzeňského piva.
| Plzeňský Prazdroj
Jarní tip z Pivotéky v Pivovarském muzeu v Plzni: Velikonoční speciály potěší nejen na Zelený čtvrtek

Jarní tip z Pivotéky v Pivovarském muzeu v Plzni: Velikonoční speciály potěší nejen na Zelený čtvrtek

Kraslice, mazanec, pomlázka, čokoládový beránek… Do výčtu tradičních atributů, které neodmyslitelně patří k Velikonocům, v posledních letech přibyla také velikonoční piva. Pivotéka v plzeňském Pivovarském muzeu má aktuálně v prodeji rovnou čtyři speciály vytvořené právě pro tuto příležitost: Hody hody doprovody z rodinného pivovaru Zichovec, Velikonoční třináctku z pivovaru Permon, Velikonoční poklad z pivovaru Antoš a za studena chmelený světlý ležák Pomlázka z rodinného pivovaru Matuška.
| Plzeňský Prazdroj
GURMÁNSKÝ TIP NA VÝLET: Velkopopovický pivovar zve 24. května na první Kozel Grill Piknik

GURMÁNSKÝ TIP NA VÝLET: Velkopopovický pivovar zve 24. května na první Kozel Grill Piknik

V areálu pivovaru ve Velkých Popovicích zahájí během posledního květnového víkendu piknikovou sezonu. V sobotu 24. května od 10 do 20 hodin se tam vůbec poprvé uskuteční Kozel Grill Piknik, venkovní pikniková událost spojená s dobrým jídlem a pitím. Návštěvníci se mohou těšit na speciality z grilu, ochutnávky piva Kozel přímo z pivovaru a dobrou zábavu. Vstup je zdarma. Účastníky z Prahy navíc dopraví až do Velkých Popovic a zpět dobový motoráček.
| Plzeňský Prazdroj
Novým manažerem Velkopopovického pivovaru se stal Ondřej Koucký

Novým manažerem Velkopopovického pivovaru se stal Ondřej Koucký

Pivovar ve středočeských Velkých Popovicích má nového šéfa. Od letošního března se jím stal Ondřej Koucký (43), který vystřídal ve funkci Václava Šimka. Ten v rámci Plzeňského Prazdroje od ledna vede pivovar v Plzni.
| Plzeňský Prazdroj