E.ON··8 min

Projekt Energie pomáhají opravdu pomáhá. Rozdělí mezi ohrožené skupiny obyvatel přes 42 milionů Kč

E.ON

E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem na 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65 000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4 000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí téměř 11 %.

Tisková zpráva

Více než 42 milionů korun na pomoc ohroženým skupinám obyvatel rozdělil nebo ještě rozdělí projekt Energie pomáhají. Ten na začátku roku 2023 spustila společnost E.ON ve spolupráci s Charitou Česká republika, Nadací Naše dítě a SOS dětskými vesničkami. Cílem projektu bylo v době energetické krize pomoci ohroženým skupinám obyvatel a to primárně se zvyšujícími se náklady na energie. Pomohl už tisícům žadatelů. Vedle toho ale měl projekt motivovat zákazníky společnosti E.ON k efektivnímu nakládání s energiemi a k šetření. Obojí se podařilo. Zákazníci totiž ušetřili přes 8 795 MWh elektrické energie a dalších 6 685 MWh plynu oproti svým předchozím zvyklostem.

„Z projektu Energie pomáhají mám velkou radost. Propojuje v sobě dvě věci. První je pomoc těm, kteří to opravdu potřebují. Druhou je pak snaha motivovat naše zákazníky k vlastním úsporám. Efektivní nakládání s energiemi se totiž vyplatí v každé době. O to víc, když se zdá, že už snad máme v kontextu posledních let to nejhorší na energetickém trhu za sebou. Projekt Energie pomáhají jsme jako dlouhodobý spouštěli loni na začátku roku v době, kdy jsme viděli, že ceny energií mohou na některé z rodin dopadat až existenčně a vymysleli jsme ho tak, aby pomoc a jeho efekt byl co možná nejaktuálnější. I proto jsme už více než 21 milionů korun mohli rozdat od začátku loňského roku, aby pomoc šla tam, kde bylo zrovna potřeba. Další peníze pak zašleme v nejbližší době. Naše pomoc tím samozřejmě nekončí a už nyní vymýšlíme nové projekty, jak pomáhat dál, protože je to opravdu důležité,“ říká Jan Zápotočný, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie.

Kdo se zapojil?

Do projektu Energie pomáhají se mohli zapojit zákazníci, kteří odebírali energie od E.ONu alespoň od roku 2021. Při registraci pak uvedli, které ze tří vybraných organizací budou chtít svou aktivitou v šetření energiemi pomáhat. E.ON se rozhodl právě pro spolupráci s těmito organizacemi proto, aby pomoc obsáhla co nejširší spektrum žadatelů od malých dětí po seniory a to co možná po celé republice. Společnost E.ON následně vyhodnotila roční vyúčtování přihlášených klientů, srovnala ho s tím předchozím a spočítala, kolik energie dokázali meziročně ušetřit.

„Organizacím jsme poslali jednorázový příspěvek za registraci každého zákazníka, který pro ně chtěl šetřit energie a posléze vypláceli i předem stanovenou částku 1,5 Kč za každou kWh u plynu a 2 Kč u elektřiny. Zajímavostí je to, že energie opravdu ušetřilo zhruba 60 % ze všech zaregistrovaných zákazníků,“ doplnila Jana Hrabětová, vedoucí Strategie a Inovací společnosti E.ON Energie. Celková úspora energií tak odpovídá průměrné roční spotřebě u 2 500 domácností v elektřině (počítáno podle průměrné roční spotřeby domácnosti 3,5 MWh) a 835 domácností v plynu (počítáno s průměrnou roční spotřebou 8 MWh).

Zákazníci pak preferencí organizace, kterou si vybrali, rozhodli o tom, že E.ON celkem vyplatí SOS dětským vesničkám 16 372 890 Kč, Nadaci Naše dítě 13 886 580 Kč a Charitě Česká republika 11 832 360 Kč. Finanční prostředky vyplacené organizacím během roku 2023 a začátkem tohoto roku už pomohly tisícům jednotlivců v nouzi. A dalším budou dále pomáhat, protože za úspory vyhodnocené v roce 2024 E.ON doplatí ještě téměř polovinu celkové částky, tedy přes 20 milionů korun.

Jak konkrétně projekt pomáhá?

Charita Česká republika získala už 5,8 milionu korun a 5,9 milionu ještě dostane během letošního roku. Díky tomu už mohla pomoci více než 800 klientům v problémech po celé České republice. Zajímavostí je fakt, že nejvyšší příspěvek byl 82 044 Kč pro onkologicky nemocnou pacientku na pomoc s úhradou energií. „Řada lidí kolem nás se v posledních letech dostala vlivem nepříznivých okolností a všeobecného zdražování do složité, mnohdy kritické situace. Oceňujeme, že si společnost E.ON uvědomila závažnost problému a rozhodla se prostřednictvím projektu Energie pomáhají podpořit ty nejpotřebnější. Současně se rozhodla oslovit všechny své klienty, aby se do projektu zapojili. Chtěl bych proto tímto poděkovat všem, kteří se do projektu přihlásili. Jsme velmi rádi, že si E.ON vybral jako jednu ze tří neziskových organizací právě Charitu Česká republika. Díky naší celostátní síti odborných poraden je zaručeno, že svěřený finanční dar bude využit účelně a efektivně. Charita dobře zná své klienty a dlouhodobě s nimi pracuje, provází je a snaží se s nimi řešit příčiny jejich chudoby a nikoli jen hasit následky. Získali jsme tolik potřebné finance, které nám umožňují pomáhat lidem najít cestu z jejich obtížné životní situace. Pomoc je stále rozdělována, ale již nyní ulehčila život stovkám lidí. Za všechny tyto klienty děkujeme,“ říká Jan Oulík, tiskový mluvčí Charity Česká republika.

Nadace Naše dítě už získala z projektu 7,1 milionu korun a dalších 6,7 milionu korun ještě dostane v letošním roce. První podporu tak mohla vyplatit už 22. února loňského roku a celkem podpořila přes 800 dětí v nouzi. Nejvíce žádostí přicházelo ze severních Čech, jižních Čech a severní Moravy. „Projekt Energie pomáhají přišel včas, jen tak tak za minutu dvanáct. Soudím tak podle reakce žadatelů ihned po vyhlášení pomoci s platbou energií v únoru 2023. Byli jsme v naší nadaci doslova zavaleni žádostmi o pomoc. Díky pomoci ze strany E.ONu a jeho zákazníků jsme hned v prvních třech měsících zabránili mnohým rodinám matek samoživitelek odpojení od elektřiny a následně také odebrání dětí z rodiny. Další pohromou pro tyto rodiny, které jsou ohrožené chudobou, bylo vystěhování z podnájmů z důvodu neschopnosti platit vysoké zálohy na energie. V tomto krizovém období, kdy rodinám samoživitelek a zvlášť matkám samoživitelkám s handicapovanými dětmi začaly v rámci vyúčtování chodit zvýšené zálohy na elektřinu, jsme společně se společností E.ON určitě zabránili tomu, aby matky spadli do dluhových pastí a následně do exekucí, protože si chtěly brát spotřebitelské úvěry na placení záloh. Většinou jsme jim poskytli finance na zaplacení dvou či tří záloh a společně jsme jim tak dali čas na vyřešení tíživé situace a podpořili jsme 803 dětí. Děkujeme E.ONu za skvělý nápad, který přišel v pravou chvíli,“ upozorňuje Iva Kozáková, ředitelka Nadace Naše dítě.

SOS dětské vesničky už získaly v rámci projektu přes 8,6 milionu korun. V tomto roce jim pak poputuje dalších více než 7,7 milionu korun. Díky podpoře společnosti E.ON v rámci projektu Energie pomáhají mohla organizace pomoci 3 069 traumatizovaným dětem v roce 2023 a již 1 805 dětem v roce 2024. „Podpora, kterou jsme obdrželi od skupiny E.ON a jejích zákazníků, je výjimečná a přišla v pravý čas, v období plném výzev pro naši organizaci i pro děti, kterým pomáháme. Nestabilní situace v rodinách, způsobená kumulací krizí v posledních letech, zhoršila problémy, s nimiž se rodiny potýkaly. Ztráta bydlení, nedostatečná výživa a péče o zdraví, psychická traumata a nárůst násilí obzvláště drtivě dopadají právě na děti a zůstávají-li neřešené, mají dlouhodobé následky na rozvoj dítěte a jeho budoucí život. Díky významné pomoci od E.ON a jejích zákazníků jsme však mohli posílit naše kapacity a podpořit více dětí a rodin než kdy dříve. Tím jsme pomohli zmírnit dopady této komplexní krize na ty nejzranitelnější. Velice za to děkujeme,“ popisuje Jindra Šalátová, Výkonná ředitelka SOS dětských vesniček.

Zdroj: www.eon.cz

Další články

Další články od E.ON

Je větší a modernější. V karlínské Rustonce E.ON otevřel svým zákazníkům novou pobočku

Je větší a modernější. V karlínské Rustonce E.ON otevřel svým zákazníkům novou pobočku

Trend posledních let je jasný. Vyřídit si vše, co se týká energií, online, snadno a bez čekání. Pro zákazníky E.ONu je právě tohle čím dál větší samozřejmost. Online nástroje v současnosti využívá více než 67 % klientů společnosti. Přesto však existují momenty, kdy je osobní kontakt potřebný, a proto má E.ON po celém Česku širokou síť 29 poboček. V pondělí 30. září proto slavnostně otevřel novou moderní pobočku v Praze, kterou zákazníci najdou v Karlíně v areálu administrativního komplexu Rustonka.
| E.ON
E.ON dodal Globusu fotovoltaické elektrárny v celkové hodnotě 100 milionů korun

E.ON dodal Globusu fotovoltaické elektrárny v celkové hodnotě 100 milionů korun

Globus využije čtyři z šestnácti střech velkoplošných hypermarketů na fotovoltaiku s celkovou rozlohou 86 469 m2. Na střechách budov v Plzni, Ostravě, Liberci a Havířově bude vyrábět elektřinu pro vlastní spotřebu. Solární elektrárny, které dodala společnost E.ON, mají výkon 3,5 MWp a vyrobit by měly 3 280 MWh za rok. Cena projektu činí 101,3 korun milionu, z toho 22,7 milionů čerpá z Národního plánu obnovy. Globus využívá elektrickou energii nejen k běžnému provozu obchodu, ale také pro pekařské, řeznické a gastronomické výroby, které jsou nedílnou součástí každého jeho hypermarketu.
| E.ON
E.ON Energy Globe zná svého 16. vítěze. Ekologickým projektem roku je rezervace velkých kopytníků

E.ON Energy Globe zná svého 16. vítěze. Ekologickým projektem roku je rezervace velkých kopytníků

Česko už zná jméno letošního nejlepšího ekologického projektu. Vítězem šestnáctého ročníku soutěže E.ON Energy Globe, prestižního tuzemského ocenění v oblasti ekologie a udržitelnosti, se stala světově unikátní milovická rezervace velkých kopytníků, kterou spravuje společnost Česká krajina. V rezervaci pomáhají divocí koně, zubři a pratuři efektivně obnovovat přirozené ekosystémy a celkově prospívají přírodě. Mezi šesticí finalistů rozhodlo o vítězi hlasování veřejnosti na webových stránkách soutěže E.ON Energy Globe. Od konce května do 20. srpna dorazilo přes 19 000 hlasů. Vítěz kromě podpory 500 000 korun na další rozvoj od společnosti E.ON získává i možnost účastnit se světového finále Energy Globe Award. Cenu pro vítěze převzali zástupci rezervace při slavnostním vyhlášení, které bylo součástí druhého ročníku E.ON Ekofestivalu, jež letos proběhl v Brně.
| E.ON
E.ON od října znovu sníží ceny plynu stálým zákazníkům. Oproti začátku tohoto roku bude cena nižší

E.ON od října znovu sníží ceny plynu stálým zákazníkům. Oproti začátku tohoto roku bude cena nižší

Společnost E.ON už podruhé během tohoto roku sníží ceny plynu svým stálým zákazníkům. Nižší ceny se budou od 1. října týkat zhruba 150 000 zákazníků, kteří mají nefixované ceny. Vzhledem k tomu, že k plošnému snižování cen plynu přistoupil E.ON letos už podruhé, ceny za dodávku 1 MWh poklesnou ve srovnání se začátkem roku až o čtvrtinu. Vedle toho mají všichni zákazníci E.ONu stále možnost výrazně si snížit i ceny elektřiny, pokud zvolí dvouleté produkty s fixovanou cenou.
| E.ON
E.ON věnuje nemocnici v ukrajinské Kolomyji solární panely v hodnotě jeden milion korun

E.ON věnuje nemocnici v ukrajinské Kolomyji solární panely v hodnotě jeden milion korun

Další ukrajinská nemocnice se bude moci spolehnout na solární energii. Společnost E.ON se zapojila do projektu Slunce pro Ukrajinu, pořádaného organizací NESEHNUTÍ, a svým darem v podobě solárních panelů podpořila nemocnici v Kolomyji. Nová elektrárna pomůže překonat časté výpadky proudu, které ohrožují stabilní provoz nemocnice. Takové výpadky mohou stát lidské životy. Aktuálně projekt Slunce pro Ukrajinu sbírá prostředky pro dětskou nemocnici v Záporoží.
| E.ON
EG.D podpořilo festival Urban Pictus. V Brně umělci street artem vyzdobili šest trafostanic najednou

EG.D podpořilo festival Urban Pictus. V Brně umělci street artem vyzdobili šest trafostanic najednou

Svítící zeměkoule v noci, abstraktní obrazce i geometrické tvary, anebo energický portrét ženy. Nejen těmito motivy oživila v rámci projektu Street Art distribuční společnost EG.D, která patří do skupiny E.ON, několik svých trafostanic v brněnské části Starý Lískovec. Umělci vůbec poprvé realizovali malby na šesti trafostanicích najednou a poprvé proběhlo jejich malování pod patronátem festivalu Urban Pictus.
| E.ON
Korporátní komunikaci skupiny E.ON v České republice nově vede Martin Pavlíček

Korporátní komunikaci skupiny E.ON v České republice nově vede Martin Pavlíček

V čele korporátní komunikace skupiny E.ON v České republice nově stojí Martin Pavlíček, který do E.ONu přichází ze společnosti MOL, kde v poslední dvou letech vedl marketingovou komunikaci a PR. Ve své nové roli bude mít na starost také agendy public affairs a ESG. Komunikaci E.ONu dosud vedla Martina Slavíková, která se po sedmi letech rozhodla své působení ve společnosti ukončit.
| E.ON
Komunitní sdílení energií startuje. E.ON pomůže zájemcům s registrací i správou skupin

Komunitní sdílení energií startuje. E.ON pomůže zájemcům s registrací i správou skupin

Od 1. srpna letošního roku zahajuje činnost elektroenergetické datové centrum a první zájemci se tak mohou registrovat ke sdílení elektrické energie v České republice v rámci komunit, které by pak reálně mohlo začít v průběhu podzimu. Do této doby bylo sdílení možné jen v bytových domech. Společnost E.ON zájemcům od srpna se sdílením poradí a připravuje i novou službu, kdy zákazníky ke sdílení zaregistruje a bude jejich komunitu také spravovat. Po pilotním testování by měla být k dispozici ve druhé polovině srpna.
| E.ON
E.ON a MAN společně vybudují v Evropě veřejnou síť dobíjecích stanic pro elektrická nákladní vozidla

E.ON a MAN společně vybudují v Evropě veřejnou síť dobíjecích stanic pro elektrická nákladní vozidla

Partnerství významně přispívá k dosažení cílů v oblasti emisí těžkých nákladních vozidel a udržitelné logistiky. Síť dobíjecích stanic pro elektrická nákladní vozidla bude zahrnovat přibližně 400 dobíjecích stanic na přibližně 170 místech po celé Evropě. První lokalita bude otevřena v letošním roce a do konce roku 2025 bude vybudováno přibližně 80 lokalit.
| E.ON
Distribuční společnost EG.D dokončuje stavbu klíčové transformační stanice v Českých Budějovicích

Distribuční společnost EG.D dokončuje stavbu klíčové transformační stanice v Českých Budějovicích

Výstavba nové transformační stanice 110/22kV České Budějovice Střed, kterou společnost EG.D buduje v centru Českých Budějovic, jde do závěrečné fáze. Tato strategická investice, která se připravovala osm let a jejíž stavba trvá už dva roky, pomůže ke zvýšení kvality a bezpečnosti dodávek elektrické energie pro krajské město. Zároveň také navýší kapacity pro připojení dalších odběratelů. EG.D investovalo do výstavby rozvodny včetně přívodního tříkilometrového kabelového vedení zhruba 300 milionů korun. Definitivně hotová by měla být na podzim tohoto roku.
| E.ON