ČSOB··6 min

ČSOB Index bydlení: Ceny domů, bytů i pozemků v Česku začínají opět růst. Už na nic nečekejte, radí experti

ČSOB

ČSOB

Československá obchodní banka, a. s., známá pod zkratkou ČSOB, je bankovní instituce působící na českém a slovenském trhu finančních služeb a řídící osoba stejnojmenného koncernu. Poskytuje bankovní a další finanční služby fyzickým osobám, podnikatelským subjektům, korporátním a institucionálním klientům.

Tisková zpráva

Situace na českém trhu bydlení se obrací, ceny bytů i rodinných domů se opět začínají zvyšovat a následují stejný trend u stavebních pozemků. Experti na hypotéky proto radí těm, kteří dosud s hypotékou otáleli kvůli vysokým úrokovým sazbám, aby už na nic nečekali. Opírají se mimo jiné o aktuální výsledky ČSOB Indexu bydlení, který dlouhodobě mapuje situaci na českém trhu s bydlením. V porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku zdražily byty o 0,3 procenta, rodinné domy o 1,1 procenta a pozemky o 0,7 procenta. Vývoj na trhu navíc ovlivňují i zlepšující se podmínky financování.

„Vývoj za první čtvrtletí 2024 potvrzuje, že období poklesu cen nemovitostí je definitivně za námi. Lidem, kteří uvažují nad pořízením vlastního bydlení, nelze v současné situaci doporučit nic jiného, než své rozhodnutí neodkládat. Podmínky financování se zlepšují a ceny nemovitostí v naprosté většině regionů už klesat nebudou, právě naopak. Navíc realitní trh v jarních měsících obecně oživuje, takže i z tohoto pohledu lze očekávat růst poptávky,“ říká Martin Vašek, generální ředitel a předseda představenstva ČSOB Hypoteční banky.

Ceny bytů v Česku na začátku roku otočily několikaletý záporný trend a v mezičtvrtletním srovnání se změna poprvé dostala do kladných hodnot (+ 0,3 procent). Rodinné domy rostou nejvíce (+ 1,1 procent) a u pozemků (+0,7 procent), kde je největší poptávka, je nárůst cen nejvýraznější v ročním srovnání (+ 4 procenta).

Trh s byty: stabilizace a rostoucí zájem o rodinné bydlení

Ceny bytů jsou sice stále v průměru o 3,1 procenta nižší než před rokem, lze ale očekávat, že i tento ukazatel se ještě do konce roku dostane do plusových hodnot. Nejrychleji v současné době rostou ceny bytů v Olomouckém a Jihomoravském kraji a také v Praze. Pouze ve dvou krajích – v Pardubickém a Středočeském – byl ještě zaznamenán pokles cen, ale už jen velmi mírný.

Vývoj cen bytů

čtvrtletímezičtvrtletní změna (%)index (Q1 2010 = 100)meziroční změna (%)
Q1/2023−2,5220,3−3,1 %
Q2/2023−2,1215,7
Q3/2023−1,1213,3
Q4/2023−0,2212,9
Q1/2024+0,3213,5

Na trhu novostaveb se cenová hladina stabilizovala, poskytování individuálních slev zákazníkům postupně ustupuje a naopak se u nových projektů objevují první nárůsty cen. Oživení poptávky na trhu s novými byty je nejzřetelnější v Praze a v Brně.

Nabídka starších bytů je také stabilní. Největší zájem je aktuálně o větší byty v kategorii rodinného bydlení, tedy 3+1 a 3+kk zejména v panelových domech, kde se naplno projevuje odložená poptávka po vlastním bydlení a rychleji rostou i ceny. Naopak malometrážní byty cenově stagnují, což ukazuje nedostupnost bydlení pro mladou generaci a přesun části zájemců do nájemního bydlení. Průměrná prodejní doba bytů se mírně zkrátila na 4,2 měsíce.

Oživení trhu bydlení je vidět i na meziročním nárůstu prodejů, který se ustálil na 17 procentech. Například v Ústeckém kraji, kde nižší ceny lákají zejména investory, ale vidíme ještě prudší nárůst prodejů přes 30 procent.

Rodinné domy: zájem o energeticky úsporné bydlení

Ceny rodinných domů stoupají už tři čtvrtletí po sobě a také meziroční změna se dostala do plusových hodnot.

Vývoj cen rodinných domů

čtvrtletímezičtvrtletní změna (%)index (Q1 2010 = 100)meziroční změna (%)
Q1/2023−0,1207,6+1,1 %
Q2/2023−0,6206,4
Q3/2023+0,3207,0
Q4/2023+0,3207,6
Q1/2024+1,1209,9

Poptávka domácností po rodinných domech je značná, meziroční nárůst objemu prodejů dosahuje přes 30 procent. Oproti období let 2018 – 2022 se ale stále prodává méně domů, takže trh má pořád kam růst. Evidentní je i nezájem kupujících o energeticky náročné domy.

„Jednoznačně se projevuje dopad růstu cen energií, kdy se kupující víc než kdy dřív dívají na technický stav nemovitostí. Vybírají takové, které splňují standardy moderního bydlení z pohledu energetické, a tím pádem i ekonomické náročnosti. Udržitelnost podporujeme i my a klientům nabízíme širokou nabídku produktů na financování úsporného bydlení, ať už jde o hypotéky, půjčky nebo nezajištěné úvěry,” shrnuje Martin Vašek.

Nejvíc se na začátku roku stavěly rodinné domy ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Zřetelný je také pozitivní dopad stabilizace cen stavebních materiálů na náklady na výstavbu vlastního bydlení.

Pozemky: poptávka dlouhodobě převyšuje nabídku

U pozemků vidíme stabilní růst, který meziročně dosáhl na 4 procenta a s ohledem na velkou poptávku dlouhodobě převyšující nabídku nelze v dohledné době očekávat obrat.

„S rostoucí cenou se zvyšuje zájem i o pozemky ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst. Už dávno nejde jen o Středočeský kraj a okolí Brna. Nabídku navíc bohužel mnohdy brzdí zastaralé územní plány a nedostatečná infrastruktura,“ uvádí Martin Vašek.

Vývoj cen pozemků

čtvrtletímezičtvrtletní změna (%)index (Q1 2010 = 100)meziroční změna (%)
Q1/2023+3,8289,4+4,0 %
Q2/2023+2,0295,2
Q3/2023+1,1298,5
Q4/2023+0,1298,5
Q1/2024+0,7300,9

Na cenu pozemků má vedle lokality největší vliv jejich velikost a tvar, vybavení inženýrskými sítěmi, dopravní dostupnost a občanská vybavenost v okolí. Dále pak orientace ke světovým stranám a svažitost terénu.

O ČSOB Indexu bydlení

ČSOB Index bydlení sleduje vývoj cen nemovitostí v České republice od dubna 2011 a je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti skupiny ČSOB. Původně se nazýval HB Index, změna názvu souvisí se změnami směřujícími k vytvoření ucelené nabídky finančních služeb pod jednou střechou a se silným brandem ČSOB.

Skupina ČSOB je lídrem financování bydlení na českém trhu pokrývající se svojí nabídkou a týmem zkušených expertů všechny potřeby klientů ve všech regionech. Loni financovala nové bydlení 21 500 domácnostem, když poskytla hypotéky za 39 miliard korun a úvěry ze stavebního spoření za 7 miliard korun.

Zdroj: www.csob.cz

Další články

Další články od ČSOB

Stala se generálním partnerem Univerzitní ligy ledního hokeje

Stala se generálním partnerem Univerzitní ligy ledního hokeje

ČSOB se nově stala generálním partnerem Univerzitní ligy ledního hokeje (ULLH). Partnerství potvrzuje závazek banky podporovat mladé lidi, sport i vzdělávání. Spojení s ULLH je pro ČSOB klíčové nejen z hlediska podpory mladých, ale také jako příležitost nabídnout fanouškům univerzitního hokeje unikátní výhody.
| ČSOB
Dnes je Světový den duševního zdraví: Více o něj pečujme, apeluje ČSOB Pojišťovna. Průzkum jí dává za pravdu

Dnes je Světový den duševního zdraví: Více o něj pečujme, apeluje ČSOB Pojišťovna. Průzkum jí dává za pravdu

U příležitosti Světového dne duševního zdraví upozorňuje ČSOB Pojišťovna na nejnovější statistiky týkající se stavu duševního zdraví v České republice. Průzkum, který společnost realizovala ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, odhaluje, že špatné nebo velmi špatné duševní zdraví deklaruje 16 % dospělé populace. Tyto výsledky ukazují, že duševní zdraví je otázkou, která si zaslouží větší pozornost nejen ze strany jednotlivců, ale i institucí a zaměstnavatelů.
| ČSOB
Fond ČSOB Bohatství překročil 50 miliard. I malé investice mají smysl, tvrdí experti

Fond ČSOB Bohatství překročil 50 miliard. I malé investice mají smysl, tvrdí experti

Objem investic klientů ve fondu ČSOB Bohatství překročil 50 miliard korun. Smíšený podílový fond, spravovaný přední investorskou společností ČSOB Asset Management, vyhledávají neprofesionální investoři se základními investičními znalostmi. Za posledních pět let přinesl podílníkům průměrný roční výnos 5,18 % (k 30. 9. 2024). Jeho prostřednictvím mj. investují už pátým rokem klienti ČSOB své “drobné”. Pokaždé, když zaplatí kartou, je tato částka zaokrouhlena na nejbližší vyšší hodnotu dělitelnou 20. Službu ČSOB Drobné využívá v Česku už více než 200 tisíc klientů.
| ČSOB
ČSOB s Policií ČR radí seniorům, jak se bránit kyberpodvodníkům

ČSOB s Policií ČR radí seniorům, jak se bránit kyberpodvodníkům

ČSOB společně s Policií ČR proškolila v oblasti finanční gramotnosti a kybernetické bezpečnosti už bezmála 600 tisíc lidí. V poslední době se vzdělávací akce více zaměřují na seniory, na které se kyberzločinci soustřeďují. Jedna z přednášek o taktice kyberútočníků a obraně proti jejich aktivitám se koná 3. října v pražském sídle ČSOB v rámci Setkání ambasadorů klubu Senzačních Seniorů (SenSen).
| ČSOB
Topná sezona je tu! Dny vymetených komínů upozorňují na důležitost prevence Dodržujte tzv. Komínovou vyhlášku, radí ČSOB Pojišťovna

Topná sezona je tu! Dny vymetených komínů upozorňují na důležitost prevence Dodržujte tzv. Komínovou vyhlášku, radí ČSOB Pojišťovna

V loňském roce hasiči zasahovali u celkem 1 262 požárů, které byly způsobeny špatným stavem komínů. Požáry tohoto typu jsou přitom otázkou prevence – pravidelnými kontrolami a čištěním spalinových cest, jak to stanovuje tzv. komínová vyhláška od roku 2016. Pokud majitelé nemovitostí tyto povinnosti zanedbají, riskují nejen pokuty v řádech tisíců korun, ale také možné krácení pojistného plnění od pojišťoven.
| ČSOB
Visa She’s Next startuje poprvé v Česku. Cílem je podpořit podnikatelky

Visa She’s Next startuje poprvé v Česku. Cílem je podpořit podnikatelky

Třetina podnikatelek v Česku zakládá vlastní firmy, aby získala nezávislost. Nedávný průzkum1 společnosti Visa ve spolupráci ČSOB odhaluje, že ženy v podnikání u nás limituje řada překážek. Z celkového počtu všech podnikajících osob pak u nás ženy tvoří pouze třetinu2. Právě proto zde nyní tyto společnosti představují projekt She’s Next, jehož posláním je nabídnout ženám podporu v rozvoji jejich byznysu. Silnější zapojení žen v této oblasti může mít významné ekonomické přínosy. Visa usiluje o zvýšení počtu žen, které ovládají kapitál, mají k tomuto kapitálu přístup, i žen, které z něho mohou těžit jako zaměstnankyně a zákaznice.
| ČSOB
ČSOB Pojišťovna a Onfine otevírají digitální akademii pro středoškoláky

ČSOB Pojišťovna a Onfine otevírají digitální akademii pro středoškoláky

Duševní zdraví je dnes výrazně ovlivňováno online světem a digitálními technologiemi. Tento vliv však navzdory veřejným obavám nemusí být jen negativní – mladou generaci je ale potřeba vést k tomu, aby technologie užívala vědomě a zdravě.
| ČSOB
Už více než 200 tisíc klientů nechává své drobné vydělávat u ČSOB. Nejstaršímu je 91 let, nejmladšímu 18

Už více než 200 tisíc klientů nechává své drobné vydělávat u ČSOB. Nejstaršímu je 91 let, nejmladšímu 18

V jednoduchosti je síla. Na tomto základě je postavená inovativní investiční služba ČSOB Drobné, která na začátku září, 4 roky od svého spuštění, překonala další milník: využívá ji už více než 200 tisíc klientů. Každá platba kartou se zaokrouhlí na nejbližší dvacetikorunu a tyto drobné částky se střádají a investují do vybraného investičního fondu. Klienti často využívají i funkci Turbo, která odkládané částky násobí a zvyšuje tak průběžné investice. Klienti služby ČSOB Drobné si průměrně odkládají 312 korun měsíčně.
| ČSOB
ČSOB a Ownest umožňují odložit hypotéku až o dva roky. Nové bydlení si klienti užívají hned za nájem

ČSOB a Ownest umožňují odložit hypotéku až o dva roky. Nové bydlení si klienti užívají hned za nájem

ČSOB uzavřelo partnerství se startupem Ownest, který přináší v Česku jedinečný způsob financování vlastního bydlení. Na rozdíl od tradičních hypoték, kde je potřeba mít naspořeno minimálně 10 % z ceny nemovitosti, umožňuje Ownest získat bydlení s pouhými 3 % vlastních prostředků. Klienti pak mají dva roky času na to, aby dospořili chybějící peníze, zatímco už bydlí ve svém novém domově za nájem.
| ČSOB
Program ČSOB pomáhá regionům rozšiřuje svou pomoc o speciální grantovou výzvu „Povodně 2024“, půjde na ní 5 milionů korun

Program ČSOB pomáhá regionům rozšiřuje svou pomoc o speciální grantovou výzvu „Povodně 2024“, půjde na ní 5 milionů korun

ČSOB rozšiřuje pomoc po ničivých povodních. Upravila pravidla programu ČSOB pomáhá regionům a uvolňuje tím další prostředky pro postižené oblasti. Speciální grantová výzva ČSOB pomáhá regionům: Povodně 2024 si klade za cíl podpořit aktivity neziskových organizací, obcí a místních akčních skupin na pomoc obyvatelům a obnovu veřejné infrastruktury v zasažených lokalitách. Výzva je otevřena ve všech krajích a žádosti lze podávat online až do 7. října.
| ČSOB