Plzeňský Prazdroj··3 min

Karin Lednická si u šikmého kostela převzala hořkou pivní poctu

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj, a. s., je česká firma, pivovar založený v roce 1842, který produkuje první pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell. Od roku 2017 patří pod japonskou mateřskou společnost Asahi.

Tisková zpráva

Spisovatelka Karin Lednická, držitelka ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2024, si slavnostně převzala soudek piva Radegast z vlastního ležáckého tanku, který nošovický pivovar na její počest pojmenoval. Předání proběhlo symbolicky přímo u šikmého kostela.

Karin Lednická k titulu Radegastův Strážce Hořkosti 2024 obdržela z rukou sládkové Pivovaru Radegast Jany Tovaryšové dřevěný soudek piva stočeného z „jejího“ ležáckého tanku. „Ležácký tank Karin Lednické je symbolem uznání za její vyzrálou tvorbu, která zanechává trvalou stopu. Její práce je příkladem vytrvalosti i schopnosti otevírat složitá témata s respektem a odhodláním,“ uvádí Jana Tovaryšová, sládková Pivovaru Radegast.

Karin Lednická obdržela ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2024 za neúnavnou snahu uchovávat paměť severomoravského regionu a odhodlání čelit životním výzvám. Karin Lednická, autorka trilogie Šikmý kostel, převzala soudek s pivem Radegast se slovy: „Je to velmi milé gesto. Cením si ho o to víc, že soudek piva z mého tanku přebírám právě zde, ve staré Karviné, protože tady má kořeny i příběh Radegastu. Málo se to ví, ale pan Jaromír Franzl, poslední ředitel bývalého Larisch-Mönnichova pivovaru, kterému ve svých knihách věnuji tolik prostoru, se zasadil o založení pivovaru v Nošovicích a stal se jeho prvním sládkem. Jsem ráda, že tato obecně málo známá informace může zaznít právě dnes a tady. Vlastně se tak uzavírá kruh a pan Franzl by tomu byl jistě velmi rád.“

Ocenění Radegastův Strážce Hořkosti získávají jednotlivci nebo organizace. Po Karlu Lopraisovi (2022, in memoriam) a Horské službě Beskydy (2023) se Karin Lednická stala třetí nositelkou tohoto ocenění za rok 2024. Lucie Vaverová, manažerka značky Radegast, k tomu doplňuje: „V jejím profesním i životním příběhu nacházíme hodnoty, které jsou Radegastu blízké, jako jsou nezdolnost, odvaha procházet i hořkými chvílemi, hluboký vztah k regionu nebo vůle neztratit směr.“

Poznámky pro editory

  • V pivovaru Radegast se vaří pivo od roku 1970 a 3. prosince 2020 oslavil 50 let od uvaření první várky piva. Oblibu si získalo díky své charakteristické výrazně hořké chuti.
  • Pivovar Radegast je vyhledávaným turistickým cílem, který každoročně navštíví téměř 50 tis. lidí. Je součástí projektu Technotrasa, kam patří nejvýznamnější památky Moravskoslezského kraje.
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu
    a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2024 v žebříčku aliance Byznys pro společnost TOP Odpovědná firma první místo v hlavní kategorii „TOP odpovědná velká firma“ a také první místo v oborové kategorii „TOP odpovědná firma v životním prostředí“.

Zdroj: www.prazdroj.cz

Další články

Další články od Plzeňský Prazdroj

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj