Edenred··5 min

Benefit budoucnosti? Prevence! Zdravotní benefity využívá 42 % zaměstnanců

Edenred

Edenred

Edenred je francouzská společnost, která se specializuje na vydávání stravenek a jiných dávek zaměstnancům. Společnost byla založena v roce 1962 a sídlí v Paříži. Edenred má pobočky ve více než 40 zemích a zaměstnává více než 10 000 lidí.

Tisková zpráva

Lze je využít také ve prospěch rodiny – podle průzkumu tak činí více než 65 % zaměstnanců.

Od letošního roku zaměstnanci čerpají benefity podle nového rozdělení na dvě samostatné kategorie – volnočasové a zdravotní. Ačkoliv výčet služeb, které lze tímto způsobem hradit, zůstává stejný, mění se limity pro daňovou osvoboditelnost a pravidla jejich čerpání. Podle nejnovějšího průzkumu, který provedla společnost Edenred mezi více než 2000 zaměstnanci[1], využívá zdravotní benefity buď pravidelně nebo příležitostně téměř 42 % z nich. Dalších 38,8 % respondentů by je uvítalo, ale zaměstnavatel jim možnost čerpání zatím neumožňuje.

Z výsledků je zřejmé, že zdravotní benefity přicházejí na trh v době, kdy s nimi souzní reálné potřeby zaměstnanců. „Téma zdraví, včetně toho duševního, získává v pracovním prostředí čím dál větší důležitost napříč generacemi. V průzkumu označilo péči o zdraví za důležitou 40 % zaměstnanců, nejčastěji ve střední generaci. Téměř 30 % pak vyjádřilo zájem o příspěvky na duševní zdraví, především mezi mladšími ročníky,“ říká Aneta Martišková, specialistka na firemní benefity.Výsledky průzkumu potvrzují rostoucí zájem o oblast zdravotní prevence. Legislativní vymezení zdravotních benefitů zaměstnavatelé vnímají jako skvělý krok, který zaměstnancům přináší větší prostor a výrazně zjednodušuje čerpání,“ dodává.

Zdravotní benefity jsou nově daňově osvobozeny až do výše průměrné mzdy, v roce 2025 se jedná o částku do 46 557 Kč. Tento limit zahrnuje pořízení zboží nebo služby zdravotního, léčebného, hygienického a obdobného charakteru od zdravotnických zařízení nebo pořízení zdravotnických prostředků na lékařský předpis.

Zdravotní benefity jako nástroj prevence

Zdravotní benefity dnes zaměstnanci nevnímají pouze jako příjemný nadstandard, ale především jako reálnou pomoc v každodenním životě. Umožňují jim řešit péči o zdraví včas – například formou příspěvků na fyzioterapii, psychologické konzultace, online terapie nebo očkování proti chřipce a žloutence. Často je využívají také na nákup vitamínů či zdravotnických pomůcek, jako jsou brýle nebo kontaktní čočky. Kromě toho lze ze zdravotních benefitů hradit i léky a prostředky předepsané lékařem.

„V Lékárna.cz dbáme na to, aby bylo možné benefity využít výhradně na produkty s jasným zdravotním přínosem – například na léky, doplňky stravy, zdravotnické pomůcky nebo zdravé potraviny, jako jsou bezlepkové produkty. Nabízíme také zdravotní služby – laboratorní vyšetření a lékový audit, které je možné rovněž hradit zdravotními benefity. Tyto služby přispívají k prevenci a jsou exkluzivní, v běžné nabídce benefitních programů je jinde zákazník nenajde,“ říká Marek Hochmann, šéf marketingu Lékárna.cz.

A na jaké produkty využívají Češi příspěvek nejčastěji? „Od začátku roku 2025 sledujeme zvýšený zájem o volně prodejné léky proti bolesti, léky na nachlazení a rýmu, ale také o zubní kartáčky, ústní vody a zdravé potraviny. Roste také využívání benefitů na doplňky stravy zaměřené na podporu krásy, jako jsou vitamíny pro zdravou pleť, vlasy a nehty,“ doplňuje Hochmann za Lékárna.cz.

Zdravotní benefity navíc zaměstnanci často nevyužívají jen pro sebe. Téměř 20 % zaměstnanců benefity velmi často uplatňuje ve prospěch svých blízkých. Dalších 27,3 % tak činí alespoň občas. Nejčastěji jsou benefity uplatňovány ve prospěch rodinných příslušníků – dětí, partnerů nebo seniorů v domácnosti. Zaměstnanci tak díky benefitům pokrývají nejen vlastní potřeby, ale i potřeby celé domácnosti, což zvyšuje jejich reálný dopad. V tomto ohledu se zájem zaměstnanců přirozeně potkává se zájmem firem – zdravý a spokojený zaměstnanec je pro ně dlouhodobým přínosem a úsporou.

Pozor na správné zařazení benefitů!

Ne každá služba nebo produkt, který souvisí se zdravým životním stylem, automaticky spadá do kategorie zdravotních benefitů. „Klíčové je, aby šlo o produkt či službu, na kterou lékař vystavil předpis. Zdravotním benefitem mohou být také služby poskytované zdravotnickými zařízeními – ty lze dohledat například v národním registru poskytovatelů zdravotních služeb. Ostatní služby mohou spadat do kategorie volnočasových benefitů, pro které platí osvobození od daně pro zaměstnavatele až do výše 23 278,50 Kč,“ říká Martišková a dodává, že rozlišování mezi zdravotním a volnočasovým benefitem je vhodné konzultovat například s daňovým poradcem.

Benefitní společnosti navíc v rámci své sítě poskytovatelů služby a produkty automaticky třídí do odpovídajících kategorií. Například Edenred ke své benefitní kartě přidá novou digitální peněženku určenou pro zdravotní benefity, vedle již existujících pro stravování a volný čas. Díky tomu bude vše na jedné kartě, která bude schopna automaticky hlídat samostatný limit pro všechny tři kategorie benefitů.

[1] Průzkum Preference různých generací při výběru zaměstnaneckých benefitů probíhal od 17. února do 10. března 2025 na vzorku 2051 respondentů z řad držitelů karet Edenred.

Zdroj: www.edenred.cz

Další články

Další články od Edenred

Benefit budoucnosti? Prevence! Zdravotní benefity využívá 42 % zaměstnanců

Benefit budoucnosti? Prevence! Zdravotní benefity využívá 42 % zaměstnanců

Lze je využít také ve prospěch rodiny – podle průzkumu tak činí více než 65 % zaměstnanců.
| Edenred
Rozdíly v cenách obědů rostou napříč regiony. Ve Zlíně stojí o 49 korun méně než v Praze

Rozdíly v cenách obědů rostou napříč regiony. Ve Zlíně stojí o 49 korun méně než v Praze

Průměrná cena oběda v Česku se v březnu 2025 ustálila na částce 194,20 Kč za polední menu. Zatímco v lednu činil průměr 192,50 Kč a v únoru 193,60 Kč, meziměsíční růst výrazně zpomalil z lednového nárůstu o 1,10 Kč na pouhých 0,60 Kč v březnu. Některé regiony dokonce hlásí první pokles cen od začátku roku. Data přináší Edenred Restaurant Index sestavovaný na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet Edenred, který mapuje ceny obědového stravování v českých restauracích.
| Edenred
Edenred a iniciativa ShareTheMeal společně globálně podpoří přístup k potravinám

Edenred a iniciativa ShareTheMeal společně globálně podpoří přístup k potravinám

Iniciativa ShareTheMeal vznikla pod hlavičkou Světového potravinového programu za účelem boje proti hladu. Jejím cílem je zajistit, aby měl každý přístup k nutričně výživné a nezávadné stravě. Společnost Edenred podporuje tuto iniciativu prostřednictvím svého působení v rámci sítě čítající 60 milionů uživatelů ve 45 zemích světa.
| Edenred
Benefity napříč generacemi: mladí chtějí služební auto, starší sázejí na vzdělávání

Benefity napříč generacemi: mladí chtějí služební auto, starší sázejí na vzdělávání

Mezi top 5 nejžádanějších benefitů se řadí příspěvky na stravování a volný čas, dovolená navíc, sick days a penzijní či životní pojištění. Nejvýraznější rozdíly v preferencích se odrážejí v poptávce po služebním voze, péči o duševní zdraví či benefitech zaměřených na vzdělání a osobní rozvoj.
| Edenred
Nejoblíbenější fast food u Čechů? Hranolky a kebab. Dopřejí si je zhruba jednou měsíčně

Nejoblíbenější fast food u Čechů? Hranolky a kebab. Dopřejí si je zhruba jednou měsíčně

Rychlé občerstvení zůstává stálicí českého stravování – u Čechů jsou nejoblíbenější hranolky a kebab. Přestože 55 % strávníků věří, že se i ve fastfoodech dá najíst zdravě, problémem zůstává vysoký obsah soli a nutriční nevyváženost jídel. Rychlé občerstvení se stále častěji stává volbou těch, kteří oběd vnímají hlavně jako praktickou záležitost, což podporuje rostoucí trend samostatného stolování. To může mít vliv nejen na společenské návyky, ale třeba i na firemní kulturu. Cena obědů napříč stravovacími zařízeními sice v lednu stagnovala na 193 korunách, ale meziročně vzrostla o 4 %. Oproti roku 2019 je vyšší o 62 %.
| Edenred
Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Rok 2025 znamená důležité změny v oblasti zaměstnaneckých benefitů, které se dotknou jak soukromého, tak veřejného sektoru. Nová legislativní opatření přináší zavedení samostatných limitů pro zdravotní a volnočasové benefity, zvýšení maximální výše příspěvku na stravování a větší flexibilitu při využívání prostředků FKSP. Podle dat Edenred mapujících útratu zaměstnanců bylo v minulém roce využito téměř 56 % volnočasových benefitů v oblasti zdraví. Legislativní změny tedy reflektují rostoucí důraz na wellbeing zaměstnanců a současně nabízí větší flexibilitu firmám při nastavování benefitů.
| Edenred
Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Průměrná cena oběda v prosinci dosáhla 193,90 Kč, což je nejvyšší hodnota za rok 2024. Právě skončený rok přinesl stabilnější tempo růstu cen obědů v porovnání s předchozími lety. Restaurace rovněž zaznamenaly nejvyšší počet transakcí od roku 2020. Na pozadí těchto čísel se ukazují náznaky změn ve stravovacích zvycích Čechů – od rostoucího zájmu o zdravější možnosti až po výzvy spojené s vysokou spotřebou masa a nízkým příjmem zeleniny.
| Edenred
Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Maximální limit stravného, ze kterého se bude počítat daňově optimální výše stravného pro rok 2025, by měl činit 177 Kč. Oproti loňskému roku jde o nárůst o jedenáct korun. Nejvýhodnější hodnota papírové či elektronické stravenky, v rámci které si může zaměstnavatel uplatnit maximální daňový náklad, se tak v roce 2025 zvýší o 6 % na 225 Kč. Částka by podle nejnovějších dat Edenred Restaurant Indexu měla pokrýt cenu plnohodnotného oběda. Za polední menu platíme v průměru 192 Kč, tedy meziročně o 3,6 % více. Regionální rozdíly v cenách obědů ovšem ukazují, že dostupnost stravování není ve všech částech republiky stejná. Zatímco v některých krajských městech stravenka pokryje významnou část nákladů, jinde si zaměstnanci doplácejí skoro polovinu hodnoty oběda. K navýšení daňově uznatelných limitů došlo také v případě volnočasových benefitů.
| Edenred
Třináctý plat dá letos zaměstnancům třetina firem, ukázal průzkum

Třináctý plat dá letos zaměstnancům třetina firem, ukázal průzkum

Vánoční čas je pro mnoho firem příležitostí poděkovat svým zaměstnancům za celoroční úsilí. Tradiční způsoby odměňování, jako jsou vánoční večírky, teambuildingy a dárkové poukazy, si proto stále drží největší oblibu mezi majiteli firem a personalisty. Vánoční oslavu plánuje pro své zaměstnance uspořádat bezmála 65 % firem, zatímco zhruba 37 % z nich jim věnuje dárky nebo poukazy. Vyplývá to z listopadového průzkumu[1] Recruitment Academy ve spolupráci se společností Edenred. „Data z průzkumu potvrzují, že v oblibě zůstávají tradiční formy ocenění, jako jsou vánoční večírky a teambuildingy, které podporují týmového ducha. Vedle toho ale roste zájem také o personalizované benefity, jako například dárkové poukazy nebo příspěvek na volnočasové aktivity. To odráží snahu firem přizpůsobit se různorodým potřebám zaměstnanců a dlouhodobě sílící poptávku po flexibilitě ze strany zaměstnanců,“ dodává Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
| Edenred
Řízek, smažák a palačinky: Děti v restauracích stravujeme nezdravě, odborníci bijí na poplach

Řízek, smažák a palačinky: Děti v restauracích stravujeme nezdravě, odborníci bijí na poplach

Dětská jídla má ve své nabídce přibližně polovina restaurací v České republice. Ačkoliv až 90 % Čechů by si přálo, aby stravovací zařízení nabízela dětem pestřejší a vyváženější jídelníček, realita jejich volby je často odlišná. Výběr rodičů se obvykle omezuje na několik oblíbených, avšak nezdravých pokrmů, které navíc neobsahují důležité ingredience – například zeleninu, kvalitní sacharidy či bílkoviny. Až v 64 % případů se dětská jídla od těch dospělých liší pouze velikostí porce, nikoliv složením. Pouze ve 45 % případů navíc obsahují méně soli než běžné pokrmy. Experti přitom varují, že složení jídelníčku dětí má velmi silný vliv na to, jaké stravovací návyky si odnesou do dospělého života. Data vycházejí z nejnovějšího průzkumu Barometr FOOD[1], mapujícího stravovací návyky Čechů, který koordinuje společnost Edenred.
| Edenred