Soustavu čtyř tůní vytvořili vodohospodáři na Opavsku

|

Podmáčeného pozemku v lesích u obce Pustá Polom na Opavsku v Moravskoslezském kraji využili vodohospodáři Lesů České republiky a vytvořili na něm v rámci programu Vracíme vodu lesu soustavu čtyř tůní.

Tůně s kolísající hladinou zadržují vodu, která se po jejich naplnění přirozeně rozlévá do okolí. Jsou i zajímavým krajinotvorným prvkem. Tůně hluboké až 1,2 metrů mají nepravidelný tvar. V každé z nich je litorální pásmo s asi půlmetrovou hloubkou, útočiště vodomilných rostlin a živočichů.

Na projektu za 270 tisíc korun spolupracovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, finančně ho v plné výši podpořila Evropská unie z Operačního programu Životní prostředí. Patří k těm, které pomáhají adaptovat krajinu na klimatickou změnu.

Kontakt: Eva Jouklová – tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p.; +420 725 257 900; [email protected]

Zdroj: lesycr.cz

Lesy ČR

Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ale i to, aby se české dřevo nevyváželo do zahraničí, ale zpracovalo doma. To pomůže zvýšit přidanou hodnotu celého odvětví, a tím posílit domácí ekonomiku, ale také snížit uhlíkovou stopu. Počítá s tím Surovinová politika pro dřevo, kterou připravilo Ministerstvo zemědělství (MZe) a Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí (MŽP).

Lesy ČR

Rok spolupráce Mendelovy univerzity s Lesy ČR

Memorandum o pětileté spolupráci podepsal Školní lesní podnik Masaryků les Křtiny (ŠLP Křtiny) se státním podnikem Lesy České republiky (Lesy ČR) loni v červnu. ŠLP Křtiny v lesích Mendelovy univerzity (MENDELU) dlouhodobě hospodaří v souladu s adaptační strategií na změnu klimatu, jež spočívá v pěstování lesů prostorově, věkově i druhově rozrůzněných. O své zkušenosti s přestavbou stejnorodých lesů na lesy bohatě strukturované se už bezmála rok dělí s kolegy z Lesů ČR. Probíhá jejich postupné proškolování, nácvik pěstebních zásahů na tréninkových plochách a konzultace konkrétních situací v lesním hospodaření.

Lesy ČR

Na Krnovsku obnovily Lesy České republiky druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje místní klima a mohou ji využít i hasiči. Podnik tak v rámci programu Vracíme vodu lesu dokončil další ze stovek projektů.