Makro··4 min

Ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav společně s makro ČR mění, co pacienti dostávají na talíř

Makro

Makro

Makro (stylizováno makro) je řetězec velkoobchodních prodejen typu cash and carry. Držitelem značky makro je v kontinentální Evropě německá obchodní skupina Metro. V České republice makro provozuje 13 prodejen a je partnerem franšízového řetězce Můj obchod. V účetním roce 2020–2021 mělo makro v Česku tržby 26,220 mld. Kč, a bylo tak 8. největším obchodním řetězcem podle žebříčku Top 50 českého obchodu časopisu Zboží a prodej.

Tisková zpráva

Dalších padesát kuchařů a kuchařek úspěšně absolvovalo dnes v Makro Akademii odborný kurz zaměřený na zvyšování kvality nemocniční stravy. Celkem se jarních vzdělávacích kurzů zúčastnilo už více než 100 kuchařek a kuchařů z nemocnic z celé České republiky. Kurzy vycházejí ze spolupráce mezi makro ČR a Státním zdravotním ústavem a spadají pod aktivity realizované Mezirezortní pracovní skupinou pro institucionální stravování Ministerstva zdravotnictví.

„V nemocnicích se každý den podává přes 100 tisíc jídel a každé z nich je příležitostí, jak z jídla udělat kvalitní součást léčby, nejen nutnou povinnost vydat stravu“, uvedl ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR a dodal: „V poslední době jsem byl několikrát hospitalizován – a musím říct, že jídlo vůbec nebylo špatné. Věřím, že školení, která jsme v rámci mezirezortní skupiny pro institucionální stravování společně s Makro Akademií připravili, budou kuchaře a kuchařky inspirovat a posouvat dál.“

Klíčovým přínosem kurzů je úzká spolupráce mezi kuchaři a nutričními terapeuty, která je zásadní pro to, aby nemocniční jídlo bylo nejen výživově správné, ale i chutné a pacienti měli chuť jej sníst. V zázemí Makro Akademie se tentokrát intenzivně pracovalo s principy tzv. šetřící diety. Účastníci připravovali nemocniční jídla od polévek přes hlavní chody až po dezerty. Kurzy vedli zkušení odborníci: Miroslav Krotký (vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Na Homolce a Fakultní nemocnice v Motole), Pavlína Vránová (vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Havířov) a kuchařské týmy z Makro Akademie i obou nemocnic. Teorie tak byla přímo propojena s praktickými ukázkami kvalitního vaření a prezentací výsledků.

„Kvalitní suroviny jsou základem všeho – chuti i zdraví. Jakkoliv jsou našimi partnery hlavně nákupčí a obchodní týmy, podporujeme vzdělávání kuchařek a kuchařů v nemocnicích a institucích“, říká Jiří Nehasil, generální ředitel makro ČR a doplnil zkušenost z nemocniční kuchyně: „Je to náročná a málo viditelná práce, která si zaslouží velké ocenění a respekt. Proto se hrdě účastníme projektu, který práci ve velké kuchyni ocení, podpoří a kvalitními surovinami a dobrými recepty inspiruje stále více kuchařů a kuchařek nejen v nemocnicích.“

Makro ČR se dlouhodobě podílí na rozvoji institucionálního stravování nejen jako dodavatel, ale také jako vzdělávací partner, který v Makro Akademii poskytuje zázemí pro řadu odborných školení a inspiraci pro sdílení dobré praxe.

***

Velkoobchod makro ČR dlouhodobě poskytuje své služby v prodeji potravinářského i nepotravinářského sortimentu. Za 25 let existence na českém trhu se makro ČR stalo silným a důležitým partnerem restaurací, hotelů a stravovacích zařízení (HoReCa) i nezávislých obchodníků (Traders). Makro ČR má po celé České republice přes 650 000 zákazníků, kteří těží z unikátního multikanálového mixu velkoobchodu. Zákazníci si mohou vybrat, zda budou zboží nakupovat v jednom z velkoformátových obchodů, nebo si ho nechají doručit – vše za pomoci digitálních řešení. Mimo to je makro ČR důležitým hráčem na poli udržitelnosti. Díky iniciativě České pole se makro ČR snaží do české gastronomie vrátit a rozvíjet tradiční produkty českého zemědělství a společně usilovat o jejich místo v české kultuře i gastronomii.

Makro ČR je součástí globální sítě METRO AG se zastoupením ve více než 30 zemích. Společnost METRO má po celém světě přes 17 milionů zákazníků, kteří mohou využít velkoformátových obchodů. Více informací naleznete na: https://www.makro.cz/

Pro více informací kontaktujte:

Nikola Formanová

Vedoucí komunikace makro ČR

tel.: +420 603 850 320

e-mail: [email protected]

www.makro.cz

www.facebook.com/makro.cz

www.linkedin.com/company/makro-cr/

Tisková zpráva ke stažení

Zdroj: www.makro.cz

Další články

Další články od Makro

Ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav společně s makro ČR mění, co pacienti dostávají na talíř

Ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav společně s makro ČR mění, co pacienti dostávají na talíř

Dalších padesát kuchařů a kuchařek úspěšně absolvovalo dnes v Makro Akademii odborný kurz zaměřený na zvyšování kvality nemocniční stravy. Celkem se jarních vzdělávacích kurzů zúčastnilo už více než 100 kuchařek a kuchařů z nemocnic z celé České republiky. Kurzy vycházejí ze spolupráce mezi makro ČR a Státním zdravotním ústavem a spadají pod aktivity realizované Mezirezortní pracovní skupinou pro institucionální stravování Ministerstva zdravotnictví.
| Makro
V Makro ČR se dnes diskutovalo o toleranci a respektu v rámci Evropského měsíce diverzity

V Makro ČR se dnes diskutovalo o toleranci a respektu v rámci Evropského měsíce diverzity

Dnes probíhá v makro ČR druhý ročník inspirativního setkání „Vstříc rozmanitosti“ v rámci Evropského měsíce diverzity, které se zaměřuje na témata tolerance, respektu a vnímavosti na pracovišti. Vystoupila řada inspirativních hostů, například atletka Denisa Helceletová, která se podělila o rovnováhu mezi mateřstvím a kariérou, paralympionik Jiří Ježek, který promluvil o odolnosti, respektu a zdolávání překážek a zaměstnanci makro ČR z různých generací a regionů, kteří sdíleli své osobní příběhy a zkušenosti.
| Makro
Makro a Lukáš Hejlík představují nové tipy na skvělé podniky pro sezónu 2025

Makro a Lukáš Hejlík představují nové tipy na skvělé podniky pro sezónu 2025

Projekt NADĚJE ČESKÉ GASTROSCÉNY, dlouhodobá a úspěšná iniciativa společnosti makro ČR, dnes vstupuje do další fáze. Ve spolupráci s ambasadorem projektu Lukášem Hejlíkem, hercem a gastro influencerem, přináší makro ČR výběr patnácti nadějných gastronomických osobností z různých koutů republiky, které spojuje talent, autenticita a láska k poctivým surovinám. Série jejich medailonků, rozhovorů a tipů na nejlepší lokální podniky právě startuje na instagramu @lukashejlik. Formou navazuje na úspěšnou anketu 90 vteřin.
| Makro
Czech Food Expo 2025 hostí iniciativu České pole, která vrací českou úrodu do gastronomie

Czech Food Expo 2025 hostí iniciativu České pole, která vrací českou úrodu do gastronomie

Brambory, kmín, okurky a zelí z Českého pole, provoněné jako nedělní oběd u babičky, ale zároveň reflektující moderní přístup k zemědělství i gastronomii. To vše mohou ochutnat návštěvníci veletrhu Czech Food Expo, který právě probíhá v Českých Budějovicích. Společnost makro ČR se v pavilonu T1 představí s oceňovanou iniciativou České pole – platformou, která propojuje farmáře, oborové svazy, akademické partnery i profesionální gastronomii. Na místě budou k vidění a ochutnání nejen produkty, které se v rámci iniciativy podařilo vypěstovat a které nacházejí cestu zpět na talíře českých profesionálních i amatérských kuchyní, ale i pestrý doprovodný program.
| Makro
Makro ČR uvádí novou letní řadu zmrzlin Fine Life, která osvěží trh

Makro ČR uvádí novou letní řadu zmrzlin Fine Life, která osvěží trh

Makro ČR přináší na český trh vlastní značku zmrzlin a nanuků Fine Life, které se mohou směle postavit vedle zavedených A-brandů. Nová řada, určená především pro segment maloobchodu a HoReCa, nabízí celkem 17 druhů zmrzlin, z nichž 14 jsou úplné novinky
| Makro
Jarní Sbírka potravin prokázala, že Češi mají srdce na správném místě

Jarní Sbírka potravin prokázala, že Češi mají srdce na správném místě

Jarní kolo Sbírky potravin opět ukázalo, že Češi mají srdce na pravém místě. Darovali celkem 518 tun pomoci, z toho 464 tun potravin, což odpovídá 928 000 porcím jídla, a 54 tun hygienických potřeb. Klíčovým prvkem celé akce bylo nasazení více než 5 100 dobrovolníků v rekordním počtu obchodů – bez jejich pomoci by tato sbírka nemohla fungovat v takovém rozsahu.
| Makro
MAKRO Czech Gastro Fest 2025: Rekordní návštěvnost, světové hvězdy, tisíce ochutnávek a inspirace pro celý obor gastronomie

MAKRO Czech Gastro Fest 2025: Rekordní návštěvnost, světové hvězdy, tisíce ochutnávek a inspirace pro celý obor gastronomie

MAKRO Czech Gastro Fest 2025, největší gastronomická událost v České republice, který se konal 4.–5. dubna, přilákal rekordních 16 000 návštěvníků. Na festivalu vystoupilo přes 200 odborníků a řečníků, zúčastnilo se ho více než 100 partnerů a vystavovatelů a rozdalo se desítky tisíc degustačních porcí. Vyprodané O2 universum se díky tomu na dva dny proměnilo ve středobod české i světové gastronomie.
| Makro
Zdeněk Pohlreich oceněn Cenou za celoživotní přínos české gastronomii na MAKRO Czech Gastro Festu 2025

Zdeněk Pohlreich oceněn Cenou za celoživotní přínos české gastronomii na MAKRO Czech Gastro Festu 2025

Na slavnostním zahájení 3. ročníku MAKRO Czech Gastro Festu, konaném v pražském O2 universu, byl dnes šéfkuchař Zdeněk Pohlreich oceněn Cenou za celoživotní přínos české gastronomii. Toto prestižní ocenění mu předal prezident festivalu a generální ředitel makro ČR, Jiří Nehasil, jako uznání za jeho mnohaletou práci v oblasti vzdělávání a propagace kvality české kuchyně napříč regiony České republiky.
| Makro
MAKRO Czech Gastro Fest 2025: Vrcholná gastronomická událost roku přináší světové šéfkuchaře a bohatý program

MAKRO Czech Gastro Fest 2025: Vrcholná gastronomická událost roku přináší světové šéfkuchaře a bohatý program

Ve dnech 4. a 5. dubna 2025 se pražské O2 universum stane centrem kulinářského umění při třetím ročníku MAKRO Czech Gastro Festu 2025. Festival nabídne pestrý program pro profesionály i nadšence gastronomie, včetně kuchařských show, odborných diskusí a soutěží.
| Makro
Makro ČR úspěšně představilo kampaň „m“ na Career Expo Praha

Makro ČR úspěšně představilo kampaň „m“ na Career Expo Praha

Praha, 17. 3. – Makro ČR se v minulých dnech zúčastnilo největšího festivalu kariérních příležitostí v Praze. Na interaktivním stánku představilo svou employer branding strategii „m“, firemní kulturu, rozvojové příležitosti a závazek k diverzitě. Claim expozice „Berem vás takový, jaký jste“ podtrhl otevřenost vůči různorodým talentům a individuálním schopnostem.
| Makro