Praha··4 min

Praha otevřela další kontaktní místo pro bydlení, tentokrát v Praze 8

Praha

Praha

Praha je vysoce ekonomicky vyspělým a bohatým regionem s vysokou životní úrovní, přičemž tímto vyniká nejen nad české, ale i nad evropské standardy. V roce 2019 z indexu kvality života vyplynulo, že Praha má druhou nejlepší kvalitu života v Česku. Podle statistik Eurostatu je devátým nejbohatším regionem v Evropě. HDP na obyvatele v Praze dosahuje 171 % průměru celé Evropské unie (HDP na obyvatele Česka dosahuje pouze 80 %). V Praze sídlí celkem 12 univerzit (vysokých škol univerzitního typu).

Tisková zpráva
Slavnostní přestřižení pásky nového kontaktního místa

Hlavní město Praha pokračuje v rozšiřování sítě kontaktních míst pro bydlení. V pondělí 23. září 2024 slavnostně otevřelo další kancelář, tentokrát v městské části Praha 8. Nové kontaktní místo nabídne obyvatelům Prahy 8 pomoc a poradenství při řešení problémů s bydlením, ať už jde o vyhledávání nového bydlení, řešení bytové nouze či zprostředkování pomoci při stížnostech nájemníků.

Otevření centra bylo slavnostně zahájeno přestřižením pásky v nové kanceláři. Ta se nachází na adrese U Meteoru 676/8, Praha 8 Libeň. Slavnostního otevření se účastnili zástupci magistrátu a městské části Praha 8, včetně starosty Ondřeje Grose a místostarosty pro bydlení Radomíra Nepila. Po oficiálním otevření se program přesunul do kulturního centra Velký Mlýn, kde se uskutečnila další část akce – grilování pro místní obyvatele. Na programu bylo nejen občerstvení, ale i živá hudba, malování na obličej pro děti a dílničky, aby si setkání užily celé rodiny. Hlavní město tak navázalo na sérii komunitních akcí, jejichž cílem je zvýšit povědomí o kontaktních místech pro podporu bydlení.

„Otevření dalšího kontaktního místa pro bydlení v Praze 8 je důkazem toho, že usilovně pracujeme na tom, abychom zajistili dostupné a komplexní poradenství v oblasti bydlení pro Pražany. Kontaktní místa hrají klíčovou roli v naší snaze pomoci těm, kdo se ocitnou v bytové nouzi, nebo těm, kdo čelí výzvám spojeným se stávajícím bydlením. Naším cílem je dostat se blíže k lidem, poskytnout jim podporu, kterou potřebují, a předcházet tomu, aby někdo skončil bez střechy nad hlavou,“ říká náměstkyně primátora pro sociální oblast a bytovou politiku Alexandra Udženija. Ta si pochvaluje i dobrou spolupráci s jednotlivými městskými částmi, které se do programu postupně zapojují.

„Jsem rád, že se osmička stala partnerem tohoto projektu, který představuje významný přínos pro naše občany. Díky němu budou mít přímý přístup k odbornému poradenství a podpoře v oblasti bytové politiky. Teď tedy dáváme lidem vědět, že jim můžeme pomoci. Hlavně je třeba se zbavit ostychu a nebát se si o tuto pomoc říct,“ dodává starosta Prahy 8 Ondřej Gros.

„Městská část má ke svým občanům nejblíž a měla by být prvním místem, kde najdou pomoc v tíživé situaci. Díky Kontaktnímu místu pro bydlení budou u nás občanům k dispozici dva úředníci, kteří jim usnadní cestu a provedou je mnohdy spletitým systémem podpor a pomoci, na kterou mají nárok nebo jim může být nabídnuta. Domov je základ pro důstojný život a je i naším cílem, aby o něj lidé nepřicházeli, případně nacházeli nový. Navázali jsme proto spolupráci s několika neziskovkami, které se zabydlování zabývají a jsem moc rád, že teď můžeme nabídnout i službu kontaktního místa,“ říká místostarosta Prahy 8 Radomír Nepil.

Kontaktní místa pro bydlení byla zřízena v rámci projektů „Zabydlování a podpora v bydlení domácností a kontaktní místa pro bydlení“ a „Zabydlování a podpora v bydlení domácností a poradci pro nájemníky“ financovaných z Evropského sociálního fondu.

Cílem je poskytovat občanům informace a podporu při hledání bydlení, řešení bytové nouze nebo problémů se stávajícím bydlením. Kontaktní místa také zprostředkovávají pomoc při řešení stížností a návrhů stávajících nájemníků v městských i soukromých bytech. Poradci pro nájemníky také pomáhají s prevencí a efektivním řešením případných potíží v sousedských vztazích.

Zdroj: praha.eu

Další články

Další články od Praha

Praha představí veřejnosti projekt obnovy horní poloviny Václavského náměstí spojené s návratem tramvají

Praha představí veřejnosti projekt obnovy horní poloviny Václavského náměstí spojené s návratem tramvají

Hlavní město připravilo na čtvrtek 10. října 2024 program s cílem informovat širokou veřejnost o pokračující rekonstrukci Václavského náměstí a jeho nové podobě se zapojením tramvají. Na akci, která se uskuteční v již opravené dolní části náměstí, vystoupí odborníci, kteří se podílejí na přestavbě náměstí a na výstavbě nové tramvajové trati. Program bude doplněn diskusní zónou, výstavou, projekcí historických záběrů a fotografií náměstí, ale také vizualizacemi nové podoby celého prostranství nebo hudebními vystoupeními.
| Praha
Pražský magistrát ve státní svátek opět zpřístupní své historické objekty v centru města

Pražský magistrát ve státní svátek opět zpřístupní své historické objekty v centru města

Při příležitosti státního svátku, Dne vzniku samostatného československého státu, se v pondělí 28. října 2024 uskuteční tradiční Den otevřených dveří Magistrátu hl. m. Prahy. Tento den budou od 10:00 do 18:00 hodin pro veřejnost mimořádně otevřeny běžně nepřístupné prostory historických budov. Lidé si budou moci prohlédnout Novou radnici na Mariánském náměstí, ale i sousední primátorskou rezidenci, Clam-Gallasův palác, Škodovy salonky nebo budovu Městské knihovny Praha. Na některé části programu je nutné si udělat předem rezervace, které budou spuštěny už v pondělí 7. října.
| Praha
Pravidelná zkouška sirén

Pravidelná zkouška sirén

Dnes, ve středu 2. října 2024, se uskuteční na celém území České republiky pravidelná zkouška provozuschopnosti jednotného systému varování a vyrozumění. Ve 12:00 hodin se rozezní sirény, které budou vysílat zkušební nepřerušovaný tón po dobu 140 vteřin. Na území hlavního města Prahy budou před polednem na zkoušku lidé upozorněni prostřednictvím elektronických „mluvících“ sirén. Informace zazní v českém a anglickém jazyce.
| Praha
Nová pravidla nájemního bydlení se osvědčují

Nová pravidla nájemního bydlení se osvědčují

Před rokem začala platit nová pravidla nájemního bydlení v hlavním městě a prvních dvanáct měsíců jejich fungování ukazuje, že se jedná o cestu správným směrem. Nový systém je spravedlivější ke všem skupinám žadatelů a zároveň se radikálně snížily počty stížností na nájemníky.
| Praha
Pražské hřbitovy a pohřební služby zvou na dny otevřených dveří s prohlídkou krematoria, výstavou a hrobnickým workshopem

Pražské hřbitovy a pohřební služby zvou na dny otevřených dveří s prohlídkou krematoria, výstavou a hrobnickým workshopem

Poprvé v historii může veřejnost nahlédnout do zákulisí pražských hřbitovů a pohřebních služeb v rámci uceleného programu. Dny otevřených dveří pořádá organizace Hřbitovy a pohřební služby hl. města Prahy (HPS) o víkendu 18. až 20. října. Zájemce čeká například hrobnický workshop, noční prohlídka Olšanských hřbitovů či exkurze do strašnického krematoria. Událost doprovází panelová výstava Proměny pražského pohřebnictví, která je celý říjen volně k vidění na Mariánském náměstí. Obě akce se konají pod záštitou náměstkyně primátora Alexandry Udženije.
| Praha
Praha pokračuje v přípravě Hornopočernické spojky, vyhlašuje výběrové řízení na zajištění projektové dokumentace

Praha pokračuje v přípravě Hornopočernické spojky, vyhlašuje výběrové řízení na zajištění projektové dokumentace

Pražští radní na svém pondělním schválili vyhlášení výběrového řízení na projektovou a inženýrskou činnost pro realizaci stavby, která bude plnit funkci východního obchvatu Horních Počernic a umožní napojení na dálnici D11.
| Praha
Pražská developerská společnost připraví projekt multifunkčního domu u stanice metra D Nové Dvory

Pražská developerská společnost připraví projekt multifunkčního domu u stanice metra D Nové Dvory

Rada hl. m. Prahy schválila další postup investiční přípravy multifukčního projektu na rohu ulic Durychova a Libušská v Praze 4. Ten se bude nacházet přímo v centru nové městské čtvrti s názvem Nové Dvory. Jedná se o dvě budovy pojmenované Nové Dvory Vestibul Jih (Projekt 1a) a Nové Dvory Vestibul Sever (Projekt 1b) umístěné přímo nad novou stanicí metra D. V budovách se počítá s městskými byty, občanskou vybaveností a společenským a kulturním sálem. Pražská developerská společnost (PDS) vypíše výběrové řízení na dodavatele projekčních prací v souladu s rozhodnutím Rady hl. m. Prahy a zahájí detailní projektovou přípravu obou staveb.
| Praha
Praha přistoupí k demolici nebezpečného zázemí u Motolských rybníků, laboratorní testy potvrdily jedovatý azbest

Praha přistoupí k demolici nebezpečného zázemí u Motolských rybníků, laboratorní testy potvrdily jedovatý azbest

Hlavní město uvolnilo finance na demolici zchátralého provozního zázemí v areálu Motolských rybníků v Praze 5. Poté bude moci Praha začít soutěžit zhotovitele nového zázemí, které umožní celoroční provoz areálu se saunovým světem. V současné době projektant stavby upravuje projekt na základě připomínek, které vzešly ze schůzek mezi zástupci hlavního města, Prahy 5 a místních spolků.
| Praha
Hlavní město prodá areál Vinohradské vodárny Pražské vodohospodářské společnosti pro projekt osvětového vodárenského centra Hydropolis

Hlavní město prodá areál Vinohradské vodárny Pražské vodohospodářské společnosti pro projekt osvětového vodárenského centra Hydropolis

Pražští radní v pondělí schválili prodej bývalé Vinohradské vodárny v Praze 10 městské společnosti Pražská vodohospodářská společnost (PVS) za téměř 81 milionů korun bez DPH. V bývalé vodárně vznikne inovativní osvětové vodárenské centrum Hydropolis, které bude sloužit veřejnosti s cílem představit problematiku hospodaření s vodou a její důležitost pro města i širokou společnost.
| Praha
Kdo rychle dává, dvakrát dává. S tímto mottem Praha schválila finanční dar pro obce zasažené povodněmi

Kdo rychle dává, dvakrát dává. S tímto mottem Praha schválila finanční dar pro obce zasažené povodněmi

Rada hlavního města Prahy schválila pomoc pro celkem 12 obcí zasažených povodněmi formou finančních darů. Peníze jsou určené na odstraňování následků škod po ničivých povodních. Tyto dary v celkové hodnotě 50 milionů korun jsou mezi zasažené obce rozděleny v částkách od 1,5 milionu korun do 10 milionů korun. Pomoc obdrží také město Ostrava.
| Praha