Scio··5 min

Online Národní srovnávací zkoušky absolvovalo skoro 23 tisíc uchazečů

Scio

Scio

Scio Základní údaje Právní forma společnost s ručením omezeným Datum založení 8. září 1995 Adresa sídla Pobřežní 658/34, Praha, 186 00, Česko Charakteristika firmy Oblast činnosti školství Identifikátory Oficiální web www.scio.cz IČO 27156125 Některá data mohou pocházet z datové položky. Scio je česká obchodní společnost zaměřená na školní i mimoškolní vzdělávání dětí Do českého vzdělávání mj. zavedla měření výsledků vzdělávání (educational measurement) a obecných studijních předpokladů. Některé testy Scio se po roce 2000 používají pro účely přijímání na vybrané vysoké školy (Národní srovnávací zkoušky)

Tisková zpráva

Pandemie Covid-19 zájem uchazečů o vysokoškolské studium rozhodně neoslabila, právě naopak. Jestliže v loňském školním roce (2019/2020) se Národních srovnávacích zkoušek, které v přijímacím řízení využívá více než 50 českých a 30 slovenských fakult, účastnilo necelých 21 tisíc uchazečů o studium, v tomto roce to bylo 22630. To je zhruba stejně jako předloni (2018/2019), kdy zkoušky absolvovalo zhruba 23 tisíc uchazečů. Zásadní rozdíl ovšem spočíval v podobě testování. Už loni na jaře bylo nutné s ohledem na protiepidemická opatření v průběhu jednotlivých termínů přejít na online podobu konání zkoušek, a v tomto roce nakonec nebylo kvůli vývoji epidemie možné realizovat jiné než online testování. Celkem tak zmíněných bezmála 23 tisíc účastníků z Česka, Slovenska i zahraničí absolvovalo v šesti termínech 61018 online testů.

Nejvyšší prioritou při online testování, se kterým v Česku ani na Slovensku neměl dosud nikdo větší zkušenost (a v rozsahu desetitisíců testů v oblasti vzdělávání taková zkušenost nebyla ani ve světě), bylo zajištění stejné férovosti, transparentnosti a bezpečnosti jako v případě prezenčního testování. Uspořádat takové množství bezpečných online zkoušek tedy znamenalo po technické i organizační stránce velkou výzvu. Desetitisíce zkoušek totiž mj. znamená i desetitisíce různých počítačů s individuálním nastavením, stejně jako na straně uživatelů internetové připojení rozličné kvality. V takovém množství je statisticky skoro nemožné, aby nedošlo k žádným technickým potížím, přesto až na jeden větší výpadek k žádným zásadním technickým potížím při pořádání NSZ nedošlo. U každého termínu se týkaly necelého jednoho procenta uchazečů. Výjimkou byl zmíněný výpadek v únoru, který zasáhl necelých 8 % uchazečů. Ve výsledku tedy bylo 98,48 % všech zkoušek úspěšně dokončeno. Pro uchazeče, kteří kvůli technickým problémům zkoušku nedokončili, společnost Scio uspořádala náhradní termíny zkoušek.

To ovšem neznamená, že všechny testy byly vyhodnoceny jako regulérní. S online zkouškami se pojila přísná kontrolní opatření, a pokud účastníci porušili pravidla nebo podváděli, byl jejich výsledek zablokován a vysokoškolské fakulty jej neobdrží. Konečný počet blokací výsledku kvůli porušení pravidel dosáhl 3,47 % z celkového počtu zkoušek. „I když jsme se s porušováním pravidel setkali u všech termínů, většinou se nejednalo o cílené podvádění, ale o nedodržení pravidel zkoušky,“ říká Martin Drnek, vedoucí projektu NSZ. „Přestože účastníci testů byli zcela jasně a opakovaně seznámeni s podmínkami, které je nutné dodržet, mezi nejčastější prohřešky proti pravidlům online zkoušky patřil neúplný sken místnosti, nepovolené předměty jako mobil nebo kalkulačka v blízkosti účastníka, opuštění záběru kamery v době konání zkoušky, nasazená sluchátka nebo otevření online nápovědy například v podobě Google hledání či spuštění online kalkulačky,“ dodává Drnek.

Někteří účastníci se přesto pokoušeli o záměrné podvádění, nejčastěji s pomocí „nenápadného“ vyhledávání informací na mobilu nebo za účasti druhé osoby v místnosti. „Našli se i účastníci, kteří online zkoušky vzali velmi svérázně. Jeden ze studentů nejspíš předchozí večer trochu víc oslavoval a v průběhu zkoušky usnul. Další z účastnic zkoušku pojala jako stripshow. Pokud by se zároveň nedopustili dalších prohřešků, toto samo o sobě by však důvod k blokaci nebyl. Každopádně kdokoliv z účastníků s blokací výsledků nesouhlasil, mohl se proti rozhodnutí odvolat,“ poznamenává Martin Drnek.

Vyhodnocování regulérnosti desetitisíců testů by bylo prakticky nemožné bez pomoci softwaru s prvky umělé inteligence. Ta v záznamech o průběhu každé zkoušky vyhledávala sporné momenty, které posléze posuzovali živí školení hodnotitelé. Takto získané zkušenosti nyní Scio využilo při vývoji vlastního tzv. proctoringového systému ScioLink. Ten bude dohlížet na průběh online Národních srovnávacích zkoušek už v nadcházejícím školním roce.

Účastníci NSZ – meziroční srovnání

Akademický rokPočet účastníkůz toho online NSZPočet zkoušekz toho online
2020/2122 63022 60661 01860 939
2019/2020 9305 62950 7599 646
2018/1923 245061 3640
2017/1821 219054 3310

Účastníci NSZ 2020/21

státpočet
ČR16 948
SR4 335
ostatní1 347

Zdroj: www.scio.cz

Další články

Další články od Scio

Národní srovnávací zkoušky jsou u konce, Scio zveřejnilo termíny na příští rok

Národní srovnávací zkoušky jsou u konce, Scio zveřejnilo termíny na příští rok

(Praha, 18. 6. 2024) Letošní sezóna Národních srovnávacích zkoušek (NSZ), které otevírají uchazečům o vysokoškolské studium cestu na více než 80 fakult českých i slovenských vysokých škol, je u konce. Celkem sedmi řádných termínů zkoušek se účastnilo přes 32 tisíc lidí, kteří dohromady vykonali téměř 89 tisíc zkoušek. V příštím školním roce se NSZ uskuteční také sedmkrát, na první termín budou moci zájemci přijít už v prosinci.
| Scio
Scio odchází od Raiffeisenbank kvůli aktivitám banky v Rusku

Scio odchází od Raiffeisenbank kvůli aktivitám banky v Rusku

(Praha, 29. 4. 2024) Scio oznamuje ukončení svého bankovního vztahu s Raiffeisenbank. Toto rozhodnutí je reakcí na trvající a neřešené aktivity Raiffeisenbank v Ruské federaci, které jsou v rozporu s hodnotami a etickými standardy, které Scio dlouhodobě zastává.
| Scio
Před maturanty jsou i hlavní termíny Národních srovnávacích zkoušek

Před maturanty jsou i hlavní termíny Národních srovnávacích zkoušek

(Praha, 13. 3. 2024) Uchazeči o studium na vysoké škole, kteří v rámci přijímacího řízení podstupují Národní srovnávací zkoušky, mají před sebou poslední tři termíny pro absolvování testů. Na ty také nejvíce škol poskytuje slevové poukazy.
| Scio
Žáci devátých tříd mají reálná očekávání v tom, co chtějí dále studovat

Žáci devátých tříd mají reálná očekávání v tom, co chtějí dále studovat

(Praha, 24. 1. 2024) Z testování bezmála 22 tisíc deváťáků vyplývá, že nejúspěšnější řešitelé úloh z češtiny a matematiky se hlásí na gymnázia, nejslabší na učební obory, průměrní řešitelé pak volí ostatní typy středních škol.
| Scio
Sice je umělá, ale tváří se jako živý kamarád

Sice je umělá, ale tváří se jako živý kamarád

(Praha, 24. 1. 2024) Děti využívají umělou inteligenci nejen k přípravě do školy, ale ve velkém také pro zábavu nebo jako kamaráda. To s sebou nese i skrytá rizika.
| Scio
ScioŠkola pomůže řešit kapacity v Praze - otevírá v Holešovicích gymnázium pro 400 studentů ScioŠkoly

ScioŠkola pomůže řešit kapacity v Praze - otevírá v Holešovicích gymnázium pro 400 studentů ScioŠkoly

Od září 2024 začne v Holešovicích působit již druhá pražská střední ScioŠkola. Naváže na zkušenosti ScioŠkoly na Žižkově, která v Praze svou činnost zahájila již před pěti lety. Celkem bude od září 2024 v síti ScioŠkol 23 základních a středních škol, které bude navštěvovat více než 2500 žáků. Scio si tak i nadále udrží svou pozici největšího českého soukromého zřizovatele škol.
| Scio
ScioŠkola a ZŠ Hučák spojí to nejlepší

ScioŠkola a ZŠ Hučák spojí to nejlepší

Od příštího školního školního roku zahájí v Hradci Králové výuku základní ScioŠkola. Vznikne spojením toho nejlepšího z konceptů ZŠ Hučák, která v Hradci Králové působí už 7. rokem, a ScioŠkol, které fungují již 8 let a tvoří síť škol po celé ČR.
| Scio
Mnoho žáků postrádá ve škole pocit bezpečí

Mnoho žáků postrádá ve škole pocit bezpečí

Skoro 30 tisíc žáků základních škol a přes 21 tisíc jejich rodičů se v loňském školním roce vyjadřovalo k otázkám v šetření Mapa školy, které sleduje klima na českých školách.
| Scio
ScioŠkola bude i v Dobříši

ScioŠkola bude i v Dobříši

Od příštího školního roku zahájí v Dobříši výuku nová základní ScioŠkola. Celkově půjde v rámci ČR již o 20. ScioŠkolu. Přihlášky do 1. – 6. třídy přijímá škola již nyní.
| Scio
V listopadu opět zahajují Národní srovnávací zkoušky

V listopadu opět zahajují Národní srovnávací zkoušky

(Praha, 1. 11. 2023) Zkouškou nanečisto začínají 9. listopadu letošní Národní srovnávací zkoušky, které jsou na více než 80 fakultách českých a slovenských vysokých škol součástí přijímacího řízení. V loňském školním roce zkoušky vykonalo přes 27 tisíc uchazečů. Letos mohou vybírat ze sedmi řádných termínů.
| Scio