Praha podpoří vybudování centra pomoci pro oběti domácího a sexuálního násilí

|

Hlavní město Praha poskytlo finanční dar organizaci proFem – centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí. ProFem plánuje vybudovat unikátní centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí, kde bude poskytována odborná pomoc. Dar ve výši 1 300 000 Kč v pondělí schválili pražští radní.

„Samozřejmě by bylo nejlepší, kdybychom žádná taková centra, jako právě vznikající PORT společnosti proFem, nepotřebovali. Žijeme ale bohužel ve světě, ve kterém se každá druhá žena setkává se sexuálním obtěžováním nebo násilím. A v takové situaci by měla mít vždy možnost najít bezpečné místo, kam by se mohla schovat a kde jí pomohou. A právě další takové centrum od ledna v Praze budeme mít. Tato služba si naši podporu zaslouží,“ říká náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija.

Organizace proFem – centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí plánuje vybudovat centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí, které dosud na území Prahy i Středočeského kraje chybí. Kromě samotného zajištění služeb se zde bude předávat unikátní know-how v poskytování a provázání komplexních služeb, nejen v českém ale i evropském měřítku.

Klienti centra zde budou moci využít sociální služby, krizovou pomoc, odborné sociální poradenství, právní poradenství včetně advokátního zastupování, psychoterapeutické poradenství individuální a skupinové terapie, které poskytuje organizace již nyní. Zároveň zde budou k dispozici zdravotní služby včetně testování na pohlavně přenosné choroby. Ty mohou zajistit obětem možnost odběru a uchování důkazního materiálu pro případ, že se svou situaci rozhodnou řešit trestně právní cestou. K dispozici též bude vybavená speciální výslechová místnost pro policejní vyšetřování a v budoucnu též krizové ubytování.

Zdroj: www.praha.eu

Praha

Uprchlíkům z Ukrajiny bude pomáhat nové kontaktní místo

Činnost Centra následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny (CNPUU) bude z důvodu vypršení dotačního programu ze strany UNICEF k 22. prosinci 2023 ukončena. Podporu, kterou především matky s dětmi u pracovníků CNPUU nacházely, od 2. ledna 2024 příchozí najdou v novém kontaktním místě. To vznikne v prostorách dnes již fungující neziskové organizace Pražský Majdan, která působí na radnici Městské části Praha 4.