Danone··5 min

Activia uvádí na trh nový bezlaktózový nápoj s obsahem jogurtových mléčných kultur a bifidobakterií

Danone

Danone

Společnost DANONE je lídrem ve výrobě kvalitních a chutných produktů, které jsou součástí zdravého stravování a reagují na specifické výživové potřeby pacientů. Do našeho portfolia patří mléčné produkty a výrobky na rostlinné bázi, výživa pro kojence a malé děti, jakož i výrobky klinické výživy.

Tisková zpráva

Značka Activia, která je už více než 20 let průkopníkem v budování podpory střevního mikrobiomu, uvádí na trh nový bezlaktózový nápoj s příchutí jahoda a kiwi. Obsahuje probiotický kmen bakterií mléčného kvašení Bifidobacterium animalis, označený jako Bifidus, patentovaný společností Danone, a je vhodný pro konzumenty s intolerancí laktózy.

„Kmen bifidobakterií Bifidus byl objevený v 80. letech u kojených novorozenců, kteří trpěli mnohem méně často trávicími potížemi. Záhy se naši vědci nechali inspirovat přínosy bifidobakterií a rozhodli se je zkombinovat s dalšími kmeny zdraví prospěšných mikrobů, aby vytvořili unikátní jogurt – Activii. V roce 2000 jsme po mnoha výzkumech a testech uvedli na trh první jogurt Activia, který dnes obsahuje několik druhů kmenů bakterií mléčného kvašení (tzv. jogurtových kultur) a 4 miliardy bifidobakterií. Jsme rádi, že nyní můžeme českým spotřebitelům představit i bezlaktózovou variantu tohoto oblíbeného jogurtu,“ popisuje vznik novinky Barbora Michaličková, brand manažerka značky Activia. Do portfolia značky Activia patří bílé nebo ochucené jogurty či jogurtové nápoje, včetně těch bez přidaného cukru.

Laktózová intolerance a snášenlivost jogurtů

„Přibližně 10-15 % české populace trpí metabolickou poruchou zvanou intolerance laktózy. Příčinou jejich potíží je skutečnost, že nejsou schopni využít mléčný cukr laktózu, protože jejich tělo neprodukuje potřebný enzym nazvaný laktáza. V důsledku toho se laktóza dostává nestrávená do střeva, kde je fermentována střevními bakteriemi, což u těchto lidí způsobuje střevní koliky, průjmy a zvracení. Tito lidé se vyhýbají, velmi často pod vlivem ne vždy pravdivých informací, konzumaci všech mléčných výrobků. Mnozí z nich ale dobře tolerují fermentované mléčné produkty, včetně jogurtů. V průběhu fermentace, kdy působením jogurtových kultur vzniká z mléka jogurt, dochází totiž ke štěpení laktózy, což následně ulehčuje trávení,“ vysvětluje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové. A dodává: „Bezlaktózový produkt je vhodný pro spotřebitele s vážnější formou laktózové intolerance, protože laktóza je při jeho výrobě prakticky úplně enzymaticky rozložena.“

Střevní mikrobiom a věčný souboj prospěšných a škodlivých bakterií

Naše střevo je osídlené obrovským množstvím „dobrých“ a „zlých“ bakterií. Každý z nás má jiný mikrobiom, jinými slovy odlišné množství a zastoupení jednotlivých druhů bakterií. Je to neutichající boj jednotlivých skupin a my sami se můžeme rozhodnout, jaký typ bakterií podpoříme. Ideálním stavem pro naše zdraví je, když jsou obě skupiny v rovnováze. Toho můžeme docílit správnou a vyváženou stravou, ve které by neměl chybět dostatek vlákniny a fermentovaných mléčných produktů.

A právě ve fermentovaných mléčných produktech, jakými je například jogurt, najdeme zdraví prospěšné laktobacily, bifidobakterie, případně jiné probiotické kmeny. Tyto mikroorganismy dokážou v našich střevech doslova zázraky – upevňují střevní mikrobiom, vytvářejí nehostinné prostředí pro choroboplodné mikroorganismy, posilňují prospěšné bakterie a stimulují slizniční i celkovou imunitu.

Druhý mozek ve střevech

„Na každou buňku našeho těla připadá 1 mikrob. Dohromady váží asi 1 až 2 kg, je jich již popsáno více než 45 000 druhů a až 90 % z nich žije ve střevech. Když fungují optimálně, jsou oporou našeho tělesného i duševního zdraví,“ vysvětluje prof. Jan Krejsek.

Trávicí trakt a mozek jsou úzce propojené, to je známý fakt už mnoho let. Dá se říci, že všichni máme druhý mozek, který se nachází v našich střevech a který ovlivňuje naši náladu a také to, jak se cítíme. Skládá se ze stovek milionů neuronů a je zabudovaný ve stěnách našeho střeva. Jeho hlavní úlohou je přenos informací z mikrobiomu do mozku a naopak. Máte vnitřní chvění? Je vám zle od žaludku? To jen vaše střevo komunikuje s vaší myslí. Všechny nepříjemné události v trávicím traktu mohou působit na celkové zdraví a ovlivňovat naši náladu a kondici. Nejnovější výzkumy dokonce naznačují, že vztah mezi oběma „mozky“ může stát za některými duševními poruchami, jako je deprese nebo úzkosti.

Společnost Danone má několik výzkumných center po celém světě, ve kterých stovky vědců neustále pracují na lepším poznání střevního mikrobiomu a jeho modulaci stravou. Danone v současnosti vlastní nejrozsáhlejší sbírku fermentačních bakterií na světě a dále investuje do získávání odborných znalostí v oblasti fermentace a budování zdraví prostřednictvím výživy. Čím dál tím více se totiž ukazuje, že pokud budeme žít tak, abychom měli zdravé střevo, bude to i jedna z cest ke zdravé mysli.

Zdroj: danone.cz

Další články

Další články od Danone

Podzimní návrat dětí do škol: Klíčová je podpora imunity

Podzimní návrat dětí do škol: Klíčová je podpora imunity

Podzim je tady a s návratem dětí do školek a škol se zvyšují nároky na jejich imunitní systém. Po letních prázdninách se setkávají s větším množstvím vrstevníků, což přináší vyšší riziko šíření respiračních nemocí. Právě v tomto období je proto zásadní zaměřit se na podporu imunity našich nejmenších, abychom je před nepříznivými okolními vlivy ochránili.
| Danone
Ben Cristovao snídal na Alpro Pop-up Brunchi a jeho fanoušci s ním

Ben Cristovao snídal na Alpro Pop-up Brunchi a jeho fanoušci s ním

Zpěvák a sportovec Ben Cristovao, známý svým zdravým přístupem ke stravování, posnídal se svými fanoušky vpražském Letenském zámečku při příležitosti Alpro Pop-up Brunch, který se konal po celý víkend! Společně se značkou Alpro představil, že rostlinná strava může být chutná, zábavná a výživná.
| Danone
Podíl kojených dětí je stále vysoký, poslední 4 roky se pohybuje okolo 90%

Podíl kojených dětí je stále vysoký, poslední 4 roky se pohybuje okolo 90%

Procento novorozenců, kteří jsou kojení při odchodu z porodnice, je poslední roky ustálený. Letos je to 91 %, což je prakticky stejný počet jako v předchozích letech. Stejně tak podíl dětí kojených v 6 měsících je poslední roky stabilní a pohybuje se okolo 60 %. Letos to je konkrétně 63 %. Ukázal to pravidelný průzkum Nadačního fondu 1000 dní do života.
| Danone
Mezinárodní den fenylketonurie připomíná závažnost tohoto vzácného neléčitelného onemocnění. Společnost Danone fenylketonurikům pomáhá s dodržováním nutričních omezení

Mezinárodní den fenylketonurie připomíná závažnost tohoto vzácného neléčitelného onemocnění. Společnost Danone fenylketonurikům pomáhá s dodržováním nutričních omezení

Praha, 28. června 2024 – Fenylketonurie (PKU) je vzácné metabolické onemocnění, při němž musí mít pacienti pevně pod kontrolou příjem bílkovin, aby nedocházelo k neurologickému poškození zdraví. Jejich organismus totiž není schopen přeměnit aminokyselinu fenylalanin na tyrosin, protože mají nedostatek jaterního enzymu nazývaného fenylalaninhydroxyláza (PAH). V případě nedodržování správné výživy je důsledkem hromadění fenylalaninu v krvi, což má vliv na nervový systém a vede až k poškození mozkových buněk. V Česku se s touto dědičnou nemocí potýká kolem 1000 pacientů.
| Danone
20 % lidí kupuje rostlinné alternativy živočišných produktů alespoň jednou týdně. Nejčastěji je konzumují na svačinu nebo k snídani, a to hlavně generace Z

20 % lidí kupuje rostlinné alternativy živočišných produktů alespoň jednou týdně. Nejčastěji je konzumují na svačinu nebo k snídani, a to hlavně generace Z

Praha, 22. dubna 2024 – Jak prokázal nedávný průzkum společnosti Danone, stav planety není spotřebitelům lhostejný a dávají to najevo při výběru zboží. Letos prohlásilo téměř 35 % respondentů, že při nakupování potravin berou v úvahu jejich vliv na planetu. Především mladší generace čím dál častěji preferuje rostlinné alternativy živočišných potravin, například nápoje na rostlinné bázi. Mezi respondenty ve věku 18 až 26 let je dokonce 12,6 % veganů, vegetariánů a flexitariánů, což je téměř dvakrát více než v průměrné populaci (6,6 %)
| Danone
Vzácným onemocněním fenylketonurie trpí v České republice přibližně 1000 lidí. Onemocnění se v porodnicích diagnostikuje od roku 1975

Vzácným onemocněním fenylketonurie trpí v České republice přibližně 1000 lidí. Onemocnění se v porodnicích diagnostikuje od roku 1975

Praha, 29. února 2024 – Metabolické onemocnění fenylketonurie, známé také pod zkratkou PKU (z anglického Phenylketonuria), je raritní dědičná porucha, při které si pacienti musí přísně hlídat množství přijatých bílkovin za den. Jejich organismus není schopen přeměnit aminokyselinu fenyalanin na tyrosin, protože mají nedostatek jaterního enzymu nazývaného fenylalaninhydroxyláza (PAH). Důsledkem je hromadění fenylalaninu v krvi, což poškozuje především mozkové buňky a způsobuje rozvoj mentální retardace a epilepsie. Negativnímu vývoji umí pacienti předejít dodržováním přísné diety a užíváním speciálních přípravků, které jsou obohacené o ostatní bílkoviny kromě fenylalaninu.
| Danone
Značka Alpro navázala spolupráci s Benem Cristovao

Značka Alpro navázala spolupráci s Benem Cristovao

Alpro, průkopník v oblasti rostlinných potravin, oznámil novou spolupráci s populárním zpěvákem a milovníkem zdravého životního stylu Benem Cristovao, který bude tváří nejnovější kampaně Alpro. Tato spolupráce přinese sérii atraktivních venkovních OOH reklam a zajímavý obsah na sociálních sítích.
| Danone
Danone Česká republika získalo certifikát B Corp, který představuje významný milník pro udržitelné podnikání v České republice

Danone Česká republika získalo certifikát B Corp, který představuje významný milník pro udržitelné podnikání v České republice

Středoevropský klastr společnosti Danone, jehož součástí je i Danone Česká republika, dosáhl významného milníku v oblasti udržitelného podnikání a získal ocenění B Corp. Certifikát B Corp představuje mezinárodně uznávaný standard, který je udělován společnostem vyznačujícím se vysokými standardy sociální a environmentální výkonnosti, transparentnosti a zodpovědnosti. Cílem B Corp je podporovat firmy, které nejenže usilují o zisk, ale také mají pozitivní dopad na společnost a životní prostředí. Tímto úspěchem se Danone CEE stala první společností v regionu s obratem 400 milionů EUR. Společnost Danone dosáhla skóre B Corp 103,3 bodu, což je výrazně více než 80 bodů potřebných k získání certifikace.
| Danone
Rostlinné nápoje jsou čím dál tím populárnější. Mají širokou škálu použití, včetně populárního latte art

Rostlinné nápoje jsou čím dál tím populárnější. Mají širokou škálu použití, včetně populárního latte art

Dle nedávného průzkumu společnosti Danone spotřebitelé čím dál tím více preferují rostlinnou stravu a přecházejí na flexitariánský způsob výživy. To znamená, že vědomě omezují množství konzumovaných živočišných produktů a tam, kde mají možnost, přecházejí na rostlinné alternativy tradičních živočišných potravin. Činí tak nejčastěji kvůli zdravotním benefitům, ale i kvůli chuti a nebo ohledům na planetu. Potvrzují to i zkušenosti kavárenského řetězce Starbucks – v letošním roce už podíl nápojů s rostlinnou alternativou činil 5 %.
| Danone
Actimel je v novém, plně recyklovatelném obalu

Actimel je v novém, plně recyklovatelném obalu

Společnost Danone naplňuje vizi „Jedna planeta. Jedno zdraví“ a inovuje obal jogurtového nápoje Actimel. Nové obaly bez plastové etikety budou zavedeny u všech produktů značky dostupných v Česku, s výjimkou výrobků Actimel Kids pro děti. Touto změnou společnost dosáhne 100% recyklovatelnosti obalu a snížení množství odpadních plastů o 17 tun ročně.
| Danone