Edenred··10 min

Evropský průzkum odhalil pět prohřešků Čechů vůči zdravému stravování. Máte je na talíři i vy?

Edenred

Edenred

Edenred je francouzská společnost, která se specializuje na vydávání stravenek a jiných dávek zaměstnancům. Společnost byla založena v roce 1962 a sídlí v Paříži. Edenred má pobočky ve více než 40 zemích a zaměstnává více než 10 000 lidí.

Tisková zpráva

Chceme jíst zdravě, ale chybí nám vůle ke změně. Na vině jsou především ceny. Nový průzkum Barometr FOOD odhalil pět stravovacích prohřešků Čechů, mezi něž mimo jiné patří nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa či nedostatečný příjem zeleniny. V situaci, kdy průměrné ceny poledního menu dosahují 192 Kč a třetina domácností za stravování utratí až 30 % svých příjmů, je pro strávníky i provozovatele restaurací nesnadné udržet krok se zdravými návyky i nejnovějšími trendy. Výsledky velkého evropského průzkumu zdravého stravování představila tisková konference „(Zlo)zvyky na talíři“ pořádaná Hospodářskou komorou a společností Edenred, ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a pod záštitou Ministerstva zdravotnictví.

Nový rozsáhlý průzkum Barometr FOOD odhalil znepokojivá fakta o našich stravovacích návycích. Z odpovědí 2 807 strávníků a 101 provozoven vyplynulo, že ačkoliv si Češi uvědomují důležitost vyvážené stravy, když přijde řeč na hledání reálných řešení, mnohdy sklápí hlavu. Na vině je nejen pomalý nástup zdravých a udržitelných trendů u nás, ale také stále stoupající náklady na stravování. „Rostoucí ceny jsou jednou z hlavních bariér zdravého stravování u nás. Podle dat z průzkumu Barometr FOOD za potraviny a obědy Češi nejčastěji utratí mezi 10 až 30 procenty svých příjmů. Polovina z nás navíc nad cenou jídla při vaření přemýšlí více než před rokem. Pokud by náklady na stravování dále rostly, 55 % Čechů plánuje snížit výdaje na nákup jídla a 93 % z nich by omezilo své návštěvy v restauracích,“ říká Aneta Martiškova, členka vedení společnosti Edenred, která průzkum FOOD v celkem 22 zemích koordinuje

FOOG_graf_1

Její slova potvrzují i nejnovější data Edenred Restaurant Indexu, který mapuje ceny obědového stravování v českých restauracích. V srpnu činila průměrná cena oběda 192,4 Kč, což je o bezmála osm korun více než loni. Od roku 2020 se průměrná částka za polední menu zvýšila celkem o 53 korun. Podle průzkumu FOOD se cenou při výběru restaurace řídí jen 83 % respondentů. K výživovým hodnotám jídla přitom přihlíží jen 64 %. Mnozí z nás tedy upřednostňují levnější, ale méně zdravé alternativy, jako jsou například průmyslově zpracované potraviny, fast food nebo polotovary ze supermarketu namísto plnohodnotného oběda.

Rostoucí ceny se podepisují i na fungování restaurací. Až 54 % provozovatelů stravovacích zařízení hlásí pokles počtu zákazníků v souvislosti s vyšší mírou inflace. Stravování v kantýnách a restauracích je přitom jedním z nejjednodušších způsobů, kterým si Češi během pracovního dne mohou zajistit zdravý a vyvážený teplý pokrm.

Jíme ve spěchu

Problémem stravování ale v Česku nejsou jen ceny. Důležitou roli hraje také prostředí, ve kterém jíme, a čas, který polední pauze věnujeme. Oběd, jakožto často nejdůležitější a nejvydatnější jídlo dne, výrazně ovlivňuje náš celkový energetický příjem. Až 46 % Čechů se ale obvykle naobědvá za méně než 20 minut, a pouze minimum strávníků jí oběd déle než 30 minut. Podle doporučení expertů na zdravé stravování bychom přitom měli obědváním strávit delší dobu.

„Jedním z důležitých aspektů, který se odráží na kvalitě našeho stravování, je prostředí a kolektiv, ve kterém se polední pauzy odehrávají. Důležitou rolí zaměstnavatele je zajistit, aby oběd v práci neprobíhal ve stresu a aby na něj zaměstnanci měli dostatek času. Kromě jejich zdraví se totiž kultura stravování v pracovním prostředí může podepsat i na jejich produktivitě,“ říká Tomáš Prouza, prezident Svazu ochodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR. „Vidíme také, že se mění chování zákazníků restaurací, na což musí provozovny umět reagovat, ať už nabídkou nebo způsobem obsluhy. Lidé jsou ochotni připlatit si za zážitek, a proto rostou útraty v kavárnách a kvalitnějších restauracích. U obědů ale zákazníci dávají přednost jednoduchosti a rychlosti. Pokud chodí obědvat mimo pracoviště, často volí fast-foody a příliš nepřemýšlejí na zdravotními dopady tohoto způsobu stravování,“ dodává.

Příliš mnoho masa, příliš málo zeleniny

Také samotné složení typických českých jídelníčků je podle průzkumu a názoru expertů daleko od ideálního stavu. Nedají-li tuzemští strávníci na nějakou ingredienci dopustit, je jí bezesporu maso. Až 78 % z nás jej konzumuje třikrát týdně a častěji, přičemž více než třetina si dopřává maso k obědu nejméně pětkrát týdně. Nelze přitom říci, že by Češi neměli na výběr. Bezmasé varianty či rostlinné alternativy pokrmů nabízí drtivá většina (až 97 %) podniků. Češi jsou k nim ale stále skeptičtí a více než 36 % z nich si dokonce myslí, že živočišné suroviny nelze ve stravě plnohodnotně nahradit.

Na druhé straně je podle výsledků Barometru FOOD prohřeškem strávníků v Česku také nedostatečný příjem zeleniny. Doporučený denní příjem se pohybuje kolem 400 gramů[1]. Pouze 13 % Čechů ale zeleninu konzumuje v množství tří a více porcí denně, přičemž jedna porce odpovídá 100 gramům. Jen čtvrtina z nás si navíc zeleninu skutečně dopřává každý den. Že se jedná o problém, ale v drtivé většině případů nevnímáme. Celkem 43 % Čechů je totiž přesvědčeno, že zeleninu konzumují v dostatečném množství. Nejoblíbenější ingrediencí jsou rajčata, salátová okurka nebo paprika.

[1] https://www.stobklub.cz/clanek/kolik-zeleniny-bychom-meli-snist-/

FOOG_graf_2

„Konzumace zpracovaného masa je prokazatelně spojena s vyšším rizikem rozvoje chronických nemocí, a to i v běžně konzumovaném množství. Každých snědených 50 g zpracovaného masa denně, tedy množství odpovídající zhruba jedné nožičce párku, například zvyšuje riziko rozvoje rakoviny střeva. Naopak, co v české populaci chybí, je vyšší příjem zeleniny a celozrnných produktů, které jsou bohaté na vlákninu a klíčové živiny. Jejich dostatečný příjem pomáhá předcházet rozvoji chronických onemocnění, jako je třeba cukrovka, rakovina nebo srdeční problémy,“ vysvětluje Eliška Selinger, MSc, nutriční epidemioložka ze Státního zdravotního ústavu. „Z pohledu veřejného zdraví je důležité zajistit, aby zdravá a vyvážená strava byla snadno dostupnou a samozřejmou volbou pro co nejširší část populace. Ať už skrze podporu vzdělávání nebo skrze veřejné politiky a strategie.“

Plýtváme jídlem

V neposlední řadě jako stravovací prohřešek v českém kontextu zůstává plýtvání potravinami. Ačkoliv z něj má obavy přes 57 % populace, zbytky, které nesníme, skončí v 37 % případů ve směsném odpadu. Plýtvání potravinami má přitom nejen environmentální, ale také ekonomické dopady. O poznání lépe se s odpadem při vaření vypořádávají restaurace, které navíc cítí sílící tlak strávníků na svůj udržitelnější provoz. Postoj podniku k omezení plýtvání je při výběru restaurace důležitý pro 36 % Čechů. Většina z nich proto zavádí nové postupy při hospodaření se surovinami. Celkem 65 % provozoven omezuje velikost porcí, 51 % nabízí krabičky na nesnězené porce zdarma a 37 % za tímto účelem zavedlo cílené plánování zásob.

FOOG_graf_3

Jak z toho ven?

Závěry letošního Barometru FOOD podle slov odborníků potvrzují především dlouhodobou tendenci Čechů se z hlediska stravování spíše odbývat. Na vině mohou být naše závazky v práci, vlastní pohodlí, ale především také skutečnost, že oběd stále vnímáme jako pouhou nezbytnost. „Kultura stravování v Česku je dlouhodobě ovlivněna historickými a sociálními faktory, které formovaly návyky a postoje lidí k jídlu. V současnosti však lze pozorovat pomalý posun směrem k většímu zájmu o zdravé stravování. Na jedné straně se stále více Čechů snaží zařazovat do svého jídelníčku čerstvé a nezpracované potraviny, na straně druhé však zůstává velká část populace zastáncem tradiční kuchyně, kde hraje roli komfort a jednoduchost přípravy jídel,” říká Matyáš Fošum, ředitel oboru ochrany veřejného zdraví a zástupce hlavního hygienika ČR Ministerstva zdravotnictví. “S rostoucím povědomím o nutričním složení potravin a důsledcích nezdravého stravování se zvyšuje také zájem o zdravý životní styl. V budoucnu by nás mohla motivovat k pozitivnějším změnám ve stravování nejen větší dostupnost lokálních potravin, ale i edukace o správných stravovacích návycích a jejich dlouhodobém vlivu na zdraví.“

Barometr FOOD

Program FOOD, který koordinuje Edenred, spolu s 19 veřejnými partnery a univerzitami, letos slaví 15. výročí. Cílem iniciativy je zlepšit stravovací návyky zaměstnanců zvýšením jejich povědomí o nutričně vyvážené stravě a zároveň zlepšit výživovou kvalitu jídel nabízených v restauracích v rámci pracovního dne. Každý rok hodnotí očekávání, požadavky a zvyky prostřednictvím průzkumu Barometr FOOD. U příležitosti Světového dne jídla se společnost Edenred a její partneři i letos podělili o výsledky tohoto rozsáhlého šetření založeného na odpovědích 49 990 zaměstnanců a 1 491 provozovatelů restaurací ve 22 zemích světa.

Zdroj: www.edenred.cz

Další články

Další články od Edenred

Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Průměrná cena oběda v prosinci dosáhla 193,90 Kč, což je nejvyšší hodnota za rok 2024. Právě skončený rok přinesl stabilnější tempo růstu cen obědů v porovnání s předchozími lety. Restaurace rovněž zaznamenaly nejvyšší počet transakcí od roku 2020. Na pozadí těchto čísel se ukazují náznaky změn ve stravovacích zvycích Čechů – od rostoucího zájmu o zdravější možnosti až po výzvy spojené s vysokou spotřebou masa a nízkým příjmem zeleniny.
| Edenred
Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Maximální limit stravného, ze kterého se bude počítat daňově optimální výše stravného pro rok 2025, by měl činit 177 Kč. Oproti loňskému roku jde o nárůst o jedenáct korun. Nejvýhodnější hodnota papírové či elektronické stravenky, v rámci které si může zaměstnavatel uplatnit maximální daňový náklad, se tak v roce 2025 zvýší o 6 % na 225 Kč. Částka by podle nejnovějších dat Edenred Restaurant Indexu měla pokrýt cenu plnohodnotného oběda. Za polední menu platíme v průměru 192 Kč, tedy meziročně o 3,6 % více. Regionální rozdíly v cenách obědů ovšem ukazují, že dostupnost stravování není ve všech částech republiky stejná. Zatímco v některých krajských městech stravenka pokryje významnou část nákladů, jinde si zaměstnanci doplácejí skoro polovinu hodnoty oběda. K navýšení daňově uznatelných limitů došlo také v případě volnočasových benefitů.
| Edenred
Třináctý plat dá letos zaměstnancům třetina firem, ukázal průzkum

Třináctý plat dá letos zaměstnancům třetina firem, ukázal průzkum

Vánoční čas je pro mnoho firem příležitostí poděkovat svým zaměstnancům za celoroční úsilí. Tradiční způsoby odměňování, jako jsou vánoční večírky, teambuildingy a dárkové poukazy, si proto stále drží největší oblibu mezi majiteli firem a personalisty. Vánoční oslavu plánuje pro své zaměstnance uspořádat bezmála 65 % firem, zatímco zhruba 37 % z nich jim věnuje dárky nebo poukazy. Vyplývá to z listopadového průzkumu[1] Recruitment Academy ve spolupráci se společností Edenred. „Data z průzkumu potvrzují, že v oblibě zůstávají tradiční formy ocenění, jako jsou vánoční večírky a teambuildingy, které podporují týmového ducha. Vedle toho ale roste zájem také o personalizované benefity, jako například dárkové poukazy nebo příspěvek na volnočasové aktivity. To odráží snahu firem přizpůsobit se různorodým potřebám zaměstnanců a dlouhodobě sílící poptávku po flexibilitě ze strany zaměstnanců,“ dodává Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
| Edenred
Řízek, smažák a palačinky: Děti v restauracích stravujeme nezdravě, odborníci bijí na poplach

Řízek, smažák a palačinky: Děti v restauracích stravujeme nezdravě, odborníci bijí na poplach

Dětská jídla má ve své nabídce přibližně polovina restaurací v České republice. Ačkoliv až 90 % Čechů by si přálo, aby stravovací zařízení nabízela dětem pestřejší a vyváženější jídelníček, realita jejich volby je často odlišná. Výběr rodičů se obvykle omezuje na několik oblíbených, avšak nezdravých pokrmů, které navíc neobsahují důležité ingredience – například zeleninu, kvalitní sacharidy či bílkoviny. Až v 64 % případů se dětská jídla od těch dospělých liší pouze velikostí porce, nikoliv složením. Pouze ve 45 % případů navíc obsahují méně soli než běžné pokrmy. Experti přitom varují, že složení jídelníčku dětí má velmi silný vliv na to, jaké stravovací návyky si odnesou do dospělého života. Data vycházejí z nejnovějšího průzkumu Barometr FOOD[1], mapujícího stravovací návyky Čechů, který koordinuje společnost Edenred.
| Edenred
Evropský průzkum odhalil pět prohřešků Čechů vůči zdravému stravování. Máte je na talíři i vy?

Evropský průzkum odhalil pět prohřešků Čechů vůči zdravému stravování. Máte je na talíři i vy?

Chceme jíst zdravě, ale chybí nám vůle ke změně. Na vině jsou především ceny. Nový průzkum Barometr FOOD odhalil pět stravovacích prohřešků Čechů, mezi něž mimo jiné patří nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa či nedostatečný příjem zeleniny. V situaci, kdy průměrné ceny poledního menu dosahují 192 Kč a třetina domácností za stravování utratí až 30 % svých příjmů, je pro strávníky i provozovatele restaurací nesnadné udržet krok se zdravými návyky i nejnovějšími trendy. Výsledky velkého evropského průzkumu zdravého stravování představila tisková konference „(Zlo)zvyky na talíři“ pořádaná Hospodářskou komorou a společností Edenred, ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a pod záštitou Ministerstva zdravotnictví.
| Edenred
Letní bilance volnočasových benefitů: Čechy láká cestování, kultura a sport

Letní bilance volnočasových benefitů: Čechy láká cestování, kultura a sport

Stabilizace inflace a růst reálných mezd se odrazily v návycích Čechů při využívání volnočasových benefitů. Nejnovější data společnosti Edenred ukazují, že čeští zaměstnanci začali častěji využívat volnočasové benefity k relaxačním, kulturním a sportovním aktivitám. Češi utratili za kulturní a odpočinkové akce v období od června do srpna o 5 % více než v minulém roce. Největším segmentem (48 %) zůstává péče o zdraví, která trvale stoupala především během koronavirové pandemie i postpandemických let.
| Edenred
Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Růst cen obědů v českých restauracích dále pokračuje. Podle Edenred Restaurant Indexu v srpnu obědové menu průměrně stálo 192,4 koruny, o 30 haléřů více než v červenci. V meziročním srovnání ceny stouply o 4,1 %. Za 21 obědů, tedy hlavní jídlo každý pracovní den v měsíci, aktuálně čeští zaměstnanci zaplatí 4 040 korun. Ještě před rokem by si přitom mohli za stejnou částku pořídit o jednu porci více. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech zároveň vyplývá, že pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách přijde průměrného Čecha na 8,8 % příjmu. V mnoha regionech je ale polední stravování ještě nákladnější. Například v Českých Budějovicích a v Liberci náklady na 21 obědů přesahují desetinu průměrné mzdy.
| Edenred
Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Z průzkumu také vyplývá, že oproti loňskému květnu zdražilo 94 % oslovených restaurací. Většinou však šlo jen o mírné zdražení: Dvě třetiny zařízení zvedly ceny o méně než 10 %. Zpomalení růstu cen potvrzují i data z Edenred Restaurant Indexu. Z něj vyplývá, že Češi za obědové menu aktuálně zaplatí v průměru necelých 190 korun. Od konce minulého roku tak ceny stouply o necelé 3 koruny.
| Edenred
Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Podle Edenred Restaurant Indexu Češi za obědové menu v restauracích a kantýnách v březnu průměrně zaplatili 187,2 koruny, tedy o korunu a 20 haléřů více než v únoru. Ceny obědů se tak po mírném poklesu vrátily na prosincovou úroveň. Vedle Prahy však za obvyklý oběd zaplatíme přes dvě stě korun už i v Brně. Strávníci zde ve stravovacích zařízeních přes poledne nechají průměrně 200,3 koruny. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech vyplývá, že čeští zaměstnanci za pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách během pracovních dní utratí okolo 8,5 % svého příjmu. V Liberci a Českých Budějovicích se však náklady na 21 obědů blíží i desetině průměrné mzdy.
| Edenred
Jak zaujmout „Zaměstnance Z“? Recruitment Academy a Edenred ocenili nejlepší náborové kampaně

Jak zaujmout „Zaměstnance Z“? Recruitment Academy a Edenred ocenili nejlepší náborové kampaně

O aktivní budování značky zaměstnavatele – employer branding – se zajímají už dvě třetiny českých firem, jen třetina z nich to ale dělá systematicky[1]. Právě společnosti, které loni dokázaly nejlépe oslovit potenciální zaměstnance, ocenila odborná porota v rámci 9. ročníku soutěže Recruitment Academy Awards. Cenu Edenred Wellbeing Award si z galavečera odnesla společnost Pivovary Staropramen, která u poroty zabodovala konceptem volných pátků a dalších výhod pro zaměstnance nad rámec zákona. Recruiterem roku se stala Nicole Chladová ze společnosti PwC Česká republika. U publika i odborné poroty uspěly především odlehčené kampaně, které se nebály vtipu. Do budoucna bude podle odborníků pro firmy zásadní umět zaujmout mladé generace a pracovat s moderními technologiemi, včetně umělé inteligence.
| Edenred