Edenred··7 min

Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Edenred

Edenred

Edenred je francouzská společnost, která se specializuje na vydávání stravenek a jiných dávek zaměstnancům. Společnost byla založena v roce 1962 a sídlí v Paříži. Edenred má pobočky ve více než 40 zemích a zaměstnává více než 10 000 lidí.

Tisková zpráva

Rok 2025 znamená důležité změny v oblasti zaměstnaneckých benefitů, které se dotknou jak soukromého, tak veřejného sektoru. Nová legislativní opatření přináší zavedení samostatných limitů pro zdravotní a volnočasové benefity, zvýšení maximální výše příspěvku na stravování a větší flexibilitu při využívání prostředků FKSP. Podle dat Edenred mapujících útratu zaměstnanců bylo v minulém roce využito téměř 56 % volnočasových benefitů v oblasti zdraví. Legislativní změny tedy reflektují rostoucí důraz na wellbeing zaměstnanců a současně nabízí větší flexibilitu firmám při nastavování benefitů.

Péče o zdraví se stává čím dál důležitějším aspektem života napříč generacemi. Podle průzkumu STEM/MARK jsou například benefity v lékárnách atraktivní až pro 89 % zaměstnanců v generaci X a Y – tedy u zaměstnanců narozených před rokem 1996. Význam wellbeingu potvrzuje i HR průzkum společnosti Edenred, podle kterého generace Z (narozeni po roce 1996) klade větší důraz na duševní a fyzickou pohodu než starší generace.

Co se mění?

Oblast zdraví spadala do roku 2024 do volnočasových benefitů. Od letoška je tento limit rozdělený na dvě samostatné kategorie – volnočasové a zdravotní benefity. Zákonodárci při schválení nové kategorie zaměstnaneckých benefitů tak reflektovali rostoucí důraz na prevenci a péči o zdraví zaměstnanců a dlouhodobé snížení výdajů státu na zdravotní a sociální systém. Volnočasové benefity jsou osvobozeny od daně do výše poloviny průměrné mzdy, což pro rok 2025 činí 23 278,50 Kč, a zahrnují následující položky:

  • Použití vzdělávacích a rekreačních zařízení nebo poskytnutí rekreace a zájezdu,
  • Použití zařízení péče o děti předškolního věku včetně mateřské školy podle školského zákona,
  • Použití knihovny zaměstnavatele,
  • Příspěvek na kulturní nebo sportovní akce,
  • Příspěvek na knihy (mimo knih s reklamou přesahující 50 % obsahu).

Tuto změnu vítají jak zaměstnavatelé, tak odborové svazy. „Podle našich dat zaměstnanci v roce 2024 využili více než polovinu volnočasových benefitů právě na zdraví. Zavedení zcela nového limitu pro zdravotní benefity vnímají zaměstnavatelé jako krok správným směrem, který reaguje na současné trendy a nabízí jim efektivní způsob, jak se starat o wellbeing svých zaměstnanců,“ uvedla Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred, a dodává, že mezi další oblíbené kategorie patří především cestování (14,24 %), knihy (6,21 %), optika (8,84 %) a sportovní aktivity (4,66 %). Tento trend ukazuje, že zaměstnanci stále častěji využívají benefity nejen k relaxaci a vzdělávání, ale i k podpoře svého zdraví a aktivního životního stylu.

Nový limit zdravotních benefitů ve výši průměrné mzdy

Zdravotní benefity mají také nově stanovený limit, který v roce 2025 činí 46 557 Kč. Tento limit zahrnuje pořízení zboží nebo služby zdravotního, léčebného, hygienického a obdobného charakteru od zdravotnických zařízení nebo pořízení zdravotnických prostředků na lékařský předpis. Jde například o tyto položky:

  • Zajišťování pravidelných preventivních lékařských prohlídek (které nově nejsou ze zákona povinné),
  • Očkování zaměstnanců proti chřipce nebo žloutence,
  • Poskytování léčivých přípravků a přípravků na podporu imunity v době epidemií,
  • Doplatky léků na recept a léky ve volném prodeji,
  • Vitamíny a další prostředky pro podporu imunity s cílem minimalizovat pracovní neschopnost,
  • Poskytování speciální zdravotní péče – jak pro zaměstnance pracující v náročných průmyslových provozech, tak pro ostatní profese,
  • Různé formy další lékařské péče,
  • Lázeňské pobyty a rehabilitace,
  • Psychologické poradenství pro zaměstnance v tíživých životních situacích (po pandemii a v době ekonomické krize často využívané),
  • Zajišťování zdravotnických prostředků.

Zaměstnavatelé si důležitost podpory zdraví uvědomují, což potvrzuje průzkum společnosti Edenred, podle kterého 69 % firem v roce 2024 realizovalo konkrétní kroky na podporu fyzického a duševního zdraví svých zaměstnanců. „Firmy si uvědomují, že kvalitní benefity jsou klíčovým nástrojem pro udržení spokojených a motivovaných zaměstnanců. Se stabilizací ekonomiky a růstem reálných mezd se zaměstnanci více zajímají o benefity, které jim pomohou zlepšit kvalitu života, ať už jde o péči o zdraví, vzdělávání nebo volnočasové aktivity. Navýšení limitu pro zdravotní benefity, které se nám spolu s dalšími zaměstnavatelskými organizacemi a odbory podařilo prosadit, dává zaměstnavatelům nový prostor pro motivaci zaměstnanců a vetší důraz na zlepšování zdravotního stavu,“ říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Vyšší příspěvek na stravování

Další změnou je zvýšení maximální výše osvobozeného příspěvku na stravování na 123,90 Kč za směnu, což představuje navýšení o 7 Kč oproti roku 2024. Tento daňově zvýhodněný příspěvek platí pro všechny tři formy stravování zaměstnanců – papírové či elektronické stravenky, stravenkový paušál a příspěvky na stravování ve firemní kantýně. Pokud firma zachová používaný poměr mnoha zaměstnavateli, příspěvek zaměstnavatele (55 %) a zaměstnance (45 %), vychází pro obě strany nejvýhodnější hodnota stravenky na 225 Kč. Tato částka pokrývá podle dat z prosince 2025 průměrnou útratu za oběd v Česku, která činí 194 Kč. Zaměstnanci tak v průměru doplácejí 70 Kč, což odpovídá 36 % ceny oběda. Průzkum Barometr FOOD koordinovaný společností Edenred ostatně potvrdil, že pokud zaměstnavatel podporuje stravování, téměř polovina zaměstnanců si díky tomu dopřává kvalitnější a vyváženější jídlo.[1]

Změny ve využívání FKSP

Ve veřejném sektoru by mělo dojít rovněž ke změnám ve využívání prostředků Fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP). Jedná se o zrušení dosavadní povinnosti alokovat polovinu prostředků na produkty spoření na stáří.

Tato povinnost byla v roce 2024 zavedena spolu se snížením základního přídělu do FKSP z původních 2 % mzdových prostředků na 1 %. Alespoň 50 % prostředků fondu bylo nutné vyčlenit na produkty spoření na stáří, přičemž nevyčerpané částky bylo možné převést do dalších let, ale opět je bylo možné využít pouze pro tento účel. Nově mohou být prostředky FKSP využity na příspěvek na stravování, zdravotní a volnočasové benefity, dary a další formy podpory zaměstnanců.

Zároveň je možné využít nevyčerpané prostředky z předešlých let, původně vyčleněné na spoření na stáří, na jiné účely. Tato změna přináší veřejným organizacím větší flexibilitu při plánování benefitů a umožňuje lépe se přizpůsobit aktuálním trendům v oblasti benefitů.

[1] Sběr odpovědí průzkumu „Barometr FOOD“ probíhal od 15. srpna 2024 do 19. září 2024. V České republice se jej zúčastnilo celkem 2807 respondentů z řad držitelů karet Edenred a 101 respondentů z řad restaurací. Globálně se průzkumu zúčastnilo celkem 49990 respondentů napříč vybranými zeměmi Evropy včetně Rakouska, Francie, Slovenska, Německa a dalších.

Zdroj: www.edenred.cz

Další články

Další články od Edenred

Náborovou kampaň letos spustilo přes 37 % firem. Nejinspirativnější projekty bodovaly na Recruitment Academy Awards

Náborovou kampaň letos spustilo přes 37 % firem. Nejinspirativnější projekty bodovaly na Recruitment Academy Awards

Letošní ročník se nesl v duchu technologických inovací, především praktického využití umělé inteligence v HR.
| Edenred
Umělá inteligence proniká i do HR – ale pomalu. Využívá ji 25 % personalistů

Umělá inteligence proniká i do HR – ale pomalu. Využívá ji 25 % personalistů

Personalisté dnes využívají umělou inteligenci nejčastěji při tvorbě a optimalizaci pracovních inzerátů – činí tak více než 90 % z těch, kteří mají nástroje k dispozici. Možnosti využití AI v HR jsou však mnohem pestřejší. Technologie může například zefektivnit výběr nových uchazečů, interní komunikaci nebo HR marketing – od návrhů pracovních inzerátů až po personalizované příspěvky na LinkedIn. Zrychluje také zpracování informací o kandidátech a pomáhá s plněním rutinních úkolů, které dříve zabíraly celé hodiny. Přínos tedy není jen v úspoře času, ale i v samotné kvalitě – AI může přinést lepší obsah, větší objektivitu a vyšší přesnost, a to napříč celým HR spektrem.
| Edenred
Benefit budoucnosti? Prevence! Zdravotní benefity využívá 42 % zaměstnanců

Benefit budoucnosti? Prevence! Zdravotní benefity využívá 42 % zaměstnanců

Lze je využít také ve prospěch rodiny – podle průzkumu tak činí více než 65 % zaměstnanců.
| Edenred
Rozdíly v cenách obědů rostou napříč regiony. Ve Zlíně stojí o 49 korun méně než v Praze

Rozdíly v cenách obědů rostou napříč regiony. Ve Zlíně stojí o 49 korun méně než v Praze

Průměrná cena oběda v Česku se v březnu 2025 ustálila na částce 194,20 Kč za polední menu. Zatímco v lednu činil průměr 192,50 Kč a v únoru 193,60 Kč, meziměsíční růst výrazně zpomalil z lednového nárůstu o 1,10 Kč na pouhých 0,60 Kč v březnu. Některé regiony dokonce hlásí první pokles cen od začátku roku. Data přináší Edenred Restaurant Index sestavovaný na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet Edenred, který mapuje ceny obědového stravování v českých restauracích.
| Edenred
Edenred a iniciativa ShareTheMeal společně globálně podpoří přístup k potravinám

Edenred a iniciativa ShareTheMeal společně globálně podpoří přístup k potravinám

Iniciativa ShareTheMeal vznikla pod hlavičkou Světového potravinového programu za účelem boje proti hladu. Jejím cílem je zajistit, aby měl každý přístup k nutričně výživné a nezávadné stravě. Společnost Edenred podporuje tuto iniciativu prostřednictvím svého působení v rámci sítě čítající 60 milionů uživatelů ve 45 zemích světa.
| Edenred
Benefity napříč generacemi: mladí chtějí služební auto, starší sázejí na vzdělávání

Benefity napříč generacemi: mladí chtějí služební auto, starší sázejí na vzdělávání

Mezi top 5 nejžádanějších benefitů se řadí příspěvky na stravování a volný čas, dovolená navíc, sick days a penzijní či životní pojištění. Nejvýraznější rozdíly v preferencích se odrážejí v poptávce po služebním voze, péči o duševní zdraví či benefitech zaměřených na vzdělání a osobní rozvoj.
| Edenred
Nejoblíbenější fast food u Čechů? Hranolky a kebab. Dopřejí si je zhruba jednou měsíčně

Nejoblíbenější fast food u Čechů? Hranolky a kebab. Dopřejí si je zhruba jednou měsíčně

Rychlé občerstvení zůstává stálicí českého stravování – u Čechů jsou nejoblíbenější hranolky a kebab. Přestože 55 % strávníků věří, že se i ve fastfoodech dá najíst zdravě, problémem zůstává vysoký obsah soli a nutriční nevyváženost jídel. Rychlé občerstvení se stále častěji stává volbou těch, kteří oběd vnímají hlavně jako praktickou záležitost, což podporuje rostoucí trend samostatného stolování. To může mít vliv nejen na společenské návyky, ale třeba i na firemní kulturu. Cena obědů napříč stravovacími zařízeními sice v lednu stagnovala na 193 korunách, ale meziročně vzrostla o 4 %. Oproti roku 2019 je vyšší o 62 %.
| Edenred
Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Rok 2025 znamená důležité změny v oblasti zaměstnaneckých benefitů, které se dotknou jak soukromého, tak veřejného sektoru. Nová legislativní opatření přináší zavedení samostatných limitů pro zdravotní a volnočasové benefity, zvýšení maximální výše příspěvku na stravování a větší flexibilitu při využívání prostředků FKSP. Podle dat Edenred mapujících útratu zaměstnanců bylo v minulém roce využito téměř 56 % volnočasových benefitů v oblasti zdraví. Legislativní změny tedy reflektují rostoucí důraz na wellbeing zaměstnanců a současně nabízí větší flexibilitu firmám při nastavování benefitů.
| Edenred
Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Průměrná cena oběda v prosinci dosáhla 193,90 Kč, což je nejvyšší hodnota za rok 2024. Právě skončený rok přinesl stabilnější tempo růstu cen obědů v porovnání s předchozími lety. Restaurace rovněž zaznamenaly nejvyšší počet transakcí od roku 2020. Na pozadí těchto čísel se ukazují náznaky změn ve stravovacích zvycích Čechů – od rostoucího zájmu o zdravější možnosti až po výzvy spojené s vysokou spotřebou masa a nízkým příjmem zeleniny.
| Edenred
Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Maximální limit stravného, ze kterého se bude počítat daňově optimální výše stravného pro rok 2025, by měl činit 177 Kč. Oproti loňskému roku jde o nárůst o jedenáct korun. Nejvýhodnější hodnota papírové či elektronické stravenky, v rámci které si může zaměstnavatel uplatnit maximální daňový náklad, se tak v roce 2025 zvýší o 6 % na 225 Kč. Částka by podle nejnovějších dat Edenred Restaurant Indexu měla pokrýt cenu plnohodnotného oběda. Za polední menu platíme v průměru 192 Kč, tedy meziročně o 3,6 % více. Regionální rozdíly v cenách obědů ovšem ukazují, že dostupnost stravování není ve všech částech republiky stejná. Zatímco v některých krajských městech stravenka pokryje významnou část nákladů, jinde si zaměstnanci doplácejí skoro polovinu hodnoty oběda. K navýšení daňově uznatelných limitů došlo také v případě volnočasových benefitů.
| Edenred