Ministerstvo průmyslu a obchodu··6 min

Komunitní energetika odstartovala. Zájemci o sdílení elektřiny se mohou registrovat u Elektroenergetického datového centra

  • EDC zahájilo činnost tzv. dočasného řešení, které umožňuje sdílení elektřiny
  • Poslední podmínkou pro start EDC bylo schválení jeho Řádu Energetickým regulačním úřadem
  • S plným provozem, který rozšíří činnost i služby EDC týkající se agregace, akumulace a flexibility, se počítá v druhé polovině roku 2026

Elektroenergetické datové centrum (EDC) dnes zahájilo svou činnost a spustilo možnost registrace, která je nutným prvním krokem ke sdílení elektřiny v rámci nového systému komunitní energetiky. Ten zákazníkům nabízí nové možnosti, jak efektivněji využívat vlastní vyrobenou elektřinu.

Sdílení elektřiny dá zákazníkům možnost posílit jejich energetickou soběstačnost. Přispěje také k lepší ochraně životního prostředí díky vyššímu využití vlastní vyrobené elektřiny a podpoří další rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Změna spotřebního chování zákazníků spojená se sdílením elektřiny je rovněž způsobem, jak snížit vlastní výdaje za energie.

„Začátek sdílení elektřiny je prvním velkým milníkem v našem úsilí o modernizaci české energetiky. V život ho uvede náš zákon, který je jedním z nejmodernějších v celé Evropě, a věřím, že otevře komunitní energetiku co nejširší veřejnosti,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodal: „Na sdílení elektřiny navazuje další novela energetického zákona, která modernizuje pravidla energetického trhu a zavede nové pojmy jako akumulace, agregace a flexibilita. To během druhé poloviny roku 2026 společně s rozšířením funkcionalit EDC nabídne další možnosti, jak ještě efektivněji využívat obnovitelné zdroje energie. Akumulace a flexibilita umožní lidem a podnikům lépe řídit svoji spotřebu.“

Zapojit se do komunitní energetiky mohou zájemci z řad domácností, samospráv a firem, a to buď v jednodušším režimu aktivního zákazníka, který umožní sdílení elektřiny mezi až jedenácti předávacími místy napříč územím České republiky, nebo v rámci energetického společenství, které to umožní až tisícovce předávacích míst na souvislém území správních obvodů nejvýše tří obcí s rozšířenou působností nebo na území hlavního města Prahy.

„Máme za sebou mimořádně náročné období. Celý tým ze sebe vydal maximum, abychom umožnili fungování komunitní energetiky v rekordním čase. Děkuji všem, kteří se na zprovoznění EDC podíleli,“ sdělil Petr Kusý, předseda představenstva EDC.

Registraci provádí EDC v rámci procesu, který má tři navazující kroky. Ten první je spojený s registrací na portálu www.edc-cr.cz a s potvrzením ověření e-mailu účastníka. Druhý počítá s vyplněním žádosti o smlouvu pro přístup do EDC na tomto portále a třetí končí jejím podpisem. „O uzavření smlouvy budeme informovat žadatele prostřednictvím zprávy zaslané nejpozději do dvaceti dní od přijetí žádosti. Vyhověli jsme připomínkám při schvalování Řádu EDC a zkrátili jsme tuto lhůtu z původně uvažovaných třiceti na maximálně dvacet dní. To je určitě dobrá zpráva pro všechny zájemce o sdílení,“ doplnil P. Kusý.

Současně s přípravou IT systémů se EDC zaměřilo i na vybudování rozsáhlé komunikační podpory pro všechny zájemce o sdílení elektřiny. Na webu je rovněž k dispozici řada videonávodů a manuálů, jak se registrovat. „Od začátku července naše call centrum na telefonním čísle 800 720 204 vyřešilo přes tisíc telefonátů. Operátoři strávili více než 80 hodin vysvětlováním všech podrobností,“ připomněl P. Kusý.

EDC aktuálně funguje v tzv. dočasném řešení. To umožňuje sdílení elektřiny v rámci komunitní energetiky mezi aktivními zákazníky, výrobci elektřiny a v rámci energetických společenství. V druhé polovině roku 2026 se počítá se zahájením plného provozu, který nabídne nové možnosti sdílení elektřiny a současně rozšíří funkce EDC do dalších oblastí moderní energetiky, jako jsou akumulace, flexibilita nebo agregace. Úprava spotřeby podle ceny elektřiny na trhu či nabídka služby agregace flexibility pro zajištění rovnováhy přenosové soustavy v budoucnu umožní lidem a firmám další snížení účtů za elektřinu.

„Dnes ráno byl pravomocně schválen Řád EDC. S jeho přijetím tak mohlo EDC zahájit svou činnost a může přijímat žádosti zájemců o sdílení elektřiny. Tím se uzavřel náročný proces, který zahrnoval nejen schvalování Řádu EDC, ale především zásadní novely několika vyhlášek či cenového rozhodnutí. Vše jsme přitom museli stihnout od začátku roku v návaznosti na změny v energetickém zákoně, abychom co nejdříve umožnili reálné fungování komunitní energetiky,“ uzavřel Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu.

Obecnou podmínkou pro sdílení elektřiny je osazení průběhových elektroměrů na všech odběrných místech. Tato výměna je pro všechny zájemce o sdílení elektřiny ze zákona zdarma a provádí ji místně příslušný distributor. Na výměnu má distribuční společnost lhůtu tři měsíce.

Zdroj: www.mpo.gov.cz

Zadavatel
Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky (MPO) je ústřední orgán státní správy pro státní politiku v oblasti průmyslu, obchodu, surovin a ekonomických vztahů vůči zahraničí.

Další články od Ministerstvo průmyslu a obchodu

Česko podalo další žádost o platbu v rámci Národního plánu obnovy
Ministerstvo průmyslu a obchodu

Česko podalo další žádost o platbu v rámci Národního plánu obnovy

Česká republika podala v pondělí třetí žádost o platbu z Nástroje pro oživení a odolnost (RRF). Prostřednictvím Národního plánu obnovy (NPO) tak může získat dalších 42,7 miliardy korun ve formě grantů a více než 4,8 miliardy korun ve formě půjčky.
Obnova dodávek elektrické energie po povodni
Ministerstvo průmyslu a obchodu

Obnova dodávek elektrické energie po povodni

Extrémní počasí vedlo v některých místech vést k vynucenému přerušení dodávek elektrické energie. Jejich bezpečné obnovení vyžaduje pečlivý postup a důkladnou kontrolu všech prvků distribuční sítě pro zajištění jejich následného bezpečného provozu. Proto vám děkujeme za opatrnost a trpělivost. Společně to zvládneme!
Malým a středním podnikům pomůže s financováním nová digitální platforma
Ministerstvo průmyslu a obchodu

Malým a středním podnikům pomůže s financováním nová digitální platforma

Vytvořit celoevropskou digitální platformu a umožnit malým a středním podnikům získat kapitál pro jejich rozvoj je hlavním cílem projektu podpořeného z Národního plánu obnovy (NPO). A to na Evropském blockchainu European Blockchain Services Infrastructure (EBSI), tedy pomocí technologie, která zabezpečuje sledování transakcí v digitálním světě. Na přípravě a testování platformy pracuje pět vysokých škol v čele s Českým vysokým učením technickým v Praze (ČVUT), 10 partnerských společností a zájem už vyjádřilo více než 210 malých a středních podniků napříč Evropskou unií (EU). Platforma pomůže malým a středním podnikům zjednodušit přístup k financování zejména jejich digitální a zelené tranzice a nabídne investorům možnost bezpečně do těchto podniků investovat. Projekt se zcela vyhýbá kryptoměnám a zaměřuje se výhradně na decentralizované technologie (DLT).
V Česku vznikne největší technologický hub ve střední a východní Evropě
Ministerstvo průmyslu a obchodu

V Česku vznikne největší technologický hub ve střední a východní Evropě

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a společnost České Radiokomunikace (CRA) podepsaly memorandum o porozumění, jehož cílem je spolupracovat na výstavbě datového centra CRA Zbraslav. Tento projekt má ambici stát se největším technologickým hubem ve střední a východní Evropě, který výrazně posílí digitální infrastrukturu a inovace v České republice. Díky projektu se počítá s investicemi do rozvoje AI technologií a služeb, které vyžadují velký výpočetní výkon, či s investicemi na digitalizaci firem i státní správy.
Stát představil první studie pro Strategický podnikatelský park u Dolní Lutyně. Projekt přinese vyšší platy a růst HDP
Ministerstvo průmyslu a obchodu

Stát představil první studie pro Strategický podnikatelský park u Dolní Lutyně. Projekt přinese vyšší platy a růst HDP

Nárůst HDP o 221,9 mld. Kč, o 50 – 80 % vyšší mzdové ohodnocení v porovnání s aktuální mzdovou úrovní v regionu, 52,4 mld Kč do veřejných rozpočtů a 902 mil. Kč do rozpočtu Dolní Lutyně nebo vyhodnocení, že realizace záměru nezhorší povodňová situace v okolních obcích. To jsou jedny ze základních zjištění dnes představené dopadové studie a studie záplavového území zadaných Státní investiční a rozvojovou společností v rámci prověření lokality Dolní Lutyně pro realizaci Strategického podnikatelského parku.
Ministr Síkela v dopise upozornil na alternativu v případě přerušení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu
Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministr Síkela v dopise upozornil na alternativu v případě přerušení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zaslal dopis adresovaný Evropské komisařce pro energetiku Kadri Simsonové, ve kterém se zaměřuje na budoucnost dodávek plynu v Evropě. Reaguje tak na situaci, kdy na konci tohoto roku vyprší platnost rusko-ukrajinské dohody o přepravě plynu. V tuto chvíli přitom nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít k jejímu prodloužení. Ministr Síkela v tomto kontextu upozorňuje na kapacitu české přepravní soustavy, která je dostatečná pro nahrazení aktuálního objemu tranzitu přes Ukrajinu. Její využití by Evropě zásadně pomohlo v našem úsilí dále snížit dodávky energetických surovin z Ruska.
Jak na sdílení energií? Poradí desatero ke komunitní energetice
Ministerstvo průmyslu a obchodu

Jak na sdílení energií? Poradí desatero ke komunitní energetice

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo ve spolupráci s Komorou obnovitelných zdrojů energie desatero ke sdílení elektřiny. Jednoduchý přehled poradí, jak se sdílením začít, na co si dát pozor a na koho se obrátit. Resort také vydal e-book ke komunitní energetice, který domácnosti a firmy detailně provede celým procesem sdílení. Společně s novým webem www.jaksdiletenergii.cz, více než stovkou energetických poradců a informační linkou 1212, tvoří rozsáhlou Energetickou poradenskou síť, která zájemcům poradí jak v oblasti komunitní energetiky, tak energetických úspor, ale také třeba s výběrem nových fotovoltaických panelů.
Ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest přijali podnikatelskou delegaci tchajwanských polovodičových firem
Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest přijali podnikatelskou delegaci tchajwanských polovodičových firem

Významná tchajwanská podnikatelská delegace navštívila v posledním srpnovém týdnu Česko. Jedná se o další důležitý krok k posílení vzájemné spolupráce a rozvoji polovodičového sektoru v Česku, která spočívá v podpoře výzkumu a vývoje a investic
Končí možnost platby kolky: Využít či odprodat je můžete už jen do konce roku 2024
Ministerstvo průmyslu a obchodu

Končí možnost platby kolky: Využít či odprodat je můžete už jen do konce roku 2024

Od 1. ledna 2025 již nebude možné hradit správní poplatky prostřednictvím kolkových známek. Tyto poplatky bude možné platit pouze bankovním převodem nebo pomocí QR kódu. Pokud jste byli zvyklí platit kolky, nezapomeňte, že využít nebo odprodat je bude možné jen do konce tohoto roku, tedy do 31. prosince 2024.
Čistá a udržitelná doprava. Vláda schválila aktualizaci Národního akčního plánu čisté mobility
Ministerstvo průmyslu a obchodu

Čistá a udržitelná doprava. Vláda schválila aktualizaci Národního akčního plánu čisté mobility

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Ministerstvem dopravy a Ministerstvem životního prostředí připravilo aktualizaci Národního akčního plánu čisté mobility (NAP CM). Strategický dokument, který dnes chválila vláda, se zaměřuje na rozvoj infrastruktury pro alternativní paliva, modernizaci vozového parku v silniční dopravě a dekarbonizaci dopravy. Stanovené cíle a plány jsou rozděleny do milníků pro roky 2025, 2030 a 2035.