Ministerstvo průmyslu a obchodu··7 min

Vize pro rozvoj české ekonomiky. Vláda schválila novou Hospodářskou strategii České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky (MPO) je ústřední orgán státní správy pro státní politiku v oblasti průmyslu, obchodu, surovin a ekonomických vztahů vůči zahraničí.

Tisková zpráva

Zařadit se do roku 2040 do top 10 zemí Evropské unie s nejvyšším hrubým domácím produktem (HDP) na obyvatele. To je hlavním cílem nové Hospodářské strategie, kterou schválila vláda. Strategie obsahuje více než 150 opatření v oblastech legislativy, financování, spolupráce s podnikatelským sektorem nebo kapitálového trhu.

„Česko se v posledních desetiletích díky své tvrdé práci úspěšně zařadilo mezi stabilní tržní ekonomiky Evropské unie. Nyní před sebou máme další velký úkol. Posunout českou ekonomiku ještě dál a vytvořit takové podmínky, které budou přinášet vyšší zisky. S tím nám pomůže nová Hospodářská strategie, která nezůstane jen dalším nenaplněným dokumentem, ale od prvního dne ve funkci pracuji na jejím zavádění do praxe. Spolu s odborníky jsme připravili 150 opatření, která pomohou Česko posunout mezi 10 nejvýkonnějších ekonomik Evropské unie podle výše HDP na obyvatele,“ říká ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček, který se na přípravě strategie podílel ve spolupráci s bývalým ministrem Jozefem Síkelou a jeho týmem na MPO.

Ve strategickém dokumentu se zaměřujeme zejména na to, co udělat pro to, aby nám naše pracovitost přinášela více zisků, tedy na tvorbu produktů s vysokou přidanou hodnotou. Ta je základem prosperity každé ekonomiky, umožňuje firmám navyšovat zisky i lépe odměňovat své zaměstnance. Proto se v dokumentu soustředíme na čtyři klíčové oblasti – rozvoj lidského kapitálu, další rozvoj strategické infrastruktury, podporu industrializace s přidanou hodnotou a zajištění financování strategických investic,“ popisuje strategii bývalý ministr Jozef Síkela.

Klíčové oblasti hospodářské strategie

Rozvoj lidského kapitálu

  • Klíčovým předpokladem pro růst přidané hodnoty je dobře vzdělaná a kvalifikovaná pracovní síla. Česká republika musí investovat do vzdělávání a především do oborů, které jsou klíčové pro budoucí vývoj ekonomiky, jako jsou přírodní vědy, technologie, inženýrství a matematika.
  • Podpora celoživotního vzdělávání a rekvalifikací pomůže zaměstnancům přizpůsobit se novým požadavkům trhu práce a technologiím.
  • Firmy musí spolupracovat se vzdělávacími institucemi na vytváření studijních programů zaměřených na potřeby trhu.
  • Investice do výzkumu a vývoje jsou zásadní pro tvorbu inovativních řešení, která zvýší přidanou hodnotu v průmyslu a službách.

Strategická infrastruktura

  • Moderní a efektivní infrastruktura je základním předpokladem pro úspěch ekonomik s vysokou přidanou hodnotou. Česká republika musí investovat do modernizace své energetické, dopravní a digitální infrastruktury.
  • Dekarbonizace energetiky, rozvoj vysokorychlostních železnic a pokročilých digitálních sítí (včetně 5G a kybernetické bezpečnosti) umožní českým firmám konkurovat na globálním trhu.
  • Rozvoj infrastruktury musí být doprovázen investicemi do udržitelné energie a podpory technologických inovací, které umožní české ekonomice být konkurenceschopnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí.

Industrializace s přidanou hodnotou

  • Cílem je podpora modernizace domácích firem, zejména těch malých a středních, aby byly schopny osvojit si čisté a udržitelné technologie, digitální technologie a další klíčové technologie, aby obstály v evropské i světové konkurenci.
  • Strategie věnuje oblasti čisté mobility a polovodičů zvláštní pozornost, zejména ve vztahu k potřebné mezinárodní spolupráci, zabývá se také dekarbonizací energeticky náročných odvětví a dotýká se obranného a bezpečnostního průmyslu.

Financování

  • Strategie využívá evropské fondy a národní zdroje k podpoře udržitelného rozvoje a financování projektů v oblastech, jako je dekarbonizace, digitální transformace a výzkum, vývoj a inovace.
  • Cílem je také rozvoj kapitálového trhu v České republice, což zlepší přístup firem k financování a sníží jejich závislost na bankovních úvěrech. Strategie také zahrnuje podporu rizikového kapitálu pro inovativní startupy.

Cílem dokumentu je dosažení dlouhodobého, udržitelného růstu, založeného na konkurenceschopnosti a vysoké přidané hodnotě. „Strategie se v oblasti industrializace s přidanou hodnotou zaměřuje na konkrétní technologie a strategická odvětví, jako jsou automobilový průmysl a čistá mobilita, polovodiče a výroba čipů či udržitelné a digitální technologie,“ říká ministr Vlček. Vysokou přidanou hodnotu zahrnují především inovativní, sofistikované či designově zajímavé produkty a služby, které mají unikátní vlastnosti a jsou těžko zastupitelné na trhu. „Modernizace průmyslu, investice do vzdělání, výzkumu a infrastruktury jsou klíčovými kroky na této cestě,“ dodává ministr, který s obsahem Hospodářské strategie v nejbližších dnech plánuje seznámit také širokou veřejnost.

10+1 priorit Hospodářské strategie

Moderní a kvalitní vzdělání podporující podnikavost

Chceme, aby školy na všech úrovních připravovaly studenty na budoucnost – podporujeme podnikavost, kreativitu a zdravou soutěživost, abychom vychovali generaci, která uspěje v rychle se měnící ekonomice.

Trh práce, který motivuje

Zajistíme, aby dávkový a sociální systém motivoval k práci, rozvíjel lidský potenciál a poskytoval možnosti, jak využít dovednosti každého člověka naplno.

Zdravější, silnější a odolnější společnost

Investujeme do prevence a programů, které podporují zdravý životní styl a sport, aby společnost byla odolnější a lépe připravená na výzvy budoucnosti.

Z výzkumu rovnou do praxe – inovace, které mění svět

Dokončíme reformu, která zajistí, že výsledky výzkumu a vývoje se rychle a efektivně promění v inovace a praktické řešení pro každodenní život.

Přátelské prostředí pro podnikání a efektivní státní správa

Vytvoříme prostředí, kde se podnikatelé mohou rozvíjet bez zbytečné byrokracie, a kde stát funguje rychle a efektivně pro občany i firmy.

Čistá, bezpečná a spolehlivá energie na podporu konkurenceschopnosti

Podpoříme rozvoj bezemisních zdrojů energie, abychom ochránili naše životní prostředí, zajistili stabilní dodávky energií pro další generace, a zároveň neohrozili konkurenceschopnost naší ekonomiky.

Investice do budoucnosti – rozvoj veřejné infrastruktury

Připravíme komplexní plán investic do infrastruktury, který zohlední financování a dlouhodobé potřeby, aby se naše země modernizovala a rostla. Zajistíme dostatek finančních prostředků pro dokončení klíčových dopravních staveb, které propojí Českou republiku a podpoří hospodářský růst.

Ekonomická bezpečnost a ochrana kritické infrastruktury

Budeme chránit klíčové oblasti, včetně digitální infrastruktury, abychom zajistili stabilitu a ekonomickou bezpečnost v každodenním životě.

Zodpovědné finance pro udržitelnou budoucnost

Zajistíme dlouhodobou udržitelnost veřejných financí, abychom zachovali stabilní ekonomiku a zabránili zadlužování budoucích generací.

Budování značky Česka, globální spolupráce a vliv v EU a NATO

Postupně budeme propagovat Česko jako zemi inovativní a tvořivou. Posílíme spolupráci s klíčovými partnery mimo Evropu, abychom zajistili přístup ke strategickým a kritickým surovinám. Posílíme aktivní roli České republiky v hospodářské, obranné a bezpečnostní politice EU a NATO, aby byla naše země i nadále spolehlivým partnerem a chránila své zájmy.

Dostupnost kapitálu a rozvoj finanční infrastruktury

Vytvoříme lepší přístup k financování pro firmy i jednotlivce, který jim pomůže s rozvojem jejich projektů. Podpoříme inovace v oblasti finančních technologií a vytvoříme stabilní a transparentní finanční prostředí, které bude motivovat k investicím.

MPO připravilo k nové Hospodářské strategii shrnutí priorit a klíčových oblastí, které najdete ke stažení níže nebo v příloze.

Zdroj: www.mpo.gov.cz

Další články

Další články od Ministerstvo průmyslu a obchodu

Značku Česká kvalita používá nově 14 organizací

Značku Česká kvalita používá nově 14 organizací

Rada kvality ČR a Řídící výbor Národního programu Česká kvalita udělily další ocenění v rámci programu, který podporuje a zviditelňuje výjimečné české produkty a služby. Na letošním Dni s Českou kvalitou, konaném pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu, byly oceněny výrobky a služby, které v přísných testech prokázaly svou špičkovou úroveň a bezpečnost. Certifikáty opravňující k užívání značky převzali zástupci celkem 14 organizací.
Vznikající iniciativa má pomoci Česku naplnit evropské startupové standardy

Vznikající iniciativa má pomoci Česku naplnit evropské startupové standardy

V prostorách pražského CAMPu se včera uskutečnilo první setkání Koordinační rady pro investory a startupy (KRIS), která si klade za cíl zlepšit podmínky pro startupy a investory v Česku. Iniciativa vznikla ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest s cílem podpořit naplňování standardů Europe Startup Nations Alliance (ESNA).
Draghiho zpráva i bezpečnost dodávek. V Lucemburku jednala Rada pro energetiku

Draghiho zpráva i bezpečnost dodávek. V Lucemburku jednala Rada pro energetiku

Opatření navazující na doporučení Draghiho zprávy, pokračující práce na omezování dovozů energií z Ruska i výhled na nadcházející zimu s ohledem na zabezpečení dodávek. V Lucemburku jednala Rada pro energetiku, delegaci ČR na jednání vedla velvyslankyně ČR při Coreperu I Lucie Šestáková. Na okraji zasedání Rady se uskutečnila i schůzka ministrů a zástupců zemí Jaderné aliance, kteří přijali společné prohlášení na podporu jaderné energetiky v EU.
Hospodářská strategie České republiky: Ministr Vlček představil cestu do top 10 zemí Evropské unie

Hospodářská strategie České republiky: Ministr Vlček představil cestu do top 10 zemí Evropské unie

Hospodářská strategie má za cíl zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky a reagovat na globální ekonomické výzvy. Jejím cílem je zařadit Česko do top 10 zemí Evropské unie s nejvyšším hrubým domácím produktem na obyvatele. Aby byla strategie úspěšná, je nutná důsledná implementace více než 150 opatření, která dokument obsahuje. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) bude naplňování strategie pravidelně sledovat a vyhodnocovat. Na základě monitorování bude resort strategii pravidelně aktualizovat, aby odpovídala aktuálním trendům. Strategie je výsledkem dlouhodobého a pečlivého procesu, do kterého ministerstvo zapojilo odborníky napříč různými sektory včetně podnikatelských svazů.
Ministerstvo průmyslu a obchodu posiluje inovační schopnosti firem

Ministerstvo průmyslu a obchodu posiluje inovační schopnosti firem

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo novou výzvu v rámci programu Potenciál II, která je součástí Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Tato iniciativa má za cíl podpořit firmy ve zřizování a rozvoji vlastních center pro výzkum, vývoj a inovace. K dispozici jsou celkem 2 miliardy korun.
Česko jako významný hráč ve výrobě čipů. Vláda schválila Národní polovodičovou strategii

Česko jako významný hráč ve výrobě čipů. Vláda schválila Národní polovodičovou strategii

Česká republika má velký potenciál stát se významným hráčem v oblasti výroby čipů, zejména v evropském měřítku. Využít tento potenciál je cílem Národní polovodičové strategie, kterou připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s experty, a která navazuje na evropský Akt o čipech. Národní polovodičovou strategii ve čtvrtek schválila vláda.
Vize pro rozvoj české ekonomiky. Vláda schválila novou Hospodářskou strategii České republiky

Vize pro rozvoj české ekonomiky. Vláda schválila novou Hospodářskou strategii České republiky

Zařadit se do roku 2040 do top 10 zemí Evropské unie s nejvyšším hrubým domácím produktem (HDP) na obyvatele. To je hlavním cílem nové Hospodářské strategie, kterou schválila vláda. Strategie obsahuje více než 150 opatření v oblastech legislativy, financování, spolupráce s podnikatelským sektorem nebo kapitálového trhu.
Vize pro rozvoj české ekonomiky. Ministr Vlček představil podnikatelům novou Hospodářskou strategii České republiky

Vize pro rozvoj české ekonomiky. Ministr Vlček představil podnikatelům novou Hospodářskou strategii České republiky

Zařadit se do roku 2040 do top 10 zemí Evropské unie s nejvyšším hrubým domácím produktem (HDP) na obyvatele. To je hlavním cílem nové Hospodářské strategie, kterou ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček představil zástupcům podnikatelů na Sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Strategie obsahuje více než 150 opatření v oblastech legislativy, financování, spolupráce s podnikatelským sektorem nebo kapitálového trhu.
Novým ministrem průmyslu a obchodu je Lukáš Vlček. Nahradí kandidáta na eurokomisaře Jozefa Síkelu

Novým ministrem průmyslu a obchodu je Lukáš Vlček. Nahradí kandidáta na eurokomisaře Jozefa Síkelu

Předseda vlády Petr Fiala uvedl do úřadu ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka. Mezi jeho hlavní priority patří naplňování nové Hospodářské strategie České republiky, dotažení jednání o tendru na výstavbu nových jaderných zdrojů v Dukovanech a dalších strategických projektů, práce na modernizaci energetiky, ochrana spotřebitele a férové prostředí pro podnikání včetně snižování administrativní zátěže.
Stát prostřednictvím NRB poskytne podnikatelům zasaženým povodní zvýhodněné úvěry a záruky za 5 mld. Kč

Stát prostřednictvím NRB poskytne podnikatelům zasaženým povodní zvýhodněné úvěry a záruky za 5 mld. Kč

Národní rozvojová banka (NRB) připravuje společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem financí dva programy pro podnikatele zasažené zářijovými povodněmi.