Edenred··5 min

Pětina restaurací chce skončit, pokračovat je rozhodnuta jen polovina z nich. Ránu jim může dát další zdražování

Edenred

Edenred

Edenred je francouzská společnost, která se specializuje na vydávání stravenek a jiných dávek zaměstnancům. Společnost byla založena v roce 1962 a sídlí v Paříži. Edenred má pobočky ve více než 40 zemích a zaměstnává více než 10 000 lidí.

Tisková zpráva

Česká mapa restaurací může již brzy velmi výrazně prořídnout. Kvůli ekonomické krizi spojené s extrémně vysokou inflací je pevně rozhodnuto skončit s hostinskou činností skoro 8 procent gastro podniků, vyplývá z průzkumu společnosti Edenred. Menší část restaurací uzavře ihned, zbytek pak v horizontu několika měsíců. Dalších téměř jedenáct procent podniků tvrdí, že spíše skončí, a necelá třetina uzavření kvůli možným dalším komplikacím zvažuje. Nadále sloužit hostům tak nyní plánuje něco přes polovinu restauračních podniků.

Průzkum je součástí evropského programu FOOD, který monitoruje stravování zaměstnanců a který iniciovala Evropská unie. Uskutečnil se v říjnu na vzorku 221 restaurací, které nabízejí teplou i studenou kuchyni, a více než 5 760 lidí. „Silní hráči v oboru ale i jednotlivé restaurace, které sázejí na kvalitu, většinou budou pokračovat. Komplikace mohou nastat zejména v regionech, kde se rozhodne ukončit činnost více restauratérů naráz. To zde může ovlivnit dostupnost teplých jídel a zdravé a vyvážené stravy.“ komentuje výsledky průzkumu ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.

Už nyní část zejména regionálních restaurací v chudších regionech v souvislosti s rekordním růstem cen surovin a dalších vstupů a také kvůli snížené kupní síle zákazníků přechází na vaření jednodušších jídel s nižším rozpočtem. „Pokud zde ceny porostou dál, mohou se dostat do komplikací další restaurace, které zatím třeba potíže necítí,“ doplňuje Aneta Martišková.

Už nyní mají podle průzkumu FOOD hospody, které vaří jídla, o poznání méně zákazníků než loni a další ztráty jim hrozí. Pro mnoho lidí jsou současné ceny v restauracích totiž hraniční. Čtyři z deseti Čechů v průzkumu FOOD uvedli, že již nejsou ochotni akceptovat žádné další zdražení, dalších bezmála 28 procent bude nadále na jídlo do restaurací chodit, pouze pokud do konce letošního roku zdraží nejvýše do desetikoruny. Pro srovnání – aktuálně je průměrná útrata za jídlo v ČR 174,10 Kč.

Ale hospody držet ceny většinou kvůli růstu nákladů nebudou. Ještě letos zdražit je podle průzkumu FOOD pevně rozhodnuta polovina gastro podniků, dalších 38 procent zdražení zvažuje a nezvyšovat ceny chce jen necelých 12 procent. O více než zmíněných 6 procent je už nyní rozhodnuto zdražit bezmála 40 procent restaurací.

„Český gastro sektor bohužel schytává jednu ránu za druhou. Koronavirovou pandemii přežil hodně pošramocený, a dnes mu vysoké ceny energií, inflace a spotřebitelská nedůvěra zasazují další tvrdé rány. Lidé šetří a vedle kultury představuje z jejich pohledu oblast stravování další zbytnou položku. V porovnání s předkoronavirovým stavem z roku 2019 klesl objem útrat v restauracích zhruba o třetinu. Nyní bude hodně záviset na tom, jak dlouho současný stav potrvá, jak a nakolik zabere pomoc ze strany státu, ale také jak této nepříznivé skutečnosti dokáže český gastro sektor čelit vlastními silami. Je patrné, že restaurace, které vsadily na kvalitu jídla i obsluhy, mají úspěch. Potvrzuje to trend, že zákazníci pečlivěji zvažují, kterou navštíví a kde utratí své peníze. Každopádně věřím v odolnost celého sektoru,“ říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Restauracím mohou alespoň částečně pomoci i zaměstnavatelé. Ministerstvo financí totiž v srpnu prostřednictvím vyhlášky o cestovních náhradách na služebních cestách zvýšilo hodnotu daňově nejvýhodnější stravenky o třicet korun na současných 180 korun. Většina firem má do těch 180 korun poměrně výraznou rezervu, neboť poskytují na stravném nižší částky.

GRAFY

RESTAURACE

Zdroj: Průzkum FOOD – 221 odpovědí

O kolik jste zvýšili ceny poledního menu oproti stavu před prudkým růstem cen (podzim 2021)?

FOOD-resto_Q2-CZ

O kolik jste zvýšili ceny jídel v hlavním menu (mimo obědy) oproti stavu před prudkým růstem cen (podzim 2021)?

FOOD-resto_Q3-CZ

O kolik jste zvýšili ceny nápojů oproti stavu před prudkým růstem cen (podzim 2021)?

FOOD-resto_Q4-CZ

Budete do konce roku ještě zvyšovat ceny?

FOOD-resto_Q5-CZ

Uvažujete o tom, že podnikání v sektoru gastronomie ukončíte?

FOOD-resto_Q6-CZ

STRÁVNÍCI

Zdroj: Průzkum FOOD – 5 760 odpovědí

Máte pocit, že během několika příštích měsíců se výdaje, které máte na každou z následujících položek, zvýší, sníží nebo zůstanou stejné?

FOOD-uziv_Q2-CZ

O kolik je vaše útrata za oběd nyní v průměru vyšší v porovnání s obdobím před prudkým růstem cen (podzim 2021)?

FOOD-uziv_Q4-CZ

Jaké další zdražení obědů jste ještě ochotni akceptovat, abyste na ně chodil/a do restaurace?

FOOD-uziv_Q5-CZ

Zdroj: www.edenred.cz

Další články

Další články od Edenred

Náborovou kampaň letos spustilo přes 37 % firem. Nejinspirativnější projekty bodovaly na Recruitment Academy Awards

Náborovou kampaň letos spustilo přes 37 % firem. Nejinspirativnější projekty bodovaly na Recruitment Academy Awards

Letošní ročník se nesl v duchu technologických inovací, především praktického využití umělé inteligence v HR.
| Edenred
Umělá inteligence proniká i do HR – ale pomalu. Využívá ji 25 % personalistů

Umělá inteligence proniká i do HR – ale pomalu. Využívá ji 25 % personalistů

Personalisté dnes využívají umělou inteligenci nejčastěji při tvorbě a optimalizaci pracovních inzerátů – činí tak více než 90 % z těch, kteří mají nástroje k dispozici. Možnosti využití AI v HR jsou však mnohem pestřejší. Technologie může například zefektivnit výběr nových uchazečů, interní komunikaci nebo HR marketing – od návrhů pracovních inzerátů až po personalizované příspěvky na LinkedIn. Zrychluje také zpracování informací o kandidátech a pomáhá s plněním rutinních úkolů, které dříve zabíraly celé hodiny. Přínos tedy není jen v úspoře času, ale i v samotné kvalitě – AI může přinést lepší obsah, větší objektivitu a vyšší přesnost, a to napříč celým HR spektrem.
| Edenred
Benefit budoucnosti? Prevence! Zdravotní benefity využívá 42 % zaměstnanců

Benefit budoucnosti? Prevence! Zdravotní benefity využívá 42 % zaměstnanců

Lze je využít také ve prospěch rodiny – podle průzkumu tak činí více než 65 % zaměstnanců.
| Edenred
Rozdíly v cenách obědů rostou napříč regiony. Ve Zlíně stojí o 49 korun méně než v Praze

Rozdíly v cenách obědů rostou napříč regiony. Ve Zlíně stojí o 49 korun méně než v Praze

Průměrná cena oběda v Česku se v březnu 2025 ustálila na částce 194,20 Kč za polední menu. Zatímco v lednu činil průměr 192,50 Kč a v únoru 193,60 Kč, meziměsíční růst výrazně zpomalil z lednového nárůstu o 1,10 Kč na pouhých 0,60 Kč v březnu. Některé regiony dokonce hlásí první pokles cen od začátku roku. Data přináší Edenred Restaurant Index sestavovaný na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet Edenred, který mapuje ceny obědového stravování v českých restauracích.
| Edenred
Edenred a iniciativa ShareTheMeal společně globálně podpoří přístup k potravinám

Edenred a iniciativa ShareTheMeal společně globálně podpoří přístup k potravinám

Iniciativa ShareTheMeal vznikla pod hlavičkou Světového potravinového programu za účelem boje proti hladu. Jejím cílem je zajistit, aby měl každý přístup k nutričně výživné a nezávadné stravě. Společnost Edenred podporuje tuto iniciativu prostřednictvím svého působení v rámci sítě čítající 60 milionů uživatelů ve 45 zemích světa.
| Edenred
Benefity napříč generacemi: mladí chtějí služební auto, starší sázejí na vzdělávání

Benefity napříč generacemi: mladí chtějí služební auto, starší sázejí na vzdělávání

Mezi top 5 nejžádanějších benefitů se řadí příspěvky na stravování a volný čas, dovolená navíc, sick days a penzijní či životní pojištění. Nejvýraznější rozdíly v preferencích se odrážejí v poptávce po služebním voze, péči o duševní zdraví či benefitech zaměřených na vzdělání a osobní rozvoj.
| Edenred
Nejoblíbenější fast food u Čechů? Hranolky a kebab. Dopřejí si je zhruba jednou měsíčně

Nejoblíbenější fast food u Čechů? Hranolky a kebab. Dopřejí si je zhruba jednou měsíčně

Rychlé občerstvení zůstává stálicí českého stravování – u Čechů jsou nejoblíbenější hranolky a kebab. Přestože 55 % strávníků věří, že se i ve fastfoodech dá najíst zdravě, problémem zůstává vysoký obsah soli a nutriční nevyváženost jídel. Rychlé občerstvení se stále častěji stává volbou těch, kteří oběd vnímají hlavně jako praktickou záležitost, což podporuje rostoucí trend samostatného stolování. To může mít vliv nejen na společenské návyky, ale třeba i na firemní kulturu. Cena obědů napříč stravovacími zařízeními sice v lednu stagnovala na 193 korunách, ale meziročně vzrostla o 4 %. Oproti roku 2019 je vyšší o 62 %.
| Edenred
Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Rok 2025 znamená důležité změny v oblasti zaměstnaneckých benefitů, které se dotknou jak soukromého, tak veřejného sektoru. Nová legislativní opatření přináší zavedení samostatných limitů pro zdravotní a volnočasové benefity, zvýšení maximální výše příspěvku na stravování a větší flexibilitu při využívání prostředků FKSP. Podle dat Edenred mapujících útratu zaměstnanců bylo v minulém roce využito téměř 56 % volnočasových benefitů v oblasti zdraví. Legislativní změny tedy reflektují rostoucí důraz na wellbeing zaměstnanců a současně nabízí větší flexibilitu firmám při nastavování benefitů.
| Edenred
Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Průměrná cena oběda v prosinci dosáhla 193,90 Kč, což je nejvyšší hodnota za rok 2024. Právě skončený rok přinesl stabilnější tempo růstu cen obědů v porovnání s předchozími lety. Restaurace rovněž zaznamenaly nejvyšší počet transakcí od roku 2020. Na pozadí těchto čísel se ukazují náznaky změn ve stravovacích zvycích Čechů – od rostoucího zájmu o zdravější možnosti až po výzvy spojené s vysokou spotřebou masa a nízkým příjmem zeleniny.
| Edenred
Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Maximální limit stravného, ze kterého se bude počítat daňově optimální výše stravného pro rok 2025, by měl činit 177 Kč. Oproti loňskému roku jde o nárůst o jedenáct korun. Nejvýhodnější hodnota papírové či elektronické stravenky, v rámci které si může zaměstnavatel uplatnit maximální daňový náklad, se tak v roce 2025 zvýší o 6 % na 225 Kč. Částka by podle nejnovějších dat Edenred Restaurant Indexu měla pokrýt cenu plnohodnotného oběda. Za polední menu platíme v průměru 192 Kč, tedy meziročně o 3,6 % více. Regionální rozdíly v cenách obědů ovšem ukazují, že dostupnost stravování není ve všech částech republiky stejná. Zatímco v některých krajských městech stravenka pokryje významnou část nákladů, jinde si zaměstnanci doplácejí skoro polovinu hodnoty oběda. K navýšení daňově uznatelných limitů došlo také v případě volnočasových benefitů.
| Edenred