Státní veterinární správa··4 min

Pozor na riziko šíření afrického moru prasat při letní turistice

Státní veterinární správa

Státní veterinární správa

Státní veterinární správa je organizací zřízenou na základě zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, jako správní úřad v resortu Ministerstva zemědělství a nejvyšší orgán veterinární správy s celorepublikovou působností.

Tisková zpráva

Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti s prázdninovým cestováním a zvýšeným pohybem lidí v letním období upozorňuje na rizika spojená s výskytem afrického moru prasat (AMP) v některých oblíbených turistických destinacích občanů České republiky. Nákazu lze přenést na značné vzdálenosti zejména prostřednictvím tepelně neošetřených potravin s obsahem vepřového masa, případně kontaminovanými materiály.

AMP je možné šířit prostřednictvím výrobků z vepřového masa nebo z masa prasat divokých. Další nebezpeční představuje jakýkoli nákazou kontaminovaný materiál včetně dopravních prostředků, obuvi nebo oblečení.

AMP se v Evropě šíří dlouhodobě a postihuje řadu zemí včetně ČR, kde byl zatím vždy zjištěn pouze u prasat divokých. Jen v období od 20. 5. – 16. 6. 2024 bylo v Evropě hlášeno 57 nových ohnisek AMP v chovech domácích prasat. Nejvíce ohnisek v letošním roce bylo zatím potvrzeno v Rumunsku, v Bosně a Hercegovině, Srbsku a na Ukrajině. Pokud jde o výskyt nákazy u prasat divokých, eviduje Evropa za výše uvedené srovnatelné období více než 450 nových případů. Nejvíce z toho v turisticky velmi oblíbené Itálii, v sousedních Polsku a Německu i nedalekém Maďarsku. Nákaza se vyskytuje i v hojně navštěvovaném Řecku.

V polovině června byla v Německu, kde právě probíhá mistrovství Evropy v kopané, a které je nyní cílem stovek tisíc turistů z celé Evropy, nákaza potvrzena u uloveného divočáka u města Rüsselsheim poblíž frekventované dálnice A60 ve spolkové zemi Hesensko. Nejbližší podobný případ na německém území se přitom nachází stovky kilometrů od tohoto místa. To ukazuje, že navzdory velmi přísným opatřením, které Německo uplatňuje není možno riziko šíření nákazy dostatečně eliminovat. Velmi pravděpodobně u podobných případů sehrává roli lidský faktor.

„Pokud si chce občan ČR z regionů zemí s výskytem nákazy dovézt potraviny z vepřového masa či masa divočáků, je nutné, aby výrobky měly oválnou značkou s číslem podniku, ve kterém byly vyrobeny. Jiné výrobky mohou být při silniční kontrole při návratu domů zabaveny. Zvýšené riziko může představovat také oblíbená agroturistika a s ní spojené případné návštěvy lokálních farem,“ uvedl ředitel veterinární sekce Petr Šatrán.

AMP je nakažlivé onemocnění virového původu, které postihuje výhradně prasata, a to jak domácí, tak i divoká, u nichž způsobuje téměř 100% úmrtnost. Na člověka se tato nebezpečná nákaza nepřenáší, nicméně člověk může AMP pasivně přenášet na velké vzdálenosti. V oblastech výskytu AMP jsou pak ohroženy chovy domácích prasat i populace volně žijících prasat divokých.

V ČR byl AMP opět potvrzen v prosinci 2022 v populaci prasat divokých na území Libereckého kraje. V souvislosti s potvrzením AMP na území ČR, SVS nařídila mimořádná veterinární opatření (MVO) v souladu s evropskou a národní legislativou. Cílem opatření je zabránit šíření AMP nejen do dalších oblastí, ale zejména do chovů domácích prasat.

Od počátku letošního roku SVS zatím eviduje 19 případů AMP u prasat divokých. Celkem bylo v ČR od počátku nákazy na konci roku 2022 potvrzeno 76 případů AMP u nalezených uhynulých či ulovených prasat divokých. AMP se stále vyskytuje pouze u prasat divokých, v chovech domácích prasat nebyla v ČR tato nákaza dosud nikdy potvrzena.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Zdroj: www.svscr.cz

Další články

Další články od Státní veterinární správa

SVS rozšiřuje kolem ohnisek katarální horečky ovcí pásmo v Královéhradeckém kraji a upravuje mimořádná veterinární opatření kvůli této nákaze

SVS rozšiřuje kolem ohnisek katarální horečky ovcí pásmo v Královéhradeckém kraji a upravuje mimořádná veterinární opatření kvůli této nákaze

Státní veterinární správa (SVS) v reakci na vývoj nákazové situace rozšiřuje pásmo kolem ohnisek katarální horečky ovcí (KHO) o tři zbývající okresy Královéhradeckého kraje (okresy Trutnov, Náchod, Rychnov nad Kněžnou). SVS zároveň aktualizuje související mimořádná veterinární opatření (MVO). Zjednodušují se například pravidla pro dobrovolnou vakcinaci zvířat proti KHO a stanovují podmínky, za jakých je možné přemísťovat zvířata v rámci České republiky i do zahraničí.
Mimořádná veterinární opatření stanovují podmínky pro lov divočáků na Liberecku policejními střelci

Mimořádná veterinární opatření stanovují podmínky pro lov divočáků na Liberecku policejními střelci

Státní veterinární správa (SVS) dnes vydala mimořádná veterinární opatření, která stanovují podmínky, za jakých bude moci probíhat odstřel prasat divokých policejními střelci v Libereckém kraji. Na tom, že policejní střelci pomohou s lovem přemnožených divočáků v oblasti s výskytem afrického moru prasat, se usnesla vláda 28. srpna letošního roku. Jako první by měl odstřel policejními střelci začít v honitbě Rádlo. Stane se tak začátkem listopadu, konkrétní termín bude ještě upřesněn.
Klobása prodávaná na internetovém obchodě Rohlik.cz obsahovala listerie

Klobása prodávaná na internetovém obchodě Rohlik.cz obsahovala listerie

Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele před konzumací výrobku turistická klobása od výrobce Amaso CZ, s. r. o. V rámci veterinárního dozoru v něm byla zjištěna bakterie Listeria monocytogenes. Celá šarže o velikosti 100 kg byla prodána prostřednictvím internetového obchodu Rohlik.cz. Spotřebitelé, kteří by výrobek, jehož datum spotřeby končí o následujícím víkendu, měli doma, by jej rozhodně neměli konzumovat. Mohou jej vrátit v místě prodeje.
Dnes je Světový den zvířat

Dnes je Světový den zvířat

Dnes si chovatelé i milovníci zvířat po celém světě připomínají Světový den zvířat. Připadá právě na 4. října, kdy má svátek ochránce a patron zvířat sv. František z Assisi. Jedním z hlavních pilířů SVS představuje dozor v oblasti dobrých životních podmínek zvířat, neboli welfare. Veterinární inspektoři v oblasti welfare každoročně uskuteční několik tisíc kontrol chovů hospodářských i zájmových zvířat.
Světový den boje proti vzteklině

Světový den boje proti vzteklině

Na 28. září nepřipadá pouze svátek patrona české země, svatého Václava, a s tímto výročím spojený Den české státnosti. Ve stejný den si organizace zodpovědné za zdraví lidí a zvířat po celém světě, mezi něž patří také Státní veterinární správa (SVS), již tradičně připomínají také „Světový den boje proti vzteklině“ (World Rabbies Day). Přestože je Česká republika již více než dvacet let bez výskytu vztekliny, riziko opětovného zavlečení této nebezpečné nákazy stále existuje.
SVS rozšiřuje pásmo okolo ohnisek katarální horečky ovcí a stanovuje podmínky dobrovolného očkování proti nákaze

SVS rozšiřuje pásmo okolo ohnisek katarální horečky ovcí a stanovuje podmínky dobrovolného očkování proti nákaze

Státní veterinární správa (SVS) dnes v reakci na vývoj nákazové situace rozšiřuje pásmo kolem ohnisek katarální horečky ovcí (KHO) dále na východ o dalších 13 okresů. Dle dnes vydaných aktualizovaných mimořádných veterinárních opatření (MVO) v těchto okresech budou platit obdobná pravidla jako v již dříve do pásma zařazených oblastech. Aktualizovaná MVO nově umožňují chovatelům dobrovolnou vakcinaci proti aktuálnímu sérotypu KHO. Cílem opatření je snížit riziko šíření nákazy do dalších chovů.
Steak z tuňáka obsahoval zvýšené množství histaminu

Steak z tuňáka obsahoval zvýšené množství histaminu

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele, že se na českém trhu prodával mražený steak z tuňáka s nadlimitním obsahem histaminu. Rybu prodával ve svých provozovnách obchodní řetězec Makro. Významnou část šarže se podařilo prodejci stáhnout z trhu. Odběratelé, kteří mají rybu doma či na skladě, ji mohou vrátit v provozovnách prodejce.
SVS přijímá mimořádná veterinární opatření proti šíření katarální horečky ovcí

SVS přijímá mimořádná veterinární opatření proti šíření katarální horečky ovcí

Státní veterinární správa (SVS) dnes v reakci na aktuální výskyt katarální horečky ovcí (KHO) v chovech v Karlovarském a Ústeckém kraji vytýčila pásmo kolem ohnisek KHO (oblast o poloměru 150 km kolem každého ohniska) a v něm přijala mimořádná veterinární opatření s cílem snížit riziko šíření nákazy. Opatření se týkají především chovatelů hospodářských zvířat vnímavých k nákaze tedy ovcí, koz a skotu, ale také přepravců hospodářských zvířat. Opatření spočívají zejména ve výrazném zpřísnění pravidel pro přemísťování zvířat mimo pásmo.
Druhé ohnisko katarální horečky ovcí na Sokolovsku

Druhé ohnisko katarální horečky ovcí na Sokolovsku

Druhé ohnisko katarální horečky ovcí (bluetongue) v České republice bylo potvrzeno v chovu ovcí a skotu v obci Šindelová na Sokolovsku. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě dnes prokázalo nákazu u čtyř ovcí, které vykazovaly příznaky typické pro onemocnění. Krajská veterinární správa na hospodářství přijala opatření s cílem snížit riziko šíření nákazy do jiných chovů, mimo jiné zakázala přemísťovat zvířata z ohniska nákazy na jiná hospodářství. V chovu se nachází více než 160 ovcí a 130 kusů skotu. Nové ohnisko se nachází zhruba pět kilometrů od prvního ohniska v Jindřichovicích.
Do ČR se po patnácti letech vrátila katarální horečka ovcí, ohnisko je na Sokolovsku

Do ČR se po patnácti letech vrátila katarální horečka ovcí, ohnisko je na Sokolovsku

V České republice byl po patnácti letech potvrzen výskyt katarální horečky ovcí (bluetongue). Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava potvrdilo nákazu u plemenného berana chovaného na farmě v Jindřichovicích na Sokolovsku. Zvíře vykazovalo typické příznaky nákazy. Jedná se o první případ katarální horečky ovcí (KHO) na území ČR po patnácti letech. Nákaza není přenosná na člověka.