ČSOB··7 min

Průzkum: 92 % lidí o státní příspěvek na penzijku přijít nehodlá

ČSOB

ČSOB

Československá obchodní banka, a. s., známá pod zkratkou ČSOB, je bankovní instituce působící na českém a slovenském trhu finančních služeb a řídící osoba stejnojmenného koncernu. Poskytuje bankovní a další finanční služby fyzickým osobám, podnikatelským subjektům, korporátním a institucionálním klientům.

Tisková zpráva

1. červenec letošního roku přináší v oblasti penzijního spoření několik zásadních změn. Jde zejména o změny výše minimálního a maximálního příspěvku lidí v závislosti na výši státního příspěvku. To, jak se k připravovaným novinkám staví lidé, zjišťoval průzkum ČSOB Penzijní společnosti, který pro společnost vypracovala agentura pro výzkum trhu STEM/MARK. Z něj je mimo jiné zřejmé, že drtivá většina lidí má v plánu si svůj měsíční příspěvek navýšit tak, aby o státní podporu nepřišla.

„Celkem 92 % respondentů, kteří si dosud spořili částku do 500 Kč měsíčně a do července by neměli nárok ani na nejnižší státní příspěvek v průzkumu deklarovalo, že si nově částku zvýší v intervalu od 500 do 999 Kč. Dobrou zprávou z průzkumu také je, že kvůli změnám v příspěvcích k penzijnímu připojištění uvažuje pouze 17 % lidé o tom, že by úplně spořit přestali,“ říká Jan Bruder, obchodní a marketingový ředitel ČSOB Penzijní společnosti.

Z průzkumu agentury STEM/MARK dále vyplynulo, že zvýšení spořící částky alespoň na 500 Kč měsíčně plánují od tohoto července dvě pětiny dotázaných (41 %) z těch, kteří si doposud spořili částku nižší. Zvýšení spořící částky alespoň na 1 700 Kč měsíčně plánuje čtvrtina z těch, kteří v současné době spoří 500 až 1 699 Kč. Jedno procento dotázaných si bude spořit 3 000 - 5 000 Kč měsíčně. „Z těch, kteří v současné době již spoří více než 1 700 Kč měsíčně, což je minimum pro maximální státní podporu, si necelá polovina (46 %) během minulých 12 měsíců tuto částku již zvýšila. Pouze necelých 7 % respondentů uvažuje, že by své spoření naopak snížili,“ doplňuje Jan Bruder z ČSOB Penzijní společnosti.

Úprava přijde automaticky, navýšení hlaste včas

Pokud chce člověk pobírat alespoň nějaký státní příspěvek hned od první chvíle, musí změnu nahlásit penzijní společnosti do konce června. „Důležitou informací je, že ke změně dojde zcela automaticky. To znamená, ukládáte-li si méně jak 500 Kč měsíčně, o příspěvek přijdete. Pokud chcete, aby vám státní příspěvek neklesl, je potřeba navýšit pravidelnou platbu, a to do konce června, ať už osobně na pobočce, on-line v penzijním portálu nebo přes aplikaci ČSOB Smart v mobilu,“ radí Jan Bruder z ČSOB Penzijní společnosti.

Maximální státní příspěvek na penzijní připojištění se zvýší z dosavadních 230 Kč měsíčně na 340 Kč měsíčně při měsíčním příspěvku účastníka alespoň 1 700 Kč. Nově bude státní příspěvek činit 20 % z měsíčního vkladu. Na tento příspěvek budou mít nárok lidé, kteří si měsíčně spoří alespoň 500 Kč. Hlavním cílem je motivace lidí, aby si ukládali peníze na stáří. Tato úprava se týká starých i nově uzavřených smluv.

Zrušení státních příspěvků starobním důchodcům

Klienti, kteří pobírají starobní důchod od státu nebo ho začnou pobírat po 1. červenci 2024, přestanou dostávat státní příspěvky. Rozhodující je datum přiznání starobního důchodu. Již získané státní příspěvky jim zůstanou. Ztráta nároku na státní příspěvek u lidí s přiznaným starobním důchodem by byla pro 3/5 důvodem k ukončení spoření. Pouze 38 % dotázaných by si spořili dál.

„Je dobré zmínit, že státní příspěvek není jediný benefit, který penzijko poskytuje. Pokud máte například přiznaný starobní důchod, ale pracujete nebo máte jiný příjem, můžete si díky němu snížit daně. Čím vyšší bude váš měsíční příspěvek, tím více si můžete odečíst z daňového základu - celý příspěvek se vám započítá již od první koruny. Ročně si tak můžete z daňového základu odečíst až 48 tisíc Kč. Tento limit platí pro všechny produkty, které poskytují daňové úlevy, dohromady. Každý rok si tak můžete snížit daně až o 7 200 Kč. Zároveň zůstává penzijní spoření velmi atraktivním finančním produktem z pohledu toho, jaké nadstandardní zhodnocení svým klientům nabízí,” doplňuje za ČSOB Penzijní společnost Jan Bruder.

Přehled hlavních změn v doplňkovém penzijním spoření platných od 1. 7. 2024

  • Maximální výše státního příspěvku se zvyšuje z 230 Kč na 340 Kč měsíčně. Nejvyšší státní příspěvek 340 Kč měsíčně získáte, pokud si budete měsíčně přispívat aspoň 1 700 Kč.
  • Zvyšuje dolní hranice, od které budete mít nárok na státní příspěvek, a to ze současných 300 Kč na 500 Kč měsíčně. Zvyšuje se minimální částka státního příspěvku, a to z 90 Kč na 100 Kč měsíčně.
  • Nebudou mít na státní příspěvky nárok klienti, kterým byl přiznán starobní důchod.

Pro připomenutí přikládáme i přehled hlavních změn v doplňkovém penzijním spoření platných od 1. 1. 2024

  • Od daňového základu je možné odečíst až 48 000 Kč a výsledná daň se sníží až o 7 200 Kč ročně. Sleva je společná pro všechny daňově podporované produkty spoření na stáří dohromady - tedy nejen pro penzijní spoření, ale i pro životní pojištění nebo dlouhodobý investiční produkt. Bude na vás, zda si slevu uplatníte na jeden, dva nebo všechny produkty dohromady.
  • U nově uzavíraných smluv se prodloužila povinná minimální doba spoření, po kterou si musíte spořit, abyste získali nárok na řádnou výplatu úspor z penzijního spoření např. formou penze nebo jednorázového vyrovnání. Místo předchozích 5 let (60 měsíců) je možné penzijko řádně ukončit nejdříve po 10 letech (120 měsících).
  • Zákon nově umožňuje našim mladým klientům požádat o částečné obytné u dětských smluv (částečnou výplatu naspořených peněz) ve lhůtě 24 měsíců od okamžiku, kdy dosáhnou 18 let. Dříve bylo možné požádat pouze v roce, kdy klient dosáhl plnoletosti.

Zdroj: www.csob.cz

Další články

Další články od ČSOB

Do Zelené výzvy ČSOB a Mastercard se zapojil rekordní počet bank, pojišťoven a dalších institucí z finančního trhu

Do Zelené výzvy ČSOB a Mastercard se zapojil rekordní počet bank, pojišťoven a dalších institucí z finančního trhu

Konec letních prázdnin znamená pro školáky návrat do lavic, pro zaměstnance finančního sektoru zase příležitost zapojit se do udržitelného dojíždění do práce. Od 2. září se začínají sčítat kilometry ve třetím ročníku Zelené výzvy s podtitulem Objevte nové cesty do práce, kterou vyhlásily společnosti ČSOB a Mastercard. Letos poprvé oslovily i pojišťovny a i díky tomu už na startu padl rekord – přihlásilo se totiž dvakrát více institucí než vloni. Objevovat a soupeřit se bude až do 30. října.
| ČSOB
Úřad práce ČR a Skupina ČSOB spojily síly: podpoří společně efektivnější pracovní trh

Úřad práce ČR a Skupina ČSOB spojily síly: podpoří společně efektivnější pracovní trh

Úřad práce ČR a bankopojištovací skupina ČSOB chtějí společnými silami podpořit atraktivitu České republiky v mezinárodním srovnání a pomoci s potřebnou transformací dodavatelské ekonomiky do ekonomiky inovativní, digitální a znalostní. Cílem tohoto unikátního partnerství největší státní pomáhající organizace a renomované soukromé instituce je podpora rozvoje naší země v oblasti vzdělávání, inovací a zefektivnění trhu práce. Plyne to z Memoranda o spolupráci, které podepsali generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek a generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.
| ČSOB
Mladí lidé upřednostňují investice a spoření – ČSOB odhaluje výsledky průzkumu v rámci nové kampaně.

Mladí lidé upřednostňují investice a spoření – ČSOB odhaluje výsledky průzkumu v rámci nové kampaně.

ČSOB za podpory Mastercard představuje kampaň zaměřenou na zástupce generace Z ve věku 18 až 26 let, která nese motto „Co bych udělal se 100 000 Kč?“. Kampaň, spojená s lákavou nabídkou založení nového běžného účtu, je doplněna o výsledky průzkumu, který odhaluje, jak by mladí lidé naložili s výhrou ve výši sto tisíc korun.
| ČSOB
ČSOB otevírá na labském nábřeží v Hradci Králové odpočinkovou zónu s říčním molem

ČSOB otevírá na labském nábřeží v Hradci Králové odpočinkovou zónu s říčním molem

Příjemné posezení u vody pro relax a odpočinek přináší obyvatelům Hradce Králové nové plovoucí molo a dřevěné schody na břehu Labe, které skupina ČSOB postavila v blízkosti své nejmodernější regionální centrály. Jedinečné rekreační místo propojuje moderní architekturu s přírodou. Projekt mola završuje několikaletou proměnu lokality u Aldisu jako centra komunitního a pracovního života v Hradci Králové.
| ČSOB
Pozor na falešné SMS o pokutách, varuje ČSOB před novým trikem kyberpodvodníků

Pozor na falešné SMS o pokutách, varuje ČSOB před novým trikem kyberpodvodníků

V posledních dnech se začal šířit nový nebezpečný druh internetových podvodů, který již tradičně cílí na důvěřivé příjemce prostřednictvím SMS zpráv. Tyto zprávy vypadají jako oficiální upozornění, ve kterých útočníci tvrdí, že dlužíte na pokutách a že je nutné je okamžitě uhradit. Ale pozor! Trik je opět důmyslný a jediná SMS zpráva může lidi připravit o velké peníze!
| ČSOB
ČSOB a Mastercard vyhlašují třetí ročník Zelené výzvy. Do udržitelného dojíždění do práce se nově zapojí i pojišťovny

ČSOB a Mastercard vyhlašují třetí ročník Zelené výzvy. Do udržitelného dojíždění do práce se nově zapojí i pojišťovny

Přesednout z auta, zvolit si k dojíždění do práce udržitelnější způsob dopravy a díky tomu objevit nová místa a zážitky. To je smyslem již třetího ročníku Zelené výzvy, kterou pořádá ČSOB spolu s Mastercard. Do přátelského soupeření zaměstnanců finančního sektoru ve sbírání zelených kilometrů na cestě do práce a z práce chtějí letos ČSOB a Mastercard zapojit ještě více institucí, včetně pojišťoven. Soutěžit se bude od 1. září do 30. října 2024 a společnost Mastercard v závislosti na počtu celkově ušetřeného CO2 podpoří obnovu světových lesů výsadbou stromů.
| ČSOB
ČSOB Index bydlení za 2. čtvrtletí: Ceny domů i bytů rostou stále rychleji

ČSOB Index bydlení za 2. čtvrtletí: Ceny domů i bytů rostou stále rychleji

Zdražování nemovitostí nabírá na rychlosti. Ceny rodinných domů ve druhém čtvrtletí stouply mezičtvrtletně o 1,5 procenta a u bytů to bylo dokonce o 0,6 procenta. U obou kategorií to byl nejrychlejší růst od obnovení trendu zvyšování cen. Vyplývá to z aktuálních výsledků ČSOB Indexu bydlení.
| ČSOB
Důchod plný odpočinku? Nikoliv. Lidé chtějí být aktivní a cestovat, ukázal průzkum

Důchod plný odpočinku? Nikoliv. Lidé chtějí být aktivní a cestovat, ukázal průzkum

ČSOB Penzijní společnost společně s agenturou STEM/MARK představila výsledky průzkumu, který se zaměřil na plány a očekávání lidí ohledně jejich důchodu. Z výsledků vyplývá, že Češi chtějí být v důchodu aktivní a cestovat. Zároveň však odhadují, že budou mít naspořeno méně, než by bylo podle jejich mínění potřeba na plnění svých plánů v penzi.
| ČSOB
ČSOB upozorňuje na nový podlý trik kyberpodvodníků. K první „investici“ zneužívají účty dobročinných firem

ČSOB upozorňuje na nový podlý trik kyberpodvodníků. K první „investici“ zneužívají účty dobročinných firem

ČSOB varuje před novou podlou taktikou z oblasti investičních podvodů. Kyberpodvodníci se v ní snaží obalamutit důvěřivce tím, že jim pro první investici nabídnou český účet, často velké dobročinné organizace, která věří, že jde o nezištný dar. Pro další a mnohem vyšší investice už jsou takto zmanipulovaným lidem nabízeny zahraniční účty, kde se po penězích slehne zem.
| ČSOB
Počet elektronicky podepsaných hypotečních úvěrů v ČSOB roste. Lidé oceňují, že nemusí ani na katastr

Počet elektronicky podepsaných hypotečních úvěrů v ČSOB roste. Lidé oceňují, že nemusí ani na katastr

Zhruba každá desátá hypotéka v ČSOB Hypoteční bance už je podepsaná elektronicky. Od března, kdy banka jako první na trhu umožnila využít k podpisu hypotečních i zástavních smluv elektronický podpis nejvyšší úrovně, podíl takto sjednaných úvěrů strmě roste. Jen v červnu klienti podepsali prostřednictvím Smart klíče a Hypoteční zóny rovnou 8,5 % všech hypoték. Nejvíce elektronicky podepsaných hypoték je na jižní Moravě, v Praze, ve východních a v severních Čechách. Také v ostatních regionech počet roste. Například ve Zlíně klienti letos v červenci podepsali elektronicky 49 % sjednaných hypoték.
| ČSOB