„Brambory mají své místo v české kultuře jídla a zaslouží si ho udržet. Aby toho ale bylo možné dosáhnout, je potřeba o bramborách hovořit napříč sektory. Od producentů přes distributory a obchodníky až po provozovatele restaurací i jídelen či koncové spotřebitele. Cílem kongresu je ukázat bramboru jako tradiční českou, zdravou, výhodnou a v neposlední řadě chutnou surovinu, která má své místo v tuzemské kultuře stravování,“ říká místopředseda Českého bramborářského svazu Vlastimil Rasocha.
Akce představí brambory z mnoha různých úhlů pohledu a na různá témata budou hovořit odborníci na slovo vzatí. Například profesorka Jana Dostálová ukáže, že brambory jsou ve skutečnosti mnohem zdravější, než si většina lidí myslí. Vlastimil Rasocha představí odrůdy vhodné pro gastronomii. A nebude chybět ani pohled do historie na význam brambor na českém území v podání historika Martina France.
„Pro naše zákazníky z řad restaurací, jídelen, hotelů a dalších gastronomických provozoven představují brambory základní surovinu a nedílnou součást jejich podnikání. Kromě tradičních neloupaných brambor se stále oblíbenějšími stávají různé formy předem zpracovaných brambor, jako jsou například balené loupané vcelku nebo ty předkrájené ve formě hranolek. Navíc jsme se našich gastronomických zákazníků přímo na brambory zeptali. Zajímali jsme se třeba o to, jaké pokrmy z brambor nejčastěji připravují, zda se při nákupu zajímají o odrůdu či původ brambor. Z unikátního průzkumu vzešla pozoruhodná zjištění, která budeme prezentovat přímo na kongresu,“ popisuje Jan Jindra, vedoucí nákupu čerstvých potravin makro ČR.
Cílem kongresu Česká brambora v gastronomii bude především zatraktivnění této tradiční plodiny v očích restauratérů a učinit z ní hrdinu dne. I přesto, že většina restauratérů vnímá bramboru jako nedílnou součást svého podnikání, nepovažují ji za hvězdu. Je to pro ně především chutná příloha nebo přísada do polévek. Cílem kongresu bude ukázat, že klidně i celé menu může mít základ v bramborách – nebude vůbec nudné, a navíc ještě velmi ekonomicky výhodné.
Důležitou součástí konference bude také sdílení zkušeností mezi účastníky. Diskutovat budou mezi sebou zástupci jednotlivých gastronomických sektorů z řad moderních bister, institucí, hotelů a v neposlední řadě také restaurací. Avšak kongres nezůstane jen na území České republiky či Evropy. Výkonný ředitel společnosti Potatoes USA Blair Richardson například přiblíží, jak v USA přistupují k podpoře více než 2 000 farmářských rodin, které pěstují brambory. Tuzemské zkušenosti s vracením tradičních lokálních plodin na výsluní pak okomentují zástupci Iniciativy ČESKÉ POLE. Ta usiluje o to, aby plodiny jako brambory, křen či česnek měly nadále svoje místo nejen v jídelníčku Čechů, ale také v rámci domácí zemědělské produkce.
Zdroj: www.makro.cz