ORLEN Unipetrol··3 min

ŽIVĚ: Sokolí rodiče zahnízdili na komíně litvínovské rafinerie. Sledovat je lze přes online kamery

Pár sokolích rodičů se po roce opět setkal ve svém tradičním hnízdišti na komíně teplárny v litvínovské rafinerii. V minulém roce zde úspěšně odchoval čtyři mláďata. Jejich příběh včetně krmení či prvních pokusů létat bylo možné sledovat přes online stream na stránce starameseosokoly.cz. Sokoli v areálech skupiny ORLEN Unipetrol hnízdí každoročně. Od roku 2011, kdy se začalo hnízdění těchto vzácných dravců společně s organizací ALKA Wildlife v areálech ORLEN Unipetrolu sledovat, se na komínech skupiny vylíhlo 49 mláďat. Sokoly a orly od letošního roku podporuje Nadace ORLEN Unipetrol také prostřednictvím partnerství s Českým svazem ochránců přírody.

„Na sezonu hnízdění sokolů, která začíná v polovině února, se pravidelně ve spolupráci s ornitology připravujeme. Chceme, aby hnízdění sokolů na komínech našich výrobních areálů probíhalo v co nejvhodnějších podmínkách. Při údržbě hnízdní budky je navíc možné zkontrolovat technický stav kamery, která celé období hnízdění sleduje a přes kterou může široká veřejnost pozorovat celé dění od zahřívání snesených vajec až po čas, kdy mláďata poprvé roztáhnou křídla a jejich první pokusy o vzlet na ochozu komína,“ říká Katarzyna Woś, předsedkyně správní rady Nadace ORLEN Unipetrol.

Sokoli se vrací do svých stálých domovů zpravidla na přelomu února a března, kdy také začíná období námluv. Do té doby žije sokolí pár svým obvyklým tempem. Pohybuje se ve svém teritoriu, ale hnízdo k životu nevyužívá. Pokud jsou námluvy úspěšné, samice snese obvykle jedno až tři vejce. Ty pak pečlivě vlastním tělem zahřívá dalších zhruba 30 dní, než se vylíhnout mláďata.

Celý proces od námluv, přes zahřívání vajec, vylíhnutí a krmení mláďat až po jejich prozkoumávání okolí hnízda a odlet do světa mohou sledovat také diváci na webové stránce starameseosokoly.cz. Na té se dozví také zajímavé informace ze života sokolů a především poslední aktuální události z dění ve hnízdě.

Nadace ORLEN Unipetrol společně s podporou hnízdění ohrožených sokolů ve svých areálech podporuje také řadu dalších projektů z oblasti společenské odpovědnosti. Pravidelně dvakrát ročně pořádá spolu s dětmi z místních základních škol vysazování ryb do řek Bílina a Labe, nebo ve svém neratovickém výrobním závodě pořádá zábavně-vzdělávací medobraní. Nadace se intenzivně věnuje také podpoře vzdělávání, grantovým a stipendijním programům, podpoře dobrovolnictví u zaměstnanců a dobročinným sbírkám. Od nového roku Nadace ORLEN Unipetrol podporuje také Český svaz ochránců přírody, který se mimo jiné stará léčbu a návrat sokolů a orlů do volné přírody.

Kontakt:

Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol

e-mail: [email protected]

telefon: 736 506 939

Zdroj: www.orlenunipetrol.cz

Zadavatel
ORLEN Unipetrol

ORLEN Unipetrol

Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol je významnou součástí českého průmyslu. V České republice je jediným zpracovatelem ropy, jedním z nejdůležitějších výrobců plastů a vlastníkem největší sítě čerpacích stanic ORLEN Benzina. V oboru rafinérské a petro​​chemické výroby je významným hráčem i ve střední a východní Evropě. Od roku 2005 je součástí rafinérské a petrochemické skupiny PKN ORLEN.

Další články od ORLEN Unipetrol

Informace o odstavení etylenové jednotky
ORLEN Unipetrol

Informace o odstavení etylenové jednotky

V neděli 28. července 2024 v dopoledních hodinách bude ve výrobním areálu Chempark v Litvínově-Záluží společnosti ORLEN Unipetrol RPA z důvodu nutné opravy netěsnosti na potrubním řadu oteplené vody zahájeno odstavování etylenové jednotky. Přebytečné průmyslové plyny budou řízeně spalovány na bezpečnostním polním hořáku etylenové jednotky. Odstavování etylenové jednotky bude doprovázeno světelnými, zvukovými a kouřovými efekty, za které se obyvatelům přilehlých měst a obcí předem omlouváme. Jejich bezpečí ani životní prostředí není touto událostí ohroženo.
Proudem zasažený orel mořský z Poděbrad je zpět ve volné přírodě
ORLEN Unipetrol

Proudem zasažený orel mořský z Poděbrad je zpět ve volné přírodě

Jeden příklad vypovídá za všechny o aktivitách Českého svazu ochránců přírody, jehož činnost od letošního roku podporuje také Nadace ORLEN Unipetrol. Ornitologům ze záchranné stanice v Huslíku u Poděbrad se podařilo uzdravit a vrátit do volné přírody zraněnou samici orla mořského. Díky GPS monitoringu je nyní navíc možné sledovat její pohyb.
Údržba parku, sběr odpadků i pomoc v domově seniorů: Dobrovolníci z ORLEN Unipetrolu odpracovali 1312 hodin napříč celou republikou
ORLEN Unipetrol

Údržba parku, sběr odpadků i pomoc v domově seniorů: Dobrovolníci z ORLEN Unipetrolu odpracovali 1312 hodin napříč celou republikou

Zaměstnanci skupiny ORLEN Unipetrol pomohli při každoročních Dobrovolnických dnech v desíti organizacích. Dobrovolníci namísto své standardní pracovní náplně pomáhali např. s natíráním ohrad výběhů pro zvířata v záchranné stanici, malováním pokojů či zahradními pracemi. Do akce se zapojilo 175 dobrovolníků, kteří během řady dobrovolnických činností odpracovali 1312 hodin. Cílem iniciativy bylo aktivně přispět ke zlepšení a rozvoji místních komunit. Zaměstnanci letos mohli vybírat mezi pomocí pro deset organizací v lokalitách, kde skupina působí. Nejvíce dobrovolníků pomohlo v oblasti Horního Jiřetína a Litvínova – Janova, kde 47 dobrovolníků sbíralo odpadky, likvidovalo černé skládky a zasadili sazenice buku.
Tři sokolí mláďata opustila hnízdní budku v kralupské rafinerii
ORLEN Unipetrol

Tři sokolí mláďata opustila hnízdní budku v kralupské rafinerii

Tři mláďata kriticky ohrožených sokolů stěhovavých vylétla v červnu ze svého hnízda, ve kterém se před dvěma měsíci vyklubala. Nyní budou mladí sokoli získávat zkušenosti a trénovat své schopnosti lovu, než se za dva až tři roky usadí a vyvedou vlastní mláďata. Přes online stream v hnízdní budce na komíně kralupské rafinerie skupiny ORLEN Unipetrol mohou diváci sledovat celé období hnízdění sokolů každý rok, vždy v období námluv, které začíná na přelomu února a března, až do června, kdy mláďata opouští své hnízdo. Celkem se v areálech skupiny ORLEN Unipetrol podařilo vyvést 58 mláďat tohoto vzácného dravce.
Tři sokolí mláďata opustila hnízdní budku v litvínovském výrobním areálu
ORLEN Unipetrol

Tři sokolí mláďata opustila hnízdní budku v litvínovském výrobním areálu

Tři mláďata kriticky ohrožených sokolů stěhovavých vylétla v červnu ze svého hnízda, ve kterém se před dvěma měsíci vyklubala. Nyní budou mladí sokoli získávat zkušenosti a trénovat své schopnosti lovu, než se za dva až tři roky usadí a vyvedou vlastní mláďata. Přes online stream v hnízdní budce na komíně teplárny v litvínovském výrobním závodě skupiny ORLEN Unipetrol mohou diváci sledovat celé období hnízdění sokolů každý rok, vždy v období námluv, které začíná na přelomu února a března, až do června, kdy mláďata opouští své hnízdo. Celkem se od roku 2011 v areálech skupiny ORLEN Unipetrol podařilo vyvést 58 mláďat tohoto vzácného dravce.
Veltrusy mají nové dětské a cvičební hřiště díky Nadaci ORLEN Unipetrol. Dostanou další milion korun
ORLEN Unipetrol

Veltrusy mají nové dětské a cvičební hřiště díky Nadaci ORLEN Unipetrol. Dostanou další milion korun

Město Veltrusy za podpory skupiny ORLEN Unipetrol dokončilo výstavbu nového dětského a cvičebního hřiště v parku v ulici Jiráskova. Návrh na jeho realizaci zvítězil v roce 2022 v kampani ORLEN Unipetrol lidem. Na projekt, který si občané města vybrali v anketě s převahou téměř 64 procent, přispěl ORLEN Unipetrol částkou ve výši jednoho milionu korun. Projekt ORLEN Unipetrol lidem patří mezi dobročinné aktivity, kterými se skupina snaží rozvíjet dobré vztahy s místními komunitami založené na oboustranné komunikaci a spolupráci. Město dostane od Nadace ORLEN Unipetrol další milion korun na nákup herních a workoutových prvků a na dokončení parkového prostoru, kde lze aktivně trávit volný čas.
ORLEN Unipetrol ve svém litvínovském závodě zbourá dvě chladicí věže
ORLEN Unipetrol

ORLEN Unipetrol ve svém litvínovském závodě zbourá dvě chladicí věže

Skupina ORLEN Unipetrol uskuteční ve svém litvínovském chemickém závodě demolici dvou z celkem osmi chladicích věží. Rozhodnutí je součástí dlouhodobého optimalizačního programu, v rámci kterého ORLEN Unipetrol postupně odstraňuje nevyužívané technologie a budovy, aby uvolnil místo pro svůj budoucí rozvoj. Práce na likvidaci jedné ze tří věží uvnitř rafinérské části závodu a na likvidaci věže u hlavního vjezdu do areálu B11 u silnice 1/27 budou probíhat od poloviny června do konce srpna a nebudou mít vliv na okolní prostředí a dopravu.
Novým generálním ředitelem skupiny ORLEN Unipetrol je Mariusz Wnuk
ORLEN Unipetrol

Novým generálním ředitelem skupiny ORLEN Unipetrol je Mariusz Wnuk

Novými členy představenstva ORLEN Unipetrol a.s. se stali Mariusz Wnuk a Zbigniew Pawłucki. Mariusz Wnuk byl na dnešním zasedání představenstva zvolen předsedou představenstva a bude vykonávat funkci generálního ředitele skupiny ORLEN Unipetrol. Zbigniew Pawłucki byl zvolen místopředsedou představenstva skupiny ORLEN Unipetrol.
ORLEN Unipetrol se umístil mezi třemi nejlepšími zaměstnavateli v Česku
ORLEN Unipetrol

ORLEN Unipetrol se umístil mezi třemi nejlepšími zaměstnavateli v Česku

Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol se umístila mezi třemi nejlepšími zaměstnavateli v Česku. Ve 22. ročníku ankety Pluxee Zaměstnavatel roku ovládla první místo v Ústeckém kraji. Na celostátní úrovni skupina obsadila třetí místo. Ocenění Pluxee Zaměstnavatel roku je součástí Výročních cen Klubu zaměstnavatelů 2024. Nezávislé hodnocení je založeno na mezinárodní metodice společnosti PricewaterhouseCoopers Česká republika, která je odborným garantem soutěže.
V kralupském výrobním areálu se konalo pravidelné havarijní cvičení
ORLEN Unipetrol

V kralupském výrobním areálu se konalo pravidelné havarijní cvičení

V úterý 18. června se v dopoledních hodinách ve výrobním areálu v Kralupech nad Vltavou uskutečnilo pravidelné havarijní cvičení. Jeho letošním námětem byl únik směsi uhlovodíků a toxického sirovodíku. Nácvik neměl vliv na okolní prostředí a neomezil výrobu v areálu. Havarijní cvičení pořádá skupina ORLEN Unipetrol ve svých výrobních závodech pravidelně, aby ověřila praktickou připravenost záchranných složek i zaměstnanců v areálu.