Zlín··3 min

V Malenovicích roste objekt sociálních služeb

Zlín

Zlín

Zlín (v letech 1949–1989 Gottwaldov, německy Zlin) je statutární město na východě Moravy. Leží v údolí řeky Dřevnice na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů. Je centrem Zlínského kraje. V samotném městě žije přibližně 74 tisíc obyvatel, v jeho aglomeraci poté asi 130 tisíc obyvatel.

Tisková zpráva

S ohledem na demografický vývoj v rámci Zlínského kraje a také zvýšení počtu osob s demencí, je kapacita tohoto druhu služby nedostatečná a je žádoucí ji posílit. Nadto se bude jednat o velmi moderní až nadstandardní zařízení uspořádané do deseti domácností, poskytující specializovanou péči a zcela respektující individualitu, potřeby a přání klientů. Vznikem nového domova se zvláštním režimem pro osoby s demencí se sníží nedostatek kapacit v existujících zařízeních a bude umožněno více klientům získat potřebnou péči,“ sdělil primátor města Zlína Jiří Korec.

Budoucím poskytovatelem sociální služby je NADĚJE, pobočka Zlín. Jedná se o službu, která působí v ČR od r. 1994 a na našem území poskytuje občanům města Zlína hned několik druhů sociálních služeb, a to ve formě terénní, ambulantní i pobytové (Dům pokojného stáří- služby domov se zvláštním režimem a domov pro seniory na Okružní 5550).

Naše město má se zlínskou pobočkou NADĚJE dlouholetou a velmi dobrou spolupráci. Je pro nás tak zárukou budoucího kvalitního poskytovatele služby domov se zvláštním režimem pro osoby s demencí, který rekonstrukcí vznikne,“ sdělil náměstek primátora města Zlína pro sociální oblast Vojtěch Volf.

Kompletní rekonstrukce Objektu sociálních služeb v Malenovicích bude probíhat v letech 2024 až 2025. Jeho otevření se plánuje na začátek roku 2026. Předmětem rekonstrukce jsou tři stávající objekty vzájemně propojené krčkem. Proběhne výměna oken, dveří, rozvodů ZTI, ústředního topení, elektroinstalace, zařizovacích předmětů, výtahů, vzduchotechniky, budou nové omítky, obklady, podlahoviny atd. Jednotlivé objekty budou zatepleny minerální vatou. Rekonstrukce zahrnuje i dodávku a montáž interiéru, gastrozařízení a vybavení prádelny.

Město Zlín investovalo do koupě budovy na adrese Sokolovská 967 téměř 55 milionů korun. Rekonstrukce objektu byla vyčíslena na dalších 179 milionů korun, přičemž mimo financování z Evropské unie se na celkových nákladech bude podílet i Zlínský kraj. Přispěje dotací až do výše 23,4 milionů korun. Za účelem zřízení pobytové sociální služby zakoupilo město budovu v roce 2022

Dotace na akci Objekt sociálních služeb Zlín, Malenovice obdrží Zlín z programu Ministerstva práce a sociálních věcí - Národního plánu obnovy v rámci výzvy č. 31_22_044 pod názvem Modernizace a rozvoj pobytových služeb sociální péče.

Zdroj: www.zlin.eu

Další články

Další články od Zlín

Tématem v sobotu začínající 79. sezony v Městském divadle Zlín je láska

Tématem v sobotu začínající 79. sezony v Městském divadle Zlín je láska

Na vizuální podobě 79. divadelní sezony se, stejně jako loni, podílel osvědčený tandem složený z grafika Michala Maliny a fotografa Marka Malůška. Jejich zadáním bylo pracovat s tématem nesentimentálně a nahlížet na něj novýma, originálníma očima. „Hledání cesty, jak téma sezóny ztvárnit vizuálně, byla pro divadlo, na které je město Zlín právem hrdé, velká výzva. Nakonec padla volba na koncept, ve kterém dominuje růžová barva, jež nemá být jen symbolem lásky a poselstvím dramaturgického plánu na téma ‚otevřít srdce‘, ale má také do určité míry vzbuzovat pozornost. Do kontrastu s tím pak vstupuje černobílá fotografie doplněná výrazným růžovým prvkem. Divadlo tak svým pojetím akcentuje vyznění interakcí, emocí a situací, které v sobě vizuál v té finální kombinované podobě nese. Přeji divadlu a celé kulturní veřejnosti, ať si novou sezonu v novém formátu užijí,“ uvedla náměstkyně primátora pro kulturu Martina Hladíková.
| Zlín
Zoo Zlín zve na návštěvu, každý pátek v září a říjnu nabízí jednotné vstupné za 100 korun

Zoo Zlín zve na návštěvu, každý pátek v září a říjnu nabízí jednotné vstupné za 100 korun

„Rozbíháme náš nový, vstřícný projekt a věříme, že se u návštěvníků setká s ohlasem. Každý pátek v září a říjnu pro všechny nabídneme jednotné vstupné ve výši 100 korun za osobu. Lidé je získají nejen v pokladnách zoo, ale také si mohou na pátky zakoupit zvýhodněné elektronické vstupenky s okamžitým doručením na e-mail. Předpověď slibuje pro nadcházející období příjemné počasí, ideální právě pro návštěvu areálu Zoo Zlín. A třeba naším projektem oslovíme i návštěvníky, kteří k nám již delší dobu nezavítali,“ uvedla vedoucí marketingu Romana Mikešová.
| Zlín
Chystá se výstavba propojení s D49

Chystá se výstavba propojení s D49

Vláda ČR uvolnila pro Zlínský kraj na výstavbu přivaděče a obchvatu Zálešné 780 milionů korun, což představuje menší polovinu všech nákladů na propojení dálnice D49 a I/49. Tento záměr prošel i centrální komisí Státního fondu dopravní infrastruktury a nyní už bude záležet na samotné přípravě stavby, která po svém dokončení významně uleví řidičům, kteří se budou moci při průjezdu krajským městem vyhnout jeho centru a pokračovat dál směrem na Vizovice.
| Zlín
Senioři od 80 let jezdí od září ve vozech MHD zdarma

Senioři od 80 let jezdí od září ve vozech MHD zdarma

„Tento krok je součástí naší dlouhodobé snahy zlepšit kvalitu života starších obyvatel a podpořit jejich mobilitu a nezávislost. Senioři, kteří dosáhnou věku 80 let, tak dostanou možnost cestovat po Zlíně a Otrokovicích zdarma, což jim umožní snadnější přístup k lékařským službám, společenským aktivitám a dalším potřebným zařízením,“ zdůvodnil primátor Jiří Korec s tím, že osvobození této kategorie seniorů od jízdného zavedla i některá jiná města.
| Zlín
Na území Zlína začaly postřiky chodníků proti plevelu, akce potrvá do neděle 8. září

Na území Zlína začaly postřiky chodníků proti plevelu, akce potrvá do neděle 8. září

Dlouhá, Vodní - vnitroblok, Vodní, Štefánikova, Přílucká, Boněcko I, Pančava, Přístav, Pekárenská, Cecilka, U Tescomy, Hvozdenská, Na Gruntech, Anenská, Broučkova, Dřevnická, cyklostezka z Bartošovy čtvrti do Klečůvky, Lhotka, ostrůvky od 21. budovy až do Malenovic - OC zastávka, Kútiky, vyhlídkový chodník od Kauflandu k FAI, Zlínská, Štípská, Kostelecká, Lešenská, Nová cesta a Zámecká.
| Zlín
Rekonstrukce vodovodu i budování rybího přechodu. Obě akce si vyžádají dopravní omezení

Rekonstrukce vodovodu i budování rybího přechodu. Obě akce si vyžádají dopravní omezení

S ohledem na charakter stavebních prací a používané techniky na stavbě – Dřevnice, stupeň Malenovice, rekonstrukce – migrační prostupnost – bylo nutné zřídit přes cyklostezku vyvýšený přejezd. S touto nerovností v označeném úseku musí cyklisté počítat až do konce března příštího roku. Investorem akce je společnost Povodí Moravy.
| Zlín
Radní jedou na Kudlov. Koná se další veřejné setkání s občany

Radní jedou na Kudlov. Koná se další veřejné setkání s občany

Lokalitu bude Jiří Korec s občany Kudlova procházet v čase od 16 do 17 hodin. Procházka začíná v ulici Na Vrchovici u č. p. 135.
| Zlín
Ulici Nad Ovčírnou čeká dopravní omezení

Ulici Nad Ovčírnou čeká dopravní omezení

Zlín – Dopravní omezení čeká v nadcházejících měsících ulici Nad Ovčírnou III a její blízké okolí. Z důvodu stavebních prací bude ulice Nad Ovčírnou III zúžena a bude na ní zaveden jednosměrný provoz. Jednosměrný provoz čeká řidiče i na části místní komunikace v ulici Nad Ovčírnou IV. Chodník vedoucí k budově Univerzity Tomáše Bati bude zcela uzavřen a v rámci stavby dojde k jeho zrušení.
| Zlín
Centrum Zlína obsadí plynaři

Centrum Zlína obsadí plynaři

Obnova plynárenského zařízení potrvá do konce listopadu a po tuto dobu si vyžádá dopravní omezení. Týkat se bude zejména ulic Sadová a Školní s tím, že v ulici Sadová bude uzavírka, ale po domluvě se stavbou bude umožněn vjezd rezidentům. V této ulici však výkopy a zázemí stavby znemožní parkování. Do ulice Školní bude možno vjíždět řidičům dle aktuálního dopravního značení a rezidentům s usměrněním stavby. Po ukončení prací položí stavebníci přes výkopy přejezdové plechy.
| Zlín
Nový odbavovací systém má již devadesát procent vozů MHD

Nový odbavovací systém má již devadesát procent vozů MHD

V současné době je již těmito novými přístroji vybaveno zhruba 90 procent vozidel MHD, která má zlínská dopravní společnost ve svém vozovém parku. Vybavení všech vozidel MHD novými validátory je jednou z podmínek, aby se ve Zlíně a Otrokovicích mohlo začít koncem listopadu hradit jízdné ve vozech bezhotovostně.
| Zlín