Přijďte do Národopisného muzea na výstavu Papírová ves

|

V Národopisném muzeu Národního muzea můžete nově od 30. září 2022 navštívit výstavu s názvem Papírová ves. Výstava poukazuje na zajímavé odborné a vědecké metody, jimiž se v minulosti, zejména v 1. polovině 20. století, dokumentovaly stavby lidové architektury.

Techniky jsou prezentovány pomocí vybraných trojrozměrných předmětů z muzejních sbírek, ukázkami z dokumentačních sbírek s akcentem na fotografický obraz, jako jsou kresby, fotografie, trojrozměrné modely, plány, fotogrammetrie, 3D skenování a modelování ve virtuálním prostoru. Návštěvníkům bude představen mimo jiné virtuální skanzen, veřejně přístupná elektronická databáze lidové architektury a mapy s odborným obsahem.

Ve výstavě se můžete těšit na některé restaurované ručně vyráběné modely lidové architektury ze sbírek Národního muzea, které představují široké spektrum technik a metod, které slouží nejen k prezentaci kulturního dědictví, ale i jeho podrobné dokumentaci. Pro srovnání budou představeny také 3D modely vznikající moderními technologiemi laserového skenování a 3D tisku.

V rámci doprovodných programů si na své přijdou jak dospělí, pro které jsou naplánované komentované prohlídky nebo přednášky, tak i děti, které si budou moci pomocí dřevěných stavebnic na motivy lidových staveb, pexesa, či omalovánek vyzkoušet své zručnosti a dovednosti.

Výstava je k vidění v Národopisném muzeu Národního muzea od 30. 9.2022 do 31. 5. 2023.

Zdroj: www.nm.cz

Národní muzeum

Do Národního muzea míří poklady čínských císařů

Návštěva české delegace vedené předsedou Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiřím Drahošem na Tchaj-wanu pro Národní muzeum znamená velký úspěch a významné rozšíření jeho zahraniční spolupráce. Otevřela se možnost uspořádat v Praze jedinečnou mezinárodní výstavu z pokladů čínských císařů ze sbírek Národního palácového muzea.

Národní muzeum

Multimediální výstava o inovacích pro udržitelnou budoucnost v Národním muzeu

V Historické budově Národního muzea bude od 12. října 2022 k vidění výstava SDGs: Innovations for a Sustainable Future. Udržitelnost jako klíčová výzva pro lidstvo a jedinečná digitální grafika na obrazovkách mobilů a tabletů – to jsou klíčové elementy nové výstavy. Projekt Českých center vznikl ve spolupráci s Technologickou agenturou ČR a Národním muzeem. Konkrétně představuje cíle udržitelného rozvoje a to, jak právě věda a inovace přispívají k jejich naplňování. Výstava pracuje s nejmodernější technologií tzv. augmentované reality.

Národní muzeum

Moderní aplikace Národního muzea je nyní dostupná i v ukrajinštině

Národní muzeum 24. srpna 2022 ve spolupráci s Českým výborem ICOM u příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny spustilo ukrajinskou verzi své aplikace pro mobilní zařízení. Spuštění aplikace proběhlo na slavnostním večeru v Národním muzeu, při kterém byla předána vlajka ICOM dalšímu pořadateli Generální konference ICOM, jímž je Dubaj. Tato akce ukončila plenární část 26. Generální konference Mezinárodní rady muzeí (ICOM). Ta právě probíhá v Praze a účastní se jí přes 3000 muzejníků z celého světa. Shromáždění prostřednictvím videonahrávky pozdravila i první dáma Ukrajiny Olena Zelenská.