Víkend ve znamení MAKRO CZECH GASTRO FEST 2

|

Dnes a zítra se potkají na jednom místě špičky české gastronomie, odborníci, dodavatelé, hoteliéři, kuchaři, cukráři, barmani a baristé se studenty a odbornou i laickou veřejností, aby si předali zkušenosti a představili veřejnosti to nejlepší, co je dnes možné v české gastronomii zažít a objevit. Festival nabídne stovky degustačních porcí od nejlepších českých kuchařů, unikátní dezerty i drinky.

„To, co znamená karlovarský filmový festival pro kvalitní film a kulturu obecně, budujeme pod značkou MAKRO CZECH GASTRO FEST pro kvalitní jídlo a gastronomii. My v makro ČR víme, jak je důležité vybudovat národní platformu, která poskytne prostor všem gastronomickým subjektům se setkávat, sdílet své zkušenosti i názory a vidět naživo to nejlepší, co česká kuchyně nabízí i novinky ze zahraničí,“ říká generální ředitel makro ČR Jiří Nehasil a dodává: „Zatímco pátek je na festivalu určen převážně odborné veřejnosti, v sobotu se těšíme na všechny malé i velké milovníky dobrého jídla a pití. Myslím, že každý gurmán bude nadšen z množství degustací, které jsou inspirovány posledními gastro trendy.“

Bohatý program druhého ročníku MAKRO CZECH GASTRO FEST najdou návštěvníci přehledně na webové stránce www.makroczechgastrofest.cz a v aplikaci Moje makro, kterou si mohou stáhnout i bez makro registrace. Díky ní budou mít detailní plán festivalu přímo ve svém mobilu. Vstupenky na sobotu jsou stále v prodeji online i na místě a pro děti do 12 let jsou za 1 Kč.

Na hlavním pódiu festivalu pod názvem Makro stage, v sekci Fresh market, bude po oba dny probíhat program plný kuchařských show za doprovodu moderátorů Pavla Cejnara a Markéty Hrubešové. Své postřehy a komentáře k tomu doplní ambasadoři Karel Kovy Kovář a Zdeněk Pohlreich. Kulinářské umění na hlavním pódiu předvede Kristína Nemčková, sous-chef michelinské restaurace Geranium, která bude inspirací, jak vařit z loupaného česneku z programu Chytrý kuchař. Připraví plněná kuřecí křídla s glazovanou omáčkou, s česnekovým pyré a chipsem z česneku servírované jako finger foods. Konstantin Filippou, hvězda rakouské gastronomie, držitel dvou michelinských hvězd a pěti čepic, představí nový koncept hodnocení v České republice Gault Millau. Kuchařská show, kde je hlavní ingrediencí ryba, bude v podání Lukáše Čarného, ambasadora makro akademie, a Jakuba Horáka, vítěze Washoku World Challenge 2023, který poté předvede návštěvníkům trimování velkého tuňáka.

Street Food sekce, pod záštitou České foodtruckové asociace, si připravila inspirativní přednášku Petera Szamuhela alias Buchecka s tématem „Jak začít a udržet podnikání“. K ochutnání budou mexické taco speciality od Radka Příhonského, americké BBQ od Take Eat EZ či autentický indický street food z food trucku Laziz. Makro akademie připraví šťavnaté burgery z kvalitního masa vlastní výroby s hranolky z Iniciativy ČESKÉ POLE.

George Němec naučí v barové sekci, jak namíchat z ginu, kordialu z čerstvého bobkového listu, citrusové esence a saline solution signature drink Laurus Gimlet.

Barmanská show pod taktovkou Tomáše Melzera ukáže míchání makro signature drinků z likéru RIOBA Aperitivo a pálenky Frux. Zajímavá bude i panelová diskuze na téma: „Hotelové bary u nás konečně dohánějí svět!“

V kávové sekci startují v pátek soutěže Czech Latte Art Championship a Barista Junior, dále zde budou probíhat cuppingy výběrových pražíren, například Nordbeans a Candycane coffee. Velmi lákavá bude přednáška na téma „Budoucnost kávové kultury“. To vše doplní jedinečný dezert od Vlada Ryasnyyho, který ochutnáte pouze na stánku Kavárna RIOBA.

Novinkou na MAKRO CZECH GASTRO FEST 2 je možnost zúčastnit se exkluzivních kurzů MasterClass. Tyto kurzy si lze objednat předem na webových stránkách makro akademie, a to nejpozději hodinu před začátkem konkrétního kurzu. Na MasterClass Zdeněk Pohlreich zodpoví všechny otázky o podnikání, Kristína Nemčková ukáže, jak využívat tradiční české suroviny, tajemství dokonalých vietnamských rolek odhalí Kevin Ngu, jak připravit moderní sashimi objasní Jakub Horák. Slepou ochutnávkou českých vín provede národní someliérka Klára Kollárová a mnohonásobně oceňovaný Jakub Přibyl představí výběrová vína řady Sommelier Select. Barman Jakub Šebek zasvětí zájemce do tajů pokročilé mixologie a ukáže, jak ji zvládnout i doma. A nakonec se lze pomocí virtuální reality dostat do míst pivovaru, kam se běžný smrtelník nepodívá. Průvodcem bude obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Martin Hložek.

Příloha č. 1

A co si MAKRO CZECH GASTRO FEST připravil pro návštěvníky na sobotu?

Výběr z nejzajímavějších ochutnávek napříč sekcemi

Fresh market ryby:​

​Ústřice 10:00–12:00

Tuňák 14:00–16:00

Fresh market maso a uzeniny:

Tataráky​ 11:00–15:00

Hot dogy 12:00–14:00

​Fresh market sýry:

Fondue ​14:00 a 16:00

Street food po celý den:​

Mexické taco speciality od Radka Příhonského

Americké BBQ od Take Eat EZ

Autentický indický street food z food trucku Laziz

Šťavnaté burgery a hranolky z Iniciativy ČESKÉ POLE od makro akademie

Kavárna po celý den:​

Signature dezert od Vlada Ryasnyyho z oblíbených ingrediencí Zdeňka Pohlreicha – hořké čokolády a malin

Tipy na nejzajímavější show, diskuze a další

Makro stage:​

Talkshow – Kovy, Zdeněk Pohlreich a další 10:30 – 11:00

Kuchařská show/maso – Radek Příhonský a Jitka Ulihrachová 11:00 – 12:00

Trimování tuňáka – Jakub Horák Od 13:30

Kuchařská show s dezertem z ananasu – Helena Fléglová a Vlad Ryasnyy 15:30 –16:30

​Barová sekce:

Koktejly starší než Národní divadlo! – Tomáš Mozr, barový historik a koktejlový nadšenec 15:00 – 16:00

Street food sekce:​

Sociální sítě – bez toho to nejde, panelová diskuze 14:30 – 15:15

Kávová sekce:
Workshop Latte Art pro začátečníky – Ondřej Štokl 10:30 – 11:30

Czech Latte Art Championship 2024 & Barista Junior 2024 10:30 – 18:00

Přednáška Jak se připravit na baristické mistrovství světa s Romanem Nejedlým, aktuálním vítězem Czech Barista Championship 2024 a majitelem pražírny Fiftybeans 12:30 – 13:20

Sekce hotel:​

Hotelová snídaně 10:30 – 11:30

GastroTek:​
Mladá generace a technologie a jejich využití pro business, Petr Mára 10:45 – 11:15

Ženy v gastru, panelová diskuze – Miluše Makó (Green table), Eliška Hromková, Helena Fléglová (HF Pastry Academy), Iveta Fabešová (Werichova vila by IF), Klára Kollárová (Národní vinařské centrum), Jana Havrdová (Hospodářská komora), Aneta Martíšková 14:00 – 14:45

MAKRO CZECH GASTRO FEST se koná pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného a ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, Českou Food Truck Asociací, Specialty Cofee Asociation, Food’n Beverage Foundation, George Němec & co., Pytloun Hotels a dalšími partnery.

​​

***

​​

Velkoobchod makro ČR dlouhodobě poskytuje své služby v prodeji potravinářského i nepotravinářského sortimentu. Za 25 let existence na českém trhu se makro ČR stalo silným a důležitým partnerem restaurací, hotelů a stravovacích zařízení (HoReCa) i nezávislých obchodníků (Traders). Makro ČR má po celé České republice přes 650 000 zákazníků, kteří těží z unikátního multikanálového mixu velkoobchodu. Zákazníci si mohou vybrat, zda budou zboží nakupovat v jednom z velkoformátových obchodů nebo si je nechají doručit – vše za pomoci digitálních řešení. Mimo to je makro ČR důležitým hráčem na poli udržitelnosti. Díky Iniciativě ČESKÉ POLE se makro ČR snaží do české gastronomie vrátit a rozvíjet tradiční produkty českého zemědělství a společně usilovat o jejich místo v české kultuře i gastronomii.

Makro ČR je součástí globální sítě METRO AG se zastoupením ve více než 30 zemích. Společnost METRO má po celém světě přes 17 milionů zákazníků, kteří mohou využít velkoformátových obchodů. Více informací naleznete na: https://www.makro.cz/

Pro více informací kontaktujte:

Pavla Pokorná

FleishmanHillard

tel.: +420 777 228 276

e-mail: [email protected]

Nikola Formanová

Vedoucí komunikace makro ČR

tel.: +420 603 850 320

e-mail: [email protected]

www.makro.cz

www.facebook.com/makro.cz

www.twitter.com/makrocr

Zdroj: www.makro.cz

Jídlo z restaurací je první, na čem teď lidé šetří. Česká gastronomie má přesto šanci těžké časy ustát. Řešení makro ČR ukazují, jak.

České jídelny a restaurace jsou dále pod tlakem. Poté co většina z nich vydržela náročné období pandemie, musí se nyní vyrovnávat se změnami v přístupu zákazníků kvůli zdražování. Mezi pěti nejčastějšími položkami, na kterých lidé šetří, jsou z oblasti gastronomie hned dvě – stravování mimo domov a rozvozy jídla. Na restaurace Češi přesto nezanevřeli, chodí do nich ale méně často a poptávají levnější jídla. Ustát obtížnou situaci teď provozovatelům pomáhají i řešení makro ČR.

Aliance Můj obchod pod záštitou makro ČR otevřela druhou prodejnu s neomezenými nákupy v režimu 24/7

Dostupnost základních služeb na českém venkově je dlouhodobým tématem především v souvislosti se zavíráním malých neorganizovaných prodejen v menších městech a vesnicích. Společnost makro ČR se rozhodla jít proti tomuto trendu a v rámci své sítě Můj obchod nabídnout prodejnám odbornou pomoc při zavádění prodeje v režimu 24/7, který dovoluje nákupy v místě bydliště a kdykoli. První prodejna tohoto typu úspěšně funguje několik měsíců v Bystré na Frýdecko-Místecku a druhá se otevřela v pátek 26. 4. v obci Krpy na Mělnicku.

Největší gastronomický festival v Česku MAKRO CZECH GASTRO FEST navštívilo 15 000 lidí

Druhý ročník MAKRO CZECH GASTRO FEST překonal očekávání. Celkem 15 000 návštěvníků, 200 řečníků, 90 vystavovatelů a přes 50 000 ochutnávek! To byl pátek 12. a sobota 13. dubna 2024 v pražském O2 universu. Nejen milovníci dobrého jídla a pití, ale také špičky české gastronomie, odborníci, dodavatelé, hoteliéři, kuchaři, cukráři, barmani, baristé a studenti zde mohli v rámci těchto dvou dnů aktivně diskutovat a zároveň ukázat a okusit, co je dnes v české gastronomii možné zažít a kam se posouvají trendy.