Alza.cz šetří planetu (nejen na Den Země) díky projektu Nebalení i 24hodinovému provozu AlzaBoxů

|

Praha 22. 4. 2024 – Jednička české e-commerce nejen v oblasti elektroniky společnost Alza od února 2024 vlastní certifikát Udržitelný e-shop roku pro český a slovenský trh, který uděluje Heureka.cz. Většinu objednávek do svých výdejních schránek AlzaBoxů nebalí a díky jejich husté síti po celé České republice, Slovensku i Maďarsku a 24hodinovému provozu přispívá k ochraně životního prostředí.

Alza razí cestu k bezobalové logistice s projektem Nebalení. Transformuje tak přístup ke zbytečným obalovým materiálům v logistice a snaží se dosáhnout vize „Jediný udržitelný obal je žádný obal“. Alza tím zjednodušuje procesy, eliminujeme nadbytečné obaly, šetří náklady a chrání životní prostředí. Opatření zahrnuje omezení obalů zboží do AlzaBoxů a firemní pobočkové sítě, kdy se balí zásilky s více než čtyřmi položkami. „Pokud je balení potřeba, využíváme recyklovatelné obaly. Privátní značky AlzaPower a AlzaEco jsou navíc baleny výhradně do papírových obalů bez chemických blistrů,“ upozorňuje PR manažerka Alzy Eliška Čeřovská. Tímto způsobem firma ušetřila téměř 78 tun plastu, měsíčně pak 4,3 tuny obalového materiálu.

„Také samotné doručování do AlzaBoxů je šetrnější k životním prostředí, znamená o 32 % méně CO2 emisí ve vzduchu. Podle našich dat navíc ujede balíček doručovaný do AlzaBoxu o 30 % kratší trasu než ten, který se doručuje zákazníkovi na adresu. Jeho uhlíková stopa je tak nižší,“ vysvětluje Eliška Čeřovská. Navíc díky 24hodinovému provozu AlzaBoxů může Alza zajišťovat efektivní distribuci mimo dopravní špičku. Instalace AlzaBoxů také přispívá k redukci počtu zásilek doručovaných na konkrétní adresu o 35 %.

Výdejní boxy disponují statisíci schránkami

Zákazníci v Česku, na Slovensku a v Maďarsku mohou využít dohromady už bezmála 293 tisíc jednotlivých výdejních schránek. „V Česku máme aktuálně 1 766 AlzaBoxů. Od ledna roku 2024 jsme ve všech regionech postavili celkem 193 nových, čímž se síť rozšířila o 22 099 schránek. Rozšíření proběhlo u 27 AlzaBoxů o celkem 81 modulů. Jeden modul má přibližně 11 schránek,“ upozorňuje Čeřovská.

AlzaBoxy fungují 24 hodin 7 dní v týdnu a jsou první sítí výdejních míst, do které nabízí možnost doručení všichni klíčoví balíkoví dopravci. „AlzaBoxy na všech trzích dohromady nyní disponují měsíční doručovací kapacitou více než 8 miliónů balíčků a tento počet neustále narůstá,“ říká Čeřovská a dodává, že do AlzaBoxů zamíří 58,2 % všech objednávek z Alzy. „Využitím výdejních boxů šetříte planetu. Děkujeme,“ vzkazuje Čeřovská.

Alza loni na podzim provedla vlastní dotazníkový průzkum, ve kterém zjistila, že 80 %1 jejích zákazníků využívá doručování objednávek do AlzaBoxů. „Doručení do druhého dne je úžasné, zboží kvalitní, předobjednané zboží chodí dříve než u ostatních prodejců,“ píše na webu Heureka.cz zákaznice Simonakladno. Také zákazník MILANOOK byl s doručením do AlzaBoxu spokojený: „Za mě velká spokojenost, mile mě překvapila rychlost doručení do AlzaBoxu. Večer jsem objednal a ráno v 6 hodin zásilku vyzvedl. Nákup zde mohu doporučit.“

Nejčastějším faktorem objednání zboží do AlzaBoxu je časová flexibilita vyzvednutí, tu zvolilo 73 %2 zákazníků, dále rychlost dodání (68 %) a jednoduchost vyzvednutí (64 %). Ti, kteří dávají přednost jinému způsobu doručení, uvedli jako nejoblíbenější osobní odběr na pobočce. Nejčastějším důvodem pro nezvolení AlzaBoxu pro vyzvednutí je vzdálenost AlzaBoxu od domova (30 %3) či preference osobního kontaktu při vyzvedávání zboží (29 %).

Environmentální vyúčtování

Společnost Alza.cz pečuje o životní prostředí i dalším způsobem. V roce 2023 odevzdala ke zpětnému odběru téměř 696 tun elektrozařízení. „Zákazníci mohou při nákupu nového zboží bezplatně odevzdat elektrospotřebiče stejného typu na kterékoliv z našich prodejen, tedy kus za kus. Spotřebiče, u nichž nepřesahuje ani jeden z vnějších rozměrů 25 cm, mohou odevzdat i bez povinnosti nákupu,“ říká Čeřovská. Alza od zákazníků odebírá i velké domácí spotřebiče, a to při zakoupení spotřebiče nového v rámci služby Vyneseme. Zapojíme.

Zdroj: www.alza.cz

Alza

Alza vylepšuje své služby pro firemní zákazníky

Praha, 30.1.2023 - Speciální program Alza pro firmy již několik let nabízí firemním zákazníkům unikátní službu, která kombinuje širokou nabídku produktů se speciálními cenami a výhodnými funkcemi. Nyní se e-shop rozhodl srovnat podmínky pro vracení zboží během 14denní lhůty. Díky tomu mohou i firmy a podnikatelé vrátit nepoužité zboží do 14 dní bez udání důvodu a bez poplatků, stejně jako mají ze zákona tuto možnost koncoví zákazníci.

Alza

Alza slaví dvanáct měsíců od zavedení novinky v programu Alza pro firmy, je jí dvouletá záruka na cokoli

Praha 30. 4. 2024 – Je to 12 měsíců, co firemní zákazníci na Alze začali nakupovat s výhodami běžných spotřebitelů. Společnost Alza od loňského dubna v rámci programu Alza pro firmy nabízí podnikatelům nejen nákupy na splatnost a možnost získat výhodnější ceny, ale i minimálně dvouletou záruku na veškeré zboží, stejně jako koncovým zákazníkům. A další zajímavé benefity.