AAA Auto··5 min

Čínská auta letos úspěšně dobývají český trh, válcují i zavedené značky

AAA Auto

AAA Auto

Síť autocenter AAA AUTO působí na trhu již 30 let. Ze své základny v ČR expandovalo i do dalších zemí regionu. Provozuje jí společnost AURES Holdings.

Tisková zpráva

Netýká se to jen nových vozů, experti AAA AUTO hlásí také několikanásobný nárůst prodejů zánovních ojetin

Velký rozruch způsobilo v minulých dnech zavedení předběžných cel na dovoz čínských elektromobilů do Evropské unie. Experti se předhánějí v analýzách dopadů tohoto kroku na automobilový trh, stranou pozornosti ovšem zůstává, že například v Česku je dovoz čínských elektroaut okrajovou záležitostí – statistiky prodejů totiž válcují spalovací modely původem z Říše středu. Ve větších počtech už pronikají i na sekundární trh, jak ukazuje analýza expertů AAA AUTO, největší tuzemské sítě autocenter ojetých vozů.

Nejprve exkurze do prodejních statistik Svazu dovozců automobilů (SDA) za letošní první pololetí. Podle nich se za tu dobu prodalo 62 čínských vozů značek Dongfeng (DFSK), Forthing, FAW a SWM; hlavně však 2041 kusů dnes už čínské značky MG. Ta se tak dostala na 14. příčku ze všech dovážených značek a nechala za sebou zvučná jména jako Opel, Seat, Citroën, Suzuki, Audi, Tesla, Mazda, Nissan, Mitsubishi, Honda, nemluvě už vůbec třeba o skomírajícím Fiatu (329 ks) či Jeepu (230 ks). U MG to představuje v meziročním srovnání dvojnásobný nárůst, u Forthingu je to dokonce 537 procent – v loňském prvním pololetí prodal osm aut, letos 43. „Celkem tak zatím letos našlo své majitele 2 103 čínských vozů. Pouhých 131 – tedy 6,2 procenta – z nich přitom byly elektromobily, většinu zájemců tedy zlákaly klasické spalovací motory,“ bilancuje Petr Vaněček, společný generální ředitel skupiny AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna.

Ojetiny také na vzestupu

Auta ze zámoří začínají rovněž promlouvat do statistik trhu s ojetinami. Na českých inzertních serverech je v současné době nabízeno kolem pěti set čínských vozů MG (kromě nich i pár desítek původních britských MG) s cenami od 320 tisíc korun a další 90 kusů značky Dongfeng (od cca 400 tisíc korun).

A rekordní prodeje čínských značek hlásí také lídr českého sekundárního trhu AAA AUTO, v jehož 50 pobočkách je momentálně v nabídce kolem dvacítky čínských vozů značek Fengon, Forthing, Dongfeng a MG. „Zatímco loni za celý rok se u nás prodalo deset MG, letos je to už pětinásobek, 48 kusů, s cenami začínajícími pod 400 tisíci korunami. Zatímco MG ZS je přímou konkurencí Dacie Duster či Mitsubishi ASX, model HS pak cílí na městská SUV jako Škoda Karoq, Kia Sportage či Hyundai Tucson. A často je poráží díky lepší ceně a sedmileté záruce,“ říká Petr Vaněček. Ostatních čínských značek se podle něj prodávají pouhé jednotky kusů, protože se jich zatím na českém trhu mnoho nevyskytuje. „Každopádně v budoucnu čekáme masivní nárůst čínských automobilů v naší nabídce,“ dodává.

Z aktuální nabídky AAA AUTO je podle něj zajímavý například Dongfeng U-Tour, luxusní MPV, které je s najetými pouhými sedmi tisíci kilometry ve stavu nového vozu. „Je to velké sedmimístné MPV, na jejichž výrobu už evropské značky prakticky rezignovaly, příkladem budiž Ford Galaxy a S-Max či VW Sharan, Opel Zafira a další. A zatímco U-Tour stojí 800 tisíc korun, jedno z mála posledních MPV na trhu, sedmimístná verze VW Touran, přijde na bezmála 900 tisíc korun, a to mluvíme o třídu menším voze. Velikostně srovnatelné SUV Škoda Kodiaq přijde dokonce na 1,1 milionu korun,“ vypočítává Petr Vaněček.

Dongfeng tedy nabízí vůz, který může spoustu lidí oslovit, zvláště když auto má pod kapotou klasický benzinový přeplňovaný motor původem od japonského Mitsubishi. „Z objemu 1,5 litru dostává velmi slušný výkon 130 kW, ve standardu je automatická převodovka, LED světlomety, plná komfortní a bezpečnostní výbava na úrovni luxusního vozu, plus plná tříletá záruka výrobce. Podle našich zkušeností i novinářských recenzí jezdí auto velmi slušně, s přiměřenou spotřebou, zkrátka, za konkurencí nijak nezaostává. Je vidět, že čínské značky urazily ve zpracování a odladění svých výrobků obrovský kus cesty,“ dodává Vaněček.

A upozorňuje ještě na další zajímavý trend – velký zájem o dlouhodobý pronájem čínských vozů, zejména značky MG. „V naší Mototechně Drive se MG pronajmou vždy do tří dnů od uveřejnění v nabídce. V současnosti jich jezdí v naší společnosti v rámci zaměstnanecké flotily i střednědobého pronájmu zhruba stovka, nejčastěji modely HS nebo ZS. S ohledem na stále rostoucí zájem plánujeme rozšířit nabídku o dalších 250 kusů,“ doplňuje Vaněček. Měsíční pronájem MG ZS začíná na 4 399 korun bez DPH, modelu HS pak na 5 533 Kč. „Poměrně časté je, že lidé využijí možnosti nejprve si tyto vozy vyzkoušet v krátkodobém pronájmu, než se rozhodnou pro jejich koupi,“ uzavírá Petr Vaněček.

Zdroj: www.aaaauto.cz

Další články

Další články od AAA Auto

Třetí čtvrtletí potvrdilo stabilizaci sekundárního automobilového trhu – nabídka roste, ceny stagnují

Třetí čtvrtletí potvrdilo stabilizaci sekundárního automobilového trhu – nabídka roste, ceny stagnují

Ve třetím čtvrtletí letošního roku se průměrná měsíční nabídka vyšplhala přes 148 000 aut, meziročně o 15 000 aut více. Ojetina se inzerovala nejčastěji za 200 000 korun.
| AAA Auto
AAA AUTO poskytlo na pomoc při odstraňování škod po povodních na dvě desítky aut

AAA AUTO poskytlo na pomoc při odstraňování škod po povodních na dvě desítky aut

Nedávné povodně ochromily velkou část České republiky a jejich následky se budou odklízet ještě týdny, měsíce a někde i roky. Kromě finanční nebo materiální podpory a nedocenitelné pomoci dobrovolníků je zapotřebí posílit i oblast logistiky, proto AAA AUTO, největší prodejce ojetých automobilů ve střední Evropě, zapůjčil neziskovým organizacím již téměř dvě desítky automobilů.
| AAA Auto
AURES Holdings má za sebou nejsilnějších 9 měsíců, hlad po autech řeší další expanzí

AURES Holdings má za sebou nejsilnějších 9 měsíců, hlad po autech řeší další expanzí

Rekordních prodejů dosáhl největší středoevropský prodejce díky plnému zapojení AI nástrojů, od kterých čeká další rychlý růst objemu zobchodovaných vozů
| AAA Auto
AAA AUTO darovalo 100 000 korun na opravu románského kostela v Dolních Chabrech

AAA AUTO darovalo 100 000 korun na opravu románského kostela v Dolních Chabrech

Skupina AURES Holdings, provozovatel mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO, kde se ročně prodá na sto tisíc automobilů, věnovala 100 000 korun na opravu středověkého kostela Stětí sv. Jana Křtitele. Kostel stojí v Dolních Chabrech na okraji Prahy, kde je již tři desetiletí hlavní pobočka AAA AUTO a také centrála společnosti, která v pěti zemích provozuje na šedesát poboček a zastoupení a zaměstnává na tři a půl tisíce zaměstnanců.
| AAA Auto
Ceny ojetin zůstávají stabilní, jejich nabídka však v září vzrostla

Ceny ojetin zůstávají stabilní, jejich nabídka však v září vzrostla

V září mohli Češi ojetiny kupovat nejčastěji za 200 tisíc korun. Průměrná ojetina v české inzerci je dnes 11 let stará a na tachometru má lehce přes 163 tisíc km. Roste také zájem o hybridy.
| AAA Auto
Mladí s alternativními palivy neexperimentují, elektromobily je lákají, ale jsou pro ně nedostupné

Mladí s alternativními palivy neexperimentují, elektromobily je lákají, ale jsou pro ně nedostupné

Vysokoškoláci a mladí do 25 let tvoří 11 % zákazníků AAA AUTO, 51 % z nich si kupuje bez ohledu na emise dieselové automobily, a to kvůli nižší spotřebě
| AAA Auto
AAA AUTO: Vozy, které se přestaly vyrábět, žijí svůj druhý život v bazarech

AAA AUTO: Vozy, které se přestaly vyrábět, žijí svůj druhý život v bazarech

Praha, 26. 9. 2024 – Lidé je milovali, lidé je kupovali, emise je zahubily. V posledních několika letech automobilky ukončily výrobu mnoha oblíbených modelů. Nemyslíme auta, která dostala rovnocenné nástupce, jako například Škodu Rapid, kterou v roce 2019 nahradil model Scala, ale ty modely, které se „pakovaly“ bez náhrady. Dnes je proto seženete už pouze v autobazarech. Experti AAA AUTO připomínají ty nejlepší z nich a radí, co nezanedbat při jejich výběru.
| AAA Auto
Povodně a auta: pokud je voda v interiéru, raději ani nestartujte

Povodně a auta: pokud je voda v interiéru, raději ani nestartujte

Praha, 13. 9. 2024 – Poškození vodou je to nejhorší, co může automobil potkat. Záleží na tom, jak vysoko voda vystoupala, zda se dostala jen ke kolům, do interiéru nebo do motorového prostoru. Samostatnou kapitolou jsou zaplavené elektromobily – experti AAA AUTO rozhodně doporučují ani se nesnažit je nastartovat. Počítejte také s tím, že brzy po povodních se začnou povrchně opravená auta objevovat v inzerci a malých autobazarech.
| AAA Auto
Ceny ojetin jsou stabilní, jejich nabídka stále nepatrně roste

Ceny ojetin jsou stabilní, jejich nabídka stále nepatrně roste

Ceny ojetých aut dosáhly svého maxima na počátku letošního roku, nyní již čtvrtý měsíc v řadě nepřekročily hranici cenového mediánu 200 tisíc korun. Ve srovnání s červencem se srpnové ceny nezměnily, aut na trhu sice přibylo, ale pouze neznatelně, v řádu stovek kusů. Průměrně tak bylo v srpnu na sekundárním trhu nabízeno 137 825 ojetých vozů, tedy o 0,6 procenta více než o měsíc dříve – a o sedm tisíc, tedy o necelých šest procent, více než v lednu. Ukazují to analýzy skupiny AURES Holdings, provozovatele autocenter AAA AUTO a Mototechna, jejíž experti kontinuálně sledují inzertní nabídky a přinášejí relevantní obraz nabídky ojetých automobilů na trhu.
| AAA Auto
AAA AUTO díky využití generativní AI v srpnu poprvé pokořilo měsíční hranici 20 000 zobchodovaných aut

AAA AUTO díky využití generativní AI v srpnu poprvé pokořilo měsíční hranici 20 000 zobchodovaných aut

Mezinárodní síť autocenter AAA AUTO a Mototechna, kterou provozuje skupina AURES Holdings, letos za prvních osm měsíců prodala již 73 941 automobilů, meziročně o 10 % více, výkupy dosáhly 75 159 vozů
| AAA Auto