Danone··5 min

Pokud se senior ztrácí před očima, je třeba zpozornět

Danone

Danone

Společnost DANONE je lídrem ve výrobě kvalitních a chutných produktů, které jsou součástí zdravého stravování a reagují na specifické výživové potřeby pacientů. Do našeho portfolia patří mléčné produkty a výrobky na rostlinné bázi, výživa pro kojence a malé děti, jakož i výrobky klinické výživy.

Tisková zpráva

Podvýživu nejčastěji způsobuje nedostatečný přísun základních živin nebo jejich nízká kvalita či pestrost stravy. Nejohroženější skupinou jsou senioři, onkologičtí pacienti nebo chronicky nemocní lidé, jejichž nutriční potřeby se liší od zdravého člověka. Podvýživa může mít různé příčiny, někdy jde o samotný nedostatek denního příjmu potravy, v jiných případech o zvýšené nároky organismu na energii a bílkoviny, například během onemocnění. Dlouhodobá podvýživa vede ke změnám fyzického a psychického stavu. Podvýživa je v České republice rozšířena více, než se může na první pohled zdát. Data z demografických studií ukazují, že malnutricí může být v České republice ohrožen až jeden ze tří seniorů žijících doma. Osvětě v této oblasti se u příležitosti Světového dne výživy věnuje značka Nutricia spadající pod společnost Danone.

Vzhledem k riziku podvýživy u seniorů je základem jejich sledování pravidelná kontrola váhy, ideálně jednou měsíčně. Vyhodnocení lékařem by mělo probíhat nejméně jednou ročně během pravidelné prohlídky. S rostoucím věkem se totiž mění vztah člověka k výživě a výsledkem těchto přirozených změn může být i tzv. stařecká anorexie, při níž mají starší lidé přirozeně menší chuť do jídla, menší zájem o jídlo, rychlejší pocit nasycení a menší pocit hladu mezi jídly či po ránu. Mezi varovné signály, že se jedná o podvýživu, potom patří, pokud senior neplánovaně hubne, dlouhodobě nezvládá sníst celé porce jídel, trpí nechutenstvím, ztrácí sílu nebo také pokud je častěji nemocný.

„Podvýživa neboli malnutrice, přispívá ke vzniku imunodeficience, což vede ke snížení odolnosti proti infekcím, k prodlužování pobytu v nemocnici a rekonvalescence, ke zvýšení morbidity a mortality nebo ke zhoršení hojení ran. Dobrý nutriční stav je proto základním předpokladem úspěšné léčby onemocnění a nedodání nutriční podpory v indikovaných případech může negativně ovlivnit celkový průběh onemocnění a úspěšnost jeho vyléčení,“ upozorňuje na negativní důsledky podvýživy Marek Křibík, ředitel Nutriční péče o.p.s.

V případech, kdy běžná strava nestačí, se nutriční stav seniorů dá zlepšit pomocí nutričních drinků s vysokým obsahem energie a bílkovin. Objem drinku by neměl být příliš velký, aby ho senior dokázal snadno po troškách vypít. Existují i přípravky speciálně vytvořené pro pacienty s diabetem, onkologickým onemocněním nebo na podporu léčby chronických ran a proleženin. „Současná medicína dokáže pomoct při podpoře nutričního stavu rizikových pacientů, mezi které patří i senioři. Pokud bereme do úvahy zdravého seniora, který sice netrpí žádným onemocněním, ale víme, že jeho denní příjem stravy není dostačující, je možné mu po konzultaci s lékařem dodat bílkoviny a ostatní důležité látky formou nutričních drinků vyvinutých speciálně pro potřeby malnutričních pacientů. Jde o vysokoenergetické nápoje obsahující základní živiny a všechny potřebné vitamíny a minerální látky na pokrytí jejich denní potřeby,“ vysvětluje funkci nutričních drinků Marek Křibík. Zároveň upozorňuje na dávkování: „Drinky by se neměly vypít najednou, ale pomalu popíjet dvakrát denně po hlavních jídlech, což zaručí lepší vstřebání živin v organismu.“ Nutriční nápoje může předepsat lékař na recept nebo si je pacient může koupit v lékárně.

Značka Nutricia, která na český trh uvádí klinickou výživu, zrealizovala studii, na jejímž základě vyplynulo, že při užívání dvou 125ml lahviček enterální výživy denně se u podvyživených pacientů zlepšily hlavní sledované parametry. U 78 % pacientů se zvýšila hmotnost, u 65 % vzrostlo BMI a u 60 % byl zaznamenán větší obvod dominantního ramene, což je jeden z hlavních znaků zlepšení. Dále pacienti přestávali mít problém vyrazit každý den na procházku, nepotřebovali tolik odpočívat během dne a necítili se tak často slabí. „Značka Nutricia, se svými produkty dětské a klinické výživy, je pro českou veřejnost k dispozici už 30 let. Za tu dobu jsme se setkali už s tisíci případy seniorů, kdy hlavní příčinou zhoršeného zdravotního stavu a celkové kvality života byla právě podvýživa. Jsme rádi, že jim prostřednictvím osvěty a našich produktů klinické výživy můžeme vracet energii do života. Pokud jste zpozorovali některý z příznaků podvýživy u sebe nebo u někoho ve svém okolí, neváhejte se obrátit na ošetřujícího lékaře a lékárníka,“ vyzývá Jiří Gajdoš, Head of Healthcare – Adults v Danone.

Zdroj: danone.cz

Další články

Další články od Danone

Podzimní návrat dětí do škol: Klíčová je podpora imunity

Podzimní návrat dětí do škol: Klíčová je podpora imunity

Podzim je tady a s návratem dětí do školek a škol se zvyšují nároky na jejich imunitní systém. Po letních prázdninách se setkávají s větším množstvím vrstevníků, což přináší vyšší riziko šíření respiračních nemocí. Právě v tomto období je proto zásadní zaměřit se na podporu imunity našich nejmenších, abychom je před nepříznivými okolními vlivy ochránili.
| Danone
Ben Cristovao snídal na Alpro Pop-up Brunchi a jeho fanoušci s ním

Ben Cristovao snídal na Alpro Pop-up Brunchi a jeho fanoušci s ním

Zpěvák a sportovec Ben Cristovao, známý svým zdravým přístupem ke stravování, posnídal se svými fanoušky vpražském Letenském zámečku při příležitosti Alpro Pop-up Brunch, který se konal po celý víkend! Společně se značkou Alpro představil, že rostlinná strava může být chutná, zábavná a výživná.
| Danone
Podíl kojených dětí je stále vysoký, poslední 4 roky se pohybuje okolo 90%

Podíl kojených dětí je stále vysoký, poslední 4 roky se pohybuje okolo 90%

Procento novorozenců, kteří jsou kojení při odchodu z porodnice, je poslední roky ustálený. Letos je to 91 %, což je prakticky stejný počet jako v předchozích letech. Stejně tak podíl dětí kojených v 6 měsících je poslední roky stabilní a pohybuje se okolo 60 %. Letos to je konkrétně 63 %. Ukázal to pravidelný průzkum Nadačního fondu 1000 dní do života.
| Danone
Mezinárodní den fenylketonurie připomíná závažnost tohoto vzácného neléčitelného onemocnění. Společnost Danone fenylketonurikům pomáhá s dodržováním nutričních omezení

Mezinárodní den fenylketonurie připomíná závažnost tohoto vzácného neléčitelného onemocnění. Společnost Danone fenylketonurikům pomáhá s dodržováním nutričních omezení

Praha, 28. června 2024 – Fenylketonurie (PKU) je vzácné metabolické onemocnění, při němž musí mít pacienti pevně pod kontrolou příjem bílkovin, aby nedocházelo k neurologickému poškození zdraví. Jejich organismus totiž není schopen přeměnit aminokyselinu fenylalanin na tyrosin, protože mají nedostatek jaterního enzymu nazývaného fenylalaninhydroxyláza (PAH). V případě nedodržování správné výživy je důsledkem hromadění fenylalaninu v krvi, což má vliv na nervový systém a vede až k poškození mozkových buněk. V Česku se s touto dědičnou nemocí potýká kolem 1000 pacientů.
| Danone
20 % lidí kupuje rostlinné alternativy živočišných produktů alespoň jednou týdně. Nejčastěji je konzumují na svačinu nebo k snídani, a to hlavně generace Z

20 % lidí kupuje rostlinné alternativy živočišných produktů alespoň jednou týdně. Nejčastěji je konzumují na svačinu nebo k snídani, a to hlavně generace Z

Praha, 22. dubna 2024 – Jak prokázal nedávný průzkum společnosti Danone, stav planety není spotřebitelům lhostejný a dávají to najevo při výběru zboží. Letos prohlásilo téměř 35 % respondentů, že při nakupování potravin berou v úvahu jejich vliv na planetu. Především mladší generace čím dál častěji preferuje rostlinné alternativy živočišných potravin, například nápoje na rostlinné bázi. Mezi respondenty ve věku 18 až 26 let je dokonce 12,6 % veganů, vegetariánů a flexitariánů, což je téměř dvakrát více než v průměrné populaci (6,6 %)
| Danone
Vzácným onemocněním fenylketonurie trpí v České republice přibližně 1000 lidí. Onemocnění se v porodnicích diagnostikuje od roku 1975

Vzácným onemocněním fenylketonurie trpí v České republice přibližně 1000 lidí. Onemocnění se v porodnicích diagnostikuje od roku 1975

Praha, 29. února 2024 – Metabolické onemocnění fenylketonurie, známé také pod zkratkou PKU (z anglického Phenylketonuria), je raritní dědičná porucha, při které si pacienti musí přísně hlídat množství přijatých bílkovin za den. Jejich organismus není schopen přeměnit aminokyselinu fenyalanin na tyrosin, protože mají nedostatek jaterního enzymu nazývaného fenylalaninhydroxyláza (PAH). Důsledkem je hromadění fenylalaninu v krvi, což poškozuje především mozkové buňky a způsobuje rozvoj mentální retardace a epilepsie. Negativnímu vývoji umí pacienti předejít dodržováním přísné diety a užíváním speciálních přípravků, které jsou obohacené o ostatní bílkoviny kromě fenylalaninu.
| Danone
Značka Alpro navázala spolupráci s Benem Cristovao

Značka Alpro navázala spolupráci s Benem Cristovao

Alpro, průkopník v oblasti rostlinných potravin, oznámil novou spolupráci s populárním zpěvákem a milovníkem zdravého životního stylu Benem Cristovao, který bude tváří nejnovější kampaně Alpro. Tato spolupráce přinese sérii atraktivních venkovních OOH reklam a zajímavý obsah na sociálních sítích.
| Danone
Danone Česká republika získalo certifikát B Corp, který představuje významný milník pro udržitelné podnikání v České republice

Danone Česká republika získalo certifikát B Corp, který představuje významný milník pro udržitelné podnikání v České republice

Středoevropský klastr společnosti Danone, jehož součástí je i Danone Česká republika, dosáhl významného milníku v oblasti udržitelného podnikání a získal ocenění B Corp. Certifikát B Corp představuje mezinárodně uznávaný standard, který je udělován společnostem vyznačujícím se vysokými standardy sociální a environmentální výkonnosti, transparentnosti a zodpovědnosti. Cílem B Corp je podporovat firmy, které nejenže usilují o zisk, ale také mají pozitivní dopad na společnost a životní prostředí. Tímto úspěchem se Danone CEE stala první společností v regionu s obratem 400 milionů EUR. Společnost Danone dosáhla skóre B Corp 103,3 bodu, což je výrazně více než 80 bodů potřebných k získání certifikace.
| Danone
Rostlinné nápoje jsou čím dál tím populárnější. Mají širokou škálu použití, včetně populárního latte art

Rostlinné nápoje jsou čím dál tím populárnější. Mají širokou škálu použití, včetně populárního latte art

Dle nedávného průzkumu společnosti Danone spotřebitelé čím dál tím více preferují rostlinnou stravu a přecházejí na flexitariánský způsob výživy. To znamená, že vědomě omezují množství konzumovaných živočišných produktů a tam, kde mají možnost, přecházejí na rostlinné alternativy tradičních živočišných potravin. Činí tak nejčastěji kvůli zdravotním benefitům, ale i kvůli chuti a nebo ohledům na planetu. Potvrzují to i zkušenosti kavárenského řetězce Starbucks – v letošním roce už podíl nápojů s rostlinnou alternativou činil 5 %.
| Danone
Actimel je v novém, plně recyklovatelném obalu

Actimel je v novém, plně recyklovatelném obalu

Společnost Danone naplňuje vizi „Jedna planeta. Jedno zdraví“ a inovuje obal jogurtového nápoje Actimel. Nové obaly bez plastové etikety budou zavedeny u všech produktů značky dostupných v Česku, s výjimkou výrobků Actimel Kids pro děti. Touto změnou společnost dosáhne 100% recyklovatelnosti obalu a snížení množství odpadních plastů o 17 tun ročně.
| Danone