Zisk skupiny ORLEN Unipetrol za rok 2023 dosáhl pěti miliard korun, investice bezmála třinácti miliard korun

|

  1. Tržby ve výši 166,4 miliard korun
  2. Provozní zisk EBITDA LIFO dosáhl 13,7 miliard korun, čistý zisk 5,2 miliardy korun
  3. Vysoké investice na úrovni 12,8 miliard korun
  4. Unifikace označení čerpacích stanic v Česku, na Slovensku a v Maďarsku
  5. Nárůst tržního podílu v maloobchodním segmentu v Česku o 5,4 procentních bodů na 27,5 %
  6. Vstup do segmentu mechanické recyklace akvizicí společnosti REMAQ

Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol vykázala za uplynulý rok 2023 tržby ve výši 166,4 miliard korun. Provozní zisk EBITDA LIFO dosáhl 13,7 miliard korun a čistý zisk 5,2 miliardy korun. ORLEN Unipetrol pokračoval v realizaci intenzivního investičního plánu, když v uplynulém roce investoval 12,8 miliard korun. V maloobchodním segmentu ORLEN Unipetrol dále rozvíjel svou síť čerpacích stanic ORLEN v České republice, Maďarsku a Slovensku, přičemž klíčovou oblastí bylo postupné dokončení unifikace označení pod značku ORLEN.

„I přes pokračující složitou geopolitickou a makroekonomickou situaci dlouhodobě destabilizující rafinérský i petrochemický segment se nám v uplynulém roce podařilo dosáhnout pozitivních hospodářských výsledků. Pokračovali jsme také ve vysoké míře investic z posledních let, když jsme do modernizace a rozvoje našeho podnikání investovali bezmála 13 miliard korun. Za posledních šest let jsme v Česku investovali již téměř 60 miliard korun,“ uvedl Tomasz Wiatrak, generální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol, a dodal: „Zodpovědně se připravujeme na odklon od ruské ropy. V uplynulém roce jsme v litvínovské rafinérii otestovali různé druhy alternativních ropných směsí a identifikovali zařízení a procesy, které je nezbytné pro zachování bezpečné a efektivní výroby rekonfigurovat. Klíčová nastavení zrealizujeme během dubnové odstávky a budeme tak připraveni na přelom letošního a příštího roku, kdy by měl být dokončen proces navýšení kapacity ropovodu TAL a Česko by se mělo od ruské ropy odstřihnout.“

Objem zpracované ropy v roce 2023 činil 7,5 milionů tun. Prodej rafinérských produktů dosáhl výše 6,3 milionů tun a prodej petrochemických produktů úrovně 1,8 milionů tun. Celkové investice dosáhly výše 12,8 miliard korun a směřovaly do pokračující modernizace výrobních technologií. Hlavními projekty byly průběžná revitalizace jednotky parciální oxidace vodíku, dostavba 11. krakovací pece etylenové jednotky a modernizace výroby čpavku. Součástí investic byly i přípravy na přechod na zpracování neruských ropných směsí a rozvoj maloobchodní sítě čerpacích stanic v Česku, Maďarsku a na Slovensku včetně unifikace jejího označení a rozšiřování vodíkové a bateriové elektromobility.

ORLEN Unipetrol také realizoval investice související s postupnou transformací směrem k emisní neutralitě. V rámci budování recyklačních kapacit začlenil do své skupiny společnost REMAQ, která je jedním z nejvýznamnějších mechanických recyklátorů ve střední Evropě.

V maloobchodě skupina ORLEN Unipetrol pokračovala v investicích do modernizace a rozvoje své sítě čerpacích stanic, jejichž provoz koordinuje v Česku, Maďarsku a na Slovensku. V České republice skupina provozuje 436 stanic a svůj občerstvovací koncept Stop Cafe nabízí zákazníkům 347 stanicích. V meziročním srovnání zvýšila svůj tržní podíl o 5,4 procentních bodů a s aktuálním podílem 27,5 procent na celkovém objemu prodaných paliv je lídrem v Česku. Skupina ORLEN Unipetrol také pracuje na rozšiřování infrastruktury pro vodíkovou a bateriovou elektromobilitu. V uplynulém roce zprovoznila vodíkové stanice pro osobní automobily, nákladní automobily a autobusy v Praze Barrandově a v Litvínově. Na konci roku provozovala již 276 elektro dobíjecích bodů na 67 čerpacích stanicích, což ji řadí na první místo mezi řetězci čerpacích stanic v Česku.

ORLEN Unipetrol také významně pokročil v procesu unifikace označení své sítě čerpacích stanic po jedinou značku ORLEN, když na konci roku neslo stylizovaný znak orla již přes 80 % čerpacích stanic. Na Slovensku byl tento proces dokončen v polovině minulého roku. Slovenská část sítě ORLEN zahrnuje 90 čerpacích stanic, což je oproti roku 2022 téměř dvojnásobný nárůst. Maďarská část sítě zahrnuje 78 stanic a všechny nesou označení ORLEN již od konce roku 2022.

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN v Česku a síť ORLEN na Slovensku a v Maďarsku. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největší energetickou společností ve střední Evropě. ORLEN Unipetrol zaměstnává přes 6 000 lidí a je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. Potvrzením kvalitní péče o zaměstnance je prestižní mezinárodní certifikát Top Employer, který skupina získala v letech 2023 a 2024, a řada národních ocenění. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největší energetickou firmou ve střední Evropě.

Zdroj: www.orlenunipetrol.cz

ORLEN Unipetrol

ŽIVĚ: Sokolí rodiče zahnízdili na komíně litvínovské rafinerie. Sledovat je lze přes online kamery

Pár sokolích rodičů se po roce opět setkal ve svém tradičním hnízdišti na komíně teplárny v litvínovské rafinerii. V minulém roce zde úspěšně odchoval čtyři mláďata. Jejich příběh včetně krmení či prvních pokusů létat bylo možné sledovat přes online stream na stránce starameseosokoly.cz. Sokoli v areálech skupiny ORLEN Unipetrol hnízdí každoročně. Od roku 2011, kdy se začalo hnízdění těchto vzácných dravců společně s organizací ALKA Wildlife v areálech ORLEN Unipetrolu sledovat, se na komínech skupiny vylíhlo 49 mláďat. Sokoly a orly od letošního roku podporuje Nadace ORLEN Unipetrol také prostřednictvím partnerství s Českým svazem ochránců přírody.

ORLEN Unipetrol

Nadace ORLEN Unipetrol navázala spolupráci s Českým svazem ochránců přírody a podpoří Národní síť záchranných stanic

Nadace ORLEN Unipetrol navázala spolupráci s Českým svazem ochránců přírody (ČSOP). Ten je největší nevládní neziskovou organizací zaměřenou na ochranu přírody a krajiny v České republice, jehož posláním je ochrana a obnova přírodního dědictví, ekologická výchova a podpora trvale udržitelného života. V rámci spolupráce Nadace ORLEN Unipetrol podpoří také pomoc orlům a sokolům, kteří se jako zranění dostali do některé ze záchranných stanic, kterou ČSOP sdružuje. V jedné ze záchranných stanic svazu se bude letos konat také dobrovolnický den, při kterém zaměstnanci skupiny přispějí svojí prací na potřebné činnosti.

ORLEN Unipetrol

Letošní zaměstnanecká sbírka skupiny ORLEN Unipetrol vynesla rekordní částku ve výši 650 tisíc korun

Zaměstnanci skupiny ORLEN Unipetrol každoročně přispívají na dobročinné účely v rámci sbírky Splněná přání. Letos se podařilo vybrat rekordní částku 327 366 Kč. Tuto částku Nadace ORLEN Unipetrol zdvojnásobila a na dobročinné účely se tak mezi sedm organizací ze sedmi lokalit, kde skupina ORLEN Unipetrol působí, rozdělí celkem 654 732 Kč. Za 13 let pořádání sbírky mezi zaměstnanci, bylo na dobročinné účely od zaměstnanců věnováno téměř 5 milionu korun.