Plzeňský Prazdroj··5 min

„Uvař si jedno!“ Virtuální hra Prazdroje představuje varní proces piva od semínka až po sklenici

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj, a. s., je česká firma, pivovar založený v roce 1842, který produkuje první pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell. Od roku 2017 patří pod japonskou mateřskou společnost Asahi.

Tisková zpráva

Češi jsou milovníci piva. Málokdo ale ví, jak se tento tradiční nápoj vaří. A protože stát se skutečným sládkem se poštěstí jen málokomu a vyžaduje to studium, znalosti a zkušenosti, rozhodl se Plzeňský Prazdroj představit široké veřejnosti varní proces interaktivní a zábavnou formou. Vytvořil unikátní hru s názvem „Uvař si jedno“ (www.uvarsijedno.cz), ve které ukazuje, jak vysoce náročná je příprava piva od vypěstování a získání kvalitních surovin, přes vaření v pivovaru až po správné načepování v hospodě. Současně Prazdroj představuje řešení, jimiž snižuje emise CO2 v rámci celého dodavatelsko-odběratelského řetězce, od semínka po sklenici.

„Co všechno se stane, než se pivo dostane ke spotřebiteli? Jaké suroviny jsou k vaření potřeba a jak dlouho to vlastně trvá? Pivovarnictví má v českých zemích neuvěřitelně dlouhou tradici, pivo je náš národní nápoj. Přesto málokdo ví, jak se pivo vlastně vaří. Proto přicházíme s možností, aby se lidé stali virtuálními sládky a uvařili si svůj ‚digitální ležák‘,“ říká mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

„Uvař si jedno!“ nabízí uživatelům jedinečnou příležitost projít si v online prostředí krok za krokem celý náročný proces vaření piva od prvního zrnka ječmene až po správně načepovaný půllitr. Seznámí se s výběrem důležitých surovin i s klíčovými postupy, díky nimž vzniká český ležák. Virtuální hra kromě základních i méně známých faktů odhaluje také řadu zajímavých detailů. „Prozradíme například, že na výrobu jednoho půllitru piva se v průměru spotřebuje zhruba 2500 zrnek ječmene, 3 šištice chmele a 1,4 litru vody. Uživatelé rovněž nahlédnou do pivovarnické hantýrky. Osvětlíme jim termíny jako vystírka, rmutování, sladina, mladina nebo dílo,“ dodává Martin Hložek, obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.

Souběžně s tím Prazdroj v jednotlivých fázích varního procesu představuje své aktivity v oblasti udržitelnosti, díky kterým se mu daří snižovat dopad svého podnikání na životní prostředí a tím směřovat k uhlíkové neutralitě. „Rozjeli jsme tři projekty se zemědělci, abychom jim pomohli zachovat kvalitu ječmene a chmele navzdory klimatické změně. A virtuální sládci se s nimi potkají při sklizni těchto surovin, bez nichž by český ležák nebyl tím, jak jej známe. Nebo se dozví, jakým způsobem znovu využíváme teplo v pivovaru nebo mláto zbývající ze sladu. A možná je překvapí životnost vratných skleněných lahví, do kterých si jakožto digitální sládci pivo stočí,“ doplňuje Ivan Tučník, manažer udržitelnosti Plzeňského Prazdroje.

Na konci hry pak virtuální sládky čeká krátký vědomostní kvíz, ve kterém si ověří své získané dovednosti. A dospělí soutěžící mohou vyhrát kartón piva.

Záměrem Prazdroje je nabídnout uživatelům zábavnou formou zajímavé informace o tom, co všechno předchází načepované sklenici piva. Herní zážitek umocňuje originální grafika, zvukové efekty a svižný doprovodný komentář. Hra „Uvař si jedno“ (www.uvarsijedno.cz) je aktuálně dostupná v češtině a angličtině a je optimalizována pro chytré telefony iOS a Android, ale lze si ji přehrát i na standardním desktopu. Kreativní idea a strategie projektu je společným dílem Plzeňského Prazdroje a agentury Svengali Communications, o design a programování aplikace se postaralo studio Perfect Planet.

Poznámka pro editory

  • Maximálně šetrné chování k životnímu prostředí je součástí filozofie podnikání Plzeňského Prazdroje. Zaměřuje se na recyklaci a opětovné využívání obalů, dlouhodobě snižuje spotřebu vody, maximálně využívá obnovitelnou energii a omezuje používání plastů. Do roku 2030 by měla výroba Plzeňského Prazdroje dosáhnout uhlíkové neutrality. Do roku 2050 chce Plzeňský Prazdroj dosáhnout nulové uhlíkové stopy napříč celým dodavatelsko-odběratelským řetězcem.
  • Plzeňský Prazdroj se dlouhodobě snaží o maximální cirkularitu obalů, aby byly v co největší míře vratné nebo znovu použitelné. I proto spoluzaložil v roce 2021 s dalšími nápojovým firmami v Česku Iniciativu pro zálohování, která otevřela dialog o zavedení plošného zálohového systému na PET lahve a plechovky.
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2023 v žebříčku aliance Byznys pro společnost TOP Odpovědná firma tři první místa: v hlavní kategorii „TOP odpovědná velká firma“ a v oborových kategoriích „TOP odpovědná firma v inovacích“ a „TOP odpovědná firma v životním prostředí“.

Zdroj: www.prazdroj.cz

Další články

Další články od Plzeňský Prazdroj

Gastrotip z Plzně: Svatomartinské hodování v Hospodě Na Spilce

Gastrotip z Plzně: Svatomartinské hodování v Hospodě Na Spilce

V Hospodě Na Spilce budou letos slavit svátek svatého Martina od 8. do 11. listopadu. Speciálnímu svatomartinskému menu bude v souladu s tradicí dominovat dozlatova vypečená husička a další neodolatelné delikatesy korunované správně ošetřeným a načepovaným pivem.
| Plzeňský Prazdroj
Listopadový víkendový tip: Svatomartinské prohlídky se školou čepování

Listopadový víkendový tip: Svatomartinské prohlídky se školou čepování

Zda a kam letos přijede svatý Martin na bílém koni, zatím není jisté, ale v pivovaru Velké Popovice nedaleko Prahy v listopadu zaručeně bude bílý kozel! O víkendu 9. a 10. 11. vždy v 11 a ve 13 hodin se tam uskuteční speciální Svatomartinské prohlídky se školou čepování, rozšířenou ochutnávkou piva a drobným občerstvením.
| Plzeňský Prazdroj
Prazdroj ve svých pivovarech rekordně šetří vodou, ukazuje jeho nová Zpráva o udržitelnosti

Prazdroj ve svých pivovarech rekordně šetří vodou, ukazuje jeho nová Zpráva o udržitelnosti

Už od roku 2026 budou všechny velké tuzemské firmy vydávat svůj nefinanční reporting povinně. Plzeňský Prazdroj ho letos na dobrovolné bázi vydává už po osmnácté. Představuje v něm své aktivity v pivovarech i mimo ně, které mu pomáhají snižovat dopad jeho podnikání na životní prostředí. V roce 2023 dosáhl historicky nejnižší průměrné spotřeby vody v pivovarech, výrazně se posunul na cestě k plné cirkularitě obalů, investoval do fotovoltaiky a dalších technologií snižujících emise ve výrobě. Zpráva o udržitelnosti 2023 se ale také věnuje dodavatelsko-odběratelskému řetězci, protože drtivá většina emisí pochází z činností mimo pivovary, a projektům, kterými Prazdroj podporuje pěstitele chmele a ječmene. Zprávu Prazdroj vydává u příležitosti Světového dne udržitelnosti, který každoročně připadá na poslední říjnovou středu.
| Plzeňský Prazdroj
Sladovníci Prazdroje začali zpracovávat letošní úrodu ječmene. Ten i letos potrápily výkyvy počasí

Sladovníci Prazdroje začali zpracovávat letošní úrodu ječmene. Ten i letos potrápily výkyvy počasí

Do Plzeňského Prazdroje dorazily v těchto dnech první várky sladovnického ječmene z letošní sklizně. Pracovníci pivovaru z něj začínají na vlastní sladovně připravovat slad, jednu z klíčových surovin pro české pivo. Celkem Prazdroj od tuzemských farmářů nakoupí zhruba 150 000 tun sladovnického ječmene. Podle prvních laboratorních analýz je kvalita letošní úrody dobrá. Přesto ječmen i letos ovlivňovalo nestálé počasí. I proto Prazdroj spolu se zemědělci hledá cesty, jak pěstování této plodiny adaptovat na klimatickou změnu.
| Plzeňský Prazdroj
Frisco se teď vrací, zpívají Holki v novém hitu

Frisco se teď vrací, zpívají Holki v novém hitu

Lahve od Frisca už po vypití neskončí v kontejneru nebo koši. Oblíbený nápoj z portfolia Plzeňského Prazdroje se nově stáčí do zálohovaných třetinkových lahví. Na důležité rozhodnutí, které zredukuje až 30 milionů jednorázových obalů ročně, upozorňuje i novou písní a klipem hudební skupina Holki.
| Plzeňský Prazdroj
Sváteční gastrotip z plzeňského pivovaru: Oslavy vzniku republiky se slovenskými víny a tradičními pokrmy

Sváteční gastrotip z plzeňského pivovaru: Oslavy vzniku republiky se slovenskými víny a tradičními pokrmy

Plzeňané i návštěvníci západočeské metropole si letos mohou dosyta užít originální oslavu Dne vzniku samostatného československého státu. V pondělí 28. října se bude konat Degustační večer slovenských vín a chutí v Konferenčním centru Secese, na který od 30. října do 3. listopadu naváže Slovenský týden v Hospodě Na Spilce.
| Plzeňský Prazdroj
Emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka: muž, díky kterému pijeme skvělé pivo po celém Česku

Emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka: muž, díky kterému pijeme skvělé pivo po celém Česku

Pivo bez pěny a ve špatně umyté sklenici? Ještě v devadesátých letech nic neobvyklého. Václav Berka se rozhodl to změnit. Dnes emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje zasvětil celý život plzeňskému ležáku a před 20 lety stál u zrodu obchodních sládků, kteří se starají, aby se v hospodách čepovalo stejně dobré pivo, jako když se uvaří v pivovaru. Právě tým, který sestavil, má lví podíl na tom, že se kvalita piva čepovaného v tuzemských hospodách a restauracích v uplynulých dvaceti letech výrazně zlepšila. I proto nyní Český svaz pivovarů a sladoven uvedl Václava Berku do Síně slávy českého pivovarství a sladařství.
| Plzeňský Prazdroj
Prazdroj zrekonstruuje garáže na nádvoří pivovaru. Vznikne nová odpočinková zóna i schody k řece

Prazdroj zrekonstruuje garáže na nádvoří pivovaru. Vznikne nová odpočinková zóna i schody k řece

Plzeňský Prazdroj zahájil v areálu pivovaru v Plzni velkou rekonstrukci garáží, které se nacházejí vedle Návštěvnického centra. Projekt přinese zásadní proměnu pivovarského nádvoří i novou odpočinkovou zónu se schody u řeky Radbuzy, čímž se pivovar ještě více otevře veřejnosti. Pro obyvatele a návštěvníky Plzně to znamená rozšíření veřejně přístupného prostoru uvnitř pivovarského areálu a nové možnosti pro kulturní a společenské akce.
| Plzeňský Prazdroj
Plzeňský ležák oslavil 182. narozeniny. Připíjeli mu slavné osobnosti na Pilsner Festu i štamgasti v hospodách

Plzeňský ležák oslavil 182. narozeniny. Připíjeli mu slavné osobnosti na Pilsner Festu i štamgasti v hospodách

V sobotu 5. října proběhly tradiční oslavy piva Pilsner Urquell v plzeňském pivovaru. Ve stejný moment, kdy probíhal na hlavním podiu přípitek symbolicky v 18:42, se připíjelo i za branami pivovaru, a to ve vybraných hospodách a restauracích napříč Českem. Společně tak tisíce návštěvníků Pilsner Festu, osobností i štamgastů v podnicích připilo na oslavu 182. výročí piva, které si získalo srdce lidí na celém světě.
| Plzeňský Prazdroj
Vynést 10 piv do 41 schodů. Pinkasovu noční můru letos nejlépe zvládl výčepní z pražské restaurace Na Markétě

Vynést 10 piv do 41 schodů. Pinkasovu noční můru letos nejlépe zvládl výčepní z pražské restaurace Na Markétě

Načepovat 10 půllitrů piva Pilsner Urquell a vyběhnout s nimi 41 schodů v co nejkratším čase – takový úkol čekal na účastníky tradičního závodu výčepních Pinkasova noční můra. Kromě rychlosti hodnotila odborná porota i kvalitu načepovaných a donesených piv, která před ni soutěžící postavili. Vítězem letošního klání, které se v pražské restauraci U Pinkasů konalo již po čtrnácté, se stal Jan Lukeš z restaurace Na Markétě.
| Plzeňský Prazdroj