Datart··5 min

Střídání času přináší pouze zanedbatelné úspory energií. Domácnostem ročně ušetří maximálně desítky korun

Zlín, 26. 10. 2023 S blížící se změnou času se opět oživují debaty o smysluplnosti střídání letního a zimního času. Úspora energie díky omezení nutnosti svícení umělým světlem, která byla dříve hlavním argumentem podporujícím střídání, je podle Daniela Karoly z DATARTu minimální. Namísto klasických žárovek s wolframovým vláknem se dnes totiž v naprosté většině případů používají LED žárovky, jejichž spotřeba energie může být až patnáctkrát nižší. Úspory domácností plynoucí z posunu času se tak reálně pohybují jen v řádech desítek korun.

V noci ze soboty na neděli 29. října 2023 opět dojde ke změně času. Ve 3:00 se ručičky hodin po celé České republice posunou o hodinu zpět na 2:00. Ve stejnou chvíli se čas vrátí i ve všech ostatních státech Evropské unie. My si tak budeme moci dopřát o hodinu více spánku. Systém střídání letního a zimního času u nás funguje už dlouhé desítky let. V posledních letech se ovšem stále častěji objevují hlasy zpochybňující jeho smysluplnost a bojující za jeho zrušení.

Jako hlavní benefit střídání letního a zimního času se nejčastěji uvádí energetické úspory. Logika je jednoduchá: Díky posunu času je po delší část doby běžné denní aktivity člověka dostupné sluneční světlo a je proto možné omezit využívání světla umělého. To dříve představovalo významné finanční úspory. Tento argument ovšem dnes neobstojí. Už delší dobu totiž platí, že neúsporné žárovky s wolframovým vláknem, které více než 90 % spotřebované energie přemění na teplo, jen tak neseženete.

„Pro zachování střídání času mohou existovat pádné argumenty. Úspora energie ovšem už delší dobu není jedním z nich. Prodej klasických žárovek s wolframovým vláknem je v rámci Evropské unie až na specifické výjimky zakázaný už více než deset let. V regálech obchodů je zcela nahradily LED žárovky jejichž spotřeba energie je ve srovnání minimální. Reálná úspora spotřeby energie, které je možné díky střídání času dosáhnout, je proto zanedbatelná,“ vysvětluje Daniel Karola, Manažer produktového marketingu Accessories DATART a pokračuje: „Kromě výrazné úspory energie mají LED žárovky také výrazně delší životnost. Zatímco klasické žárovky vydržely svítit asi tisíc hodin, v případě jejich nástupců se životnost zpravidla pohybuje od dvaceti tisíc hodin výš.“

Právě LED žárovky segment osvětlení v posledních letech zcela ovládly. Oproti klasické 60wattové žárovce nabídne běžná LED žárovka produkující stejné množství světla téměř 90% úsporu energie. Za hodinu svícení tak aktuálně namísto 24 haléřů zaplatíte 3 haléře. Za celé období zimního času vyjde hodina svícení denně navíc u takovéto žárovky na necelých 5 korun. Ještě výrazněji je pak možné ušetřit při provozu žárovek v energetické třídě A podle klasifikace energetických štítků platné od roku 2021. Ty dosahují při stejné svítivosti spotřeby pouhých 4 wattů. Výdaje za jejich provoz jsou tak oproti klasickým žárovkám hned patnáctkrát nižší.

„Zanedbatelnost úspor při změně času samozřejmě platí pouze v případě, že lidé skutečně používají LED žárovky. Pokud tak zatím neučinili, rozhodně bych jim proto doporučil zkontrolovat si všechna svítidla v domácnosti a ujistit se, že všechny klasické žárovky nahradili LED žárovkami. Při svícení tři hodiny denně roční provoz klasické žárovky vyjde při ceně elektřiny 4 Kč/KWh na 260 korun. V případě LED žárovky to je jen okolo 35 korun. Investice do LEDky se tak vrátí za necelý rok,“ upozorňuje Daniel Karola, Manažer produktového marketingu Accessories.

LED žárovky se zpočátku setkávaly s rozporuplnými reakcemi spotřebitelů. Jedním z hlavních důvodů, proč byli lidé při přechodu na LED žárovky zdrženlivější, byla jejich cena. Ta se u prvních LED žárovek, které se na trhu objevily, pohybovala v řádu několika stovek korun. Oproti klasickým žárovkám, které bylo v té době možné pořídit za pár desítek korun, tak představovaly poměrně výraznou investici. Dnes však není díky optimalizaci výrobních procesů a mnohanásobnému navýšení objemů produkce problém najít LED žárovky v podobné cenové hladině.

„Výrobci žárovek neustále přichází s novými produkty plnými inovací. Na popularitě v posledních letech získávají tzv. chytré žárovky, které v závislosti na konkrétním modelu umožňují uživateli například regulovat intenzitu světla či jeho barvu. Zpravidla také nabízí možnost integrace do ekosystému chytré domácnosti. To umožňuje jejich ovládání s pomocí mobilní aplikace, hlasovými pokyny, nebo dokonce kompletní automatizaci domácího osvětlení. Zájem o ně je ze strany spotřebitelů výrazný a neustále roste. Ve srovnání s loňským rokem vzrostly jejich prodeje více než dvojnásobně,“ říká Daniel Karola, Manažer produktového marketingu Accessories.

Výpočet na základě ceny elektřiny 3 960 Kč za MWh, kterou bude ČEZ domácnostem nabízet od ledna 2024.

Zdroj: www.datart.cz

Zadavatel
Datart

Datart

DATART je jedním z největších elektro prodejců v České republice a na Slovensku. Je součástí skupiny HP TRONIC Zlín, spol. s r. o. Datart má 115 prodejen na českém a 21 prodejen na slovenském trhu, více než tisíc elektrospecialistů, síť DATART dopravců. Je držitelem ocenění Mastercard Obchodník roku 2021 v kategorii elektro a titulu Nejdůvěryhodnější značka obchodníků 2020, 2021 a 2022.

Další články od Datart

Electro World se mění na DATART
Datart

Electro World se mění na DATART

Po schválení spojení zlínské skupiny HP TRONIC (DATART) a NAY (Electro World) soutěžními úřady v České republice i na Slovensku začíná realizace plánované integrace. Prodejny v České republice budou postupně sjednocené pod značku DATART, na Slovensku pod značku NAY. Aktuálně probíhá komunikace změn směrem k zákazníkům.
Poslední záchrana před vedrem? Klimatizace a větráky Češi ve velkém nakupují až s příchodem tropů
Datart

Poslední záchrana před vedrem? Klimatizace a větráky Češi ve velkém nakupují až s příchodem tropů

Spolu s průměrnými teplotami v Česku podle ČHMÚ roste i četnost tropických dnů, kdy se teploty vyšplhají nad 30 °C. Právě výskyt teplotních extrémů má podle maloobchodního prodejce elektroniky DATART zásadní vliv na poptávku po přenosných klimatizacích, které se v českých domácnostech vlivem rostoucích teplot začínají rychle zabydlovat. Během horkého léta s dlouhodobějším výskytem tropických teplot dochází oproti chladnějším rokům k nárůstům prodejů klimatizací, ochlazovačů a větráků, v extrému např. až o 100 %, někdy i více.
Přesvědčte se, že na velikosti televize opravdu záleží: Největší na světě - 115“ QD-mini LED TV, si nyní prohlédnete v prodejnách DATART v Praze
Datart

Přesvědčte se, že na velikosti televize opravdu záleží: Největší na světě - 115“ QD-mini LED TV, si nyní prohlédnete v prodejnách DATART v Praze

Maloobchodní prodejce elektroniky DATART představuje významný přírůstek do své nabídky – aktuálně největší televizi na světě s bezmála třímetrovou úhlopříčkou a převratnou technologií QD-mini LED od předního světového výrobce TCL. Už nyní je tento technologický zázrak k vidění v prodejnách DATART v nákupních centrech Eden, Nový Smíchov a Chodov. Zákazníci tak mohou na vlastní oči zažít vrchol inovací v oblasti televizorů.
Letní osvěžení přesně podle vašich představ? Mezi Čechy roste zájem o domácí výrobníky sody a zmrzlinovače
Datart

Letní osvěžení přesně podle vašich představ? Mezi Čechy roste zájem o domácí výrobníky sody a zmrzlinovače

V letních měsících se řada z nás snaží hledat cesty, jak se osvěžit a naplno si užít horké dny. S rostoucími teplotami stále více Čechů sahá po domácích přístrojích, které jim pomáhají letní vedra lépe zvládat. Mezi ty úplně nejpopulárnější se řadí výrobníky sody a zmrzlinovače, jejichž obliba v posledních letech výrazně roste. Kromě letního osvěžení přispívají zdravějšímu životnímu stylu a šetří peníze i přírodní zdroje.
Chytré hodinky lámou rekordy. Nositelnou elektroniku u nás používá každý druhý, v Evropě se nám vyrovná jen málokdo
Datart

Chytré hodinky lámou rekordy. Nositelnou elektroniku u nás používá každý druhý, v Evropě se nám vyrovná jen málokdo

V Česku nadále pokračuje boom nositelné elektroniky. Z dat Eurostatu vyplývá, že produkty, jako jsou chytré hodinky nebo fitness náramky, už používá téměř polovina Čechů. V rámci celé Evropské unie nás to řadí na třetí příčku za Nizozemsko a Irsko. Trend potvrzuje i přední tuzemský prodejce elektroniky DATART. V první polovině roku podle něj stouply prodeje chytrých hodinek o 15 %. Rostoucí poptávku prodejce pozoruje zejména u prémiových modelů.
Prodeje produktů péče o tělo stoupají o desítky procent. Napomáhá tomu i zdražování služeb
Datart

Prodeje produktů péče o tělo stoupají o desítky procent. Napomáhá tomu i zdražování služeb

Elektronická zařízení pomáhající s péčí o tělo se i díky zdražování služeb rychle zabydlují v českých domácnostech. Podle dat maloobchodního prodejce DATART v prvním čtvrtletí oproti minulému roku výrazně stouply prodeje napříč celým tímto segmentem. O pětinu větší zájem měli Češi o holicí strojky nebo epilátory, prodeje masážních přístrojů stouply skoro o čtvrtinu.
Nová kapitola: HP TRONIC se propojí s NAY
Datart

Nová kapitola: HP TRONIC se propojí s NAY

Po schválení spojení zlínské skupiny HP TRONIC a NAY českým Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v březnu, obdržely obě společnosti zelenou k vytvoření společného holdingu i od slovenského Protimonopolného úradu (PMÚ). Povolení od těchto soutěžních úřadů bylo nezbytnou podmínkou pro realizaci plánovaného záměru. Tímto spojením vznikne na českém a slovenském trhu nová entita s velkým inovačním potenciálem.
Jak si zpříjemnit domácí sledování sportu? Mezi Čechy roste zájem o domácí grily nebo výčepní zařízení
Datart

Jak si zpříjemnit domácí sledování sportu? Mezi Čechy roste zájem o domácí grily nebo výčepní zařízení

V letošním roce čeká české reprezentanty hned několik velkých sportovních událostí, na kterých budou bojovat o ta úplně nejvyšší umístění. Mnoho z nás už nyní v pohodlí domova společně s přáteli sleduje výkony českých hokejistů. Vrchol sezóny čeká také české fotbalisty a olympioniky. Dokonalé zpestření těchto společných sportovních zážitků zajistí třeba domácí gril či výčepní zařízení, o které podle maloobchodního prodejce DATART roste dlouhodobě zájem.
Nové telefony Google Pixel si vyzkoušíte v DATARTu
Datart

Nové telefony Google Pixel si vyzkoušíte v DATARTu

V prodejnách DATART se představuje nová generace telefonů Google Pixel včetně zbrusu nového modelu Pixel 8a a jeho společníků – Pixel 8 a Pixel 8 Pro. Český maloobchodní prodejce elektroniky DATART se stává významným retailovým partnerem pro oficiální distribuci a vystavení telefonů Google Pixel v České republice a svým zákazníkům přináší prvotřídní technologie, které si na vybraných prodejnách mohou na vlastní oči prohlédnout a vyzkoušet.
Češi – národ fanoušků: Během sportovních akcí s českou účastí stoupá poptávka po nových televizích o desetinu
Datart

Češi – národ fanoušků: Během sportovních akcí s českou účastí stoupá poptávka po nových televizích o desetinu

Podle maloobchodního prodejce elektroniky DATART v týdnech před velkými sportovními akcemi s účastí českých reprezentantů pravidelně stoupají prodeje televizí, v průměru o 10 %. Díky souběhu tří velkých sportovních událostí však může v příštích měsících docházet k ještě výraznější nárůstům. Ne každá televize je však podle Michala Nováka, product managera DATART, ke sledování sportovních přenosů vhodná.