Edenred··7 min

Drahota mění Čechům jídelníčky. V krizi se přiklánějí k tradiční kuchyni, říká odborník

Edenred

Edenred

Edenred je francouzská společnost, která se specializuje na vydávání stravenek a jiných dávek zaměstnancům. Společnost byla založena v roce 1962 a sídlí v Paříži. Edenred má pobočky ve více než 40 zemích a zaměstnává více než 10 000 lidí.

Tisková zpráva

Zdravé stravování se Čechům v posledním roce výrazně prodražilo, často tak byli nuceni přistupovat ke kompromisům. Podle odborníků je ovšem i dnes možné sestavit vyvážený jídelníček, který neudělá díru do rodinného rozpočtu. V kurzu jsou hlavně tradiční česká jídla, zanevřít ale strávníci nemusí ani na kontroverzní fastfoody, jejichž obliba dlouhodobě roste. Podle nutričního specialisty je zásadní mít nad složením jídla kontrolu. Zdravému stravování může pomoci stabilizace cen obědů, v dubnu za ně Češi průměrně utratili 180,3 koruny – jen o necelou korunu více než v předchozím měsíci. V Olomouci, Karlových Varech, Liberci a Hradci Králové průměrná cena obědového menu dokonce klesla. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu mapujícího útraty více než 220 tisíc majitelů benefitních karet.

Stravovací návyky Čechů prošly od roku 2020 výraznou proměnou. Velký podíl na tom má prudký růst cen způsobený inflací, který přiměl domácnosti více si rozmýšlet každý výdaj na stravování. Lidé si zvykli šetřit i na kvalitě surovin, ze kterých si jídlo sami připravují. Rozsáhlý celoevropský průzkum FOOD společnosti Edenred, kterého se v České republice zúčastnilo 5700 strávníků, ukázal, že si jen 37 % Čechů dopřává jídlo ve stejné kvalitě jako v období před prudkým růstem cen. Pro řadu Čechů je proto nutričně vyvážený jídelníček stále obtížněji dosažitelný.

„Se stravovacími návyky inflace opravdu výrazně zamávala. Často se setkávám se situací, kdy by lidé chtěli jíst zdravě, ale už si nemohou dovolit kupovat suroviny, na které byli dlouhodobě zvyklí, stejně často a ve stejném množství,“ popisuje současnou situaci PaedDr. Tomáš Ulč, nutriční terapeut z EUC Kliniky v Plzni „V posledních měsících si proto všímám určitého hledání optimálního složení jídelníčku. Lidé se stále častěji dostávají k tradičním českým pokrmům, které jsou nutričně velmi bohaté, ale doposud byly spíše přehlížené a upozaďované na úkor exotičtějších alternativ. Tyto pokrmy je možné připravit v různých zdravých variantách a za přijatelnou cenu. Lidé tak mohou nejen ušetřit, ale stravovat se více lokálně, což lze jistě považovat za pozitivum,“ dodává.

Zdravě se dá najíst téměř kdekoliv

Výrazným trendem vyvolaným koronavirovou pandemií se stal strmý nárůst popularity rozvážkových služeb. Ty byly v době svého největšího rozpuku zodpovědné za 52,2 % celkového objemu plateb za obědy benefitními kartami Edenred. Nyní to však vypadá, že se lidé začínají vracet do restaurací. V dubnu měly rozvážkové služby na svědomí jen 23,1 % celkového objemu transakcí. Oproti vrcholu z března 2021 se tak jejich podíl propadl na méně než polovinu. Dlouhodobě naopak roste obliba fastfoodových restaurací. Během tří let stoupl podíl nákupů rychlého občerstvení o šest procentních bodů, a nyní tak tvoří téměř třetinu všech transakcí benefitními kartami Edenred.

Resto-Index_04-2023_graf_1

„Pokud mají lidé zájem jíst zdravě, vždy je možné najít cenově přijatelné řešení. Občas to ovšem vyžaduje ústupky a rozvahu při nákupu potravin. Relativně zdravě se naštěstí mohou lidé najíst prakticky všude – dokonce i v mnohých fastfoodech. Je však třeba věnovat alespoň základní pozornost složení jídel a v ideálním případě se vyhýbat pokrmům s vysokou energetickou, ale nízkou biologickou hodnotou. Jedná se zejména o pokrmy smažené, fritované, doplněné velkým množstvím sacharidové přílohy, ale postrádající čerstvou zeleninu,“ vysvětluje PaedDr. Ulč a uklidňuje tak obavy strávníků ze složitosti dodržování zásad zdravého stravování.

Zájemcům o zlepšení životosprávy doporučuje například zdravá bistra nebo restaurace, kde si zákazník může „svůj talíř“ sestavit sám. „Při návštěvě asijských restaurací volte pokrmy, jejichž základem není velké množství smetany či kokosového mléka. Kvalitní maso v úpravě kebab či gyros může rovněž být výživně přijatelným obědem, pokud obsluhu poprosíme, aby vám k masu místo tortilly či pečiva přiložili více zeleniny,“ říká nutriční terapeut z Kliniky EUC.

Ceny obědů jsou stabilní, snížil se počet transakcí

Data z posledních měsíců naznačují, že se ceny obědů po dlouhém období růstu konečně stabilizovaly. Podle Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred se zdražování téměř zastavilo. V dubnu Češi za obědové menu průměrně zaplatili 180,3 koruny, jen o devadesát haléřů více než v březnu. Už čtvrtý měsíc v řadě tak ceny rostly jen minimálně. Nejvíce oběd stál již tradičně v hlavním městě, kde za něj Pražané průměrně utratili téměř 204 korun. Překvapivé jsou naopak výsledky z Olomouce, Karlových Varů, Liberce a Hradce Králové, kde průměrné ceny za obědové menu ve srovnání s březnem klesly, na Hané dokonce o více než korunu.

Novinkou je i meziměsíční pokles počtu zaznamenaných transakcí benefitními kartami. Ve srovnání s březnem se snížil o celých 25 %. Počet platících osob se přitom nezměnil. „Část tohoto propadu přičítáme období Velikonoc, během kterých si řada zaměstnanců brala dovolené a obědy si tak obstarala jiným způsobem. Čísla však naznačují, že by za poklesem počtu transakcí mohlo stát právě i dlouhodobé zdražování, jež zaměstnance postupně nutí šetřit a omezovat množství obědů, na které si do restaurací zajdou,“ analyzuje situaci Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

Na rostoucí ceny reagují zaměstnavatelé, kteří svým zaměstnancům postupně navyšují příspěvky na stravování. Zatímco v roce 2022 činila průměrná měsíční výše nabité částky na benefitní kartu Edenred 3 240 korun, v prvním čtvrtletí letošního roku stoupla o 17 % na 3 801 korun.

Resto-Index_04-2023_graf_2

Případný pokles množství zaměstnanců obědvajících v restauracích by se na celkové návštěvnosti neměl výrazně projevit. Podle květnových dat statistického úřadu za první čtvrtletí roku 2023 se v Česku opět probouzí turismus, což se projevuje růstem obsazenosti hotelů, penzionů či kempů. Zvýšený zájem turistů by tak měl jakékoliv případné výkyvy způsobené vyššími cenami vybalancovat.

„Lidé jsou v současné době na ceny jídel velmi citliví. S výrazným růstem cen poledního menu i jednotlivých surovin se často dostávali do situace, kdy museli dělat kompromisy. Důsledkem tohoto trendu může být právě i vyšší oblíbenost fastfoodových řetězců nabízejících ve srovnání s klasickými restauracemi velmi kompetitivní ceny. Zastavení růstu cen obědů by však mohlo mít pozitivní vliv i na návštěvnost klasických restaurací,“ odhaduje Petr Šorna, obchodní ředitel společnosti Edenred.

Resto-Index_04-2023_tabulka_1

Zdroj: www.edenred.cz

Další články

Další články od Edenred

Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Rok 2025 znamená důležité změny v oblasti zaměstnaneckých benefitů, které se dotknou jak soukromého, tak veřejného sektoru. Nová legislativní opatření přináší zavedení samostatných limitů pro zdravotní a volnočasové benefity, zvýšení maximální výše příspěvku na stravování a větší flexibilitu při využívání prostředků FKSP. Podle dat Edenred mapujících útratu zaměstnanců bylo v minulém roce využito téměř 56 % volnočasových benefitů v oblasti zdraví. Legislativní změny tedy reflektují rostoucí důraz na wellbeing zaměstnanců a současně nabízí větší flexibilitu firmám při nastavování benefitů.
| Edenred
Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Průměrná cena oběda v prosinci dosáhla 193,90 Kč, což je nejvyšší hodnota za rok 2024. Právě skončený rok přinesl stabilnější tempo růstu cen obědů v porovnání s předchozími lety. Restaurace rovněž zaznamenaly nejvyšší počet transakcí od roku 2020. Na pozadí těchto čísel se ukazují náznaky změn ve stravovacích zvycích Čechů – od rostoucího zájmu o zdravější možnosti až po výzvy spojené s vysokou spotřebou masa a nízkým příjmem zeleniny.
| Edenred
Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Maximální limit stravného, ze kterého se bude počítat daňově optimální výše stravného pro rok 2025, by měl činit 177 Kč. Oproti loňskému roku jde o nárůst o jedenáct korun. Nejvýhodnější hodnota papírové či elektronické stravenky, v rámci které si může zaměstnavatel uplatnit maximální daňový náklad, se tak v roce 2025 zvýší o 6 % na 225 Kč. Částka by podle nejnovějších dat Edenred Restaurant Indexu měla pokrýt cenu plnohodnotného oběda. Za polední menu platíme v průměru 192 Kč, tedy meziročně o 3,6 % více. Regionální rozdíly v cenách obědů ovšem ukazují, že dostupnost stravování není ve všech částech republiky stejná. Zatímco v některých krajských městech stravenka pokryje významnou část nákladů, jinde si zaměstnanci doplácejí skoro polovinu hodnoty oběda. K navýšení daňově uznatelných limitů došlo také v případě volnočasových benefitů.
| Edenred
Třináctý plat dá letos zaměstnancům třetina firem, ukázal průzkum

Třináctý plat dá letos zaměstnancům třetina firem, ukázal průzkum

Vánoční čas je pro mnoho firem příležitostí poděkovat svým zaměstnancům za celoroční úsilí. Tradiční způsoby odměňování, jako jsou vánoční večírky, teambuildingy a dárkové poukazy, si proto stále drží největší oblibu mezi majiteli firem a personalisty. Vánoční oslavu plánuje pro své zaměstnance uspořádat bezmála 65 % firem, zatímco zhruba 37 % z nich jim věnuje dárky nebo poukazy. Vyplývá to z listopadového průzkumu[1] Recruitment Academy ve spolupráci se společností Edenred. „Data z průzkumu potvrzují, že v oblibě zůstávají tradiční formy ocenění, jako jsou vánoční večírky a teambuildingy, které podporují týmového ducha. Vedle toho ale roste zájem také o personalizované benefity, jako například dárkové poukazy nebo příspěvek na volnočasové aktivity. To odráží snahu firem přizpůsobit se různorodým potřebám zaměstnanců a dlouhodobě sílící poptávku po flexibilitě ze strany zaměstnanců,“ dodává Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
| Edenred
Řízek, smažák a palačinky: Děti v restauracích stravujeme nezdravě, odborníci bijí na poplach

Řízek, smažák a palačinky: Děti v restauracích stravujeme nezdravě, odborníci bijí na poplach

Dětská jídla má ve své nabídce přibližně polovina restaurací v České republice. Ačkoliv až 90 % Čechů by si přálo, aby stravovací zařízení nabízela dětem pestřejší a vyváženější jídelníček, realita jejich volby je často odlišná. Výběr rodičů se obvykle omezuje na několik oblíbených, avšak nezdravých pokrmů, které navíc neobsahují důležité ingredience – například zeleninu, kvalitní sacharidy či bílkoviny. Až v 64 % případů se dětská jídla od těch dospělých liší pouze velikostí porce, nikoliv složením. Pouze ve 45 % případů navíc obsahují méně soli než běžné pokrmy. Experti přitom varují, že složení jídelníčku dětí má velmi silný vliv na to, jaké stravovací návyky si odnesou do dospělého života. Data vycházejí z nejnovějšího průzkumu Barometr FOOD[1], mapujícího stravovací návyky Čechů, který koordinuje společnost Edenred.
| Edenred
Evropský průzkum odhalil pět prohřešků Čechů vůči zdravému stravování. Máte je na talíři i vy?

Evropský průzkum odhalil pět prohřešků Čechů vůči zdravému stravování. Máte je na talíři i vy?

Chceme jíst zdravě, ale chybí nám vůle ke změně. Na vině jsou především ceny. Nový průzkum Barometr FOOD odhalil pět stravovacích prohřešků Čechů, mezi něž mimo jiné patří nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa či nedostatečný příjem zeleniny. V situaci, kdy průměrné ceny poledního menu dosahují 192 Kč a třetina domácností za stravování utratí až 30 % svých příjmů, je pro strávníky i provozovatele restaurací nesnadné udržet krok se zdravými návyky i nejnovějšími trendy. Výsledky velkého evropského průzkumu zdravého stravování představila tisková konference „(Zlo)zvyky na talíři“ pořádaná Hospodářskou komorou a společností Edenred, ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a pod záštitou Ministerstva zdravotnictví.
| Edenred
Letní bilance volnočasových benefitů: Čechy láká cestování, kultura a sport

Letní bilance volnočasových benefitů: Čechy láká cestování, kultura a sport

Stabilizace inflace a růst reálných mezd se odrazily v návycích Čechů při využívání volnočasových benefitů. Nejnovější data společnosti Edenred ukazují, že čeští zaměstnanci začali častěji využívat volnočasové benefity k relaxačním, kulturním a sportovním aktivitám. Češi utratili za kulturní a odpočinkové akce v období od června do srpna o 5 % více než v minulém roce. Největším segmentem (48 %) zůstává péče o zdraví, která trvale stoupala především během koronavirové pandemie i postpandemických let.
| Edenred
Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Růst cen obědů v českých restauracích dále pokračuje. Podle Edenred Restaurant Indexu v srpnu obědové menu průměrně stálo 192,4 koruny, o 30 haléřů více než v červenci. V meziročním srovnání ceny stouply o 4,1 %. Za 21 obědů, tedy hlavní jídlo každý pracovní den v měsíci, aktuálně čeští zaměstnanci zaplatí 4 040 korun. Ještě před rokem by si přitom mohli za stejnou částku pořídit o jednu porci více. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech zároveň vyplývá, že pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách přijde průměrného Čecha na 8,8 % příjmu. V mnoha regionech je ale polední stravování ještě nákladnější. Například v Českých Budějovicích a v Liberci náklady na 21 obědů přesahují desetinu průměrné mzdy.
| Edenred
Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Z průzkumu také vyplývá, že oproti loňskému květnu zdražilo 94 % oslovených restaurací. Většinou však šlo jen o mírné zdražení: Dvě třetiny zařízení zvedly ceny o méně než 10 %. Zpomalení růstu cen potvrzují i data z Edenred Restaurant Indexu. Z něj vyplývá, že Češi za obědové menu aktuálně zaplatí v průměru necelých 190 korun. Od konce minulého roku tak ceny stouply o necelé 3 koruny.
| Edenred
Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Podle Edenred Restaurant Indexu Češi za obědové menu v restauracích a kantýnách v březnu průměrně zaplatili 187,2 koruny, tedy o korunu a 20 haléřů více než v únoru. Ceny obědů se tak po mírném poklesu vrátily na prosincovou úroveň. Vedle Prahy však za obvyklý oběd zaplatíme přes dvě stě korun už i v Brně. Strávníci zde ve stravovacích zařízeních přes poledne nechají průměrně 200,3 koruny. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech vyplývá, že čeští zaměstnanci za pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách během pracovních dní utratí okolo 8,5 % svého příjmu. V Liberci a Českých Budějovicích se však náklady na 21 obědů blíží i desetině průměrné mzdy.
| Edenred