Do Národního muzea míří poklady čínských císařů

|

Návštěva české delegace vedené předsedou Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiřím Drahošem na Tchaj-wanu pro Národní muzeum znamená velký úspěch a významné rozšíření jeho zahraniční spolupráce. Otevřela se možnost uspořádat v Praze jedinečnou mezinárodní výstavu z pokladů čínských císařů ze sbírek Národního palácového muzea.

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš podepsal v Taipei memoranda o porozumění s Národním palácovým muzeem a Národním tchajwanským muzeem. Na základě těchto memorand se muzea stala navzájem sesterskými muzei, které budou spolupracovat na vědeckých projektech, výstavách či stážích odborných pracovníků.

Sbírky Národního palácového muzea zahrnují předměty z osmi tisíc let dlouhé čínské historie od neolitických dob po konec říše Čching. Většina kolekce pochází z po staletí shromažďovaných sbírek čínských císařů. Zahrnuje množství vzácných bronzů, kaligrafií, obrazů, uměleckých děl z nefritu, keramiky, knih, historických dokumentů, oděvů a okrasných předmětů. Díky příslibu zapůjčit výstavu ze svých sbírek získalo Národní muzeum možnost připravit do své Historické budovy v Praze opět zcela unikátní výstavu světového významu.

„Národní muzeum slíbilo veřejnosti, že bude do České republiky přivážet výstavy skutečně světového významu. Dohodou s Národním palácovým muzeem se otevřela cesta k uspořádání jedinečné výstavy z tisíce let starých pokladů čínských císařů, které toto muzeum ve svých sbírkách uchovává. Bude potřeba vyřešit mnoho složitých problémů, ale věřím, že budeme slavit úspěch a na přelomu let 2024/2025 Praha přivítá skutečně mimořádný výstavní projekt,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Národní tchajwanské muzeum je nejstarším muzeem na Tchaj-wanu a zaznamenává jeho vývoj v oblasti antropologie, vědy o Zemi, zoologii a botanice. Společně pak s Národním muzeem připravuje na Tchaj-wan výstavu o významných českých skladatelích v rámci Roku české hudby. Česká klasická hudba je na Tchaj-wanu velice populární a výstava připravená do samého centra Taipei se jistě bude těšit značné popularitě.

Zdroj: www.nm.cz

Národní muzeum

Multimediální výstava o inovacích pro udržitelnou budoucnost v Národním muzeu

V Historické budově Národního muzea bude od 12. října 2022 k vidění výstava SDGs: Innovations for a Sustainable Future. Udržitelnost jako klíčová výzva pro lidstvo a jedinečná digitální grafika na obrazovkách mobilů a tabletů – to jsou klíčové elementy nové výstavy. Projekt Českých center vznikl ve spolupráci s Technologickou agenturou ČR a Národním muzeem. Konkrétně představuje cíle udržitelného rozvoje a to, jak právě věda a inovace přispívají k jejich naplňování. Výstava pracuje s nejmodernější technologií tzv. augmentované reality.

Národní muzeum

Moderní aplikace Národního muzea je nyní dostupná i v ukrajinštině

Národní muzeum 24. srpna 2022 ve spolupráci s Českým výborem ICOM u příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny spustilo ukrajinskou verzi své aplikace pro mobilní zařízení. Spuštění aplikace proběhlo na slavnostním večeru v Národním muzeu, při kterém byla předána vlajka ICOM dalšímu pořadateli Generální konference ICOM, jímž je Dubaj. Tato akce ukončila plenární část 26. Generální konference Mezinárodní rady muzeí (ICOM). Ta právě probíhá v Praze a účastní se jí přes 3000 muzejníků z celého světa. Shromáždění prostřednictvím videonahrávky pozdravila i první dáma Ukrajiny Olena Zelenská.

Národní muzeum

V Národním památníku na Vítkově si díky nové výstavě připomenete genocidu Romů za II. světové války

Muzeum romské kultury společně se svým specializovaným pracovištěm Centrem Romů a Sintů v Praze ve spolupráci s Národním muzeem otevírá v Národním památníku na Vítkově u příležitosti mezinárodního Dne romského holokaustu putovní výstavu s názvem Genocida Romů za II. světové války. Výstava bude k vidění do 15. prosince letošního roku. Její vernisáž je přístupná veřejnosti a proběhne 2. 8. od 17.00 v Národním památníku na Vítkově.