Plzeňský Prazdroj··7 min

Vynést 10 piv do 41 schodů. Pinkasovu noční můru letos nejlépe zvládl výčepní z pražské restaurace Na Markétě

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj, a. s., je česká firma, pivovar založený v roce 1842, který produkuje první pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell. Od roku 2017 patří pod japonskou mateřskou společnost Asahi.

Tisková zpráva

Načepovat 10 půllitrů piva Pilsner Urquell a vyběhnout s nimi 41 schodů v co nejkratším čase – takový úkol čekal na účastníky tradičního závodu výčepních Pinkasova noční můra. Kromě rychlosti hodnotila odborná porota i kvalitu načepovaných a donesených piv, která před ni soutěžící postavili. Vítězem letošního klání, které se v pražské restauraci U Pinkasů konalo již po čtrnácté, se stal Jan Lukeš z restaurace Na Markétě.

Do jednoho z nejoriginálnějších pivních závodů světa se letos zapojilo 30 výčepních z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Norska, Japonska, Švédska, Velké Británie, Rumunska a Itálie. „Už čtrnáct let ctíme tímto závodem práci těch, kteří se již od roku 1843 starali o nejvyšší kvalitu čepovaného piva a pečovali o to, aby hosté dostali čerstvé pivo přímo ze sklepa. Těší mě rostoucí popularita závodu, do kterého se nám hlásí stále více českých i zahraničních výčepních,“ vysvětluje smysl závodu Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun provozující restauraci U Pinkasů.

Ze sklepa až do prvního patra

Historie tohoto fascinujícího závodu sahá až do roku 1843, kdy Jakub Pinkas, zakladatel pražské restaurace, změnil způsob, jakým se pivo hostům podávalo. „V té době se pivo čepovalo do džbánu, ze kterého si ho hosté u stolu nalévali do sklenic. Jakub Pinkas ale začal čepovat plzeňské pivo přímo do půllitrů ve sklepě, odkud je následně obsluha vynášela hostům nahoru. Ze sklepa, kde bylo pivo u ledu, běhali do prvního patra, čímž zdolávali 41 schodů. Za celodenní směnu překonali až pětadvacet tisíc schodů. Díky tomuto novému způsobu servírování dostávali hosté pivo vždy vychlazené a čerstvé,“ připomíná historické kořeny soutěže Karel Doubek.

Soutěž o slávu a prestiž

Rychlost a kvalita čepování činí soutěž Pinkasova noční můra světově jedinečnou. Obě kritéria letos hodnotila odborná porota složená z renomovaných osobností: Václava Berky, emeritního vrchního sládka Plzeňského Prazdroje, Tomáše Babici, výčepní legendy restaurace U Pinkasů a Kláry Brodecké, historicky první vítězky prestižní soutěže mistrů výčepních Pilsner Urquell Master Bartender.

Závody tradičně odstartovala v jednu hodinu odpoledne kvalifikace. 30 výčepních s šesti načepovanými půllitry absolvovalo trasu na prostranství před hospodou, následně pak 15 nejrychlejších postoupilo do odpoledního finále. To se běželo stejně jako za starých časů s deseti vlastnoručně načepovanými velkými pivy ze sklepa do prvního patra restaurace.

Pilsner Urquell si od uvaření první várky v říjnu 1842 zakládá na kvalitě piva. Stejně tak dbáme na jeho správné načepování. Proto oceňujeme nadšení a zájem všech výčepních, kteří se snaží, aby host dostal v půllitru ten nejlepší zážitek. Výčepní
U Pinkasů byli v péči o pivo vzorem už v 19. století a jejich odhodlání donést hostovi co nejrychleji perfektně načepované pivo i po schodech až ze sklepa nás inspirovalo pro novou tradici „Běhu“, který je zábavou i zkušeností pro každého výčepního,“
říká Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Vítězem letošní Pinkasovy noční můry se zaslouženě stal pražský výčepní z restaurace Na Markétě s časem 1:41:32. „Je to nepopsatelný pocit, cítím se skvěle. Trénink probíhal vlastně každý den v práci, ale nijak zvláštně jsem se nepřipravoval. Možná i proto jsem vyhrál. Všem moc děkuji. Těším se na další ročník. Doufám, že vítězství obhájím,“ dodává vítěz Jan Lukeš. Stříbro převzal Jakub Stach za čas 1:42:01 a na třetím místě doběhl Jacek Maliszewski s časem 1:42:09.

Hlavní cenou pro vítěze je voucher v symbolické hodnotě 1842 Kč a 50litrový sud piva Pilsner Urquell. Kromě toho se ale vítěz tohoto unikátního závodu také samozřejmě stává součástí slavné tradice Restaurace U Pinkasů. Jeho jméno se zapisuje

na koženou výčepní zástěru, na které jsou uvedeni všichni nejlepší závodníci z minulých ročníků.

Pro další informace ze strany restaurace U Pinkasů kontaktujte Dinu Galgonek: [email protected], tel. 221 081 220 nebo Františka Novotného: [email protected], tel.: 221 111 152.

Poznámky pro editory

  • Závod výčepních spočívá v běhu s deseti vlastnoručně načepovanými velkými pivy ze sklepa do prvního patra pražské restaurace U Pinkasů. Posledního závodu v roce 2023 se zúčastnilo 25 výčepních, z nichž několik přijelo z ciziny – ze Slovenska, Německa, Polska, Rumunska, Maďarska, Velké Británie, Korey a Japonska. Letos se konal 14. ročník.
  • Restaurace U Pinkasů se stala významným místem společenského i politického dění, nejen v dobách národního obrození až po vznik samostatného Československa. Pravidelně zde ve svých dobách pobývali např. pánové Palacký, Rieger, Šafařík, Havlíček a Jungmann. Mezi jmény štamgastů najdeme jména z oblasti politické (Masaryk i Havel) nebo z řad umělců (Neruda, Erben, Hašek, Burian, Hrabal, Voskovec, Werich, Hrušínský nebo Forman). Mezi současnými štamgasty nechybí dvojnásobná olympijská vítězka, oštěpařka Barbora Špotáková, kapela Tři sestry, hokejista František Kučera a mnoho dalších.
  • Oslavy výročí zrodu ležáku Pilsner Urquell a založení společnosti Plzeňský Prazdroj letos vrcholí 5.října na tradičním Pilsner Festu v Plzni. Letos si pivovar připomíná 182. výročí. První várka ležáku Pilsner Urquell, který později dobyl celý svět, spatřila světlo světa 5. října 1842. Uvařil ji sládek Josef Groll v tehdejším Měšťanském pivovaru.
  • Pilsner Urquell založil kategorii piva typu pilsner, která je dnes vůbec nejrozšířenější pivní kategorií, náleží do ní asi 70 % celosvětové pivní produkce. Již brzy po uvaření první várky 5. října 1842 se začal vyvážet do okolních zemí a v roce 1873 i do Spojených států. Pilsner Urquell se v současnosti vyváží do více než 50 zemí po celém světě.
  • Pilsner Urquell získal po osmé za sebou ocenění Nejdůvěryhodnější značka v kategorii piv.
  • Pilsner Urquell je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, která je lídrem mezi výrobci piva v regionu střední Evropy.
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2023 v žebříčku aliance Byznys pro společnost TOP Odpovědná firma tři první místa: v hlavní kategorii „TOP odpovědná velká firma“ a v oborových kategoriích „TOP odpovědná firma v inovacích“ a „TOP odpovědná firma v životním prostředí“.

Zdroj: www.prazdroj.cz

Další články

Další články od Plzeňský Prazdroj

Gastrotip z Plzně: Svatomartinské hodování v Hospodě Na Spilce

Gastrotip z Plzně: Svatomartinské hodování v Hospodě Na Spilce

V Hospodě Na Spilce budou letos slavit svátek svatého Martina od 8. do 11. listopadu. Speciálnímu svatomartinskému menu bude v souladu s tradicí dominovat dozlatova vypečená husička a další neodolatelné delikatesy korunované správně ošetřeným a načepovaným pivem.
| Plzeňský Prazdroj
Listopadový víkendový tip: Svatomartinské prohlídky se školou čepování

Listopadový víkendový tip: Svatomartinské prohlídky se školou čepování

Zda a kam letos přijede svatý Martin na bílém koni, zatím není jisté, ale v pivovaru Velké Popovice nedaleko Prahy v listopadu zaručeně bude bílý kozel! O víkendu 9. a 10. 11. vždy v 11 a ve 13 hodin se tam uskuteční speciální Svatomartinské prohlídky se školou čepování, rozšířenou ochutnávkou piva a drobným občerstvením.
| Plzeňský Prazdroj
Prazdroj ve svých pivovarech rekordně šetří vodou, ukazuje jeho nová Zpráva o udržitelnosti

Prazdroj ve svých pivovarech rekordně šetří vodou, ukazuje jeho nová Zpráva o udržitelnosti

Už od roku 2026 budou všechny velké tuzemské firmy vydávat svůj nefinanční reporting povinně. Plzeňský Prazdroj ho letos na dobrovolné bázi vydává už po osmnácté. Představuje v něm své aktivity v pivovarech i mimo ně, které mu pomáhají snižovat dopad jeho podnikání na životní prostředí. V roce 2023 dosáhl historicky nejnižší průměrné spotřeby vody v pivovarech, výrazně se posunul na cestě k plné cirkularitě obalů, investoval do fotovoltaiky a dalších technologií snižujících emise ve výrobě. Zpráva o udržitelnosti 2023 se ale také věnuje dodavatelsko-odběratelskému řetězci, protože drtivá většina emisí pochází z činností mimo pivovary, a projektům, kterými Prazdroj podporuje pěstitele chmele a ječmene. Zprávu Prazdroj vydává u příležitosti Světového dne udržitelnosti, který každoročně připadá na poslední říjnovou středu.
| Plzeňský Prazdroj
Sladovníci Prazdroje začali zpracovávat letošní úrodu ječmene. Ten i letos potrápily výkyvy počasí

Sladovníci Prazdroje začali zpracovávat letošní úrodu ječmene. Ten i letos potrápily výkyvy počasí

Do Plzeňského Prazdroje dorazily v těchto dnech první várky sladovnického ječmene z letošní sklizně. Pracovníci pivovaru z něj začínají na vlastní sladovně připravovat slad, jednu z klíčových surovin pro české pivo. Celkem Prazdroj od tuzemských farmářů nakoupí zhruba 150 000 tun sladovnického ječmene. Podle prvních laboratorních analýz je kvalita letošní úrody dobrá. Přesto ječmen i letos ovlivňovalo nestálé počasí. I proto Prazdroj spolu se zemědělci hledá cesty, jak pěstování této plodiny adaptovat na klimatickou změnu.
| Plzeňský Prazdroj
Frisco se teď vrací, zpívají Holki v novém hitu

Frisco se teď vrací, zpívají Holki v novém hitu

Lahve od Frisca už po vypití neskončí v kontejneru nebo koši. Oblíbený nápoj z portfolia Plzeňského Prazdroje se nově stáčí do zálohovaných třetinkových lahví. Na důležité rozhodnutí, které zredukuje až 30 milionů jednorázových obalů ročně, upozorňuje i novou písní a klipem hudební skupina Holki.
| Plzeňský Prazdroj
Sváteční gastrotip z plzeňského pivovaru: Oslavy vzniku republiky se slovenskými víny a tradičními pokrmy

Sváteční gastrotip z plzeňského pivovaru: Oslavy vzniku republiky se slovenskými víny a tradičními pokrmy

Plzeňané i návštěvníci západočeské metropole si letos mohou dosyta užít originální oslavu Dne vzniku samostatného československého státu. V pondělí 28. října se bude konat Degustační večer slovenských vín a chutí v Konferenčním centru Secese, na který od 30. října do 3. listopadu naváže Slovenský týden v Hospodě Na Spilce.
| Plzeňský Prazdroj
Emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka: muž, díky kterému pijeme skvělé pivo po celém Česku

Emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka: muž, díky kterému pijeme skvělé pivo po celém Česku

Pivo bez pěny a ve špatně umyté sklenici? Ještě v devadesátých letech nic neobvyklého. Václav Berka se rozhodl to změnit. Dnes emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje zasvětil celý život plzeňskému ležáku a před 20 lety stál u zrodu obchodních sládků, kteří se starají, aby se v hospodách čepovalo stejně dobré pivo, jako když se uvaří v pivovaru. Právě tým, který sestavil, má lví podíl na tom, že se kvalita piva čepovaného v tuzemských hospodách a restauracích v uplynulých dvaceti letech výrazně zlepšila. I proto nyní Český svaz pivovarů a sladoven uvedl Václava Berku do Síně slávy českého pivovarství a sladařství.
| Plzeňský Prazdroj
Prazdroj zrekonstruuje garáže na nádvoří pivovaru. Vznikne nová odpočinková zóna i schody k řece

Prazdroj zrekonstruuje garáže na nádvoří pivovaru. Vznikne nová odpočinková zóna i schody k řece

Plzeňský Prazdroj zahájil v areálu pivovaru v Plzni velkou rekonstrukci garáží, které se nacházejí vedle Návštěvnického centra. Projekt přinese zásadní proměnu pivovarského nádvoří i novou odpočinkovou zónu se schody u řeky Radbuzy, čímž se pivovar ještě více otevře veřejnosti. Pro obyvatele a návštěvníky Plzně to znamená rozšíření veřejně přístupného prostoru uvnitř pivovarského areálu a nové možnosti pro kulturní a společenské akce.
| Plzeňský Prazdroj
Plzeňský ležák oslavil 182. narozeniny. Připíjeli mu slavné osobnosti na Pilsner Festu i štamgasti v hospodách

Plzeňský ležák oslavil 182. narozeniny. Připíjeli mu slavné osobnosti na Pilsner Festu i štamgasti v hospodách

V sobotu 5. října proběhly tradiční oslavy piva Pilsner Urquell v plzeňském pivovaru. Ve stejný moment, kdy probíhal na hlavním podiu přípitek symbolicky v 18:42, se připíjelo i za branami pivovaru, a to ve vybraných hospodách a restauracích napříč Českem. Společně tak tisíce návštěvníků Pilsner Festu, osobností i štamgastů v podnicích připilo na oslavu 182. výročí piva, které si získalo srdce lidí na celém světě.
| Plzeňský Prazdroj
Vynést 10 piv do 41 schodů. Pinkasovu noční můru letos nejlépe zvládl výčepní z pražské restaurace Na Markétě

Vynést 10 piv do 41 schodů. Pinkasovu noční můru letos nejlépe zvládl výčepní z pražské restaurace Na Markétě

Načepovat 10 půllitrů piva Pilsner Urquell a vyběhnout s nimi 41 schodů v co nejkratším čase – takový úkol čekal na účastníky tradičního závodu výčepních Pinkasova noční můra. Kromě rychlosti hodnotila odborná porota i kvalitu načepovaných a donesených piv, která před ni soutěžící postavili. Vítězem letošního klání, které se v pražské restauraci U Pinkasů konalo již po čtrnácté, se stal Jan Lukeš z restaurace Na Markétě.
| Plzeňský Prazdroj