Za jeden den 219 tisíc prodaných elektronických dálničních známek, v největší špičce pět za vteřinu

|

Prodej dálničních známek dosáhl za jeden den historického rekordu. Před úpravou cen bylo ve čtvrtek 29. února 2024 uhrazeno celkem 219 tisíc e-známek v hodnotě 316 milionů korun. Nejvíce úhrad dálničního poplatku proběhlo v dopoledních hodinách.

Za jeden den 219 tisíc prodaných elektronických dálničních známek, v největší špičce pět za vteřinu

Celkem bylo za poslední únorový den letošního roku prodáno 219 279 známek za 316 285 135 Kč. Přes 90,7 % úhrad proběhlo přes e-shop edalnice.cz, necelých 5,6 % skrze pobočky České pošty, 3,6 % přes čerpací stanice EuroOil a pouze 0,1 % úhrad šla přes samoobslužné kiosky.

„Poslední únorový den se v nejvyšší špičce přes web edalnice.cz prodalo až pět dálničních známek za jednu vteřinu. Od začátku letošního roku bylo zaplaceno za používání dálnic téměř dvě a půl miliardy korun za víc než dva miliony dálničních známek,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

„Systém elektronické dálniční známky prošel na konci února nejvyšší zátěží od doby jeho spuštění a funguje bez problémů. Zvýšené počty dotazů klientů odbavují v režimu 24/7 operátoři zákaznické podpory. Vše nadále monitorujeme, i s ohledem na nové funkce v systému, se zvýšenou pozorností," komentuje stav Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který systém provozuje.

Od 1. března je systém elektronických dálničních známek nově napojen na Registr silničních vozidel. Při koupi dálniční známky u vozidla registrovaného v České republice je nyní automaticky ověřeno, že vozidlo skutečně existuje, což výrazně redukuje chyby při zadávání značky. Je také automaticky doplněn pohon vozidla uvedený v registru, a tím rovnou nabídnuta příslušná sleva.

Nově je také zavedena Eko cena 25 % určená pouze pro vozidla s pohonem plug in hybrid, která mají hodnotu emisí CO2 max. 50 g/km. Eko cena 50 % je určena jen vozidlům poháněným zemním plynem nebo biometanem i v kombinaci s jiným palivem kromě LPG.

Plná cena ročního poplatku za využití dálnic je od března za 2 300 Kč, třicetidenní je za 430 Kč, desetidenní za 270 Kč a nově zaveden také jednodenní dálniční poplatek za 200 Kč. Všechny aktuální druhy dálničních známek je možné zakoupit s třicetidenním předstihem.

„Nejlepší a nejrychlejší způsob úhrady je přes oficiální státní e-shop www.edalnice.cz, na kterém zákazník nehradí žádné dodatečné poplatky. Při úhradě platební kartou, přes Apple Pay nebo Google Pay, může mít zaplaceno za pár sekund. Další možnosti nákupu jsou pobočky České pošty, čerpací stanice EuroOil (ČEPRO) nebo samoobslužné kiosky,“ doporučuje Lucie Bartáková, ředitelka sekce pro správu finančních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury, který je správcem systému.

Ministerstvo dopravy zároveň s Českou obchodní inspekcí varovalo před neoficiálními prodejními místy, které si k dálničnímu poplatku připočítávají zbytečné poplatky.

Zdroj: www.mdcr.cz

Zavádění železničního zabezpečovače ETCS běží naplno. Již 1. 1. budou další části sítě ve výhradním

Od 1. ledna 2025 začne výhradní provoz evropského zabezpečovače ETCS, ladění systému na vybraných úsecích české železnice běží naplno. Problémy, které se objevily ve zkušebním provozu, se daří úspěšně odstraňovat; ke zlepšení přispívá i důkladné testování v reálném provozu s různými vozidly. Shodli se na tom účastníci koordinační expertní skupiny, kterou svolal ministr dopravy Martin Kupka.

Česko je na dobré cestě být SMART. Brněnský URBIS přináší bezprecedentní souhru institucí

Ministerstva průmyslu a obchodu, pro místní rozvoj, životního prostředí a dopravy, Svaz měst a obcí, Jihomoravský kraj, Statutární město Brno a společnost Veletrhy Brno právě dokončily podpis společného memoranda o spolupráci. Jeho cílem je společnými silami vytvořit platformu, která napomůže zavádění inovací do území a stane se hlavním středoevropským hubem pro propojování aktérů, know-how a aktivit na poli Smart Cities. Středobodem iniciativy je veletrh URBIS v Brně a na něj navázaný rodící se projekt živé laboratoře v areálu brněnského výstaviště. Nově pojatý URBIS otevře brány zástupcům municipalit, krajů, start-upů a inovativních firem, inovačních center, univerzit, oborových sdružení, neziskových organizací i široké veřejnosti, a to již 4. až 6. června 2024.

Co pomáhá zlepšovat situaci na českých silnicích? Bodový systém, prevence i nové technologie

Rok 2024 přinesl změny v zákoně o silničním provozu, především v bodovém systému. Ten je podle druhého ročníku průzkumu Vnímání dopravní bezpečnosti České asociace pojišťoven motivací k dodržování předpisů pro 83 % řidičů. Bezpečnost na silnicích zvyšují také preventivní opatření a technologický pokrok v automobilovém průmyslu. Zvýšení bezpečnost dokládá i aktuální analýza České asociace pojišťoven. Přesto se 51 % řidičů na silnicích ani v roce 2023 necítila bezpečně.