V rámci 16. ročníku E.ON Energy Globe se hledá udržitelný projekt roku v Česku

|

„E.ON Energy Globe jsme do Česka přivedli, každý rok organizujeme a musím říct, že se snažíme každým rokem zvedat laťku o kousek výš. Každoročně objevujeme a pomáháme se zviditelněním i dalším rozvojem zajímavým projektům. To se nemění od samého začátku. Vedle toho se ale snažíme na problematiku ekologie, udržitelnosti a ochrany životního prostředí upozorňovat a veřejnost také vzdělávat. Hledáme stále nové cesty, jak toho dosáhnout, protože si důležitost těchto témat velmi dobře uvědomujeme. V loňském roce jsme například uspořádali povedený první ročník E.ON ekofestivalu v Praze, kde lidé kromě zábavy našli i velkou porci inspirace v mnoha oblastech. Letos chceme toto téma dostat více i do regionů, kde působíme. Proto uspořádáme hned dva ekofestivaly v Českých Budějovicích a v Brně. Na tom brněnském pak bude také na konci prázdnin vyhlášení výsledků,“ popisuje novinky letošního ročníku Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice a dodává, že E.ON Energy Globe je skvělý v tom, že už samotná účast v soutěži bez ohledu na konečné umístění může účastníkům pomoci v dalším rozvoji, což bylo vidět na řadě příkladů z loňských ročníků.

V přechozích patnácti ročnících se do soutěže přihlásilo 3 615 projektů. Z nich odborná porota složená ze zástupců Akademie věd vybírala finalisty, ze kterých pak veřejnost hlasováním vybrala patnáct vítězných projektů. Ty měly kromě výhry v českém kole možnost reprezentovat Česko i na světovém finále, protože soutěže Energy Globe Award probíhá ve 187 zemích světa.

Stejně jako v loňském roce bude mít i letos soutěž svou hlavní tvář a všechny finalisty budou od května do konce srpna doprovázet i známé osobnosti. Ty jim pomohou a podpoří je v hlasování.

Kdo už zvítězil?

Soutěž každoročně sbírá řadu nominací z rozličných oborů. Různorodost těchto projektů je pak vidět i na přehledu vítězů. Loňský ročník vyhrála společnost NIL Textile, která se zabývá udržitelností v textilním průmyslu. V roce 2022 zvítězil start-up MYCO. Ten nahrazuje polystyrenové obaly houbovým myceliem a jeho práci ocenila i světová porota, která mu jako prvnímu českému zástupci v historii udělali ocenění v rámci světového finále. Ocenění se v minulých letech dostalo i řadám municipalit. Například obce Hostětín nebo Haňovice se svým ekologickým přístupem zaujaly natolik, že celkově zvítězily. Jiným tématem zase porotu a následně i veřejnost ohromila aplikace Nesnězeno, která zachraňuje jídlo před tím, aby skončilo v odpadcích a například Domov Podhradí v roce 2021 ukázal cestu, jak postavit ekologické a udržitelné bydlení i pro seniory.

Kdo bude další? I když lidé nemají svůj projekt, tak mohou poslat jen zajímavý tip, o kterém například slyšeli. Když nám k němu napíší nějaké základní informace a kontakty, mi ho potom sami oslovíme. Ten, kdo první pošle tip, který se nakonec dostane až do finále, pak získá voucher v hodnotě 10 000 korun na ubytování přes portál glampingcz.cz,“ doplňuje Vladimíra Gláserová, vedoucí oddělení Eventů a CSR společnosti E.ON Energie.

Přihlašovat projekty lze přes webové stránky www.energyglobe.cz a tipy na zajímavé projekty pak pomocí emailu na adresu [email protected]. Uzávěrka přihlášek bude 3. března. Odborná porota pak vybere finálové projekty, které budou představeny na konci května na tiskové konferenci, kdy také odstartuje hlasování veřejnosti.

O soutěži E.ON Energy Globe

E.ON Energy Globe je prestižní tuzemské ocenění v oblasti ekologie, udržitelnosti a ochraně životního prostředí. Každoročně hledá a oceňuje ty nejlepší nápady z těchto oborů. Soutěž funguje pod záštitou Akademie věd České republiky a za patnáct let jejího fungování se do soutěže přihlásilo 3615 projektů, ze kterých vzešlo 15 vítězů. Soutěž je mezinárodní a funguje ve 187 státech světa. Vítěz národního kola pak automaticky postupuje do mezinárodního finále. Už v minulosti mezinárodní porotu zaujali tuzemští vítězové MYCO, obec Hostětín nebo Hotel a vinařství Galant. Při příležitosti soutěže E.ON Energy Globe E.ON v loňském roce uspořádal i první ročník E.ON Ekofestivalu v Praze, kam zavítalo během jednoho odpoledne na pět tisíc účastníků.

Více informací o soutěži najdete na www.energyglobe.cz

Zdroj: www.eon.cz

E.ON

Vedle Česka dobíjejí zákazníci E.ON Drive nejvíce v Německu a Rakousku

Systém E.ON Drive, který E.ON spustil k dobíjení elektrických vozidel svých zákazníků na jaře roku 2019, má téměř po pěti letech fungování přes 8 500 uživatelů. Ti provedli během uplynulého roku rekordních 111 000 dobíjení na veřejných stanicích a díky tomu dodali do svých vozidel zhruba 2 GWh elektrické energie. A to nejen na tuzemských stanicích E.ON Drive, ale díky neustále se rozšiřujícím roamingovým službám i v lokalitách jiných provozovatelů v Česku i v zahraničí. Nejvíce pak v Německu nebo v Rakousku.

E.ON

Díky mapě připojitelnosti EG.D získají zájemci o fotovoltaiku nově i informaci, jaký výkon si mohou

Už rok mohou zájemci o fotovoltaiky využívat online mapu připojitelnosti. Loni v březnu ji jako první na trhu spustila distribuční společnost EG.D ze skupiny E.ON, aby si zákazníci mohli ještě před podáním žádosti o fotovoltaiku ověřit, zda je v dané lokalitě volná kapacita sítě na připojení přetokové výrobny. Letos došlo k významnému vylepšení – nově si díky mapě připojitelnosti mohou zákazníci dokonce zjistit, jak velký výkon si mohou připojit přímo na své konkrétní nemovitosti.

E.ON

Majitelé pozemků zapomínají na povinné ořezy v ochranném pásmu okolo elektrického vedení

Zlomené větve, které poškodí vedení, anebo spadané stromy, jež často zpřetrhají vodiče a mnohdy vyvrátí i sloupy. Mezi nejčastější příčiny poruch na venkovním vedení, zejména při extrémním počasí, patří právě ty způsobené přerostlou vegetací v blízkosti distribuční sítě. Aby k podobným případům docházelo co nejméně, mají majitelé pozemků, kudy prochází elektrické vedení, povinnost odstraňovat porosty kolem energetické sítě a udržovat tzv. ochranné pásmo. Vlastníci pozemků v tom ale nejsou sami, údržbě ochranného pásma kolem vedení se na svém distribučním území intenzivně věnuje i společnost EG.D ze skupiny E.ON. Každoročně do těchto prací investuje více než 110 milionů korun.