Deloitte··7 min

Mluvit s šéfem o stresu? Pro většinu mladých Čechů dál tabu. Jejich duševní zdraví je přitom horší, než u mladých v zahraničí, vyplývá z průzkumu Deloitte

- Mladí lidé v Česku se cítí hůře, než mladí ve světě. Zatímco v zahraničí deklaruje duševní pohodu 51 % respondentů z řad generace Z, v Česku je to u stejně starých lidí 43 procent. Přes 54 % mladých v zahraničí také uvedlo, že jejich zaměstnavatel bere duševní zdraví zaměstnanců vážně, zatímco v Česku to bylo jen 41 %. A otevřeně hovořit se svým nadřízeným o pocitu stresu či úzkosti by v zahraničí nevadilo 59 procentům mileniálů, zatímco v Česku to bylo jen 43 % příslušníků stejné generace. Vyplývá to z průzkumu poradenské a technologické společnosti Deloitte.

Procento respondentů, kteří uvedli, že jejich současná celková duševní pohoda je dobrá nebo velmi dobrá, bylo v tuzemsku nižší, než u stejných generací v zahraničí. Dobře nebo velmi dobře se v zahraničí cítí 51 % generace Z, zatímco v Česku je to 43 %. Rozdíl, byť menší, je také u mileniálů. Dobře se cítí 56 % zástupců této generace v zahraničí, zatímco u nás je to 50 %.

Průzkum Deloitte mezi mileniály a zástupci generace Z 2024

Více o průzkumu

Hlavní příčiny stresu mladých? Finanční nejistota, zdraví, sociální zabezpečení i vztahy

Procento respondentů, kteří uvedli, že pociťují úzkost či stres trvale nebo po většinu času u zástupců generace Z meziročně mírně stoupl. V roce 2023 to bylo 32 %, letos 35 %. U tuzemských mileniálů naopak mírně klesl – loni to bylo 31 %, v letošním roce 27 %.

“Mezi nejčastější faktor, který se významně podílí na pocitech úzkosti a stresu, patří obavy z dlouhodobé finanční nejistoty. Nejčastěji je zmiňovaly obě nejmladší generace, a to častěji v zahraničí než v tuzemsku,” říká Andrea Černá, expertka na HR trendy v poradenské a technologické společnosti Deloitte. Konkrétně šlo 50 % generace Z ve světě, zatímco v Česku to bylo 42 % Gen Z. U mileniálů ve světě šlo o 47 %, v Česku o více než deset procent méně, konkrétně 36 %.

“Mezi další faktory, které se významně podílejí na pocitech úzkosti či stresu, pak obě generace uváděly zdraví a sociální zabezpečení svých rodin. Na třetí příčce pak šlo o rodinné či osobní vztahy,”popisuje Andrea Černá z Deloitte.

Pro třetinu mladých Čechů je práce zdroj velkého stresu. Na vině křivda, špatný šéf i nedostatek času

36 % českých příslušníků generace Z a 29 % mileniálů uvedlo, že jejich práce je faktorem, který se významně podílí na jejich pocitech úzkosti nebo stresu. Z dotazování vyplynulo, že existují tři hlavní aspekty jejich práce, které k pocitům úzkosti nebo stresu přispívají. Nejčastěji je na vině chybějící pocit, že rozhodnutí v jejich práci jsou přijímána spravedlivě a nestranně (45 % Gen Z a 51 % mileniálů). Dále ke špatným pocitům přispívá, že respondenti necítí podporu ze strany svého vedoucího (45 % Gen Z a 32 % mileniálů) a že nemají dostatek času na dokončení své práce (46 % Gen Z a 30 % mileniálů).

“Nejmladší generace budou brzy dominovat pracovnímu trhu a pokud chce být dnes firma konkurenceschopná, nemůže si dovolit generaci Z a mileniály přehlížet. Je pravdou, že mladí mají své specifické potřeby, ale to ještě neznamená, že je to nutně špatně a že bychom se na ně měli dívat skrz prsty nebo je nálepkovat jakožto sněhové vločky. Vnímám to tak, že každá generace má své potřeby a úkolem zaměstnavatele je mít pro to pochopení a snažit se svým pracovníkům v jejich potřebách vycházet vstříc. Nemyslím si, že jsem neomylný manažer a naopak vždy ocením, když za mnou přijdou mladší kolegové a kolegyně s návrhem, jak některé věci dělat lépe,” říká David Batal, který v Deloitte působí jako vedoucí partner oddělení auditorských služeb.

Duševní zdraví? V českých firmách dál tabu

Poslední část průzkumu se týkala tématu duševního zdraví na pracovišti a přetrvávajících stigmat. Přes 54 % zahraničních respondentů uvedlo, že jejich zaměstnavatel bere duševní zdraví zaměstnanců vážně, zatímco v Česku to bylo 41 %.

Značný rozdíl panuje i u otázky, zda by respondentům nevadilo otevřeně hovořit se svým nadřízeným o pocitu stresu či úzkosti nebo o jiných problémech týkajících se duševního zdraví. V zahraničí by to nevadilo 56 % gen Z a 59 % mileniálů, zatímco v Česku to bylo jen 44 % generace Z a 43 % mileniálů.

“V průzkumu jsme se respondentů rovněž ptali, jestli s nimi jejich nadřízení hovoří o důležitosti péče o duševní zdraví nebo zda se s nimi někdy poděllili o své zkušenosti. Takové šéfy má však méně než polovina českých mileniálů a pouze třetina tuzemské generace Z. Vzhledem k potřebám mladých lidí to opravdu nejsou moc dobrá čísla,” doplňuje HR expertka Deloitte Andrea Černá.

V Česku si rovněž méně mladých myslí, že by si jejich nadřízený věděl rady, kdyby mu řekli o svém stresu nebo úzkostech. Šlo o 44 % tuzemských Gen Z, zatímco v zahraničí to bylo 52 %. U českých mileniálů to bylo 39 %, v zahraničí 54 %.

Klíč ke spokojenosti? Zkrácené úvazky a flexibilita

Poslední část průzkumu se zabývala tím, na co by se podle mladých měly firmy zaměřit, aby jim pomohly lépe sladit pracovní a soukromý život. Respondenti nejčastěji zmiňovali vytvoření více pracovních míst na částečný úvazek (39 % Gen Z a 30 % mileniálů) a umožnění flexibilní pracovní doby (37 % Gen Z a 32 % mileniálů). Přes 30 % mladých (30 % Gen Z a 34 % mileniálů) také uvedlo, že by firmy měly umožnit zaměstnancům pracovat na dálku, pokud si to přejí.

“Flexibilita, možnost home-officů a zkrácené úvazky nemají být nadstandard, ale běžná součást firemní kultury. Ze své praxe jsem přesvědčen, že naslouchat přáním i potřebám uchazečů a uchazeček, kterých dnes na trhu není dostatek, je a bude nevyhnutelné. V mém oddělení kupříkladu pracuje skoro polovina lidí na poloviční nebo zkrácený úvazek a to dokonce už od 10 hodin týdně. Navíc máme na vedoucích pozicích téměř 60 % žen, které byly nebo stále jsou zaměstnány na částečný úvazek. Budoucnost pracovního trhu je totiž jednoznačně flexibilita,” doplňuje David Batal, šéf auditního oddělení Deloitte, kde každoročně startují své kariéry vyšší desítky mladých absolventů a absolventek.

Průzkum Deloitte Gen Z and Millennials 2024 obsahuje odpovědi 500 respondentů z České republiky (300 respondentů Gen Z a 200 respondentů z generace mileniálů), které doplňují globální průzkum, kterého se dohromady účastnilo 22 841 respondentů (14 468 Gen Z a 8 373 mileniálů) ze 44 zemí napříč Severní Amerikou, Latinskou Amerikou, západní Evropou, východní Evropou, Středním východem, Afrikou a Asii. Průzkum se uskutečnil od listopadu 2023 do března 2024.

Deloitte je největší poradenskou společností na světě poskytující profesionální služby v oblasti daní, auditu, konzultingu, podnikových rizik, finančního a právního poradenství prostřednictvím více než 400 000 odborníků ve více než 150 zemích světa. Čerpá ze své 175 leté historie a v posledních letech firmám pomáhá také s digitalizací, cloudovou transformací, kyberbezpečností, připraveností na evropské směrnice, automatizací a umělou inteligencí nebo s udržitelností a ESG.

Zdroj: www2.deloitte.com

Zadavatel
Deloitte

Deloitte

Deloitte označuje jednu či více společností globální sítě členských společností Deloitte Touche Tohmatsu Limited („DTTL“) a jejich dceřiné a přidružené subjekty (souhrnně „organizace Deloitte“). Společnost DTTL (rovněž označovaná jako „Deloitte Global“) a každá z jejích členských společností a jejich přidružených subjektů je samostatným a nezávislým právním subjektem, který není oprávněn zavazovat nebo přijímat závazky za jinou z těchto členských společností a jejich přidružených subjektů ve vztahu k třetím stranám. Společnost DTTL a každá členská společnost a přidružený subjekt nese odpovědnost pouze za své vlastní jednání či pochybení, nikoli za jednání či pochybení jiných členských společností či přidružených subjektů. Společnost DTTL služby klientům neposkytuje.

Další články od Deloitte

Deloitte: EU bojuje s odlesňováním. Nová evropská legislativa se blíží a dotkne se i nečekaných odvětví. 9 z 10 dotčených firem ale ani nezačalo s přípravami
Deloitte

Deloitte: EU bojuje s odlesňováním. Nová evropská legislativa se blíží a dotkne se i nečekaných odvětví. 9 z 10 dotčených firem ale ani nezačalo s přípravami

– Už od prosince se budou muset firmy připravit na nové nařízení EU týkající se deforestace (EUDR), které má za cíl snížit podíl Evropské unie na globálním odlesňování. Toto nařízení ovlivní široké spektrum odvětví a přinese vysokou administrativní zátěž. Deloitte upozorňuje, že české firmy nejsou na tyto změny dostatečně připraveny, a mnohé z nich ani nejsou informovány o jeho dopadech. Nařízení se nevztahuje pouze na obchodníky se dřevem, ale i na všechny, kdo distribuují, importují a exportují zboží jako kávu, kakao, produkty ze skotu, pneumatiky nebo papír, tedy i na nakladatelství a mediální domy či třeba obchodní řetězce. V případě nedodržení hrozí firmám přísné sankce.
Deloitte: Generativní AI čelí výzvám v oblasti rizik a práce s daty, ukazuje nová studie Deloitte
Deloitte

Deloitte: Generativní AI čelí výzvám v oblasti rizik a práce s daty, ukazuje nová studie Deloitte

- Navzdory rostoucím investicím a počátečnímu nadšení zůstávají správa rizik a práce s daty klíčovými výzvami pro širší využívání generativní umělé inteligence (GenAI). Třetí čtvrtletní zpráva Deloitte AI Institute™ o stavu generativní AI ve firmách ukazuje, že dvě třetiny organizací (67 %) zvyšují investice do GenAI díky jejímu prokázanému potenciálu. Zpráva však také zdůrazňuje, že překážky, jako jsou problémy s daty a řízením rizik, brání plnému rozvoji a tlumí nadšení vedoucích pracovníků. Ukazuje se, že pro pokračující investice bude klíčové prokázat hodnotu nasazení GenAI a překonat výzvy spojené s jejím efektivním začleněním do organizačních struktur.
Mluvit s šéfem o stresu? Pro většinu mladých Čechů dál tabu. Jejich duševní zdraví je přitom horší, než u mladých v zahraničí, vyplývá z průzkumu Deloitte
Deloitte

Mluvit s šéfem o stresu? Pro většinu mladých Čechů dál tabu. Jejich duševní zdraví je přitom horší, než u mladých v zahraničí, vyplývá z průzkumu Deloitte

- Mladí lidé v Česku se cítí hůře, než mladí ve světě. Zatímco v zahraničí deklaruje duševní pohodu 51 % respondentů z řad generace Z, v Česku je to u stejně starých lidí 43 procent. Přes 54 % mladých v zahraničí také uvedlo, že jejich zaměstnavatel bere duševní zdraví zaměstnanců vážně, zatímco v Česku to bylo jen 41 %. A otevřeně hovořit se svým nadřízeným o pocitu stresu či úzkosti by v zahraničí nevadilo 59 procentům mileniálů, zatímco v Česku to bylo jen 43 % příslušníků stejné generace. Vyplývá to z průzkumu poradenské a technologické společnosti Deloitte.
Růst zpomalil, ale pokračuje. Počet evropských transakcí vzrostl o 5,3 %. Očekáváme zvýšení aktivity, predikují analytici Deloitte
Deloitte

Růst zpomalil, ale pokračuje. Počet evropských transakcí vzrostl o 5,3 %. Očekáváme zvýšení aktivity, predikují analytici Deloitte

– Ve druhém čtvrtletí letošního roku došlo na trhu fúzí a akvizic k nárůstu počtu transakcí. Jejich počet vzrostl z celkových 2 697 zaznamenaných v prvním letošním kvartále na 2 841, což představuje nárůst o 5,3 %. Souhrnná hodnota uskutečněných obchodů za posledních 12 měsíců rovněž vzrostla - konkrétně z původních 467 na 576 miliard dolarů. Za pozitivním vývojem stojí klesající inflace, snižování eurových úrokových sazeb a veskrze pozitivní situace na akciových trzích. Zlepšující se ekonomika by mohla vést k dalšímu zvýšení aktivity na trhu M&A ve zbývající měsících letošního roku, předpovídají analytici poradenské a technologické společnosti Deloitte ve své predikci.
Česko je v dostupnosti bydlení nejhorší v celé Evropě a Praha je mezi metropolemi předposlední
Deloitte

Česko je v dostupnosti bydlení nejhorší v celé Evropě a Praha je mezi metropolemi předposlední

- V dostupnosti bydlení, tedy poměru mezd a cen nových bytů, bylo loni Česko ze všech zemí Evropy předposlední a letos skončilo úplně poslední. Pořídit si novou vlastní nemovitost u nás v průměru vyjde na ekvivalent 13,3 hrubých ročních mezd. Praha je navíc hned po Amsterdamu nejméně dostupnou evropskou metropolí. Vyplývá to z aktuálních dat nově publikovaného Deloitte Property Indexu 2024, kterým poradensko-technologická společnost Deloitte každoročně monitoruje to, jak Evropané bydlí a kolik je to stojí.
Růst nájmů začal zrychlovat, nejvíce hlásí Hradec Králové, Liberec a Brno
Deloitte

Růst nájmů začal zrychlovat, nejvíce hlásí Hradec Králové, Liberec a Brno

- Průměrná cena za metr čtvereční nájemního bydlení v Česku během druhého kvartálu letošního roku stoupla na 305 korun. Oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku tak vzrostla o 3,4 %, vyplývá z Deloitte Rent Indexu, který pravidelně srovnává průměrné ceny nájemního bydlení napříč Českem.
Deloitte s Amazon Web Services spouští společný program na podporu umělé inteligence. Zaměří se na její další rozvoj
Deloitte

Deloitte s Amazon Web Services spouští společný program na podporu umělé inteligence. Zaměří se na její další rozvoj

– Deloitte a Amazon Web Services zřizují program na podporu umělé inteligence. V rámci programu vznikne laboratoř, kde si klienti těchto společností mohou osahat široké možnosti inovativních technologií včetně pokročilé generativní umělé inteligence. Program pomůže i s financováním úspěšných pilotních studií, které v laboratoři vzniknou. Deloitte společně s Amazon Web Services navazují na dosavadní aktivity, ve kterých podporují implementaci AI nástrojů a strojového učení do firem. Deloitte navíc v rámci iniciativy IndustryAdvantage investuje do vývoje inovací zaměřených na konkrétní odvětví 2 miliardy dolarů.
Růst cen bytů pokračuje. Nejrychleji v Libereckém kraji a na Moravě
Deloitte

Růst cen bytů pokračuje. Nejrychleji v Libereckém kraji a na Moravě

- Během prvního čtvrtletí letošního roku byl na českém nemovitostním trhu zaznamenán pokračující růst cen prodaných bytů. Po roce poklesu tak podruhé v řadě došlo k růstu průměrné ceny, tentokrát o 4 % na 99 300 Kč za metr čtvereční. Vyplývá to z nejnovějších dat žebříčku Deloitte Real Index, který pravidelně vydává poradenská a technologická společnost Deloitte.
Udržitelnost v Deloitte posiluje Gabriel Marosi, bude řídit ESG
Deloitte

Udržitelnost v Deloitte posiluje Gabriel Marosi, bude řídit ESG

- Česká pobočka největší poradenské firmy světa má od července nového ředitele pro udržitelnost a ESG. Gabriel Marosi bude mít v Deloitte na starost ESG projekty pro největší tuzemské i nadnárodní firmy, včetně těch z bankovního sektoru.
Predikce medailí z OH v Paříži: Češi přivezou 11 cenných kovů, předpovídají experti Deloitte
Deloitte

Predikce medailí z OH v Paříži: Češi přivezou 11 cenných kovů, předpovídají experti Deloitte

- Už tento pátek odstartují v Paříži letní olympijské hry. Letos se bude rozdělovat 329 sad medailí v celkem 32 sportech. Na základě aktuálních ekonomických a demografických statistik dosazených do predikčního modelu by podle expertů poradenské a technologické společnosti Deloitte měla česká výprava získat 11 medailí. Při posledních dvou letních olympijských hrách predikovali experti Deloitte počet získaných medailí se stoprocentní úspěšností.