- Rok 2024 se v Nigérii zapsal jako rekordní v počtu zjištěných případů podvýživy, situace je nejhorší na severu země.
- Lékaři bez hranic byli jen za první půlrok 2024 ve svých léčebných střediscích svědky až 40% nárůstu pacientů s podvýživou oproti minulému roku.
- Například v oblasti Bauchi (severní Nigérii) zdravotníci v jednom výživovém terapeutickém centru hospitalizovali 5 780 dětí. Dalších 17 tisíc dětí ošetřili ve třech tamních centrech ambulantně, což je více než dvojnásobek oproti loňsku.
- Situaci rok od roku zhoršují faktory, jako je inflace, nedostatek potravin, nedostupná zdravotnická infrastruktura, přetrvávající bezpečnostní problémy a šíření epidemií, které zapříčiňuje nízká proočkovanost.
„Někteří pacienti k nám přichází příliš pozdě, což způsobuje větší komplikace. Viděla jsem dvouletou dívenku, která vypadala na 6 měsíců. Její příbuzní ji přinesli už v bezvědomí. Lékaři dělali vše, co bylo v jejich silách, ale bohužel se jim nepodařilo ji zachránit,“ popisuje epidemioložka Nikola Sklenovská, která se nedávno vrátila z mise v Nigérii.
V zemi nastává vrcholná sezóna podvýživy. Zařízení Lékařů bez hranic již nyní překračují své kapacity. „Katastrofální nárůst počtu hospitalizovaných s podvýživou, který jsme v Bauchi zaznamenali, nás velmi znepokojuje. Čísla jsou neuvěřitelně vysoká,“ dodává Rabi Adamou, koordinátor projektu organizace. Týmy zde podporují místní zdravotnický systém od roku 2012. Reagují i na výskyt cholery, záškrtu či horečky Lassa.
Od roku 2022 se však více zaměřují na obrovské množství dětí trpících podvýživou. Týmy v současné době provozují ve všeobecné nemocnici Kafin Madaki výživové centrum s 250 lůžky a dětské oddělení. Dále organizace pomáhá ve zdravotnických zařízeních Kafin Madaki, Kafin Liman a Miya.
V Bauchi se také budou rodiče školit, jak u svých dětí svépomocí odhalit případnou podvýživu. K tomu se používá páska MUAC (Mid-Upper-Arm-Circumference), s jejíž pomocí se u malých dětí měří obvod nadloktí. Podvýživa se tak může zachytit již v raném stádiu. „Podvýživa je velmi složitý problém, na který se dá odpovědět jen komplexními a nedokonalými řešeními. Faktory, jako je ekonomická situace nebo kulturní a náboženské přesvědčení, neovlivníme ze dne na den, i když se na ně snažíme mít vliv i našimi aktivitami. Naopak osvěta, prevence a dostupnost léčby je něco, na co se zaměřujeme a co má opravdu pozitivní dopad na místní populaci,“ vysvětluje Sklenovská.
Lokální, udržitelné a unikátní
Prevence a osvětové aktivity probíhají na komunitní úrovni. Týmy Lékařů bez hranic vyrážejí čtyři dny v týdnu na dlouhé cesty po státě Kebbi v severozápadní Nigérii, kde objíždí místní populaci. Jejich auto je plné stolů, kastrolů, hrnců, lžic a recyklovaných lahví od limonád naplněných až po okraj sójovými boby, čirokem, listy moringy, palmovým olejem a arašídy.
„To je vše, co potřebujeme k ukázkám přípravy receptu 'Tom Brown',“ říká Maryam Muhammad, vedoucí týmu Lékařů bez hranic pro podporu zdraví v Kebbi, cestou do vesnice Maishaika, která se nachází 40 kilometrů od terapeutického výživového centra Lékařů bez hranic.
Tom Brown vychází z tradičního nigerijského receptu známého jako „Kwash pap“, což je směs mouky, která se konzumuje jako slazená kaše. Pokrm se vyrábí z výživných surovin, které se pěstují v severní Nigérii a jsou k dostání na místních trzích. Recept byl v průběhu let zdokonalován odborníky na výživu, aby se stal velmi účinným nástrojem při prevenci a léčbě středně těžké podvýživy. Studie provedené v Nigérii v letech 2022 a 2023 už prokázaly pozitivní výsledky. Recept může potenciálně pomoci více dětem za stejné náklady jako hotové terapeutické potraviny, například arašídová pasta.
V Kebbi je recept založen na jednoduchém poměru: 6 odměrek čiroku nebo prosa, 3 odměrky sójových bobů a 1 odměrka mletých ořechů. Po přesném procesu namáčení, čištění, sušení
a pražení se ingredience smíchají a rozemelou na jemný prášek. Ten se poté zředěný vodou několik minut vaří na ohni, než vznikne výsledná kaše. Podle dostupnosti na trhu, preferencí a toho, co si rodina může dovolit, lze přidat i další ingredience, jako je palmový olej, listy moringy, mléko nebo maso, které dítěti dodají další energii a živiny.
Avšak vzhledem k tomu, že se rodiny potýkají s následky vysoké inflace – nejvyšší za poslední tři desetiletí – a neustálým zdražováním potravin v posledních měsících, přidávání dalších přísad je spíš luxusem, který si mnozí v Kebbi nemohou dovolit. „V Kebbi náš projekt zahrnuje mnoho ambulantních center v dosti odlehlých místech, kde jsme často jediní poskytovatelé zdravotní péče pro místní populaci,“ dodává Sklenovská.
V období od ledna do května 2024 uspořádala Maryam a její tým v Kebbi 554 ukázkových kuchařských akcí, kterých se zúčastnilo více než 13 300 lidí, z toho 1 461 mužů. Tyto snahy, jakkoli jsou důležité, však zůstávají kapkou v moři ve srovnání s tím, co je v oblasti zapotřebí. Podle nedávných statistik trpělo v posledním roce v severní Nigérii akutní podvýživou téměř 4,4 milionu dětí mladších pěti let.
Zdroj: www.lekari-bez-hranic.cz