Edenred··7 min

Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Edenred

Edenred

Edenred je francouzská společnost, která se specializuje na vydávání stravenek a jiných dávek zaměstnancům. Společnost byla založena v roce 1962 a sídlí v Paříži. Edenred má pobočky ve více než 40 zemích a zaměstnává více než 10 000 lidí.

Tisková zpráva

Rok 2025 znamená důležité změny v oblasti zaměstnaneckých benefitů, které se dotknou jak soukromého, tak veřejného sektoru. Nová legislativní opatření přináší zavedení samostatných limitů pro zdravotní a volnočasové benefity, zvýšení maximální výše příspěvku na stravování a větší flexibilitu při využívání prostředků FKSP. Podle dat Edenred mapujících útratu zaměstnanců bylo v minulém roce využito téměř 56 % volnočasových benefitů v oblasti zdraví. Legislativní změny tedy reflektují rostoucí důraz na wellbeing zaměstnanců a současně nabízí větší flexibilitu firmám při nastavování benefitů.

Péče o zdraví se stává čím dál důležitějším aspektem života napříč generacemi. Podle průzkumu STEM/MARK jsou například benefity v lékárnách atraktivní až pro 89 % zaměstnanců v generaci X a Y – tedy u zaměstnanců narozených před rokem 1996. Význam wellbeingu potvrzuje i HR průzkum společnosti Edenred, podle kterého generace Z (narozeni po roce 1996) klade větší důraz na duševní a fyzickou pohodu než starší generace.

Co se mění?

Oblast zdraví spadala do roku 2024 do volnočasových benefitů. Od letoška je tento limit rozdělený na dvě samostatné kategorie – volnočasové a zdravotní benefity. Zákonodárci při schválení nové kategorie zaměstnaneckých benefitů tak reflektovali rostoucí důraz na prevenci a péči o zdraví zaměstnanců a dlouhodobé snížení výdajů státu na zdravotní a sociální systém. Volnočasové benefity jsou osvobozeny od daně do výše poloviny průměrné mzdy, což pro rok 2025 činí 23 278,50 Kč, a zahrnují následující položky:

  • Použití vzdělávacích a rekreačních zařízení nebo poskytnutí rekreace a zájezdu,
  • Použití zařízení péče o děti předškolního věku včetně mateřské školy podle školského zákona,
  • Použití knihovny zaměstnavatele,
  • Příspěvek na kulturní nebo sportovní akce,
  • Příspěvek na knihy (mimo knih s reklamou přesahující 50 % obsahu).

Tuto změnu vítají jak zaměstnavatelé, tak odborové svazy. „Podle našich dat zaměstnanci v roce 2024 využili více než polovinu volnočasových benefitů právě na zdraví. Zavedení zcela nového limitu pro zdravotní benefity vnímají zaměstnavatelé jako krok správným směrem, který reaguje na současné trendy a nabízí jim efektivní způsob, jak se starat o wellbeing svých zaměstnanců,“ uvedla Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred, a dodává, že mezi další oblíbené kategorie patří především cestování (14,24 %), knihy (6,21 %), optika (8,84 %) a sportovní aktivity (4,66 %). Tento trend ukazuje, že zaměstnanci stále častěji využívají benefity nejen k relaxaci a vzdělávání, ale i k podpoře svého zdraví a aktivního životního stylu.

Nový limit zdravotních benefitů ve výši průměrné mzdy

Zdravotní benefity mají také nově stanovený limit, který v roce 2025 činí 46 557 Kč. Tento limit zahrnuje pořízení zboží nebo služby zdravotního, léčebného, hygienického a obdobného charakteru od zdravotnických zařízení nebo pořízení zdravotnických prostředků na lékařský předpis. Jde například o tyto položky:

  • Zajišťování pravidelných preventivních lékařských prohlídek (které nově nejsou ze zákona povinné),
  • Očkování zaměstnanců proti chřipce nebo žloutence,
  • Poskytování léčivých přípravků a přípravků na podporu imunity v době epidemií,
  • Doplatky léků na recept a léky ve volném prodeji,
  • Vitamíny a další prostředky pro podporu imunity s cílem minimalizovat pracovní neschopnost,
  • Poskytování speciální zdravotní péče – jak pro zaměstnance pracující v náročných průmyslových provozech, tak pro ostatní profese,
  • Různé formy další lékařské péče,
  • Lázeňské pobyty a rehabilitace,
  • Psychologické poradenství pro zaměstnance v tíživých životních situacích (po pandemii a v době ekonomické krize často využívané),
  • Zajišťování zdravotnických prostředků.

Zaměstnavatelé si důležitost podpory zdraví uvědomují, což potvrzuje průzkum společnosti Edenred, podle kterého 69 % firem v roce 2024 realizovalo konkrétní kroky na podporu fyzického a duševního zdraví svých zaměstnanců. „Firmy si uvědomují, že kvalitní benefity jsou klíčovým nástrojem pro udržení spokojených a motivovaných zaměstnanců. Se stabilizací ekonomiky a růstem reálných mezd se zaměstnanci více zajímají o benefity, které jim pomohou zlepšit kvalitu života, ať už jde o péči o zdraví, vzdělávání nebo volnočasové aktivity. Navýšení limitu pro zdravotní benefity, které se nám spolu s dalšími zaměstnavatelskými organizacemi a odbory podařilo prosadit, dává zaměstnavatelům nový prostor pro motivaci zaměstnanců a vetší důraz na zlepšování zdravotního stavu,“ říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Vyšší příspěvek na stravování

Další změnou je zvýšení maximální výše osvobozeného příspěvku na stravování na 123,90 Kč za směnu, což představuje navýšení o 7 Kč oproti roku 2024. Tento daňově zvýhodněný příspěvek platí pro všechny tři formy stravování zaměstnanců – papírové či elektronické stravenky, stravenkový paušál a příspěvky na stravování ve firemní kantýně. Pokud firma zachová používaný poměr mnoha zaměstnavateli, příspěvek zaměstnavatele (55 %) a zaměstnance (45 %), vychází pro obě strany nejvýhodnější hodnota stravenky na 225 Kč. Tato částka pokrývá podle dat z prosince 2025 průměrnou útratu za oběd v Česku, která činí 194 Kč. Zaměstnanci tak v průměru doplácejí 70 Kč, což odpovídá 36 % ceny oběda. Průzkum Barometr FOOD koordinovaný společností Edenred ostatně potvrdil, že pokud zaměstnavatel podporuje stravování, téměř polovina zaměstnanců si díky tomu dopřává kvalitnější a vyváženější jídlo.[1]

Změny ve využívání FKSP

Ve veřejném sektoru by mělo dojít rovněž ke změnám ve využívání prostředků Fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP). Jedná se o zrušení dosavadní povinnosti alokovat polovinu prostředků na produkty spoření na stáří.

Tato povinnost byla v roce 2024 zavedena spolu se snížením základního přídělu do FKSP z původních 2 % mzdových prostředků na 1 %. Alespoň 50 % prostředků fondu bylo nutné vyčlenit na produkty spoření na stáří, přičemž nevyčerpané částky bylo možné převést do dalších let, ale opět je bylo možné využít pouze pro tento účel. Nově mohou být prostředky FKSP využity na příspěvek na stravování, zdravotní a volnočasové benefity, dary a další formy podpory zaměstnanců.

Zároveň je možné využít nevyčerpané prostředky z předešlých let, původně vyčleněné na spoření na stáří, na jiné účely. Tato změna přináší veřejným organizacím větší flexibilitu při plánování benefitů a umožňuje lépe se přizpůsobit aktuálním trendům v oblasti benefitů.

[1] Sběr odpovědí průzkumu „Barometr FOOD“ probíhal od 15. srpna 2024 do 19. září 2024. V České republice se jej zúčastnilo celkem 2807 respondentů z řad držitelů karet Edenred a 101 respondentů z řad restaurací. Globálně se průzkumu zúčastnilo celkem 49990 respondentů napříč vybranými zeměmi Evropy včetně Rakouska, Francie, Slovenska, Německa a dalších.

Zdroj: www.edenred.cz

Další články

Další články od Edenred

Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Rok 2025 znamená důležité změny v oblasti zaměstnaneckých benefitů, které se dotknou jak soukromého, tak veřejného sektoru. Nová legislativní opatření přináší zavedení samostatných limitů pro zdravotní a volnočasové benefity, zvýšení maximální výše příspěvku na stravování a větší flexibilitu při využívání prostředků FKSP. Podle dat Edenred mapujících útratu zaměstnanců bylo v minulém roce využito téměř 56 % volnočasových benefitů v oblasti zdraví. Legislativní změny tedy reflektují rostoucí důraz na wellbeing zaměstnanců a současně nabízí větší flexibilitu firmám při nastavování benefitů.
| Edenred
Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Průměrná cena oběda v prosinci dosáhla 193,90 Kč, což je nejvyšší hodnota za rok 2024. Právě skončený rok přinesl stabilnější tempo růstu cen obědů v porovnání s předchozími lety. Restaurace rovněž zaznamenaly nejvyšší počet transakcí od roku 2020. Na pozadí těchto čísel se ukazují náznaky změn ve stravovacích zvycích Čechů – od rostoucího zájmu o zdravější možnosti až po výzvy spojené s vysokou spotřebou masa a nízkým příjmem zeleniny.
| Edenred
Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Maximální limit stravného, ze kterého se bude počítat daňově optimální výše stravného pro rok 2025, by měl činit 177 Kč. Oproti loňskému roku jde o nárůst o jedenáct korun. Nejvýhodnější hodnota papírové či elektronické stravenky, v rámci které si může zaměstnavatel uplatnit maximální daňový náklad, se tak v roce 2025 zvýší o 6 % na 225 Kč. Částka by podle nejnovějších dat Edenred Restaurant Indexu měla pokrýt cenu plnohodnotného oběda. Za polední menu platíme v průměru 192 Kč, tedy meziročně o 3,6 % více. Regionální rozdíly v cenách obědů ovšem ukazují, že dostupnost stravování není ve všech částech republiky stejná. Zatímco v některých krajských městech stravenka pokryje významnou část nákladů, jinde si zaměstnanci doplácejí skoro polovinu hodnoty oběda. K navýšení daňově uznatelných limitů došlo také v případě volnočasových benefitů.
| Edenred
Třináctý plat dá letos zaměstnancům třetina firem, ukázal průzkum

Třináctý plat dá letos zaměstnancům třetina firem, ukázal průzkum

Vánoční čas je pro mnoho firem příležitostí poděkovat svým zaměstnancům za celoroční úsilí. Tradiční způsoby odměňování, jako jsou vánoční večírky, teambuildingy a dárkové poukazy, si proto stále drží největší oblibu mezi majiteli firem a personalisty. Vánoční oslavu plánuje pro své zaměstnance uspořádat bezmála 65 % firem, zatímco zhruba 37 % z nich jim věnuje dárky nebo poukazy. Vyplývá to z listopadového průzkumu[1] Recruitment Academy ve spolupráci se společností Edenred. „Data z průzkumu potvrzují, že v oblibě zůstávají tradiční formy ocenění, jako jsou vánoční večírky a teambuildingy, které podporují týmového ducha. Vedle toho ale roste zájem také o personalizované benefity, jako například dárkové poukazy nebo příspěvek na volnočasové aktivity. To odráží snahu firem přizpůsobit se různorodým potřebám zaměstnanců a dlouhodobě sílící poptávku po flexibilitě ze strany zaměstnanců,“ dodává Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
| Edenred
Řízek, smažák a palačinky: Děti v restauracích stravujeme nezdravě, odborníci bijí na poplach

Řízek, smažák a palačinky: Děti v restauracích stravujeme nezdravě, odborníci bijí na poplach

Dětská jídla má ve své nabídce přibližně polovina restaurací v České republice. Ačkoliv až 90 % Čechů by si přálo, aby stravovací zařízení nabízela dětem pestřejší a vyváženější jídelníček, realita jejich volby je často odlišná. Výběr rodičů se obvykle omezuje na několik oblíbených, avšak nezdravých pokrmů, které navíc neobsahují důležité ingredience – například zeleninu, kvalitní sacharidy či bílkoviny. Až v 64 % případů se dětská jídla od těch dospělých liší pouze velikostí porce, nikoliv složením. Pouze ve 45 % případů navíc obsahují méně soli než běžné pokrmy. Experti přitom varují, že složení jídelníčku dětí má velmi silný vliv na to, jaké stravovací návyky si odnesou do dospělého života. Data vycházejí z nejnovějšího průzkumu Barometr FOOD[1], mapujícího stravovací návyky Čechů, který koordinuje společnost Edenred.
| Edenred
Evropský průzkum odhalil pět prohřešků Čechů vůči zdravému stravování. Máte je na talíři i vy?

Evropský průzkum odhalil pět prohřešků Čechů vůči zdravému stravování. Máte je na talíři i vy?

Chceme jíst zdravě, ale chybí nám vůle ke změně. Na vině jsou především ceny. Nový průzkum Barometr FOOD odhalil pět stravovacích prohřešků Čechů, mezi něž mimo jiné patří nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa či nedostatečný příjem zeleniny. V situaci, kdy průměrné ceny poledního menu dosahují 192 Kč a třetina domácností za stravování utratí až 30 % svých příjmů, je pro strávníky i provozovatele restaurací nesnadné udržet krok se zdravými návyky i nejnovějšími trendy. Výsledky velkého evropského průzkumu zdravého stravování představila tisková konference „(Zlo)zvyky na talíři“ pořádaná Hospodářskou komorou a společností Edenred, ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a pod záštitou Ministerstva zdravotnictví.
| Edenred
Letní bilance volnočasových benefitů: Čechy láká cestování, kultura a sport

Letní bilance volnočasových benefitů: Čechy láká cestování, kultura a sport

Stabilizace inflace a růst reálných mezd se odrazily v návycích Čechů při využívání volnočasových benefitů. Nejnovější data společnosti Edenred ukazují, že čeští zaměstnanci začali častěji využívat volnočasové benefity k relaxačním, kulturním a sportovním aktivitám. Češi utratili za kulturní a odpočinkové akce v období od června do srpna o 5 % více než v minulém roce. Největším segmentem (48 %) zůstává péče o zdraví, která trvale stoupala především během koronavirové pandemie i postpandemických let.
| Edenred
Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Růst cen obědů v českých restauracích dále pokračuje. Podle Edenred Restaurant Indexu v srpnu obědové menu průměrně stálo 192,4 koruny, o 30 haléřů více než v červenci. V meziročním srovnání ceny stouply o 4,1 %. Za 21 obědů, tedy hlavní jídlo každý pracovní den v měsíci, aktuálně čeští zaměstnanci zaplatí 4 040 korun. Ještě před rokem by si přitom mohli za stejnou částku pořídit o jednu porci více. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech zároveň vyplývá, že pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách přijde průměrného Čecha na 8,8 % příjmu. V mnoha regionech je ale polední stravování ještě nákladnější. Například v Českých Budějovicích a v Liberci náklady na 21 obědů přesahují desetinu průměrné mzdy.
| Edenred
Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Z průzkumu také vyplývá, že oproti loňskému květnu zdražilo 94 % oslovených restaurací. Většinou však šlo jen o mírné zdražení: Dvě třetiny zařízení zvedly ceny o méně než 10 %. Zpomalení růstu cen potvrzují i data z Edenred Restaurant Indexu. Z něj vyplývá, že Češi za obědové menu aktuálně zaplatí v průměru necelých 190 korun. Od konce minulého roku tak ceny stouply o necelé 3 koruny.
| Edenred
Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Podle Edenred Restaurant Indexu Češi za obědové menu v restauracích a kantýnách v březnu průměrně zaplatili 187,2 koruny, tedy o korunu a 20 haléřů více než v únoru. Ceny obědů se tak po mírném poklesu vrátily na prosincovou úroveň. Vedle Prahy však za obvyklý oběd zaplatíme přes dvě stě korun už i v Brně. Strávníci zde ve stravovacích zařízeních přes poledne nechají průměrně 200,3 koruny. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech vyplývá, že čeští zaměstnanci za pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách během pracovních dní utratí okolo 8,5 % svého příjmu. V Liberci a Českých Budějovicích se však náklady na 21 obědů blíží i desetině průměrné mzdy.
| Edenred