Datart··4 min

Obliba domácí přípravy potravin roste i po odeznění pandemie. Češi stále více nakupují domácí pekárny nebo jogurtovače

V důsledku koronavirové pandemie a následného strmého růstu cen potravin Češi stále častěji volí domácí přípravu jídla. Podle dat maloobchodního prodejce DATART došlo v loňském roce k nárůstu prodejů přístrojů na domácí výrobu potravin o 5 %. Zájmu se těší zejména domácí pekárny, jogurtovače či příslušenství pro výrobu těstovin.

Na rozpočty českých domácností v posledních letech těžce dopadlo hned několik krizí v čele se všudypřítomnou inflací. Obzvlášť znatelný byl v peněženkách nárůst cen potravin. Velká část Čechů si proto s cílem ušetřit začala častěji připravovat jídlo doma. Tento trend potvrzují data maloobchodního prodejce elektroniky DATART, která ukazují, že mezi Čechy v posledních letech vzrostl zájem o přístroje na domácí výrobu potravin. Velké oblibě se mezi spotřebiteli těší zejména domácí pekárny, výrobníky jogurtu či příslušenství pro výrobu domácích těstovin. O něco menší zájem je například o zmrzlinovače.

„V posledním roce vzrostly prodeje přístrojů na domácí výrobu potravin zhruba o 5 %, což se na první pohled nemusí zdát jako hodně. Je však třeba brát v potaz, že jde o srovnání s extrémně vysokými hodnotami, kterých prodeje dosahovaly během koronavirové pandemie. Třeba u domácích pekáren došlo v tomto období až k 300% nárůstu prodejů. I když u nich tedy dnes pozorujeme spíše mírný růst, stále platí, že od příchodu pandemie se prodeje v tomto segmentu drží na bezprecedentní výši,“ vysvětluje Tomáš Zezula, manažer produktového marketingu obchodu SDA. Vůbec nejoblíbenější jsou podle něj mezi zákazníky ze středních a vyšších věkových skupin, kteří svůj čas přípravě kvalitního domácího jídla rádi věnují.

Vaření doma je trendy a bez kompromisů v kvalitě

Ačkoliv domácí vaření je poměrně spolehlivý způsob, jak ušetřit, nižší náklady nejsou jediným důvodem, proč rostoucí počet Čechů preferuje domácí přípravu potravin. Pro stále větší část z nich je totiž důležitá i kvalita a čerstvost. To jsou podmínky, které doma připravené jídlo bezezbytku splňuje. Zvláště v případě, že je k jeho zhotovení použito kvalitních surovin od místních producentů. Neméně důležitým faktorem ovlivňujícím chuť Čechů připravovat si jídlo svépomocí je i všeobecně rostoucí zájem o udržitelné stravování a omezení množství produkovaného odpadu a použitých obalových materiálů. Snaží se minimalizovat svůj ekologický otisk tím, že preferují právě lokální a sezónní produkty, omezují plýtvání jídlem, vyhledávají alternativní a rychlé metody vaření, které jim mnohdy usnadňují chytré domácí spotřebiče. Inspirací jsou rovněž rozličné online platformy s recepty.

„Stále více lidí chce mít plnou kontrolu nad svým jídlem. Obzvlášť důležité je to například pro rostoucí množství lidí se speciálními stravovacími potřebami a dietami. Domácí příprava jídla od úplných základů jim to umožnuje. Nemusí se navíc bát, že by se v takto připraveném jídlu objevovaly nežádoucí látky jako například různé konzervanty, barviva apod.“ vysvětluje Tomáš Zezula. „Domácí vaření samozřejmě vyžaduje vlastní čas pro přípravu, ale to lidem evidentně nevadí s ohledem na benefity, které to přináší. Navíc, pokud využijí chytré kuchyňské pomocníky, tak mají v dnešním moderním světě možnost zvládnout rychlým a pohodlným způsobem připravit kvalitní jídlo, které skvěle chutná a je zároveň za přijatelnou cenu. Naše prodeje ukazují, že to za to lidem stojí,“ uzavírá.

Zdroj: www.datart.cz

Zadavatel
Datart

Datart

DATART je jedním z největších elektro prodejců v České republice a na Slovensku. Je součástí skupiny HP TRONIC Zlín, spol. s r. o. Datart má 115 prodejen na českém a 21 prodejen na slovenském trhu, více než tisíc elektrospecialistů, síť DATART dopravců. Je držitelem ocenění Mastercard Obchodník roku 2021 v kategorii elektro a titulu Nejdůvěryhodnější značka obchodníků 2020, 2021 a 2022.

Další články od Datart

Electro World se mění na DATART
Datart

Electro World se mění na DATART

Po schválení spojení zlínské skupiny HP TRONIC (DATART) a NAY (Electro World) soutěžními úřady v České republice i na Slovensku začíná realizace plánované integrace. Prodejny v České republice budou postupně sjednocené pod značku DATART, na Slovensku pod značku NAY. Aktuálně probíhá komunikace změn směrem k zákazníkům.
Poslední záchrana před vedrem? Klimatizace a větráky Češi ve velkém nakupují až s příchodem tropů
Datart

Poslední záchrana před vedrem? Klimatizace a větráky Češi ve velkém nakupují až s příchodem tropů

Spolu s průměrnými teplotami v Česku podle ČHMÚ roste i četnost tropických dnů, kdy se teploty vyšplhají nad 30 °C. Právě výskyt teplotních extrémů má podle maloobchodního prodejce elektroniky DATART zásadní vliv na poptávku po přenosných klimatizacích, které se v českých domácnostech vlivem rostoucích teplot začínají rychle zabydlovat. Během horkého léta s dlouhodobějším výskytem tropických teplot dochází oproti chladnějším rokům k nárůstům prodejů klimatizací, ochlazovačů a větráků, v extrému např. až o 100 %, někdy i více.
Přesvědčte se, že na velikosti televize opravdu záleží: Největší na světě - 115“ QD-mini LED TV, si nyní prohlédnete v prodejnách DATART v Praze
Datart

Přesvědčte se, že na velikosti televize opravdu záleží: Největší na světě - 115“ QD-mini LED TV, si nyní prohlédnete v prodejnách DATART v Praze

Maloobchodní prodejce elektroniky DATART představuje významný přírůstek do své nabídky – aktuálně největší televizi na světě s bezmála třímetrovou úhlopříčkou a převratnou technologií QD-mini LED od předního světového výrobce TCL. Už nyní je tento technologický zázrak k vidění v prodejnách DATART v nákupních centrech Eden, Nový Smíchov a Chodov. Zákazníci tak mohou na vlastní oči zažít vrchol inovací v oblasti televizorů.
Letní osvěžení přesně podle vašich představ? Mezi Čechy roste zájem o domácí výrobníky sody a zmrzlinovače
Datart

Letní osvěžení přesně podle vašich představ? Mezi Čechy roste zájem o domácí výrobníky sody a zmrzlinovače

V letních měsících se řada z nás snaží hledat cesty, jak se osvěžit a naplno si užít horké dny. S rostoucími teplotami stále více Čechů sahá po domácích přístrojích, které jim pomáhají letní vedra lépe zvládat. Mezi ty úplně nejpopulárnější se řadí výrobníky sody a zmrzlinovače, jejichž obliba v posledních letech výrazně roste. Kromě letního osvěžení přispívají zdravějšímu životnímu stylu a šetří peníze i přírodní zdroje.
Chytré hodinky lámou rekordy. Nositelnou elektroniku u nás používá každý druhý, v Evropě se nám vyrovná jen málokdo
Datart

Chytré hodinky lámou rekordy. Nositelnou elektroniku u nás používá každý druhý, v Evropě se nám vyrovná jen málokdo

V Česku nadále pokračuje boom nositelné elektroniky. Z dat Eurostatu vyplývá, že produkty, jako jsou chytré hodinky nebo fitness náramky, už používá téměř polovina Čechů. V rámci celé Evropské unie nás to řadí na třetí příčku za Nizozemsko a Irsko. Trend potvrzuje i přední tuzemský prodejce elektroniky DATART. V první polovině roku podle něj stouply prodeje chytrých hodinek o 15 %. Rostoucí poptávku prodejce pozoruje zejména u prémiových modelů.
Prodeje produktů péče o tělo stoupají o desítky procent. Napomáhá tomu i zdražování služeb
Datart

Prodeje produktů péče o tělo stoupají o desítky procent. Napomáhá tomu i zdražování služeb

Elektronická zařízení pomáhající s péčí o tělo se i díky zdražování služeb rychle zabydlují v českých domácnostech. Podle dat maloobchodního prodejce DATART v prvním čtvrtletí oproti minulému roku výrazně stouply prodeje napříč celým tímto segmentem. O pětinu větší zájem měli Češi o holicí strojky nebo epilátory, prodeje masážních přístrojů stouply skoro o čtvrtinu.
Nová kapitola: HP TRONIC se propojí s NAY
Datart

Nová kapitola: HP TRONIC se propojí s NAY

Po schválení spojení zlínské skupiny HP TRONIC a NAY českým Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v březnu, obdržely obě společnosti zelenou k vytvoření společného holdingu i od slovenského Protimonopolného úradu (PMÚ). Povolení od těchto soutěžních úřadů bylo nezbytnou podmínkou pro realizaci plánovaného záměru. Tímto spojením vznikne na českém a slovenském trhu nová entita s velkým inovačním potenciálem.
Jak si zpříjemnit domácí sledování sportu? Mezi Čechy roste zájem o domácí grily nebo výčepní zařízení
Datart

Jak si zpříjemnit domácí sledování sportu? Mezi Čechy roste zájem o domácí grily nebo výčepní zařízení

V letošním roce čeká české reprezentanty hned několik velkých sportovních událostí, na kterých budou bojovat o ta úplně nejvyšší umístění. Mnoho z nás už nyní v pohodlí domova společně s přáteli sleduje výkony českých hokejistů. Vrchol sezóny čeká také české fotbalisty a olympioniky. Dokonalé zpestření těchto společných sportovních zážitků zajistí třeba domácí gril či výčepní zařízení, o které podle maloobchodního prodejce DATART roste dlouhodobě zájem.
Nové telefony Google Pixel si vyzkoušíte v DATARTu
Datart

Nové telefony Google Pixel si vyzkoušíte v DATARTu

V prodejnách DATART se představuje nová generace telefonů Google Pixel včetně zbrusu nového modelu Pixel 8a a jeho společníků – Pixel 8 a Pixel 8 Pro. Český maloobchodní prodejce elektroniky DATART se stává významným retailovým partnerem pro oficiální distribuci a vystavení telefonů Google Pixel v České republice a svým zákazníkům přináší prvotřídní technologie, které si na vybraných prodejnách mohou na vlastní oči prohlédnout a vyzkoušet.
Češi – národ fanoušků: Během sportovních akcí s českou účastí stoupá poptávka po nových televizích o desetinu
Datart

Češi – národ fanoušků: Během sportovních akcí s českou účastí stoupá poptávka po nových televizích o desetinu

Podle maloobchodního prodejce elektroniky DATART v týdnech před velkými sportovními akcemi s účastí českých reprezentantů pravidelně stoupají prodeje televizí, v průměru o 10 %. Díky souběhu tří velkých sportovních událostí však může v příštích měsících docházet k ještě výraznější nárůstům. Ne každá televize je však podle Michala Nováka, product managera DATART, ke sledování sportovních přenosů vhodná.