Edenred··5 min

Zdravé jídlo? Češi si ho připravují doma. Do restaurací je na něj nenalákáte, ukázal evropský průzkum. Problémem je drahota

Edenred

Edenred

Edenred je francouzská společnost, která se specializuje na vydávání stravenek a jiných dávek zaměstnancům. Společnost byla založena v roce 1962 a sídlí v Paříži. Edenred má pobočky ve více než 40 zemích a zaměstnává více než 10 000 lidí.

Tisková zpráva

Knedlík se zelím a vepřové, svíčková omáčka, guláš. Když jdou Češi do restaurace na oběd, volí tučnější jídla mnohem častěji než lidé v dalších evropských zemích. Potvrzují to čerstvá data z velkého srovnávacího průzkumu o stravovacích návycích FOOD, který iniciovala Evropská unie a který se koncem loňského roku uskutečnil celkem v jedenácti evropských zemích. Hlavním důvodem je, že zdravější jídla jsou v nabídkách tuzemských restaurací dražší než ta klasická. V jiných zemích je tato strava cenově dostupnější.

Zdravá jídla jako saláty nebo ryby nyní vyžadují v restauracích Češi vůbec nejméně ze všech Evropanů. Podle tvrzení restauratérů je preferuje jen 23 procent lidí. Evropský průměr je mnohem výše – lehká a dobře stravitelná jídla si vybírá nadpoloviční většina (56 %) obyvatel starého kontinentu. Vůbec nejvíce je v restauracích, podle obsluhy, vyžadují Řekové následovaní Belgičany a Italy.

Menší zájem o vyvážená jídla v Česku potvrzují samotní strávníci: V Evropě nabídku zdravých jídel očekává v průměru 74 % návštěvníků restaurací, v Česku je to jen 42 procent lidí. Preference zdravého stravování je přitom výraznější v původních členských zemích EU než u nováčků. A zdravá strava dominuje také více na jihu Evropy než severněji umístěným zemím. Nejčastěji ji vyžadují v restauracích Portugalci, Řekové a Španělé.

Největší překážkou, která brání tomu, aby se lehčí jídla ve velkém natrvalo prosadila do jídelníčků restaurací, je cena. Téměř tři čtvrtiny tuzemských restaurací (73 %) tvrdí, že příprava těchto jídel vyjde dráž, a to má za výsledek jejich vyšší ceny. V evropském průměru je to mnohem méně – vyšší ceny zdravých jídel hlásí polovina restauratérů ze všech evropských zemí, které se průzkumu účastnily.

Na nejhorší místo v žebříčku zdravého stravování Česko spadlo v průběhu koronakrize. Zdravěji se nyní stravuje podle vlastních slov o 15 procent více Čechů v porovnání s před-covidovou dobou. V rámci celé Evropy deklaruje zlepšení 22 procent respondentů.

Na to, že Česko roste ve zdravém stravování pomaleji než zbytek Evropy, má vliv více faktorů. V restauracích se během lockdownu omezila nabídka a soustředily se na vaření klasických hotových jídel. „Lidé si navykli v covidové době připravovat zdravější jídla doma a nosit si je s sebou do práce v krabičkách. Tento trend přetrval až do současnosti, a ještě je v poslední době podpořen zvyšováním cen jídel v restauracích, obzvláště těch, která spadají do kategorie zdravějších,“ říká členka vedení společnosti Edenred zodpovědná za korporátní vztahy Aneta Martišková.

S tím souhlasí i expertka na zdravou stravu Iva Málková ze společnosti STOB – Stop obezitě: „Ti, co stravu více řeší a chtějí jíst zdravěji, si spíše uvaří doma a do restaurace tolik nechodí. Kdo jde do stravovacího zařízení, ten tam očekává klasiku: česká jídla jako knedlíky, omáčky, smažený sýr apod. Nicméně pokud by nabídka restaurací byla v tomto ohledu pestřejší a byla k dispozici i nutričně vyváženější jídla, chutně uvařená a za rozumnou cenu, věřím, že by to strávníci ocenili a i o tato jídla by byl zájem.“

K propadu na žebříčku přispěl i vliv nově zavedeného stravovacího paušálu, který z části nahrazuje stravenky. Podle několika průzkumů s ním lidé utrácejí v restauracích méně a s ohledem na vyšší ceny vyvážených jídel jedí méně zdravě než ti, kdo pobírají stravenky.

Iva Málková k tomu doplňuje: „Vzhledem k narůstajícímu počtu lidí s nadváhou a obezitou je do budoucna potřeba zapracovat na zlepšení a osvětě na obou stranách – zlepšit nabídku restaurací a zároveň je velmi důležité edukovat strávníky, aby si lehčí jídla vybírali a vyžadovali je. Pokud o tato jídla nebude ze strany strávníků zájem, je logické, že je restaurace v nabídce mít nebudou nebo jejich cena bude s ohledem na malou poptávku vysoká.“

Je příprava zdravých/vyvážených jídel dražší?

Je příprava zdravých/vyvážených jídel dražší?

Zdroj: Evropský průzkum FOOD: 1009 respondentů z řad restaurací

Ocenili by vaši zákazníci nabídku zdravých a vyvážených pokrmů?

Ocenili by vaši zákazníci nabídku zdravých a vyvážených pokrmů?

Zdroj: Evropský průzkum FOOD: 1009 respondentů z řad restaurací

Očekáváte v současnosti zdravější nabídku jídel podávaných v restauracích?

Očekáváte v současnosti zdravější nabídku jídel podávaných v restauracích?

Zdroj: Evropský průzkum FOOD: 39 425 respondentů

Zdroj: www.edenred.cz

Další články

Další články od Edenred

Náborovou kampaň letos spustilo přes 37 % firem. Nejinspirativnější projekty bodovaly na Recruitment Academy Awards

Náborovou kampaň letos spustilo přes 37 % firem. Nejinspirativnější projekty bodovaly na Recruitment Academy Awards

Letošní ročník se nesl v duchu technologických inovací, především praktického využití umělé inteligence v HR.
| Edenred
Umělá inteligence proniká i do HR – ale pomalu. Využívá ji 25 % personalistů

Umělá inteligence proniká i do HR – ale pomalu. Využívá ji 25 % personalistů

Personalisté dnes využívají umělou inteligenci nejčastěji při tvorbě a optimalizaci pracovních inzerátů – činí tak více než 90 % z těch, kteří mají nástroje k dispozici. Možnosti využití AI v HR jsou však mnohem pestřejší. Technologie může například zefektivnit výběr nových uchazečů, interní komunikaci nebo HR marketing – od návrhů pracovních inzerátů až po personalizované příspěvky na LinkedIn. Zrychluje také zpracování informací o kandidátech a pomáhá s plněním rutinních úkolů, které dříve zabíraly celé hodiny. Přínos tedy není jen v úspoře času, ale i v samotné kvalitě – AI může přinést lepší obsah, větší objektivitu a vyšší přesnost, a to napříč celým HR spektrem.
| Edenred
Benefit budoucnosti? Prevence! Zdravotní benefity využívá 42 % zaměstnanců

Benefit budoucnosti? Prevence! Zdravotní benefity využívá 42 % zaměstnanců

Lze je využít také ve prospěch rodiny – podle průzkumu tak činí více než 65 % zaměstnanců.
| Edenred
Rozdíly v cenách obědů rostou napříč regiony. Ve Zlíně stojí o 49 korun méně než v Praze

Rozdíly v cenách obědů rostou napříč regiony. Ve Zlíně stojí o 49 korun méně než v Praze

Průměrná cena oběda v Česku se v březnu 2025 ustálila na částce 194,20 Kč za polední menu. Zatímco v lednu činil průměr 192,50 Kč a v únoru 193,60 Kč, meziměsíční růst výrazně zpomalil z lednového nárůstu o 1,10 Kč na pouhých 0,60 Kč v březnu. Některé regiony dokonce hlásí první pokles cen od začátku roku. Data přináší Edenred Restaurant Index sestavovaný na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet Edenred, který mapuje ceny obědového stravování v českých restauracích.
| Edenred
Edenred a iniciativa ShareTheMeal společně globálně podpoří přístup k potravinám

Edenred a iniciativa ShareTheMeal společně globálně podpoří přístup k potravinám

Iniciativa ShareTheMeal vznikla pod hlavičkou Světového potravinového programu za účelem boje proti hladu. Jejím cílem je zajistit, aby měl každý přístup k nutričně výživné a nezávadné stravě. Společnost Edenred podporuje tuto iniciativu prostřednictvím svého působení v rámci sítě čítající 60 milionů uživatelů ve 45 zemích světa.
| Edenred
Benefity napříč generacemi: mladí chtějí služební auto, starší sázejí na vzdělávání

Benefity napříč generacemi: mladí chtějí služební auto, starší sázejí na vzdělávání

Mezi top 5 nejžádanějších benefitů se řadí příspěvky na stravování a volný čas, dovolená navíc, sick days a penzijní či životní pojištění. Nejvýraznější rozdíly v preferencích se odrážejí v poptávce po služebním voze, péči o duševní zdraví či benefitech zaměřených na vzdělání a osobní rozvoj.
| Edenred
Nejoblíbenější fast food u Čechů? Hranolky a kebab. Dopřejí si je zhruba jednou měsíčně

Nejoblíbenější fast food u Čechů? Hranolky a kebab. Dopřejí si je zhruba jednou měsíčně

Rychlé občerstvení zůstává stálicí českého stravování – u Čechů jsou nejoblíbenější hranolky a kebab. Přestože 55 % strávníků věří, že se i ve fastfoodech dá najíst zdravě, problémem zůstává vysoký obsah soli a nutriční nevyváženost jídel. Rychlé občerstvení se stále častěji stává volbou těch, kteří oběd vnímají hlavně jako praktickou záležitost, což podporuje rostoucí trend samostatného stolování. To může mít vliv nejen na společenské návyky, ale třeba i na firemní kulturu. Cena obědů napříč stravovacími zařízeními sice v lednu stagnovala na 193 korunách, ale meziročně vzrostla o 4 %. Oproti roku 2019 je vyšší o 62 %.
| Edenred
Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Rok 2025 znamená důležité změny v oblasti zaměstnaneckých benefitů, které se dotknou jak soukromého, tak veřejného sektoru. Nová legislativní opatření přináší zavedení samostatných limitů pro zdravotní a volnočasové benefity, zvýšení maximální výše příspěvku na stravování a větší flexibilitu při využívání prostředků FKSP. Podle dat Edenred mapujících útratu zaměstnanců bylo v minulém roce využito téměř 56 % volnočasových benefitů v oblasti zdraví. Legislativní změny tedy reflektují rostoucí důraz na wellbeing zaměstnanců a současně nabízí větší flexibilitu firmám při nastavování benefitů.
| Edenred
Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Průměrná cena oběda v prosinci dosáhla 193,90 Kč, což je nejvyšší hodnota za rok 2024. Právě skončený rok přinesl stabilnější tempo růstu cen obědů v porovnání s předchozími lety. Restaurace rovněž zaznamenaly nejvyšší počet transakcí od roku 2020. Na pozadí těchto čísel se ukazují náznaky změn ve stravovacích zvycích Čechů – od rostoucího zájmu o zdravější možnosti až po výzvy spojené s vysokou spotřebou masa a nízkým příjmem zeleniny.
| Edenred
Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Maximální limit stravného, ze kterého se bude počítat daňově optimální výše stravného pro rok 2025, by měl činit 177 Kč. Oproti loňskému roku jde o nárůst o jedenáct korun. Nejvýhodnější hodnota papírové či elektronické stravenky, v rámci které si může zaměstnavatel uplatnit maximální daňový náklad, se tak v roce 2025 zvýší o 6 % na 225 Kč. Částka by podle nejnovějších dat Edenred Restaurant Indexu měla pokrýt cenu plnohodnotného oběda. Za polední menu platíme v průměru 192 Kč, tedy meziročně o 3,6 % více. Regionální rozdíly v cenách obědů ovšem ukazují, že dostupnost stravování není ve všech částech republiky stejná. Zatímco v některých krajských městech stravenka pokryje významnou část nákladů, jinde si zaměstnanci doplácejí skoro polovinu hodnoty oběda. K navýšení daňově uznatelných limitů došlo také v případě volnočasových benefitů.
| Edenred