Plzeňský Prazdroj··4 min

Emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka: muž, díky kterému pijeme skvělé pivo po celém Česku

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj, a. s., je česká firma, pivovar založený v roce 1842, který produkuje první pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell. Od roku 2017 patří pod japonskou mateřskou společnost Asahi.

Tisková zpráva

Pivo bez pěny a ve špatně umyté sklenici? Ještě v devadesátých letech nic neobvyklého. Václav Berka se rozhodl to změnit. Dnes emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje zasvětil celý život plzeňskému ležáku a před 20 lety stál u zrodu obchodních sládků, kteří se starají, aby se v hospodách čepovalo stejně dobré pivo, jako když se uvaří v pivovaru. Právě tým, který sestavil, má lví podíl na tom, že se kvalita piva čepovaného v tuzemských hospodách a restauracích v uplynulých dvaceti letech výrazně zlepšila. I proto nyní Český svaz pivovarů a sladoven uvedl Václava Berku do Síně slávy českého pivovarství a sladařství.

K práci v plzeňském pivovaru byl Václav Berka doslova předurčen – je třetí generací Berků a společně tak hlídají kvalitu plzeňského piva už téměř 100 let. On sám studoval pivovarnictví nejprve na střední škole a pak i na vysoké škole chemicko-technologické, kde se věnoval oboru kvasné chemie. V pivovaru v Plzni pracoval na různých brigádách už od 15 let a tehdy – v roce 1971 – zde také poprvé uvařil plzeňský ležák. Po studiích začínal v pivovaru jako technolog a později se vypracoval až do pozice vrchního sládka. Stál tak u klíčových inovací, které se zaváděly při vaření, zrání i stáčení piva (cylindrokonické tanky, KEG sudy, nové stáčírny atd.), ale zároveň vždy prosazoval zachování těch částí výroby, které jsou unikátní a dodnes vytvářejí jedinečný chuťový profil ležáku Pilsner Urquell, jako je používání měděných kotlů nebo přímý ohřev ohněm při trojitém rmutování.

V roce 2005 se ale Václav Berka z vlastní iniciativy vydal naprosto novým směrem. Věděl, jak skvělé pivo se v pivovaru vaří, ale také viděl, že ne vždy se v prvotřídní formě dostane k těm, kdo z něj mají mít největší užitek a radost – ke spotřebitelům v hospodách. A z pozice toho, kdo se staral o kvalitu vaření a zrání piva v pivovaru, se přesunul do pozice člověka, který se o pivo stará na jeho cestě do sklenice. Založil zcela novou profesní kategorii – tým obchodních sládků, a vydal se na novou misi, unikátní nejen v českém, ale i světovém kontextu.

Podle Václava Berky je důležité, aby obchodní sládek měl zkušenosti a znalosti z výroby piva, ale zároveň i komunikační dovednosti. „Začali jsme školením lidí v Prazdroji, z nichž vznikl nový tým, a jako druhý krok jsme založili soutěž pro hospodské ve správném čepování piva, dnešní Pilsner Urquell Master Bartender. A také jsme edukovali veřejnost, jak poznat to správně načepované pivo,“ vzpomíná Václav Berka.

Následovalo systematické školení personálu v hospodách a restauracích napříč Českem ve všech dovednostech péče o pivo, nejen vlastním čepování. „Začali jsme vzdělávat výčepní a ty nejlepší jsme pak začali využívat jako externí školitele. Díky tomu jsme znásobili počet proškolených provozoven. Postupně přibyly další programy a projekty, jako Hvězda sládků, která oceňuje ty úplně nejlepší hospody s nejlepší péčí o pivo. Nyní ročně zapojíme do programů na zlepšování kvality zhruba 5 000 podniků a proškolíme více jak 12 000 lidí. Za dobu fungování obchodních sládků od roku 2005 si troufnu tvrdit, že jsme proškolili minimálně 40 000 provozoven a skoro 100 000 lidí pracujících v gastronomii, kteří pečují o pivo,“ říká Václav Berka a doplňuje: „Dnes se to může zdát zapomenuto, ale za těch bezmála 20 let šla kvalita čepovaného piva v českých a moravských hospodách prudce nahoru,“ soudí Václav Berka.

V roce 2018 pak tým prazdrojských obchodních sládků vyvinul sofistikovaný systém měření kvality piva, kde sleduje 10 měřitelných standardů. Zatímco ještě v roce 2018 ho splňovalo zhruba 20 % hospod a restaurací, které odebíraly pivo od Prazdroje, letos je to už téměř 60 %. Ale pozor, i další podniky vykazují výrazná zlepšení.

Zdroj: www.prazdroj.cz

Další články

Další články od Plzeňský Prazdroj

Gastrotip z Plzně: Svatomartinské hodování v Hospodě Na Spilce

Gastrotip z Plzně: Svatomartinské hodování v Hospodě Na Spilce

V Hospodě Na Spilce budou letos slavit svátek svatého Martina od 8. do 11. listopadu. Speciálnímu svatomartinskému menu bude v souladu s tradicí dominovat dozlatova vypečená husička a další neodolatelné delikatesy korunované správně ošetřeným a načepovaným pivem.
| Plzeňský Prazdroj
Listopadový víkendový tip: Svatomartinské prohlídky se školou čepování

Listopadový víkendový tip: Svatomartinské prohlídky se školou čepování

Zda a kam letos přijede svatý Martin na bílém koni, zatím není jisté, ale v pivovaru Velké Popovice nedaleko Prahy v listopadu zaručeně bude bílý kozel! O víkendu 9. a 10. 11. vždy v 11 a ve 13 hodin se tam uskuteční speciální Svatomartinské prohlídky se školou čepování, rozšířenou ochutnávkou piva a drobným občerstvením.
| Plzeňský Prazdroj
Prazdroj ve svých pivovarech rekordně šetří vodou, ukazuje jeho nová Zpráva o udržitelnosti

Prazdroj ve svých pivovarech rekordně šetří vodou, ukazuje jeho nová Zpráva o udržitelnosti

Už od roku 2026 budou všechny velké tuzemské firmy vydávat svůj nefinanční reporting povinně. Plzeňský Prazdroj ho letos na dobrovolné bázi vydává už po osmnácté. Představuje v něm své aktivity v pivovarech i mimo ně, které mu pomáhají snižovat dopad jeho podnikání na životní prostředí. V roce 2023 dosáhl historicky nejnižší průměrné spotřeby vody v pivovarech, výrazně se posunul na cestě k plné cirkularitě obalů, investoval do fotovoltaiky a dalších technologií snižujících emise ve výrobě. Zpráva o udržitelnosti 2023 se ale také věnuje dodavatelsko-odběratelskému řetězci, protože drtivá většina emisí pochází z činností mimo pivovary, a projektům, kterými Prazdroj podporuje pěstitele chmele a ječmene. Zprávu Prazdroj vydává u příležitosti Světového dne udržitelnosti, který každoročně připadá na poslední říjnovou středu.
| Plzeňský Prazdroj
Sladovníci Prazdroje začali zpracovávat letošní úrodu ječmene. Ten i letos potrápily výkyvy počasí

Sladovníci Prazdroje začali zpracovávat letošní úrodu ječmene. Ten i letos potrápily výkyvy počasí

Do Plzeňského Prazdroje dorazily v těchto dnech první várky sladovnického ječmene z letošní sklizně. Pracovníci pivovaru z něj začínají na vlastní sladovně připravovat slad, jednu z klíčových surovin pro české pivo. Celkem Prazdroj od tuzemských farmářů nakoupí zhruba 150 000 tun sladovnického ječmene. Podle prvních laboratorních analýz je kvalita letošní úrody dobrá. Přesto ječmen i letos ovlivňovalo nestálé počasí. I proto Prazdroj spolu se zemědělci hledá cesty, jak pěstování této plodiny adaptovat na klimatickou změnu.
| Plzeňský Prazdroj
Frisco se teď vrací, zpívají Holki v novém hitu

Frisco se teď vrací, zpívají Holki v novém hitu

Lahve od Frisca už po vypití neskončí v kontejneru nebo koši. Oblíbený nápoj z portfolia Plzeňského Prazdroje se nově stáčí do zálohovaných třetinkových lahví. Na důležité rozhodnutí, které zredukuje až 30 milionů jednorázových obalů ročně, upozorňuje i novou písní a klipem hudební skupina Holki.
| Plzeňský Prazdroj
Sváteční gastrotip z plzeňského pivovaru: Oslavy vzniku republiky se slovenskými víny a tradičními pokrmy

Sváteční gastrotip z plzeňského pivovaru: Oslavy vzniku republiky se slovenskými víny a tradičními pokrmy

Plzeňané i návštěvníci západočeské metropole si letos mohou dosyta užít originální oslavu Dne vzniku samostatného československého státu. V pondělí 28. října se bude konat Degustační večer slovenských vín a chutí v Konferenčním centru Secese, na který od 30. října do 3. listopadu naváže Slovenský týden v Hospodě Na Spilce.
| Plzeňský Prazdroj
Emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka: muž, díky kterému pijeme skvělé pivo po celém Česku

Emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka: muž, díky kterému pijeme skvělé pivo po celém Česku

Pivo bez pěny a ve špatně umyté sklenici? Ještě v devadesátých letech nic neobvyklého. Václav Berka se rozhodl to změnit. Dnes emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje zasvětil celý život plzeňskému ležáku a před 20 lety stál u zrodu obchodních sládků, kteří se starají, aby se v hospodách čepovalo stejně dobré pivo, jako když se uvaří v pivovaru. Právě tým, který sestavil, má lví podíl na tom, že se kvalita piva čepovaného v tuzemských hospodách a restauracích v uplynulých dvaceti letech výrazně zlepšila. I proto nyní Český svaz pivovarů a sladoven uvedl Václava Berku do Síně slávy českého pivovarství a sladařství.
| Plzeňský Prazdroj
Prazdroj zrekonstruuje garáže na nádvoří pivovaru. Vznikne nová odpočinková zóna i schody k řece

Prazdroj zrekonstruuje garáže na nádvoří pivovaru. Vznikne nová odpočinková zóna i schody k řece

Plzeňský Prazdroj zahájil v areálu pivovaru v Plzni velkou rekonstrukci garáží, které se nacházejí vedle Návštěvnického centra. Projekt přinese zásadní proměnu pivovarského nádvoří i novou odpočinkovou zónu se schody u řeky Radbuzy, čímž se pivovar ještě více otevře veřejnosti. Pro obyvatele a návštěvníky Plzně to znamená rozšíření veřejně přístupného prostoru uvnitř pivovarského areálu a nové možnosti pro kulturní a společenské akce.
| Plzeňský Prazdroj
Plzeňský ležák oslavil 182. narozeniny. Připíjeli mu slavné osobnosti na Pilsner Festu i štamgasti v hospodách

Plzeňský ležák oslavil 182. narozeniny. Připíjeli mu slavné osobnosti na Pilsner Festu i štamgasti v hospodách

V sobotu 5. října proběhly tradiční oslavy piva Pilsner Urquell v plzeňském pivovaru. Ve stejný moment, kdy probíhal na hlavním podiu přípitek symbolicky v 18:42, se připíjelo i za branami pivovaru, a to ve vybraných hospodách a restauracích napříč Českem. Společně tak tisíce návštěvníků Pilsner Festu, osobností i štamgastů v podnicích připilo na oslavu 182. výročí piva, které si získalo srdce lidí na celém světě.
| Plzeňský Prazdroj
Vynést 10 piv do 41 schodů. Pinkasovu noční můru letos nejlépe zvládl výčepní z pražské restaurace Na Markétě

Vynést 10 piv do 41 schodů. Pinkasovu noční můru letos nejlépe zvládl výčepní z pražské restaurace Na Markétě

Načepovat 10 půllitrů piva Pilsner Urquell a vyběhnout s nimi 41 schodů v co nejkratším čase – takový úkol čekal na účastníky tradičního závodu výčepních Pinkasova noční můra. Kromě rychlosti hodnotila odborná porota i kvalitu načepovaných a donesených piv, která před ni soutěžící postavili. Vítězem letošního klání, které se v pražské restauraci U Pinkasů konalo již po čtrnácté, se stal Jan Lukeš z restaurace Na Markétě.
| Plzeňský Prazdroj