ČNB··4 min

Tramvaj ČKD Tatra T3 na pamětní minci ČNB s dílčím pokovením

ČNB

ČNB

ČNB je centrální bankou České republiky, orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem a orgánem příslušným k řešení krize na finančním trhu. Je zřízena Ústavou České republiky a svou činnost vyvíjí v souladu se zákonem č. 6/1993 Sb., o České národní bance.

Tisková zpráva
banner – TZ – PSM „Tramvaj ČKD Tatra T3“

Česká národní banka (ČNB) vydává pamětní minci v nominální hodnotě 500 Kč, na které je zobrazena tramvaj ČKD Tatra T3. Stříbrná mince doplněná o dílčí pokovení žlutým a červeným zlatem je součástí pětidílné řady Slavné dopravní prostředky. V prodeji je od úterý 18. června 2024.

Na lícní straně je tramvaj ČKD Tatra T3 z bočního a čelního pohledu a také detail jejího podvozku. Rubová strana ukazuje tramvaj č. 9 ze šikmého pohledu, včetně trolejového vedení a kolejnic. Originální barevnost vozu naznačuje tenká vrstva žlutého a červeného zlata. Podobu mince pro ČNB navrhl akademický sochař Zbyněk Fojtů.

„Řada stříbrných mincí Slavné dopravní prostředky patří mezi nejúspěšnější v historii ČNB. Inovativní a neotřelé technologické postupy ozvláštňují každou jednu minci této emise‘,“ říká členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková. „Tramvaj ČKD Tatra T3 je dalším z legendárních strojů české a československé výroby. Stala se součástí každodenní reality našich měst. Její design je nezaměnitelný, a proto v naší sérii reprezentuje a symbolizuje městskou hromadnou dopravu. Zároveň vyjadřuje náš respekt a uznání všem konstruktérům, díky kterým vznikl celosvětově známý pojem ‚zlaté české ručičky,“ dodává Karina Kubelková.

Centrální banka vydává celkem 30 tisíc pamětních mincí ve dvojím provedení. V běžné kvalitě je 10 700 kusů, dalších 19 300 kusů má špičkovou kvalitu vyznačující se vysoce leštěným mincovním polem a matovaným reliéfem. Na rubové straně je stříbrná mince opatřena dílčím pokovením v barvě žlutého zlata a červeného zlata (s příměsí mědi). Mince mají průměr 40 milimetrů a hmotnost 25 gramů. Vyrobila je Česká mincovna ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi.

Nominální hodnota mince 500 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. ČNB přímý prodej veřejnosti nezajišťuje.

Mince Tramvaj ČKD Tatra T3 je součástí tematické řady Slavné dopravní prostředky. Ta se vyznačuje speciální technologií zpracování každé z pěti emitovaných mincí. ČNB již dříve vydala mince s vyobrazením parní lokomotivy Škoda 498 Albatros (mince s hologramem vydaná v roce 2021), motocyklu Jawa 250 (mince se smaltováním vydaná v roce 2022) a osobního automobilu Tatra 603 (mince s vloženým potahovaným prvkem vydaná v roce 2023). Pátá mince z této oblíbené řady připomene cvičný letoun Aero L-39 Albatros (mince s optickým průhledovým prvkem, plánované vydání v roce 2025). V letech 2026–2030 bude tato oblíbená řada pokračovat dalšími pěti mincemi.

Tramvaj ČKD Tatra T3

Ikonická tramvaj ČKD Tatra T3 vznikla v roce 1960 jako prototyp. Sériová výroba a pravidelný provoz začaly o dva roky později v podniku Tatra Smíchov, který byl od roku 1963 součástí podniku ČKD Praha. Mezi charakteristické prvky tramvaje T3 patří podvozek PCC, který byl klíčovým konstrukčním uzlem tramvaje, dále pak konstrukce vozové skříně s tvarovým řešením navrženým výtvarníkem Františkem Kardausem a typické laminátové sedačky od výtvarníka Miroslava Navrátila, které se začaly používat v roce 1964. Celkem bylo vyrobeno téměř 14 tisíc tramvají s označením T3.

Petra Vlčková
mluvčí ČNB


Zdroj: www.cnb.cz

Další články

Další články od ČNB

Moravská Třebová na zlaté minci ČNB

Moravská Třebová na zlaté minci ČNB

Česká národní banka (ČNB) vydává zlatou minci v nominální hodnotě 5 000 Kč s motivy historického jádra města Moravská Třebová. Pětitisícikoruna z cyklu Městské památkové rezervace je v prodeji od 1. října.
| ČNB
ČNB vydává po více než 100 letech unikátní svatováclavský dukát ze zlata

ČNB vydává po více než 100 letech unikátní svatováclavský dukát ze zlata

Při tradiční Národní svatováclavské pouti guvernér ČNB Aleš Michl představil zlatý dukát s vyobrazením svatého Václava. Jedná se o historicky první dukát, který ČNB vydala. Kromě historického významu dukát symbolizuje také úsilí ČNB obnovit své zlaté rezervy.
| ČNB
ČNB snižuje úrokové sazby

ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání snížila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,25 procentního bodu na 4,25 %. Současně rozhodla o snížení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 3,25 % a lombardní sazby na 5,25 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 26. září 2024.
| ČNB
Informace o odkladném účinku přiznaném žalobě proti rozhodnutí o odnětí oprávnění nebankovnímu poskytovateli spotřebitelských úvěrů Fair Credit Czech s.r.o.

Informace o odkladném účinku přiznaném žalobě proti rozhodnutí o odnětí oprávnění nebankovnímu poskytovateli spotřebitelských úvěrů Fair Credit Czech s.r.o.

Česká národní banka informuje veřejnost, že Městský soud v Praze přiznal odkladný účinek správní žalobě společnosti Fair Credit Czech s.r.o., IČO 044 55 835 („FCC“) podané proti rozhodnutí České národní banky o odnětí oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru a o uložení pokuty ve výši 1 mil. Kč.
| ČNB
Tématem setkání ČNB s učiteli v Jihočeském kraji bylo poutavé a srozumitelné finanční i ekonomické vzdělávání

Tématem setkání ČNB s učiteli v Jihočeském kraji bylo poutavé a srozumitelné finanční i ekonomické vzdělávání

Umět žákům ve školách vysvětlit aktuální ekonomická témata jako třeba inflaci a pomoci jim vytvořit zdravé návyky při správě osobních financí. Navíc poutavě a srozumitelně. To bylo téma dalšího pracovního setkání České národní banky (ČNB) s učiteli, které se uskutečnilo 20. září na Ekonomické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
| ČNB
Zlatá obchodní mince s motivem svatého Václava

Zlatá obchodní mince s motivem svatého Václava

Česká národní banka (ČNB) vydává historicky první českou obchodní minci, český dukát. Nese motiv svatého Václava a nepřímo odkazuje na svatováclavské dukáty emitované v počátcích Československa. V prodeji bude od 17. září.
| ČNB
Česká národní banka ponechává sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 1,25 %

Česká národní banka ponechává sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 1,25 %

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes rozhodla o ponechání sazby proticyklické kapitálové rezervy pro expozice umístěné v České republice na 1,25 %. Vedlo ji k tomu zejména hodnocení cyklických rizik, která i v podmínkách pozvolného posunu ekonomiky ČR do počátečního období růstové fáze finančního cyklu zůstávají stabilní.
| ČNB
Odbor kontroly finančního trhu III povede Kateřina Pscherová

Odbor kontroly finančního trhu III povede Kateřina Pscherová

Ředitelkou odboru kontroly finančního trhu III v sekci dohledu nad finančním trhem se od 6. září stává Kateřina Pscherová. Rozhodla o tom bankovní rada České národní banky (ČNB). Dosavadní ředitel tohoto odboru Martin Fleischmann se svého vedoucího místa vzdal z rodinných důvodů ke dni 31. srpna 2024.
| ČNB
Pamětní mince ČNB věnovaná Bezpečnostní informační službě

Pamětní mince ČNB věnovaná Bezpečnostní informační službě

Česká národní banka (ČNB) vydává v pořadí druhou pamětní minci z otevřeného cyklu Instituce České republiky. Stříbrná stokoruna představuje Bezpečnostní informační službu. V prodeji bude od 21. srpna 2024.
| ČNB
Cvičná evakuace v budově ČNB

Cvičná evakuace v budově ČNB

Česká národní banka dne 5. srpna 2024 v 10.20 hodin vyhlásila v budově ústředí a pobočky Praha cvičný požární poplach s následnou evakuací. Běžný provoz budovy byl obnoven v 11.05 hodin.
| ČNB