Plzeňský Prazdroj··11 min

Prazdroj ve svých pivovarech rekordně šetří vodou, ukazuje jeho nová Zpráva o udržitelnosti

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj, a. s., je česká firma, pivovar založený v roce 1842, který produkuje první pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell. Od roku 2017 patří pod japonskou mateřskou společnost Asahi.

Tisková zpráva

Už od roku 2026 budou všechny velké tuzemské firmy vydávat svůj nefinanční reporting povinně. Plzeňský Prazdroj ho letos na dobrovolné bázi vydává už po osmnácté. Představuje v něm své aktivity v pivovarech i mimo ně, které mu pomáhají snižovat dopad jeho podnikání na životní prostředí. V roce 2023 dosáhl historicky nejnižší průměrné spotřeby vody v pivovarech, výrazně se posunul na cestě k plné cirkularitě obalů, investoval do fotovoltaiky a dalších technologií snižujících emise ve výrobě. Zpráva o udržitelnosti 2023 se ale také věnuje dodavatelsko-odběratelskému řetězci, protože drtivá většina emisí pochází z činností mimo pivovary, a projektům, kterými Prazdroj podporuje pěstitele chmele a ječmene. Zprávu Prazdroj vydává u příležitosti Světového dne udržitelnosti, který každoročně připadá na poslední říjnovou středu.

„Z aktivit mimo pivovary pochází 86 % emisí spojených s našimi výrobky, zatímco přímo na výrobu v pivovarech připadá jen 14 %. Do roku 2030 chceme být ve výrobě uhlíkově neutrální. K tomu nám pomohou především obnovitelné zdroje energií nebo investice do moderních a šetrných stáčecích linek a elektrické přepravní systémy v našich skladech,“ říká Ivan Tučník, manažer udržitelnosti Plzeňského Prazdroje.

Prazdroj všechny klíčové údaje shrnuje už po osmnácté ve své nefinanční Zprávě o udržitelnosti, v níž se věnuje tomu, jak naplňuje svoji strategii udržitelnosti s názvem „Na budoucnost! 2030“. Představuje v ní klíčové ukazatele napříč všemi pilíři ESG včetně detailních informací k jednotlivým pivovarům a konkrétním zdrojům emisí. Ve 12 kapitolách podrobně popisuje pokrok při naplňování jednotlivých závazků.

Zpráva mimo jiné ukazuje dlouhodobý trend snižování emisí ve výrobě Plzeňského Prazdroje. Zatímco v roce 2019 produkoval 21 % z celkových emisí CO2 celého dodavatelsko-odběratelského řetězce, v roce 2023 to bylo už jen 14 %. Napříč celým hodnotovým řetězcem, tzv. od semínka až po sklenici, přitom Prazdroj i díky projektům a aktivitám s partnery od roku 2019 v Česku a na Slovensku snížil produkci skleníkových plynů o 19 %, přímo ve výrobě pak dokonce o 48 %.

„Pomáhá nám k tomu zejména postupný přechod na obnovitelné zdroje energií ve všech pivovarech. Ať už jde o instalaci solárních panelů na střechy provozních budov, čímž snížíme produkci CO2 o téměř 500 tun ročně, nebo teplo, které v Plzni odebíráme z dřevní štěpky. Hledáme také externího partnera pro nákup zelené elektřiny, který by pro nás postavil novou elektrárnu a dokázal pokrýt spotřebu všech našich tuzemských pivovarů,“ popisuje Ivan Tučník.

Prazdroj ve Zprávě přesně monitoruje produkci emisí v rámci celého řetězce od pěstitelů přes výrobu až po dopravu a gastronomii. Oblast zemědělství a surovin loni vyprodukovala 9 % emisí, zpracování surovin 5 %. Nejvíce pak připadalo na obaly, a to 28 % emisí. Doprava a logistika tvořila 17% podíl a druhou největší položkou bylo s 23 % chlazení piva v obchodech, hospodách a restauracích. Prazdroj se proto výrazně angažuje v environmentálních inciativách mimo pivovar. Jeho projekt „Chytrej výčep“ měří spotřebu vody a energií ve výčepech a letos přinesl první výsledek – úspornější chladič, který snižuje spotřebu energií výčepu o více než 30 %. Projekt „Pro chmel“ je zaměřen na efektivnější hospodaření s vodou na chmelnicích a letos nabídl chmelařům aplikaci, která jim radí, kdy a v jakém množství mají zavlažovat. Další z projektů – „Pro ječmen“ – se soustředí na stabilizaci výnosů sladovnického ječmene s využitím postupů regenerativního zemědělství.

Graficky je Zpráva o udržitelnosti za rok 2023 ztvárněna jako dialog mezi Plzeňským Prazdrojem a přírodou. Koncept, který připravila agentura Boomerang Communication, vychází z myšlenky, že k pivu neoddělitelně patří diskuse. Ta se ve zprávě přesouvá z hospody do přírody, odkud pochází suroviny pro výrobu piva.

Povinnost reportovat o udržitelnosti má v ČR nyní několik desítek firem, dobrovolně se k nim postupně přidávají další. Zpráva od Prazdroje se pravidelně řadí k těm nejkomplexnějším. Je vytvořena v souladu s mezinárodními reportingovými standardy GRI (Global Reporting Initiative) a prošla nezávislým externím ověřením u společnosti Forvis Mazars v souladu se standardy ISAE 3000. Ta letošní se navíc s předstihem již částečně řídí také novými evropskými standardy pro vykazování informací o udržitelnosti ESRS v návaznosti na evropskou Směrnici o podávání zpráv podniků o udržitelnosti CSRD, jejíž požadavky budou pro Prazdroj závazné až ve zprávě v roce 2026.

Celá Zpráva je dostupná na webu: https://udrzitelnost.prazdroj.cz/zprava-o-udrzitelnosti/

VÝBĚR ZE ZPRÁVY O UDRŽITELNOSTI PLZEŇSKÉHO PRAZDROJE ZA ROK 2023

Rekordně nízká spotřeba vody

Prazdroj dlouhodobě snižuje spotřebu vody ve všech svých pivovarech. V roce 2023 dosáhl historicky nejnižší úrovně spotřeby 2,8 litru na jeden litr piva, přičemž například ještě v roce 2012 to bylo 3,6 litru. Světový průměr spotřeby vody na jeden vyrobený litr piva se přitom udává kolem 4,5 l. Premiantem v úsporách je pivovar Radegast, kde se na 1 litr piva spotřebuje 2,29 litru vody. Radegast se dlouhodobě věnuje také zadržování vody v krajině, částkou 1 milion korun vloni podpořil výstavbu celkem 29 tůní v osmi lokalitách po celé České republice.

Fotovoltaika na střechách provozních budov

Ke snižování emisí a využívání obnovitelných zdrojů energie přispívá rozsáhlý program instalace fotovoltaiky na střechách provozních budov pivovarů. V roce 2023 Prazdroj zapojil první solární elektrárnu ve Velkých Popovicích a chystá je i v dalších pivovarech. Solární panely ve Velkých Popovicích jsou na ploše 5 850 m2, což odpovídá zhruba 30 tenisovým kurtům. Celkový výkon panelů v Popovicích je 306 MWh elektřiny ročně, což odpovídá spotřebě cca 100 českých domácností. Využitím sluneční energie sníží Prazdroj emise CO2 o téměř 500 tun ročně.

Na cestě k plné cirkularitě obalů

Dlouhodobou strategií Plzeňského Prazdroje je navyšovat v portfoliu podíl vratných obalů, tedy skleněných lahví, sudů, tanků a (na Slovensku) plechovek. V roce 2023 prodala společnost ve vratných obalech v Česku 69 % svých produktů. Dlouhodobě nejžádanějším obalem Prazdroje v Česku jsou vratné lahve, které tvoří více než třetinu obalů a které potvrzují význam zálohování – v průměru se naplní 26krát a více než 98 % se jich vrací zpátky do pivovaru. V loňském roce Prazdroj spustil s náklady 50 milionů korun první automatickou třídicí linku na vratné lahve v Česku, což pomůže celý proces ještě zefektivnit a snížit jeho environmentální dopad.

Trendem posledních let je však rostoucí zájem o plechovky, jejichž podíl stoupl v roce 2023 již na 29 %. Na Slovensku se díky zavedení zálohování plechovek podařilo Prazdroji uzavřít jejich koloběh. Použité plechovky odkupuje a nechává zpracovat na nový plech. Podobně by to mohlo být i v Česku, pokud začne fungovat zálohový systém na plechovky nedávno schválený vládou.

Chytrej výčep

Restaurace a hospody dlouhodobě bojují s vysokými cenami energií, přičemž u čepovaného piva jsou největší energetickou zátěží chladicí systémy. V rámci projektu „Chytrej výčep“ Prazdroj poprvé v historii změřil reálnou spotřebu elektřiny u různých velikostí a typů chladičů. Na základě naměřených dat Prazdroj vyvinul nový pilotní chladič, který má v laboratorních podmínkách úsporu energie až 40 %. Nyní ho testuje ve vybraných hospodách v Česku.

PRO CHMEL

Projekt PRO CHMEL pomáhá chmelařům efektivněji zavlažovat a přispívá k zachování kvality i vypěstovaného množství českého chmele. Po téměř třech letech sběru dat na chmelnicích v rámci projektu vznikla rozsáhlá databáze o potřebách rostlin a vlivu počasí na jejich růst. Podařilo se také přesně změřit, kolik vody spotřebuje chmelová rostlinka za sezónu. Na základě dat získaných v projektu farmáři na chmelnici v Chrášťanech změnili taktiku zavlažování a dokázali loni zvýšit úrodu až o 40 %. Letos výzkumníci nabídli pěstitelům první aplikaci na světě, která chmelařům radí, kdy a jak mají zavlažovat. Pomáhá tak pěstitelům efektivně nakládat s vodou, které je v posledních letech nedostatek.

Ocenění za rovné odměňování žen a mužů

Prazdroj je jednou ze čtyř firem v České republice a jednou ze 150 firem na světě s prestižním oceněním Equal Salary Certification za stejné mzdové ohodnocení mužů a žen na stejných pozicích. Má nižší než pětiprocentní rozdíl v odměňování obou pohlaví na stejných pozicích. V ČR je uváděn průměrný rozdíl až 16,4 %, v celé EU je pak podle stejných dat Eurostatu rozdíl mezi oběma pohlavími v průměru 13 procent. Certifikaci uděluje švýcarská organizace EQUAL SALARY Foundation na základě detailního auditu, který provádí poradenská společnost PwC.

Poznámka pro editory

  • Předchozí Zpráva o udržitelném rozvoji Prazdroje za rok 2022 získala ocenění za nejlepší výroční zprávu v soutěži Fénix Awards, dále druhé místo v kategorii TOP Odpovědná firma v reportingu, třetí místo v soutěži Lemur za zprávu o udržitelnosti, TOP rated v soutěži Zlatý středník, 2. místo v ESG Awards slovenského magazínu Forbes a dostala se mezi pět nejlepších výročních zpráv v globální soutěži Content Marketing Awards.
  • Maximálně šetrné chování k životnímu prostředí je součástí filozofie podnikání Plzeňského Prazdroje. Zaměřuje se na recyklaci a opětovné využívání obalů, dlouhodobě snižuje spotřebu vody, maximálně využívá obnovitelnou energii a omezuje používání plastů. Do roku 2030 by měla výroba Plzeňského Prazdroje dosáhnout uhlíkové neutrality. Do roku 2050 chce Plzeňský Prazdroj dosáhnout nulové uhlíkové stopy napříč celým dodavatelsko-odběratelským řetězcem.
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2023 v žebříčku aliance Byznys pro společnost TOP Odpovědná firma tři první místa: v hlavní kategorii „TOP odpovědná velká firma“ a v oborových kategoriích „TOP odpovědná firma v inovacích“ a „TOP odpovědná firma v životním prostředí“.

Zdroj: www.prazdroj.cz

Další články

Další články od Plzeňský Prazdroj

Gastrotip z Plzně: Svatomartinské hodování v Hospodě Na Spilce

Gastrotip z Plzně: Svatomartinské hodování v Hospodě Na Spilce

V Hospodě Na Spilce budou letos slavit svátek svatého Martina od 8. do 11. listopadu. Speciálnímu svatomartinskému menu bude v souladu s tradicí dominovat dozlatova vypečená husička a další neodolatelné delikatesy korunované správně ošetřeným a načepovaným pivem.
| Plzeňský Prazdroj
Listopadový víkendový tip: Svatomartinské prohlídky se školou čepování

Listopadový víkendový tip: Svatomartinské prohlídky se školou čepování

Zda a kam letos přijede svatý Martin na bílém koni, zatím není jisté, ale v pivovaru Velké Popovice nedaleko Prahy v listopadu zaručeně bude bílý kozel! O víkendu 9. a 10. 11. vždy v 11 a ve 13 hodin se tam uskuteční speciální Svatomartinské prohlídky se školou čepování, rozšířenou ochutnávkou piva a drobným občerstvením.
| Plzeňský Prazdroj
Prazdroj ve svých pivovarech rekordně šetří vodou, ukazuje jeho nová Zpráva o udržitelnosti

Prazdroj ve svých pivovarech rekordně šetří vodou, ukazuje jeho nová Zpráva o udržitelnosti

Už od roku 2026 budou všechny velké tuzemské firmy vydávat svůj nefinanční reporting povinně. Plzeňský Prazdroj ho letos na dobrovolné bázi vydává už po osmnácté. Představuje v něm své aktivity v pivovarech i mimo ně, které mu pomáhají snižovat dopad jeho podnikání na životní prostředí. V roce 2023 dosáhl historicky nejnižší průměrné spotřeby vody v pivovarech, výrazně se posunul na cestě k plné cirkularitě obalů, investoval do fotovoltaiky a dalších technologií snižujících emise ve výrobě. Zpráva o udržitelnosti 2023 se ale také věnuje dodavatelsko-odběratelskému řetězci, protože drtivá většina emisí pochází z činností mimo pivovary, a projektům, kterými Prazdroj podporuje pěstitele chmele a ječmene. Zprávu Prazdroj vydává u příležitosti Světového dne udržitelnosti, který každoročně připadá na poslední říjnovou středu.
| Plzeňský Prazdroj
Sladovníci Prazdroje začali zpracovávat letošní úrodu ječmene. Ten i letos potrápily výkyvy počasí

Sladovníci Prazdroje začali zpracovávat letošní úrodu ječmene. Ten i letos potrápily výkyvy počasí

Do Plzeňského Prazdroje dorazily v těchto dnech první várky sladovnického ječmene z letošní sklizně. Pracovníci pivovaru z něj začínají na vlastní sladovně připravovat slad, jednu z klíčových surovin pro české pivo. Celkem Prazdroj od tuzemských farmářů nakoupí zhruba 150 000 tun sladovnického ječmene. Podle prvních laboratorních analýz je kvalita letošní úrody dobrá. Přesto ječmen i letos ovlivňovalo nestálé počasí. I proto Prazdroj spolu se zemědělci hledá cesty, jak pěstování této plodiny adaptovat na klimatickou změnu.
| Plzeňský Prazdroj
Frisco se teď vrací, zpívají Holki v novém hitu

Frisco se teď vrací, zpívají Holki v novém hitu

Lahve od Frisca už po vypití neskončí v kontejneru nebo koši. Oblíbený nápoj z portfolia Plzeňského Prazdroje se nově stáčí do zálohovaných třetinkových lahví. Na důležité rozhodnutí, které zredukuje až 30 milionů jednorázových obalů ročně, upozorňuje i novou písní a klipem hudební skupina Holki.
| Plzeňský Prazdroj
Sváteční gastrotip z plzeňského pivovaru: Oslavy vzniku republiky se slovenskými víny a tradičními pokrmy

Sváteční gastrotip z plzeňského pivovaru: Oslavy vzniku republiky se slovenskými víny a tradičními pokrmy

Plzeňané i návštěvníci západočeské metropole si letos mohou dosyta užít originální oslavu Dne vzniku samostatného československého státu. V pondělí 28. října se bude konat Degustační večer slovenských vín a chutí v Konferenčním centru Secese, na který od 30. října do 3. listopadu naváže Slovenský týden v Hospodě Na Spilce.
| Plzeňský Prazdroj
Emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka: muž, díky kterému pijeme skvělé pivo po celém Česku

Emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka: muž, díky kterému pijeme skvělé pivo po celém Česku

Pivo bez pěny a ve špatně umyté sklenici? Ještě v devadesátých letech nic neobvyklého. Václav Berka se rozhodl to změnit. Dnes emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje zasvětil celý život plzeňskému ležáku a před 20 lety stál u zrodu obchodních sládků, kteří se starají, aby se v hospodách čepovalo stejně dobré pivo, jako když se uvaří v pivovaru. Právě tým, který sestavil, má lví podíl na tom, že se kvalita piva čepovaného v tuzemských hospodách a restauracích v uplynulých dvaceti letech výrazně zlepšila. I proto nyní Český svaz pivovarů a sladoven uvedl Václava Berku do Síně slávy českého pivovarství a sladařství.
| Plzeňský Prazdroj
Prazdroj zrekonstruuje garáže na nádvoří pivovaru. Vznikne nová odpočinková zóna i schody k řece

Prazdroj zrekonstruuje garáže na nádvoří pivovaru. Vznikne nová odpočinková zóna i schody k řece

Plzeňský Prazdroj zahájil v areálu pivovaru v Plzni velkou rekonstrukci garáží, které se nacházejí vedle Návštěvnického centra. Projekt přinese zásadní proměnu pivovarského nádvoří i novou odpočinkovou zónu se schody u řeky Radbuzy, čímž se pivovar ještě více otevře veřejnosti. Pro obyvatele a návštěvníky Plzně to znamená rozšíření veřejně přístupného prostoru uvnitř pivovarského areálu a nové možnosti pro kulturní a společenské akce.
| Plzeňský Prazdroj
Plzeňský ležák oslavil 182. narozeniny. Připíjeli mu slavné osobnosti na Pilsner Festu i štamgasti v hospodách

Plzeňský ležák oslavil 182. narozeniny. Připíjeli mu slavné osobnosti na Pilsner Festu i štamgasti v hospodách

V sobotu 5. října proběhly tradiční oslavy piva Pilsner Urquell v plzeňském pivovaru. Ve stejný moment, kdy probíhal na hlavním podiu přípitek symbolicky v 18:42, se připíjelo i za branami pivovaru, a to ve vybraných hospodách a restauracích napříč Českem. Společně tak tisíce návštěvníků Pilsner Festu, osobností i štamgastů v podnicích připilo na oslavu 182. výročí piva, které si získalo srdce lidí na celém světě.
| Plzeňský Prazdroj
Vynést 10 piv do 41 schodů. Pinkasovu noční můru letos nejlépe zvládl výčepní z pražské restaurace Na Markétě

Vynést 10 piv do 41 schodů. Pinkasovu noční můru letos nejlépe zvládl výčepní z pražské restaurace Na Markétě

Načepovat 10 půllitrů piva Pilsner Urquell a vyběhnout s nimi 41 schodů v co nejkratším čase – takový úkol čekal na účastníky tradičního závodu výčepních Pinkasova noční můra. Kromě rychlosti hodnotila odborná porota i kvalitu načepovaných a donesených piv, která před ni soutěžící postavili. Vítězem letošního klání, které se v pražské restauraci U Pinkasů konalo již po čtrnácté, se stal Jan Lukeš z restaurace Na Markétě.
| Plzeňský Prazdroj