Rekordní rok obnovitelných zdrojů v síti EG.D

|

„Obrovský zájem o připojování fotovoltaických elektráren, který nastal v roce 2022 a který se posléze logicky přenesl i do uplynulého roku 2023, před nás postavil řadu výzev, se kterými jsme se museli vypořádat. V uplynulém roce jsme museli zvládnout nejen obrovské množství žádostí o připojení fotovoltaik do sítě, ale také jsme museli zajistit i samotné finální zprovoznění už instalovaných výroben. Zdigitalizovali jsme procesy žádostí o připojení do sítě i jejich vyřizování a jako první nabídli žadatelům i nástroj tzv. mapy připojitelnosti, která ukazovala aktuálně vyčerpané oblasti naší sítě a pomáhala tak klientům při rozhodování o nejvhodnějším typu obnovitelného zdroje. I díky těmto krokům jsme dokázali během roku výrazně zkrátit všechny procesy a více než 27 000 spuštěných fotovoltaických zdrojů je pak důkazem toho, že jsme to zvládli,“ říká Pavel Čada, místopředseda představenstva společnosti EG.D. Ten zároveň připomíná, že většina z celkového počtu instalací se týkala hladiny nízkého napětí, hlavně tedy menších domácích elektráren. Jen pro srovnání. V roce 2022 přibylo do sítě EG.D zhruba 11 000 FVE o celkovém instalovaném výkonu 103 MW.

EG.D se také musela vypořádat s vysokými počty žádostí o připojení obnovitelných zdrojů do sítě, které druhý rok po sobě překonaly hranici 30 000. Za celý loňský rok přijali pracovníci EG.D přes 31 000 žádostí o připojení do sítě. Oproti roku 2022 se jednalo o mírný pokles zhruba o 6 000 žádostí. Většina z těchto žádostí se opět týkala menších FVE s výkonem do 10 kW. Na hladině nízkého napětí pak EG.D evidovala i zhruba 6 600 žádostí o připojení elektráren s větším výkonem než 10 kW.

„Vedle toho evidujeme i zvýšený zájem o bezpřetokové elektrárny, kterých jsme jen letos do sítě připojili na 3 000,“ doplňuje Libor Kolář, vedoucí Rozvoje a koncepce sítě společnosti EG.D. Za roky 2021 a 2022 to přitom bylo dohromady 800 bezpřetokových zdrojů. Právě bezpřetokové elektrárny jsou vhodným řešením v oblastech, kde je z důvodu enormního zájmu aktuálně vyčerpaná kapacita sítě pro další připojování. V případě, že v lokalitě dojde k posílení sítě, mohou si pak zákazníci o přetoky do sítě zažádat.

Společnost EG.D během roku 2023 nezrychlila jen proces vyřízení žádosti o připojení do sítě, ale i proces finálního zprovoznění a připojení výrobny k elektrické síti, popřípadě navýšení výkonů už stávajících fotovoltaických zdrojů. Během roku provedli pracovníci společnosti více než 34 500 servisních zakázek, z nichž zhruba 12 % bylo neúspěšných, kdy se kvůli nesplnění připojovacích podmínek ze strany zákazníků museli pracovníci EG.D na místa opakovaně vracet.

Zdroj: www.eon.cz

E.ON

Přejít k E.ONu se loni rozhodlo více než 100 000 zákazníků. Klienty lákala stabilita i férové ceny

Jeden z nejúspěšnějších roků v rámci nových akvizic má za sebou společnost E.ON Energie. Jako nového dodavatele energií si ji v loňském roce vybralo a podepsalo smlouvu více než 100 000 zákazníků. Klienty lákala stabilita, férové ceny a široká škála produktů, které jim E.ON nabízel. Většina smluv byla uzavřena bezpapírově. E.ON aktuálně dodává energie do zhruba 1,5 milionu domácností a firem.

E.ON

Na distribučním území EG.D odebrali zákazníci vloni nejméně plynu za posledních deset let

Již druhý rok za sebou zaznamenala distribuční společnost EG.D, člen skupiny E.ON, klesající spotřebu energií. Projevilo se to hlavně u plynu, kterého odběratelé spotřebovali v roce 2023 dohromady o 11 % méně než v roce 2022, a dokonce o čtvrtinu méně než v roce 2021. U elektřiny byla spotřeba o 6 % nižší oproti roku 2022 a vůči roku 2021 pak menší o desetinu.

E.ON

Ještě více chytrých prvků i nárůst kabelizace

Rekordní zájem o fotovoltaiky, rozvoj elektromobility, ale i další výzvy jako jsou sdílení energií nebo nástup komunitní energetiky, svědčí o tom, že energetický svět se proměňuje. Aby společnost EG.D, člen skupiny E.ON, zajistila bezpečnou a spolehlivou dodávku energií svým odběratelům, každoročně investuje do obnovy a inovací své distribuční sítě miliardy korun. Letos plánuje prostředky oproti loňsku navýšit a na modernizaci sítě vynaložit téměř 8,15 miliard korun, celkové investice pak přesáhnou deset miliard korun. EG.D tak například dokončí anebo odstartuje rekonstrukce klíčových rozvoden, do sítě implementuje nové chytré prvky a zaměří se na kabelizaci vedení.