Praha ve spolupráci s policií zřídila krizovou linku kvůli dnešní mimořádné situaci

|

S ohledem na dnešní mimořádnou bezpečnostní situaci hlavní město ve spolupráci s Policií ČR zřídilo bezplatnou krizovou linku 974 823 158. Ta bude až do odvolání v provozu nonstop a je určena všem, kteří potřebují základní informace v souvislosti s dnešní mimořádnou situací v centru Prahy. Primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda je od počátku situace informován a je ve spojní se zástupci složek IZS včetně policie a Praha všem po celou dobu poskytuje maximální součinnost. Hlavní město také v blízkosti místa události staví stan, který poskytne zázemí pro policisty a jejich výkon.

„Nemám slov. V tuto chvíli cítím jen smutek. Jako pražský primátor ale musím reagovat. A ubezpečit Pražany, že jsou v bezpečí. Byli jsme svědky tragédie nebývalých rozměrů. Je strašné, kolik nevinných životů bylo zmařeno. Vyjadřuji co nejhlubší soustrast všem pozůstalým,“ uvedl k situaci primátor hl m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Tísňové linky dnes čelily velkému náporu volajících, proto hlavní město ve spolupráci s Policií ČR zřídilo bezplatnou krizovou linku 974 823 158, pro kterou zajistilo také část personálu. Pracovníci poskytnou volajícím základní informace a zejména psychosociální pomoc.

Praha pomáhá i prostřednictvím organizací, se kterými dlouhodobě spolupracuje. „Jsme připraveni na další podporu rodin a blízkých obětí a účastníků tragédie. Naši odborníci z Intervenčního centra – Centra sociálních služeb Praha – a RIAPSu poskytují krizovou intervenci a psychologickou podporu. V tomto centru jsou zkušení krizoví interventi z řad psychologů, psychiatrů i zdravotnického personálu. Uvolnili jsme zde i další pobytové kapacity pro krizovou intervenci,“ uvedla náměstkyně primátora hl. m. Prahy Alexandra Udženija. Pomoc jim bude v tomto případě poskytnuta na čísle 222 586 768. K dispozici je i Pražská linka důvěry: 222 580 697 včetně online chatu. Každý, kdo potřebuje psychologickou pomoc a podporu může také volat do Intervenčního centra 222 580 697.

„Upřímnou soustrast všem, kteří přišli o někoho blízkého a přeji také brzké uzdravení pro zraněné zotavující se v nemocnici. Děkuji bezpečnostním složkám za jejich práci v tomto nelehkém dni. Zveřejněná linka je určená široké veřejnosti pro jejich informování o dnešní tragické události. Prosíme veřejnost, aby ji preferovala před linkami 112 a 158, které k informování o této tragédii určené nejsou,“ říká náměstkyně primátora hl. m. Prahy Jana Komrsková.

Hlavní město také staví zázemí pro Policisty v místě události a zajistilo zásobování základními potravinami. Praha navíc povolala Český červený kříž, který má na místě své vozidlo a pomáhá se zvládáním situace.

V ulicích metropole se aktuálně pohybuje větší počet policistů i strážníků městské policie a tento zvýšený stav bude platit i minimálně po dobu vánočních svátků. Magistrát v rámci policejního zásahu dnes odpoledne preventivně dočasně uzavřel své budovy v blízkosti místa pro veřejnost. V rámci svých budov také magistrát přijal další dílčí bezpečnostní opatření pro ochranu zaměstnanců a návštěvníků úřadu. Provoz magistrátu tím však v rámci úředních hodin nebude nijak ovlivněn.

Zdroj: www.praha.eu

Praha

Praha přispěje pěti miliony do sbírky Univerzity Karlovy. Na Nové radnici již vlaje černá vlajka

Primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda dnes svolal mimořádné jednání městské rady, na kterém radní schválili záměr poskytnutí daru ve výši 5 milionů korun do sbírky Nadačního fondu Univerzity Karlovy na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů. Dalších 5 milionů korun míří do rozpočtu odboru bezpečnosti na porytí nákladů spojených s mimořádnou událostí. Primátor také společně se zástupci úřadu informoval členy rady o aktuální situaci ohledně včerejší tragické události na filozofické fakultě. Hlavní město nyní drží pietu za oběti této události. Například budovy magistrátu se halí do černých vlajek a Petřínská rozhledna svítí v symbolické trikoloře.

Praha

Hladina Vltavy a dalších řek se zvýšila. Uzavírají se vrata na Čertovce, náplavky a přívozy

Na základě aktuálního průtoku Vltavy Prahou a kvůli nasycení půdy z období nedávného tání sněhu dnes dopoledne zasedl Povodňový orgán hl. m. Prahy. Na základě vývoje hydrometeorologické situace dnes dochází k preventivnímu uzavření protipovodňových vrat na Čertovce a od 13.00 hodin k uzavření náplavek pro veřejnost a k přerušení provozu přívozů.

Praha

V Praze stále platí povodňová aktivita. Situace se lepší, proto bude možný nástup do lodí na Dvořákově nábřeží

Hlavní město i nadále sleduje povodňovou situaci a kvůli dalšímu vývoji dnes odpoledne znovu zasedl Povodňový orgán hl. m. Prahy. Většina řek již kulminovala nebo kulminuje, a i vývoj počasí se zlepšil. Díky tomu bude od zítřka umožněn nástup a výstup do lodí na Dvořákově nábřeží. Nadále však v Praze platí první stupeň povodňové aktivity a s ohledem na plánované upouštění vodních nádrží na Vltavě bude průtok Vltavy stále zvýšený. Všechna ostatní opatření proto zůstávají v platnosti.