Díky mapě připojitelnosti EG.D získají zájemci o fotovoltaiku nově i informaci, jaký výkon si mohou

|

„Jsme jediný distributor v České republice, který tuto službu nabízí. Nová mapa je napojena na výpočty v reálném čase, je intuitivnější a přehlednější. Ale největší výhodou, kterou klienti nejvíce oceňují, je možnost si online dohledat, jaký konkrétní výkon fotovoltaické elektrárny si u svojí nemovitosti mohou nechat připojit. Jen za první měsíc od letošního spuštění využilo naši mapu připojitelnosti na 17 tisíc uživatelů, nyní už jsme na 35 tisících,“ vysvětluje Pavel Čada, místopředseda představenstva společnosti EG.D ze skupiny E.ON.

Zákazníci mají informace v reálném čase

Mapa připojitelnosti, kterou zájemci o fotovoltaiky najdou na adrese pripojitelnost.egd.cz, funguje online a pracuje s aktuálními daty v reálném čase. „Jedná se o další krok, kterým chceme našim zákazníkům vyjít vstříc. I když situace na trhu se vloni postupně stabilizovala, stále zaznamenáváme zvýšený zájem o připojování obnovitelných zdrojů energie do naší sítě. Jen vloni jsme evidovali 31 000 žádostí o připojení a dohromady jsme připojili 27 000 fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu 330 MW. Navíc se letos zákazníkům otevřou dveře ke sdílení energií a komunitní energetice, takže předpokládáme, že o fotovoltaiky bude velký zájem i do budoucna. I proto jsme mapu připojitelnosti upgradovali a uživatelsky co nejvíce zpříjemnili,“ objasňuje Libor Kolář, vedoucí rozvoje a koncepce sítě společnosti EG.D ze skupiny E.ON.

Původní verzi mapy připojitelnosti navštívilo od března do konce prosince 2023 více než 130 000 unikátních uživatelů. Novou verzi mapy připojitelnosti využilo za dva měsíce jejího fungování více než 35 000 uživatelů.

Jak mapa připojitelnosti funguje

Zájemce o obnovitelný zdroj zadá na webu pripojitelnost.egd.cz svou adresu místa připojení, potvrdí typ zařízení (např. fotovoltaika) a uvede předpokládaný výkon, který chce do sítě dodávat. Po odeslání těchto údajů se zákazníkovi zobrazí informace, zda je připojení této fotovoltaiky s vybraným výkonem do sítě na jím zadané adrese možné. Pokud ano, uvidí uživatel v zeleném poli nejen potvrzení, ale také vzdálenost od místa připojení k síti. V případě, že připojení už není možné, zobrazí se tato informace v červeném poli a zároveň systém nabídne uživateli možnost přes odkaz zažádat o připojení tzv. bezpřetokové výrobny bez možnosti dodávky do distribuční sítě formou zjednodušeného připojení mikrozdroje.

Kontakty

Lubomír Budný

tiskový mluvčí

M + 420 705 868 642

E [email protected]

Zdroj: www.eon.cz

E.ON

Majitelé pozemků zapomínají na povinné ořezy v ochranném pásmu okolo elektrického vedení

Zlomené větve, které poškodí vedení, anebo spadané stromy, jež často zpřetrhají vodiče a mnohdy vyvrátí i sloupy. Mezi nejčastější příčiny poruch na venkovním vedení, zejména při extrémním počasí, patří právě ty způsobené přerostlou vegetací v blízkosti distribuční sítě. Aby k podobným případům docházelo co nejméně, mají majitelé pozemků, kudy prochází elektrické vedení, povinnost odstraňovat porosty kolem energetické sítě a udržovat tzv. ochranné pásmo. Vlastníci pozemků v tom ale nejsou sami, údržbě ochranného pásma kolem vedení se na svém distribučním území intenzivně věnuje i společnost EG.D ze skupiny E.ON. Každoročně do těchto prací investuje více než 110 milionů korun.

E.ON

Fotovoltaika se vyplatí i po změně dotačních podmínek. E.ON vykompenzuje sníženou podporu slevou

Dotační program Nová zelená úsporám změnil od 15. února tohoto roku podmínky dotací na podporu fotovoltaických elektráren. Cílí na komplexnost, co největší využití elektřiny pro vlastní spotřebu a reaguje i na vývoj trhu. Pořízení fotovoltaické elektrárny se však vyplatí i po změně dotačních podmínek. Podle modelových výpočtů E.ONu je návratnost investovaných peněz do fotovoltaických zařízení zhruba o dva roky kratší než před rokem touto dobou, a to hlavně díky nižším pořizovacím nákladům zařízení.

E.ON

E.ON spojil síly se společností Sun construct. Společně posilují svou pozici na trhu s fotovoltaikou

Jen za loňský rok společnost E.ON Energie dodala svým klientům několik tisíc fotovoltaických elektráren. A téměř polovinu všech instalací provedla partnerská společnost Sun construct. Ta je osvědčeným a stabilním partnerem, který pokrývá širokou škálu B2C fotovoltaických řešení. Obě společnosti spolu aktuálně vztahy ještě prohlubují. E.ON Energie totiž nově získala v Sun constructu 49% podíl. Společnosti věří, že díky užší spolupráci a propojení know how budou moci pro zákazníky poskytovat ještě lepší služby v oblasti fotovoltaických řešení a zaměřit se na nové a atraktivní segmenty trhu.